Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 439 din 12-18 iulie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

SĂ FIE O BERE SAVURATĂ 
ÎN MIEZUL ZILEI (ŞI LA BAZA GÎTULUI)
SAU E STEMA EVENIMENTELOR 
DIN OCHIUL ALTUIA? 

● Să fie o coincidenţă sau e altceva? (Şi dacă e altceva, ce e?) Vineri, 29 iunie 2012, cînd ortodocşii prăznuiau sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, furnizorul Apa Nova a oprit alimentarea cu apă potabilă pe mai multe străzi, una dintre ele fiind strada Petru şi Pavel. (A oprit-o şi pe strada Plutaşilor, dar plutaşii pot pluti şi pe alte ape, nu neapărat potabile.) Dacă cei de la Apa Nova o ţin tot aşa, mă aştept ca la anul, de Paşte, să oprească alimentarea cu apă potabilă a Insulei Paştelui. (D. S.)

● O campanie publicitară zice că „peste 98% din berea consumată în România se produce în ţară“, că „berea consumată de români asigură aproximativ 76.000 de locuri de muncă“, aşadar „cu fiecare bere savurată susţii economia ţării tale“. Se pun la „susţinerea economiei“ şi berile consumate în timpul programului de lucru? (M. V.)

● La două zile după ce-am scris chiar aici despre atacul albinelor asupra unei mînăstiri de călugări din Thailanda, am fost înţepată de-o albină pe strada Polonă, în miezul zilei (şi la baza gîtului, dacă e să fiu precisă). Avînd în vedere că nici o albină nu s-a mai atins de mine de cînd aveam 4 ani, sînt probabil victima unui complot mondial cu aripi şi ac. Să fiţi atenţi, doar atît vă zic. Mai ales dacă sînteţi alergici. (L. V.)

● Ţara arde şi… Mitropolia Munteniei şi Dobrogei îi cere Primăriei Bucureşti să înlocuiască toate capacele de canalizare cu stema Bucureştiului cu unele cu o altă inscripţie, pe care să nu fie reprezentat semnul crucii. Motivul? În condiţiile actuale, însemnul religios este „călcat în picioare“, zilnic, de mii de oameni. (P. M.)

● Printre multele păreri ce-au defilat prin talk-show-urile făcute pe marginea evenimentelor politice, una dintre cele care te pot amuţi: Costi Rogozanu afirma că între protestele de stradă din iarnă şi cele de acum este o diferenţă clară. Atunci, spunea jurnalistul, oamenii ştiau clar ce vor. Astăzi sînt debusolaţi. Adică cei care strigau „Jos Băsescu!“ ştiau ce vor, iar cei cu „Jos Ponta!“ sînt confuzi? (S. G.)

● Aţi observat cît de bine se pricep reprezentanţii PDL şi USL la detectarea şi evidenţierea derapajelor de la regulile democraţiei? Analizele lor sînt neaşteptat de exacte. Desigur, numai cînd e vorba de cele săvîrşite de cealaltă tabără. Să vezi paiul din ochiul altuia şi să nu vezi bîrna din ochiul tău e o zicală total depăşită zilele acestea. Nu mai există paie, ci adevărate tulpini. (A. M.

DE CÎND MĂ ŞTIU 
SÎNT PE LOCUL DOI SUB VREMI:
OAMENII ÎN MIŞCARE 
AU IZOLAT PRINCIPIILE ANTI-BĂTRÎNEL
(ÎN SCHIMB,
AU APRECIAT CĂUTAREA)


● Citesc, de cînd mă ştiu, „Calendarul“ României literare, un mereu nou (şi, în cele din urmă, total obiectiv) instrument de istorie literară. Săptămîna trecută am regăsit-o pe Dora Pavel, cum ştiam, în dreptul zilei de 29 iunie. Numele prozatoarei de la Cluj era însă şi în dreptul zilei de 30 iunie. Cum scriitorii se nasc măcar de două ori, o să-i spunem şi noi, cu întîrziere, un dublu „La mulţi ani!“. (S. S.)

● „În cariera mea am scos 46 de albume şi în acest moment pregătesc simultan alte patru. Sînt pe locul doi în istorie, după trupa The Rolling Stones, la numărul de cîntece compuse.“ (Marian „Bentiţă“ Nistor, acest Sergiu Nicolaescu al muzicii uşoare, confesîndu-se la un talk-show nocturn) (M. C.)

● Oricît de sub vremi am fi, un slogan ca „Nouă ni se fîlfîie“ (la o fabrică de steaguri), văzut pe un panou publicitar de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, sau anunţul din geamul unei farmacii: „Aici se prepară reţete magistrale“, încă te fac să zîmbeşti. (A. M. S.)

● Cercetătorii au calculat că oamenii pierd aproximativ 600.000 de particule de piele în fiecare oră. Adică vreo 750 g în fiecare an. Nu vă puneţi speranţe în piele dacă vreţi să slăbiţi. (M. C.)

● Pe stîlpi, nişte afişe: „Cea mai mare expoziţie cu dinozauri în mişcare robotizaţi din Europa“. În ziua de azi, pare aproape un pamflet. (D. S.)

● Săptămîna trecută, dar în 1902, nişte cercetători nemţi au izolat acidul barbituric ce a stat la baza somniferelor. Nu e încă tîrziu să celebrăm această reuşită de acum fix 110 ani cu o insomnie bine calculată. (M. C.)

● O echipă de cercetători americani a calculat temperaturile din Paradis şi din Infern, luînd în considerare principiile fizicii termodinamice şi informaţii extrase din versete biblice – anunţă Adevărul. În Paradis cică ar fi 526 de grade. Păi, nenică, ăsta-i raiul promis? Ne topim deja aici, pe pămînt, la doar 40 de grade… (M. M.)

● Un comentariu pe HotNews, în coada unui articol care anunţa marţi un protest anti-guvern plănuit pentru joi: „Joi? Pînă joi nu mai rămîne nimic din ţara asta“. Culmea e că a rămas. Şi la ce ne-a folosit? (L. V.)

● Alte lucruri bune: la Mega Image, tînărul în şort din faţa mea i-a zîmbit vînzătoarei, apoi mi-a zîmbit mie, vînzătoarea mi-a zîmbit şi ea mie, bodyguard-ul zîmbea tuturor şi chiar a ajutat un bătrînel să-şi pună produsele în sacoşă. Iar copiii care au intrat prin faţă să-şi cumpere seminţe ne-au cerut, la sfîrşit, scuze. La vie en rose… (I. P.)

● Am comandat la o terasă o ciorbă de văcuţă. N-avea nici un strop de văcuţă, în schimb avea o muscă. Mi-am amintit că sînt consumator european şi am refuzat-o, deşi, cine ştie? Poate ciorba de muscă o fi fost ultima specialitate a verii. (A. P.)

● Cîteva zeci de artişti suedezi, membrii Academiei Suedeze, plus trei scriitori premiaţi cu Nobel, Herta Müller, Tomas Tranströmer şi Elfriede Jelinek, au semnat un apel împotriva politizării ICR de către guvernul plagiatorului Ponta (mai mare ruşinea!). ICR a fost apreciat de curînd pentru „cele mai bune programe culturale din Stockholm“. (M. C.)

● După două zile de urmărit criza politică la TV, într-o seară am „zapat“ în căutarea unui film. Am avut de ales între Reglare de conturi, Pact cu diavolul şi Vin ruşii. (S. G.)

Foto: V. Dorolţi

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.