Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ A PUTUT CIRCULA IDEEA 
CĂ DRAGOSTEA NU ŢINE 
ATÎT DE TACTICĂ ŞI STRATEGIE, 
CÎT DE RECUZITA CIRCULUI,
ÎNSEAMNĂ CĂ SÎNTEM BABE

● Dacă, după ce am văzut faţa şi ochiul tumefiat al lui Bute, a putut circula ideea că la Nottingham ar fi fost blat înseamnă că sîntem loviţi la cap mai rău decît el. (R. C.)

● Poezia a coborît în stradă şi s-a-nfipt drept în panouri publicitare. Iată ce-am cules din goana microbuzului care trecea prin jud. Vîlcea: „Dragostea-i ceva înălţător / Aşa că-ţi dau o lustră cu ventilator“, „Străluceşti ca un diamant / Am să-ţi cumpăr un Instant“, „Iubirea nu respectă nici un plan / Aşa că-ţi cumpăr ţiglă Baudeman“. Cu alte cuvinte, love is in the air… dar şi în sufragerie, în baie şi pe acoperişul casei. Cum e şi firesc. (P. M.)

● Nu-i mare şmecherie cu clinicile private: fetele de la call service îţi răspund amabile la telefon, de la recepţie eşti direcţionat cu zîmbete spre cabinetul care te interesează, programarea este respectată şi aştepţi maximum zece minute, doctorul e atent la ce-i spui, nu eşti terorizat că nu ştii cînd să-i pasezi plicul, la final, în loc de rămas bun, îţi spune „Sănătate!“ şi „Doamne, ajută!“. De fapt, totul ţine nu atît de profesionalism, cît de regulile de bază ale politeţii şi ale bunului-simţ. Domnilor din sistemul de stat, e chiar atît de greu? (A. P.)

● Din comentariile apărute după înfrîngerea lui Lucian Bute, eu am înţeles aşa: cînd cîştigă al nostru, e un mare campion, un sportiv desăvîrşit, inteligent, cu tactică şi strategie, iar noi ne simţim mîndri că sîntem români. Cînd cîştigă al lor, e o brută, un animal violent, o maşină de pumni, care a învins cu ajutorul arbitrilor corupţi. Iar noi tot ne simţim mîndri că sîntem români. (M. V.)

● Johnny Depp joacă rolul unui indian în filmul Călăreţul singuratic, cu o pasăre moartă pe cap şi toată recuzita amerindiană din filmele western. Nici n-au apărut bine primele poze de la filmări, că au şi sărit corecţii politic: „Vai, dar e ofensator pentru descendenţii triburilor“ etc. etc. La cîteva zile după aceea, Johnny Depp era adoptat de indienii comanşi, ceea ce înseamnă că acum rolul lui Tonto, indian comanş, e jucat de Depp, indian comanş. Să mai zică cineva ceva (şi nu mă refer aici la Vanessa Paradis). (L. V.)

● În ultima vreme, pe străzile Capitalei mărşăluiesc tot felul de maşini electorale, dotate cu poze şi difuzoare, din care ţîşnesc imbolduri la vot. Iniţial am crezut că e vorba de venirea circului în oraş şi, pînă să mă dumiresc că se anunţau candidaturi, am crezut că e vorba de nişte invitaţii să vedem „femeia cu barbă“, „omul care înghite flăcări“ sau „dansatoarele din buric“. Ceea ce, de fapt, nici nu era prea departe de adevăr. (S. G.)

● Acum cîţiva ani, Eurovision-ul era cîştigat de o trupă de hard rock cu patru finlandezi costumaţi în klingonieni zombificaţi; anul acesta, pe locul doi s-au clasat cinci babe cu băsmăluţe care au mormăit în rusă un disco gerontofil. Eurovision-ul, acest freakshow unde ţările îşi votează vecinii preferaţi. (M. C.

UN FOST DITAMAI VÎRFUL 
(CU TOTUL ALTCEVA DECÎT LIDERUL)
AR TREBUI TRIMIS PE DRUMURI
DIGESTIVE PENTRU A CREA 
ÎN CURÎND O COADĂ


● Cică Adrian Năstase ar fi fost sunat de Constantin Grăjdan (ştiţi care, omul care a stat vreo patru zile la Inspectoratul de Stat în Construcţii) la ora 5,53. Nu mă surprinde că între cei doi există conversaţiuni telefonice (că de n-ar fi, nu s-ar povesti). Dar mă apucă rîsu’-plînsu’ constatînd cu ce se ocupă un fost ditamai premierul dimineaţa, pe răcoare… (M. V.)

● La camera de gardă de la boli infecţioase, la „Matei Balş“, printre rujeole şi hepatite, îşi fac apariţia timid, apoi cu din ce în ce mai multă îndrăzneală, pacienţii muşcaţi de căpuşe. Îi vom numi „căpuşarii“. Doamne elegante, cu cîte un plasture cochet pe ceafă, mătuşi grase, plesnind de sănătate, cu un bandaj în vîrful degetului, domni cu alură de fermieri de weekend, şontorogind afectaţi de un picior. Cu toţii ţin să fie consultaţi de către medici şi consideră că boala lor e o urgenţă. Medicii sînt depăşiţi de situaţie, spun că din cauza „căpuşarilor“ nu pot să asiste cazuri grave. Ignoraţi, „căpuşarii“ devin recalcitranţi. Îşi agită plasturii, bandajele şi înjură sistemul de sănătate. Deja se cred pe moarte. Cine este de vină pentru toată această isterie? Mai uitaţi-vă la ştiri, fraţilor, căci nu dăunează grav sănătăţii! (A. P.)

● Şcolile europene specializate în producţia de majordomi (cu totul altceva decît valeţi sau servitori…) sînt asaltate de miliardarii şi milionarii din Beijing, Shanghai, Moscova, Petersburg şi Novosibirsk. Cererea e mai mare decît oferta. Şi asta vă lasă R. C.?

● Cică, mai nou, liderul spiritual MISA, Gregorian Bivolaru, se pretinde erou. El spune că un comando (trimis din România?) ar fi încercat să-l răpească din închisoarea în care era deţinut în Suedia, motiv pentru care autorităţile suedeze l-ar fi eliberat şi i-ar fi acordat azil politic. Nu ştim care o fi adevărul, cert e însă că în toată povestea apare un cuvînt verosimil: „azil“. (A. M.)

● Unul dintre invitaţii speciali la Bookfest a fost Bernard Pivot. Printre altele, a venit şi pentru „Marea dictare“, un test pentru cunoscătorii limbii franceze. Iniţiativa ar trebui reluată şi adaptată: n-ar strica o mare dictare în limba română. (M. M.)

● Trimis (şi plătit de ţarul Aleksei Mihailovici) în China pentru a stabili legături diplomatice şi comerciale şi pentru a descrie în detaliu teritoriile imperiului asiatic, Nicolae Milescu Spătarul a tradus şi a rezumat un atlas scris de Martino Martini căruia i-a dat titlul Jurnal de călătorie în China. Titu Maiorescu a „împrumutat“ şi el masiv din esteticianul Fr. Th. Vischer şi din John Stuart Mill, Aron Densuşianu fiind cel care a descoperit plagiatul în 1867, primul consemnat în cultura noastră, unde Legea proprietăţii literare şi artistice fusese promulgată de Al.I. Cuza în 1862. În fine, în 1893, un jurist pe nume Const. N. Hamangiu a plagiat, după un jurist francez, ceea ce avea să devină prima teză de licenţă dedicată la noi Proprietăţii literare şi artistice. Lucrarea a fost lăudată de Ioan T. Ghica, cel care şi descoperise plagiatul. Avem tradiţie, asta voiam să spun. (M. C.)

● Din deliciile întîlnite pe drumuri moldoveneşti: la Paşcani, la benzinărie, Chio Chips cu… wasabi. Mici şi verzi, în stil marţian. La Sascut, la ieşirea din localitate: Farewell Sascut!. (I. P.)

● Săptămîna trecută, un avion transatlantic între Franţa şi SUA a aterizat de urgenţă din pricina unei franţuzoaice de origine cameruneză care spunea că are implantat în abdomen un dispozitiv exploziv. Femeia a fost arestată şi investigată, însă nu s-a găsit nimic recent introdus, pe cale chirurgicală, cum susţinea, în corpul ei. O persoană aflată în acelaşi avion a mărturisit că franţuzoaica i-a devenit şi ei suspectă pentru că a mers de cîteva ori la toaletă, ultima dată rămînînd închisă acolo un timp nerezonabil pentru un avion cu 200 de oameni la bord. Biata femeie, poate avea probleme digestive şi, din pudoare, a preferat diagnosticul de terorism… (S. S.)

● Hideki Watanabe, un dentist japonez, a inventat oala care amestecă singură. Oala îşi foloseşte forma pentru a crea un vîrtej termodinamic, ceea ce face ca apa să se încălzească mai repede. Puteţi vedea minunăţia pe YouTube (www.youtube.com/watch?v=uBKF6cl3Z9o), de unde veţi afla şi cum a fost botezată: „Kuru-Kuru Nabe“. Cine ştie, poate că-n japoneză asta înseamnă „Mîngîierea petalelor de cireş la răsărit după o noapte în care ai cam exagerat cu sake-ul şi vrei să pui nişte apă la fiert“. (L. V.)

● O firmă de construcţii din Berceni a inclus în oferta sa locuinţe „la cele mai mici preţuri“, numite euro-mansarde. La cum merg lucrurile, nu m-ar mira dacă oferta ar include în curînd şi locuinţe la preţuri minuscule, adică euro-cocioabe, euro-bordeie sau euro-coteţe. (D. S.)

● Ştiţi care e culmea mitei electorale? Să stai la o coadă lungă în faţa unui cort PDL din Piaţa Romană, să iei două umbrele verzi inscripţionate, să pleci şi să-i spui colegei de serviciu, cu care ai împărţit şi darul, şi statul la rînd, că din altă parte, de la alt cort, de la alt partid, ai luat umbrele şi mai multe, şi mai de calitate. Văzînd pe stradă scena, n-ai cum să nu te întrebi: cît de ploioase se anunţă vremurile? (A. M. S.)

Foto: C. Tudor

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.