Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ A PUTUT CIRCULA IDEEA 
CĂ DRAGOSTEA NU ŢINE 
ATÎT DE TACTICĂ ŞI STRATEGIE, 
CÎT DE RECUZITA CIRCULUI,
ÎNSEAMNĂ CĂ SÎNTEM BABE

● Dacă, după ce am văzut faţa şi ochiul tumefiat al lui Bute, a putut circula ideea că la Nottingham ar fi fost blat înseamnă că sîntem loviţi la cap mai rău decît el. (R. C.)

● Poezia a coborît în stradă şi s-a-nfipt drept în panouri publicitare. Iată ce-am cules din goana microbuzului care trecea prin jud. Vîlcea: „Dragostea-i ceva înălţător / Aşa că-ţi dau o lustră cu ventilator“, „Străluceşti ca un diamant / Am să-ţi cumpăr un Instant“, „Iubirea nu respectă nici un plan / Aşa că-ţi cumpăr ţiglă Baudeman“. Cu alte cuvinte, love is in the air… dar şi în sufragerie, în baie şi pe acoperişul casei. Cum e şi firesc. (P. M.)

● Nu-i mare şmecherie cu clinicile private: fetele de la call service îţi răspund amabile la telefon, de la recepţie eşti direcţionat cu zîmbete spre cabinetul care te interesează, programarea este respectată şi aştepţi maximum zece minute, doctorul e atent la ce-i spui, nu eşti terorizat că nu ştii cînd să-i pasezi plicul, la final, în loc de rămas bun, îţi spune „Sănătate!“ şi „Doamne, ajută!“. De fapt, totul ţine nu atît de profesionalism, cît de regulile de bază ale politeţii şi ale bunului-simţ. Domnilor din sistemul de stat, e chiar atît de greu? (A. P.)

● Din comentariile apărute după înfrîngerea lui Lucian Bute, eu am înţeles aşa: cînd cîştigă al nostru, e un mare campion, un sportiv desăvîrşit, inteligent, cu tactică şi strategie, iar noi ne simţim mîndri că sîntem români. Cînd cîştigă al lor, e o brută, un animal violent, o maşină de pumni, care a învins cu ajutorul arbitrilor corupţi. Iar noi tot ne simţim mîndri că sîntem români. (M. V.)

● Johnny Depp joacă rolul unui indian în filmul Călăreţul singuratic, cu o pasăre moartă pe cap şi toată recuzita amerindiană din filmele western. Nici n-au apărut bine primele poze de la filmări, că au şi sărit corecţii politic: „Vai, dar e ofensator pentru descendenţii triburilor“ etc. etc. La cîteva zile după aceea, Johnny Depp era adoptat de indienii comanşi, ceea ce înseamnă că acum rolul lui Tonto, indian comanş, e jucat de Depp, indian comanş. Să mai zică cineva ceva (şi nu mă refer aici la Vanessa Paradis). (L. V.)

● În ultima vreme, pe străzile Capitalei mărşăluiesc tot felul de maşini electorale, dotate cu poze şi difuzoare, din care ţîşnesc imbolduri la vot. Iniţial am crezut că e vorba de venirea circului în oraş şi, pînă să mă dumiresc că se anunţau candidaturi, am crezut că e vorba de nişte invitaţii să vedem „femeia cu barbă“, „omul care înghite flăcări“ sau „dansatoarele din buric“. Ceea ce, de fapt, nici nu era prea departe de adevăr. (S. G.)

● Acum cîţiva ani, Eurovision-ul era cîştigat de o trupă de hard rock cu patru finlandezi costumaţi în klingonieni zombificaţi; anul acesta, pe locul doi s-au clasat cinci babe cu băsmăluţe care au mormăit în rusă un disco gerontofil. Eurovision-ul, acest freakshow unde ţările îşi votează vecinii preferaţi. (M. C.

UN FOST DITAMAI VÎRFUL 
(CU TOTUL ALTCEVA DECÎT LIDERUL)
AR TREBUI TRIMIS PE DRUMURI
DIGESTIVE PENTRU A CREA 
ÎN CURÎND O COADĂ


● Cică Adrian Năstase ar fi fost sunat de Constantin Grăjdan (ştiţi care, omul care a stat vreo patru zile la Inspectoratul de Stat în Construcţii) la ora 5,53. Nu mă surprinde că între cei doi există conversaţiuni telefonice (că de n-ar fi, nu s-ar povesti). Dar mă apucă rîsu’-plînsu’ constatînd cu ce se ocupă un fost ditamai premierul dimineaţa, pe răcoare… (M. V.)

● La camera de gardă de la boli infecţioase, la „Matei Balş“, printre rujeole şi hepatite, îşi fac apariţia timid, apoi cu din ce în ce mai multă îndrăzneală, pacienţii muşcaţi de căpuşe. Îi vom numi „căpuşarii“. Doamne elegante, cu cîte un plasture cochet pe ceafă, mătuşi grase, plesnind de sănătate, cu un bandaj în vîrful degetului, domni cu alură de fermieri de weekend, şontorogind afectaţi de un picior. Cu toţii ţin să fie consultaţi de către medici şi consideră că boala lor e o urgenţă. Medicii sînt depăşiţi de situaţie, spun că din cauza „căpuşarilor“ nu pot să asiste cazuri grave. Ignoraţi, „căpuşarii“ devin recalcitranţi. Îşi agită plasturii, bandajele şi înjură sistemul de sănătate. Deja se cred pe moarte. Cine este de vină pentru toată această isterie? Mai uitaţi-vă la ştiri, fraţilor, căci nu dăunează grav sănătăţii! (A. P.)

● Şcolile europene specializate în producţia de majordomi (cu totul altceva decît valeţi sau servitori…) sînt asaltate de miliardarii şi milionarii din Beijing, Shanghai, Moscova, Petersburg şi Novosibirsk. Cererea e mai mare decît oferta. Şi asta vă lasă R. C.?

● Cică, mai nou, liderul spiritual MISA, Gregorian Bivolaru, se pretinde erou. El spune că un comando (trimis din România?) ar fi încercat să-l răpească din închisoarea în care era deţinut în Suedia, motiv pentru care autorităţile suedeze l-ar fi eliberat şi i-ar fi acordat azil politic. Nu ştim care o fi adevărul, cert e însă că în toată povestea apare un cuvînt verosimil: „azil“. (A. M.)

● Unul dintre invitaţii speciali la Bookfest a fost Bernard Pivot. Printre altele, a venit şi pentru „Marea dictare“, un test pentru cunoscătorii limbii franceze. Iniţiativa ar trebui reluată şi adaptată: n-ar strica o mare dictare în limba română. (M. M.)

● Trimis (şi plătit de ţarul Aleksei Mihailovici) în China pentru a stabili legături diplomatice şi comerciale şi pentru a descrie în detaliu teritoriile imperiului asiatic, Nicolae Milescu Spătarul a tradus şi a rezumat un atlas scris de Martino Martini căruia i-a dat titlul Jurnal de călătorie în China. Titu Maiorescu a „împrumutat“ şi el masiv din esteticianul Fr. Th. Vischer şi din John Stuart Mill, Aron Densuşianu fiind cel care a descoperit plagiatul în 1867, primul consemnat în cultura noastră, unde Legea proprietăţii literare şi artistice fusese promulgată de Al.I. Cuza în 1862. În fine, în 1893, un jurist pe nume Const. N. Hamangiu a plagiat, după un jurist francez, ceea ce avea să devină prima teză de licenţă dedicată la noi Proprietăţii literare şi artistice. Lucrarea a fost lăudată de Ioan T. Ghica, cel care şi descoperise plagiatul. Avem tradiţie, asta voiam să spun. (M. C.)

● Din deliciile întîlnite pe drumuri moldoveneşti: la Paşcani, la benzinărie, Chio Chips cu… wasabi. Mici şi verzi, în stil marţian. La Sascut, la ieşirea din localitate: Farewell Sascut!. (I. P.)

● Săptămîna trecută, un avion transatlantic între Franţa şi SUA a aterizat de urgenţă din pricina unei franţuzoaice de origine cameruneză care spunea că are implantat în abdomen un dispozitiv exploziv. Femeia a fost arestată şi investigată, însă nu s-a găsit nimic recent introdus, pe cale chirurgicală, cum susţinea, în corpul ei. O persoană aflată în acelaşi avion a mărturisit că franţuzoaica i-a devenit şi ei suspectă pentru că a mers de cîteva ori la toaletă, ultima dată rămînînd închisă acolo un timp nerezonabil pentru un avion cu 200 de oameni la bord. Biata femeie, poate avea probleme digestive şi, din pudoare, a preferat diagnosticul de terorism… (S. S.)

● Hideki Watanabe, un dentist japonez, a inventat oala care amestecă singură. Oala îşi foloseşte forma pentru a crea un vîrtej termodinamic, ceea ce face ca apa să se încălzească mai repede. Puteţi vedea minunăţia pe YouTube (www.youtube.com/watch?v=uBKF6cl3Z9o), de unde veţi afla şi cum a fost botezată: „Kuru-Kuru Nabe“. Cine ştie, poate că-n japoneză asta înseamnă „Mîngîierea petalelor de cireş la răsărit după o noapte în care ai cam exagerat cu sake-ul şi vrei să pui nişte apă la fiert“. (L. V.)

● O firmă de construcţii din Berceni a inclus în oferta sa locuinţe „la cele mai mici preţuri“, numite euro-mansarde. La cum merg lucrurile, nu m-ar mira dacă oferta ar include în curînd şi locuinţe la preţuri minuscule, adică euro-cocioabe, euro-bordeie sau euro-coteţe. (D. S.)

● Ştiţi care e culmea mitei electorale? Să stai la o coadă lungă în faţa unui cort PDL din Piaţa Romană, să iei două umbrele verzi inscripţionate, să pleci şi să-i spui colegei de serviciu, cu care ai împărţit şi darul, şi statul la rînd, că din altă parte, de la alt cort, de la alt partid, ai luat umbrele şi mai multe, şi mai de calitate. Văzînd pe stradă scena, n-ai cum să nu te întrebi: cît de ploioase se anunţă vremurile? (A. M. S.)

Foto: C. Tudor

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.