Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

PORNIND DE LA FRAGMENTE DE AZI
DE MĂRIMEA UNUI PAS, 
AM REDESCOPERIT GAURA 
DIN MIJLOCUL UNEI LEGI MAI VECHI 

● Doar aşa, ca să vă faceţi o idee, cîteva subiecte date la examenul de maturitate 2012 în Italia (la licee cu diverse specializări; subiectele erau la alegere): analiza unui text de Eugenio Montale („Cum să-ţi omori timpul“); redactarea unui eseu pe tema „Hannah Arendt şi exterminarea evreilor“, pornind de la un fragment din Banalitatea răului; redactarea unui eseu cu tema „labirintul“, pornind de la fragmente din Ariosto, Picasso, Borges, Pollock, Calvino şi Umberto Eco; redactarea unui eseu cu tema „Criza şi tinerii“, pornind de la un editorial din Corriere della Sera şi de la un articol despre moartea lui Steve Jobs; redactarea unui eseu cu tema „Responsabilitatea ştiinţei şi a tehnologiei“; redactarea unui eseu cu tema „Aveam douăzeci de ani. Visuri şi stiluri ale noii generaţii“, pornind de la fraza lui Paul Nizan: „Aveam douăzeci de ani. Nu voi permite nimănui să spună că este cea mai frumoasă vîrstă a vieţii“. 41% din absolvenţi au ales subiectul despre criză, 21% pe cel despre vîrsta de 20 de ani, 14% pe cel despre responsabilitatea ştiinţei. (M. V.)

● „Umorul e de dreapta“, spuneau, prin anii ’80, marxiştii germani, referindu-se mai ales la bancurile (de fapt, la cei care rîdeau de ele) despre alienare, exploatare şi imperialism. Stîngiştii germani din ziua de azi nu se revendică de la marxiştii de alaltăieri. Dar au moştenit ceva din atitudinea lor foarte serioasă. De pildă, Anti-Fa (adică: antifasciştii) ar da de pămînt cu orice formă de exprimare a identităţii naţionale. Nu suportă drapelul, detestă orice referinţă la folclorul german, ridică din sprîncene şi îşi astupă urechile cînd se intonează imnul de stat al Germaniei: „Deutschland, Deutschland über alles“. La Campionatul European de fotbal, mici celule Anti-Fa stau la pîndă. Urmăresc mai degrabă ce se întîmplă prin tribune decît mişcările din teren. Vor să observe şi să reclame excesul de naţionalism, nu să se uite la fotbal. Oare or avea vreo tresărire cînd marchează vreun jucător al naţionalei lor? Se bucură sau se întristează cînd cîştigă Germania? (M. M.)

● Conform unei noi metode de calcul al greutăţii dinozaurilor, publicată în revista Biology Letters a Societăţii Regale Britanice, se pare că uriaşul brahiozaur avea doar 23 de tone, şi nu 40 cum se crezuse anterior. Cercetătorii au recunoscut că, de-a lungul timpului, mărimile dinozaurilor au fost supraestimate. În anii ’60, acelaşi brahiozaur avea în jur de 80 de tone. Aşadar, putem presupune că prin 2050 vom avea de-a face cu un T. Rex de mărimea unui chihuahua şi cu niscaiva colibriozauri. (A. P.)

● Nu mă feresc să recunosc că, în timp ce-l urmăream pe semenul acela care traversa Niagara pe un cablu de cîţiva centimetri, la fiecare pas al lui m-am gîndit că aş fi preferat să fiu la Kabul, unde se vernisa (aşa se zice azi) o expoziţie a artei sub stare de asediu. (R. C.)

● Aţi observat că e tot mai greu să găseşti, pe la brutării sau pe la supermarket, pîine normală? Prin normală înţeleg cît de cît proaspătă, cu gust obişnuit, fără mucegai, fără cocă necoaptă înăuntru, nesfărîmicioasă… Recent, cu o oarecare surpriză (ba chiar şi cu nostalgie), am redescoperit gaura din mijlocul franzelei. Da, gaura aceea pe care o aveau pîinile de pe vremea lui Ceauşescu, cărora, dacă le tăiai colţurile, le făceai ocheane. (A. M.)

● Începînd cu 1 iulie, în întreg statul California va fi interzisă vinderea sau consumarea foie gras-ului. Această prohibiţie vine ca urmare a unei legi mai vechi, care ar urma să intre în vigoare acum. Textul de lege precizează că este interzis oricui să îndoape cu forţa o zburătoare sau să plătească pe cineva să o facă sau să vîndă produse obţinute prin forţarea unui animal să mănînce. Vinovaţii ar putea primi o amendă de 1000 $ pe zi. Foie gras-ul franţuzesc nu e singurul aflat în colimator. Partea amuzantă e că în California umaniştii se luptă cu foie gras-ul, dar n-au nici o problemă cu pedeapsa cu moartea, la care acest stat n-a renunţat niciodată. (A. M. S.

AŞTEPT DINTR-UN MOMENT ÎN ALTUL
SĂ SE ANUNŢE O COMBINAŢIE 
DE SUBSOL MULTIFUNCŢIONAL 
ŞI O NOUĂ POLITICĂ SUBŢIRE


● Cu epidemia asta de plagiate, aştept dintr-un moment în altul să se anunţe Ordonanţa de Urgenţă prin care parlamentarii scot plagiatul în afara legii. (M. C.)

● Shaahin Amini, doctorand la Bourns College din California, a stat atît de multe ore cu ochii în lentila unui microscop, încît a început să vadă girafe mici-mici-mici. Care nu erau pui nanometrici de girafă, ci o combinaţie de nichel, aluminiu şi carbon. Aştept minielefantul din azot, plutoniu, bor, şi microfoca din dioxid de carbon şi potasiu. (L. V.)
● „Eu nu ştiam că trebuia să pun ghilimele şi să trec în nota de subsol autorul. Astea sînt convenţii de după 2003“, a declarat plagiatorul Victor Ponta. Ei bine, „convenţiile astea“, ale ghilimelelor, datează taman din 1862, de cînd Al.I. Cuza a promulgat Legea proprietăţii literare şi artistice. (M. C.)

● Că tot sînt la modă voucher-ele, primesc pe e-mail următoarea superofertă: „Scapă de sforăit / Ochelari Carrera Funcky / Raci / Cooler laptop / Dicţionar român ilustrat / Hairstyle + vopsit / Epilare definitivă / Mop multifuncţional“. Curat societate de consum! (A. P.)

● În ultima vreme, prin farmacii bîntuie parcă o nouă politică: orice hap ai lua, eşti chestionat dacă ştii pentru ce iei medicamentul respectiv. De la algocalmin la vitamina C, ţi se ţin mici prelegeri despre cum, de ce şi cît trebuie să iei. Toate bune şi frumoase, dar cînd am fost întrebată „Pentru ce luaţi saprosan?“, n-am rezistat tentaţiei să răspund ferm şi serios: „Pentru migrene, doamnă“. (S. G.)

● Scenă dintr-un hipermarket bucureştean: o tînără, frumoasă, graţioasă, elegantă, îmbrăcată într-o rochie roşie, catifelată, cu sandale negre cu toc înalt & subţire, cu poşetuţa atîrnînd de mîna stîngă, iar în mîna dreaptă cu două legături de ceapă verde. (P. M.)

O VESTE BUNĂ:
ALT GÎNDITOR INCOMPATIBIL
SE JOACĂ DE-A GURA


● Pentru cei care suferă atunci cînd îşi pierd umbrelele frînte în rafalele fatale ale vîntului, o veste bună: designerul olandez Greig Hoogendoorn a inventat o umbrelă, pe numele ei Senz, cu formă aerodinamică şi cu capetele spiţelor capsulate, astfel încît să reziste rafalelor de vînt de pînă la 112 km/h. Dacă m-aţi întreba pe mine, arată ca o pisică de mare înfiptă într-un baston. (M. C.)

● În taxi, aud discuţie în staţie între operatoare şi alt taximetrist: „14 minute, vă ocupă Meca. Cum o cheamă? Meca. Mă rog, tot n-am înţeles, da’ o găsesc eu. Colegu’, o cheamă Meee-caaa, Meca. Aha, acu’ am înţeles, deci ca pe biserica aia mare de la Ierusalim“. (C. G.)

● Caricatura zilei în londonezul The Independent: pe malul Styxului, un grec amărît citeşte gînditor acest anunţ: „Acceptăm şi euro, şi drahme, doar la cursul zilei“. De pe luntrea sa, Caron îl întreabă: „Ei, amice, te traversez sau nu?“. (R. C.)

● În mai puţin de 48 de ore, în România, ministrul Culturii a fost declarat incompatibil de ANI şi şi-a dat demisia, prim-ministrul a fost acuzat că a plagiat în lucrarea sa de doctorat vreo 300 de pagini din alte surse, conducătorul ştiinţific al lucrării respective (şi fost prim-ministru) a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi a încercat să se sinucidă. Măcar nu ne plictisim. (L. V.)

● În timp ce băieţeii de pe la noi care se joacă de-a miniştrii şi de-a profesorii universitari plagiază, o româncă, pe numele ei Georgia Deaconu, doctorandă pe bune la Universitatea din Toulouse în cadrul Laboratorului de analiză şi arhitectură a sistemelor Centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice, a primit prestigiosul Premiu Ştiinţific „Amelia Earhart“ pentru lucrările sale legate de autonomia ghidajelor sateliţilor. O felicităm cu toţii, din acest colţ de pagină. (M. C.)

● Aud (prin geamul deschis), din gura unei cumetre care discuta cu alta subiecte de actualitate (unul dintre ele fiind uciderea preotului de la Focşani), o explicaţie a înrăirii oamenilor din ziua de azi: „Munca grea şi carnea de porc“. (D. S.)

Foto: M. Rădoi

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.
Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!
bilet avion jpeg
Zboruri deasupra Rusiei: companiile aeriene chineze câștigă piața, cele europene pierd. Cu cât s-au scumpit biletele de avion
Zborurile europene către China au devenit mai lungi, mai scumpe și chiar mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene anulează rute — dar companiile aeriene chineze nu se confruntă cu astfel de probleme.
AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.