Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 439 din 12-18 iulie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

SĂ FIE O BERE SAVURATĂ 
ÎN MIEZUL ZILEI (ŞI LA BAZA GÎTULUI)
SAU E STEMA EVENIMENTELOR 
DIN OCHIUL ALTUIA? 

● Să fie o coincidenţă sau e altceva? (Şi dacă e altceva, ce e?) Vineri, 29 iunie 2012, cînd ortodocşii prăznuiau sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, furnizorul Apa Nova a oprit alimentarea cu apă potabilă pe mai multe străzi, una dintre ele fiind strada Petru şi Pavel. (A oprit-o şi pe strada Plutaşilor, dar plutaşii pot pluti şi pe alte ape, nu neapărat potabile.) Dacă cei de la Apa Nova o ţin tot aşa, mă aştept ca la anul, de Paşte, să oprească alimentarea cu apă potabilă a Insulei Paştelui. (D. S.)

● O campanie publicitară zice că „peste 98% din berea consumată în România se produce în ţară“, că „berea consumată de români asigură aproximativ 76.000 de locuri de muncă“, aşadar „cu fiecare bere savurată susţii economia ţării tale“. Se pun la „susţinerea economiei“ şi berile consumate în timpul programului de lucru? (M. V.)

● La două zile după ce-am scris chiar aici despre atacul albinelor asupra unei mînăstiri de călugări din Thailanda, am fost înţepată de-o albină pe strada Polonă, în miezul zilei (şi la baza gîtului, dacă e să fiu precisă). Avînd în vedere că nici o albină nu s-a mai atins de mine de cînd aveam 4 ani, sînt probabil victima unui complot mondial cu aripi şi ac. Să fiţi atenţi, doar atît vă zic. Mai ales dacă sînteţi alergici. (L. V.)

● Ţara arde şi… Mitropolia Munteniei şi Dobrogei îi cere Primăriei Bucureşti să înlocuiască toate capacele de canalizare cu stema Bucureştiului cu unele cu o altă inscripţie, pe care să nu fie reprezentat semnul crucii. Motivul? În condiţiile actuale, însemnul religios este „călcat în picioare“, zilnic, de mii de oameni. (P. M.)

● Printre multele păreri ce-au defilat prin talk-show-urile făcute pe marginea evenimentelor politice, una dintre cele care te pot amuţi: Costi Rogozanu afirma că între protestele de stradă din iarnă şi cele de acum este o diferenţă clară. Atunci, spunea jurnalistul, oamenii ştiau clar ce vor. Astăzi sînt debusolaţi. Adică cei care strigau „Jos Băsescu!“ ştiau ce vor, iar cei cu „Jos Ponta!“ sînt confuzi? (S. G.)

● Aţi observat cît de bine se pricep reprezentanţii PDL şi USL la detectarea şi evidenţierea derapajelor de la regulile democraţiei? Analizele lor sînt neaşteptat de exacte. Desigur, numai cînd e vorba de cele săvîrşite de cealaltă tabără. Să vezi paiul din ochiul altuia şi să nu vezi bîrna din ochiul tău e o zicală total depăşită zilele acestea. Nu mai există paie, ci adevărate tulpini. (A. M.

DE CÎND MĂ ŞTIU 
SÎNT PE LOCUL DOI SUB VREMI:
OAMENII ÎN MIŞCARE 
AU IZOLAT PRINCIPIILE ANTI-BĂTRÎNEL
(ÎN SCHIMB,
AU APRECIAT CĂUTAREA)


● Citesc, de cînd mă ştiu, „Calendarul“ României literare, un mereu nou (şi, în cele din urmă, total obiectiv) instrument de istorie literară. Săptămîna trecută am regăsit-o pe Dora Pavel, cum ştiam, în dreptul zilei de 29 iunie. Numele prozatoarei de la Cluj era însă şi în dreptul zilei de 30 iunie. Cum scriitorii se nasc măcar de două ori, o să-i spunem şi noi, cu întîrziere, un dublu „La mulţi ani!“. (S. S.)

● „În cariera mea am scos 46 de albume şi în acest moment pregătesc simultan alte patru. Sînt pe locul doi în istorie, după trupa The Rolling Stones, la numărul de cîntece compuse.“ (Marian „Bentiţă“ Nistor, acest Sergiu Nicolaescu al muzicii uşoare, confesîndu-se la un talk-show nocturn) (M. C.)

● Oricît de sub vremi am fi, un slogan ca „Nouă ni se fîlfîie“ (la o fabrică de steaguri), văzut pe un panou publicitar de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, sau anunţul din geamul unei farmacii: „Aici se prepară reţete magistrale“, încă te fac să zîmbeşti. (A. M. S.)

● Cercetătorii au calculat că oamenii pierd aproximativ 600.000 de particule de piele în fiecare oră. Adică vreo 750 g în fiecare an. Nu vă puneţi speranţe în piele dacă vreţi să slăbiţi. (M. C.)

● Pe stîlpi, nişte afişe: „Cea mai mare expoziţie cu dinozauri în mişcare robotizaţi din Europa“. În ziua de azi, pare aproape un pamflet. (D. S.)

● Săptămîna trecută, dar în 1902, nişte cercetători nemţi au izolat acidul barbituric ce a stat la baza somniferelor. Nu e încă tîrziu să celebrăm această reuşită de acum fix 110 ani cu o insomnie bine calculată. (M. C.)

● O echipă de cercetători americani a calculat temperaturile din Paradis şi din Infern, luînd în considerare principiile fizicii termodinamice şi informaţii extrase din versete biblice – anunţă Adevărul. În Paradis cică ar fi 526 de grade. Păi, nenică, ăsta-i raiul promis? Ne topim deja aici, pe pămînt, la doar 40 de grade… (M. M.)

● Un comentariu pe HotNews, în coada unui articol care anunţa marţi un protest anti-guvern plănuit pentru joi: „Joi? Pînă joi nu mai rămîne nimic din ţara asta“. Culmea e că a rămas. Şi la ce ne-a folosit? (L. V.)

● Alte lucruri bune: la Mega Image, tînărul în şort din faţa mea i-a zîmbit vînzătoarei, apoi mi-a zîmbit mie, vînzătoarea mi-a zîmbit şi ea mie, bodyguard-ul zîmbea tuturor şi chiar a ajutat un bătrînel să-şi pună produsele în sacoşă. Iar copiii care au intrat prin faţă să-şi cumpere seminţe ne-au cerut, la sfîrşit, scuze. La vie en rose… (I. P.)

● Am comandat la o terasă o ciorbă de văcuţă. N-avea nici un strop de văcuţă, în schimb avea o muscă. Mi-am amintit că sînt consumator european şi am refuzat-o, deşi, cine ştie? Poate ciorba de muscă o fi fost ultima specialitate a verii. (A. P.)

● Cîteva zeci de artişti suedezi, membrii Academiei Suedeze, plus trei scriitori premiaţi cu Nobel, Herta Müller, Tomas Tranströmer şi Elfriede Jelinek, au semnat un apel împotriva politizării ICR de către guvernul plagiatorului Ponta (mai mare ruşinea!). ICR a fost apreciat de curînd pentru „cele mai bune programe culturale din Stockholm“. (M. C.)

● După două zile de urmărit criza politică la TV, într-o seară am „zapat“ în căutarea unui film. Am avut de ales între Reglare de conturi, Pact cu diavolul şi Vin ruşii. (S. G.)

Foto: V. Dorolţi

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Cum să păstrezi stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025 mp4 thumbnail png
Stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025. Află de la Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România
La Adevărul Live, Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România explică evoluțiile și schimbările care vor avea loc anul acesta în piața forței de muncă din România.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Migrația în era Trump. Sute de migranți ilegali au fost arestați și expulzați din SUA
Autoritățile din SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat deja câteva sute, la doar câteva zile după începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
Novak Djokovici FOTO Profimedia
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj prilejuit de „Mica Unire”: Modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată
Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că modernizarea României este un proces de durată, dar că acest obiectiv trebuie atins, indiferent de „costurile electorale pe care le implică”.
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA John Ratcliffe FOTO EPA-EFE
Senatul SUA îl confirmă pe John Ratcliffe ca director al CIA
John Ratcliffe, fost director al informațiilor naționale, a fost confirmat director al CIA de Senatul SUA, obținând 75 de voturi favorabile și 25 împotrivă. În fața legislativului, Ratcliffe a subliniat importanța analizelor obiective și lupta împotriva amenințărilor din partea Chinei.