Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 439 din 12-18 iulie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

SĂ FIE O BERE SAVURATĂ 
ÎN MIEZUL ZILEI (ŞI LA BAZA GÎTULUI)
SAU E STEMA EVENIMENTELOR 
DIN OCHIUL ALTUIA? 

● Să fie o coincidenţă sau e altceva? (Şi dacă e altceva, ce e?) Vineri, 29 iunie 2012, cînd ortodocşii prăznuiau sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, furnizorul Apa Nova a oprit alimentarea cu apă potabilă pe mai multe străzi, una dintre ele fiind strada Petru şi Pavel. (A oprit-o şi pe strada Plutaşilor, dar plutaşii pot pluti şi pe alte ape, nu neapărat potabile.) Dacă cei de la Apa Nova o ţin tot aşa, mă aştept ca la anul, de Paşte, să oprească alimentarea cu apă potabilă a Insulei Paştelui. (D. S.)

● O campanie publicitară zice că „peste 98% din berea consumată în România se produce în ţară“, că „berea consumată de români asigură aproximativ 76.000 de locuri de muncă“, aşadar „cu fiecare bere savurată susţii economia ţării tale“. Se pun la „susţinerea economiei“ şi berile consumate în timpul programului de lucru? (M. V.)

● La două zile după ce-am scris chiar aici despre atacul albinelor asupra unei mînăstiri de călugări din Thailanda, am fost înţepată de-o albină pe strada Polonă, în miezul zilei (şi la baza gîtului, dacă e să fiu precisă). Avînd în vedere că nici o albină nu s-a mai atins de mine de cînd aveam 4 ani, sînt probabil victima unui complot mondial cu aripi şi ac. Să fiţi atenţi, doar atît vă zic. Mai ales dacă sînteţi alergici. (L. V.)

● Ţara arde şi… Mitropolia Munteniei şi Dobrogei îi cere Primăriei Bucureşti să înlocuiască toate capacele de canalizare cu stema Bucureştiului cu unele cu o altă inscripţie, pe care să nu fie reprezentat semnul crucii. Motivul? În condiţiile actuale, însemnul religios este „călcat în picioare“, zilnic, de mii de oameni. (P. M.)

● Printre multele păreri ce-au defilat prin talk-show-urile făcute pe marginea evenimentelor politice, una dintre cele care te pot amuţi: Costi Rogozanu afirma că între protestele de stradă din iarnă şi cele de acum este o diferenţă clară. Atunci, spunea jurnalistul, oamenii ştiau clar ce vor. Astăzi sînt debusolaţi. Adică cei care strigau „Jos Băsescu!“ ştiau ce vor, iar cei cu „Jos Ponta!“ sînt confuzi? (S. G.)

● Aţi observat cît de bine se pricep reprezentanţii PDL şi USL la detectarea şi evidenţierea derapajelor de la regulile democraţiei? Analizele lor sînt neaşteptat de exacte. Desigur, numai cînd e vorba de cele săvîrşite de cealaltă tabără. Să vezi paiul din ochiul altuia şi să nu vezi bîrna din ochiul tău e o zicală total depăşită zilele acestea. Nu mai există paie, ci adevărate tulpini. (A. M.

DE CÎND MĂ ŞTIU 
SÎNT PE LOCUL DOI SUB VREMI:
OAMENII ÎN MIŞCARE 
AU IZOLAT PRINCIPIILE ANTI-BĂTRÎNEL
(ÎN SCHIMB,
AU APRECIAT CĂUTAREA)


● Citesc, de cînd mă ştiu, „Calendarul“ României literare, un mereu nou (şi, în cele din urmă, total obiectiv) instrument de istorie literară. Săptămîna trecută am regăsit-o pe Dora Pavel, cum ştiam, în dreptul zilei de 29 iunie. Numele prozatoarei de la Cluj era însă şi în dreptul zilei de 30 iunie. Cum scriitorii se nasc măcar de două ori, o să-i spunem şi noi, cu întîrziere, un dublu „La mulţi ani!“. (S. S.)

● „În cariera mea am scos 46 de albume şi în acest moment pregătesc simultan alte patru. Sînt pe locul doi în istorie, după trupa The Rolling Stones, la numărul de cîntece compuse.“ (Marian „Bentiţă“ Nistor, acest Sergiu Nicolaescu al muzicii uşoare, confesîndu-se la un talk-show nocturn) (M. C.)

● Oricît de sub vremi am fi, un slogan ca „Nouă ni se fîlfîie“ (la o fabrică de steaguri), văzut pe un panou publicitar de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, sau anunţul din geamul unei farmacii: „Aici se prepară reţete magistrale“, încă te fac să zîmbeşti. (A. M. S.)

● Cercetătorii au calculat că oamenii pierd aproximativ 600.000 de particule de piele în fiecare oră. Adică vreo 750 g în fiecare an. Nu vă puneţi speranţe în piele dacă vreţi să slăbiţi. (M. C.)

● Pe stîlpi, nişte afişe: „Cea mai mare expoziţie cu dinozauri în mişcare robotizaţi din Europa“. În ziua de azi, pare aproape un pamflet. (D. S.)

● Săptămîna trecută, dar în 1902, nişte cercetători nemţi au izolat acidul barbituric ce a stat la baza somniferelor. Nu e încă tîrziu să celebrăm această reuşită de acum fix 110 ani cu o insomnie bine calculată. (M. C.)

● O echipă de cercetători americani a calculat temperaturile din Paradis şi din Infern, luînd în considerare principiile fizicii termodinamice şi informaţii extrase din versete biblice – anunţă Adevărul. În Paradis cică ar fi 526 de grade. Păi, nenică, ăsta-i raiul promis? Ne topim deja aici, pe pămînt, la doar 40 de grade… (M. M.)

● Un comentariu pe HotNews, în coada unui articol care anunţa marţi un protest anti-guvern plănuit pentru joi: „Joi? Pînă joi nu mai rămîne nimic din ţara asta“. Culmea e că a rămas. Şi la ce ne-a folosit? (L. V.)

● Alte lucruri bune: la Mega Image, tînărul în şort din faţa mea i-a zîmbit vînzătoarei, apoi mi-a zîmbit mie, vînzătoarea mi-a zîmbit şi ea mie, bodyguard-ul zîmbea tuturor şi chiar a ajutat un bătrînel să-şi pună produsele în sacoşă. Iar copiii care au intrat prin faţă să-şi cumpere seminţe ne-au cerut, la sfîrşit, scuze. La vie en rose… (I. P.)

● Am comandat la o terasă o ciorbă de văcuţă. N-avea nici un strop de văcuţă, în schimb avea o muscă. Mi-am amintit că sînt consumator european şi am refuzat-o, deşi, cine ştie? Poate ciorba de muscă o fi fost ultima specialitate a verii. (A. P.)

● Cîteva zeci de artişti suedezi, membrii Academiei Suedeze, plus trei scriitori premiaţi cu Nobel, Herta Müller, Tomas Tranströmer şi Elfriede Jelinek, au semnat un apel împotriva politizării ICR de către guvernul plagiatorului Ponta (mai mare ruşinea!). ICR a fost apreciat de curînd pentru „cele mai bune programe culturale din Stockholm“. (M. C.)

● După două zile de urmărit criza politică la TV, într-o seară am „zapat“ în căutarea unui film. Am avut de ales între Reglare de conturi, Pact cu diavolul şi Vin ruşii. (S. G.)

Foto: V. Dorolţi

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.