Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 440 din 19-25 iulie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

SPER CĂ NU V-AU SCĂPAT
AVENTURILE SEMNELOR SIAMEZE
ÎNTR-UN LOC 
DE DAT CU CAPUL DE PEREŢI. 
SAU ŞTIREA DESPRE ACELE
MOLECULE CU VOCE

● Prinşi în vîltoarea evenimentelor politice, sper că nu v-au scăpat aventurile agentului pervers Sucilă, poliţist la Ordinea Publică din oraşul Vulcan, amantul viceprimăriţei din localitate, care a organizat în casa acesteia orgii sexuale şi i-a transformat pe fiica şi pe fiul ei în pornostaruri. Sau ştirea despre cei doi elevi din Sibiu care au fost eliminaţi din examenul de bacalaureat pentru că au încercat să copieze: unul dintre ei era nevăzător. (A. M. S.)

● Titlu pe un site de ştiri: „Ce semnale îţi pot face poliţiştii rutieri în trafic? Află-le semnificaţia!“. Oare poliţiştii rutieri or fi aflat semnificaţia semnelor făcute de şoferi? (M. M.)

● Pe o tarabă în Crîngaşi, printre tot soiul de lucruşoare „vintage“ – un urs de pluş, cîteva perechi de pantofi scîlciaţi, o geantă roasă, un tablou cu două pisici siameze –, mi-a atras atenţia titlul unei cărţi: Obsesie indecentă. Oare cum o fi o obsesie inocentă? (S. G.)

● Eu zic că ar trebui scos de pe peretele Spitalului de Urgenţă Floreasca panoul acela de „autopromo“, căci într-un loc de o asemenea gravitate nu poţi să ţii rime puerile ca astea: „Totdeauna şi tuturor gata pentru ajutor“. (M. V.)

● În toată agitaţia noastră de dat cu capul de pereţi, a trecut neobservată o ştire cu potenţial de tragedie: Federaţia ecvestră internaţională permite începînd de vineri, 6 iulie, participarea în competiţii a cailor clonaţi. În mod evident, nimic nu va mai fi la fel. Nici măcar Black Beauty. (L. V.)

● În timp ce savanţii de la CERN descopereau ceea ce se cheamă „particula lui Dumnezeu“, vehiculul NASA numit Curiosity a fost trimis pe Marte pentru a colecta acele molecule organice care demonstrează că acolo a existat, cîndva, viaţă. Treaba asta se va întîmpla luna viitoare. (M. C.)

● Între evaluarea şi suspendarea naţională, o armată de jurnalişti TV-foşti şi viitori miniştri-experţi în orice se întreabă retoric şi inflamat de ce a picat jumătate de ţară bacalaureatul. Unde e şcoala de pe vremuri? Şi care e cauza eşecului dezastruos. Păi, principala cauză e supravegherea video. În ţara unde la Bac (vă amintiţi?) subiectele erau rezolvate cu voce tare, iar 7 luau doar cei care nu puteau scrie după dictare, s-au introdus camere video. Gîndiţi-vă, că tot e de actualitate: cum ar fi fost să urmărim pe viu, la TV, stenogramele care au dus la căderea Guvernului Năstase? Ne-am fi împuşcat cu toţii în tiroidă! (S. S.

CEI MAI MULŢI CITITORI 
AU CONVENIT CĂ GLOBURILE
ROTUNDE ŞI ALBE (ÎN FORMĂ 
DE SUTIEN) CONTINUĂ SĂ SE
ÎNDEPĂRTEZE DE ORA EXACTĂ


● Dau un interviu ziarului rusesc Kommersant. Mă întreabă ziaristul care va fi stategia PDL la referendum. Zic că rămîne de văzut dacă vor chema suporterii la vot sau vor face campanie pentru a sta lumea acasă, ca să invalideze referendumul. Ziaristul rus mă citează ca atare. HotNews traduce articolul. Şi acum să vedeţi comentarii. Cei mai mulţi cititori au convenit că e o diversiune rusească pusă la cale de Kremlin ca să piardă Băsescu referendumul. Mă declar vinovat. (C. G.)

● Dintre toate imaginile văzute la televizor în ultimele săptămîni, trei m-au amuzat cel mai mult: Victor Ponta aşezat cu capul fix între globurile rotunde şi albe ale unui felinar, ca şi cum ar fi avut urechile lui Mickey Mouse (deşi săracul Mickey nu merita aşa ceva!), posterul cu Crin Antonescu purtînd barba dictatorului lui Sacha Baron Cohen (deşi arăta interesant ca bărbat!) şi bodyguard-ul care şi-a tatuat pe bicepşi chipul lui Dan Diaconescu (deşi era un gest înduioşător în felul lui). (M. C.)

● Am fost de curînd să iau un tort de la o cofetărie destul de celebră din Băneasa. Printre altele, în vitrină am descoperit unul în formă de sutien… plin. Cred că era din marţipan, roşu cu alb. (I. P.)

● New York-ul continuă să se îndepărteze de Londra cu aproximativ 2,5 cm în fiecare an. Asta înseamnă că Sydney-ul e tot mai aproape? (M. C.)

● Din cauza arşiţei, pînă şi ceasurile publice s-au dereglat. Miercuri, pe la prînz, nici unul dintre cele trei întîlnite în cale nu arăta ora exactă. Sau poate că m-am dereglat eu şi nu mai ştiu cît e ceasul? (M. M.

CUM AR VENI, ÎMI TOT VIN ÎN CAP
ACU’ PRIMELE LITERE 
ŞI PROVOCĂRILE PENTRU ATUNCI

● S-a scos la licitaţie o felie de pîine prăjită de la nunta prinţului Charles cu prinţesa Diana, din 1981. Cum ar veni, oamenii mor, feliile de pîine prăjită rămîn. (L. V.)

● Îmi tot vin în cap versurile lui Roger Waters: „Mother, should I run for President? / Mother, should I trust the government? / Mother, should I build the wall?“… (M. C.)

● Şi încă una cu presa străină şi mă duc. O ziaristă belgiană mă întreabă dacă-l ştiu pe unul Cristian Pîrvulescu, că tocmai vorbise cu el. Că i-a zis că toată reacţia asta a Europei e provocată de propaganda PDL şi că ea îl credea om serios, dar acu’… Na, ce să-i zic? I-am zis că şi eu îl credeam la fel, dar acu’… (C. G.)

● Am rîs şi anul acesta (dar nu era rîsul meu, ce-i drept) citind perlele de la Bac 2012 de pe gandul.info. Dintre cele mai deosebite, remarcăm: „Relaţia profesor-elev e un amestec năstruşnic de sentimente“; „Conflictul dintre profesor şi elev ajunge şi la vărsare de sînge“; „Nu am o carte preferată, dar am fost impresionat de abecedar, din care am învăţat primele litere, dar şi primele poezii“; „Sper că va (sic!) plăcut. Cred că o să mai vin şi la anul“ sau, una dintre cele mai delicioase, „Cratima uneori apropie sau alteori depărtează“. (P. M.)

● Aflu abia acum (citind un afiş decolorat care dăinuie la Casa Presei, pe un stîlp) că în zilele de 24-26 februarie 2012 s-a desfăşurat – la Casa Tineretului din Cîmpina – Tîrgul Mierii, în cadrul căruia cei prezenţi puteau participa la un simpozion cu tema „Apicultura şi provocările crizei“. Păcat că n-am ştiut mai din vreme. (D. S.)

● Termenul ştiinţific pentru atunci cînd ţi se zbate ochiul este miokimie. Hai că pe-asta n-o ştiaţi! (M. C.)

Foto: D. Goace

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

novak djokovici australian open getty jpg
„Publicului ar trebui să-i fie rușine!”. Reacții vehemente după ce Djokovici a fost huiduit la Australian Open
Nole a fost nevoit să se retragă în semifinale, din cauza unei accidentări.
Alianţa Dreapta Unită Foto Inquam Photos-George Calin
Nicușor Dan, despre candidatura sa și a Elenei Lasconi la prezidențiale: „Mai avem până în 15 martie să decidem care vor fi candidaţii ”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că va analiza cu Elena Lasconi soluțiile pentru România înainte de alegerile prezidențiale. El a subliniat că, dacă sondajele indică o direcție clară, va fi „foarte realista" în privința alegerilor politice.
Cum să păstrezi stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025 mp4 thumbnail png
Stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025. Află de la Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România
La Adevărul Live, Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România explică evoluțiile și schimbările care vor avea loc anul acesta în piața forței de muncă din România.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Migrația în era Trump. Sute de migranți ilegali au fost arestați și expulzați din SUA
Autoritățile din SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat deja câteva sute, la doar câteva zile după începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
Novak Djokovici FOTO Profimedia