Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 441 din 26 iulie - 1 august 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DINTR-UN ELAN INOVATOR, 
M-AM TREZIT ÎNTR-O DIMINEAŢĂ 
ŞI AM DESCHIS O CHESTIE 
DE LUMINAT ÎN NOAPTE 

● Acum cîţiva ani, dintr-un elan onomastic, am transcris aici (în spaţiul acestei rubrici) numele cîtorva firme de pe cuprinsul Romåniei care mi s-au părut demne a fi reţinute. Revin astăzi cu alte cîteva, toate din Piatra Neamţ: Adult Construct SRL, Negură Comerţ Grup SRL, Impecabil SRL, Total Hypnotique SRL, Afacerile Toma SRL, Patru Plus Trans SRL, Taxi Ego SRL, Protest Diagnostic SRL, Ciubotariu Orient SRL, Da & Pa SRL, Vederea Serv Com SRL, Ghici Computers SRL, Zeiţa Hera SRL, Psiho Transporter SRL, Cadouri Cu Impact SRL, Umbra SRL, Big Funerare SRL, Ciricli Rîndunica SRL, Euro Noroc SRL, Consulting Securitatea Muncii Bobric SRL, Lady Taxy SRL (cu sediul pe str. Ţărăncuţa nr. 31), Poliuretan Zeu SRL, Entropia SRL, Volens Nolens SRL, Fratelo Lemn SRL, Veloaia Stivuitoare SRL, Produsul Soarelui SRL, Alinarea SRL. (D. S.)

● Un editor independent argentinian a pus la punct un concept ingenios: „cartea care nu poate aştepta“. În spotul publicitar îşi explica demersul inovator: încercarea de a promova tinerii autori şi primul lor roman şi a nu-i lăsa pe cei aflaţi la început de drum să se piardă. Cerneala folosită se şterge progresiv în contact cu aerul şi cu lumina. După două luni, scrisul dispare în întregime. Un procedeu de marketing livresc care pare că a avut efect pentru că editura şi-a epuizat deja stocul de exemplare. Ne place sau nu, trebuie să acceptăm că şi cărţile sînt o marfă. Le scrii cu imaginaţie, tot aşa ar trebui să le şi vinzi. (A. M. S.)

● M-am trezit într-o dimineaţă, am accesat site-ul capital.ro şi am dat peste următorul titlu: „Patriarhia Română, profit mai mare decît McDonald’s România“. Pentru cine mai avea dubii că spiritul e mai presus de hrană. (P. M.)

● Ca ploieştean care ştie pe dinafară porţiunea din DN1 dintre Bucureşti şi Ploieşti, mă bucur (într-un fel) că în sfîrşit s-a deschis autostrada către oraşul meu natal. Sper ca majoritatea automobiliştilor grăbiţi să ajungă, în week-end, pe Valea Prahovei, să o ia pe autostradă, astfel încît eu să merg (mai) liniştit tot pe DN1. Şi b): vă avertizez că autostrăduţa asta uneşte, de fapt, centurile celor două oraşe, astfel încît se vor crea blocaje la ambele capete. Drum bun! (M. V.)

● Acum cîteva seri, în Parcul Herăstrău, mi s-a părut că cineva aruncă o stea, ce-i drept multicoloră, pe cer. Era o chestie de luminat în noapte, gen bumerang: o azvîrleai destul de sus, adăsta puţin, şi venea înapoi… 20 de lei pentru o stea de 20 de secunde. (I. P.

URMĂTOAREA DESTINAŢIE –
CONSERVAREA UNUI DERIVAT
SENSIBIL DE DRAGOSTE ÎN EUROPA
(DESIGUR, ÎNTR-UN LITRU 
DE NAIVITATE)

● La Sulina, un grup de turişti japonezi de vîrstă mijlocie a poposit fix două ore. Au venit, au pozat, ne-au zîmbit, s-au deplasat în mod disciplinat spre plajă – o plimbare de o jumătate de oră –, s-au oprit un sfert de oră la o terasă unde au băut ape minerale, s-au urcat într-o barcă şi au plecat. Următoarea destinaţie – posibil Constanţa, posibil Istanbul. Încep să pricep cum de reuşesc japonezii, în cele două săptămîni de concediu ale lor, să împînzească întreaga lume. Şi să vadă tot. Nu-şi pierd deloc timpul. Cît au bifat ei Sulina pe hartă, eu de-abia am reuşit să termin o bere. (A. P.)

● Una dintre cele mai aprinse dezbateri din lumea ştiinţei este legată de învierea speciilor dispărute prin folosirea mostrelor de ADN conservate (dacă sînt) pentru clonare (dacă e voie). Eu însă mi-am pierdut interesul pentru povestea asta cînd am citit că „Temperaturile mari din Mauritius nu se potrivesc cu conservarea ADN-ului, deci şansa de a găsi un nucleu celular intact de pasăre dodo este practic nulă“. (L. V.)

● Reacţia chimică produsă la tăierea cepei, adică eliberarea unui derivat de sulfoxid pe care glandele noastre lacrimale încearcă să-l neutralizeze, este, de fapt, un mecanism de apărare al plantei care a evoluat astfel pentru a se apăra de atacatori. Asta înseamnă că cepele care nu ne fac să lăcrimăm sînt resemnate? (M. C.)

● Nasul omului n-o fi la fel de sensibil precum nasul cîinelui, dar tot îşi poate aminti cca 50.000 de mirosuri diferite. Un motiv suficient de bun ca să umbli cu el pe sus. (M. C.)

● Pentru că domnişoara care m-a sunat la telefon, cu rugămintea să particip la un sondaj de opinie, a fost extrem de politicoasă, am acceptat. Printre altele am fost întrebată ce cărţi citesc (cu variantele „de dragoste, poliţiste, aventuri“), de ce le citesc (fără variante), de unde le procur, dacă îmi împrumut cărţile, dacă citesc poezie (care e poezia preferată), care sînt revistele culturale pe care le citesc, emisiunile culturale pe care le urmăresc. După ce tirul de întrebări din sfera „cultură“ a încetat, am fost întrebată, sec: „Dar la referendum ce veţi vota?“. (S. G.)

● Sîmbătă se împlinesc 426 de ani de cînd Sir Thomas Harriot a adus cartoful în Europa. Oricum l-ar fi adus McDonald’s! (M. C.)

● Un restaurant la intrarea în Ţăndărei se numeşte, simplu şi sugestiv, „La termopane“. Termopanele există, desigur, aşa că nu mai am nimic de comentat. Poate o fi existînd pe undeva, prin ţară, şi un local care să se cheme „La aer condiţionat“ sau, mai pe scurt, „La aer“. (A. P.)

● Un grup de cercetători germani şi-a propus să facă un calcul statistic: cîte bule sînt într-un litru de apă minerală (se vor face calcule pe eşantioane provenind de la surse diferite). Odată omologate rezultatele, o să fac şi eu un calcul: cîte bule am înghiţit zilnic, săptămînal, lunar, anual. Mai mult ca sigur, aş putea să şi zbor cu atîta CO2 îngurgitat… (M. M.)

● Un politician către un jurnalist (uşor iritat): „Domnule, vreţi să vorbim politic sau corect?“. Într-adevăr, mare naivitate din partea reporterului să încerce să le combine. (S. G.

DUPĂ PROPRIA SA DECLARAŢIE,
DUMINICĂ ESTE ZIUA DE NAŞTERE 
A UNEI LUMI OBOSITE 
(OARE PERIUŢA ÎNCHISĂ 
CU UN LACĂT 
NU DESCHIDE UN NOU ORIZONT
ÎNTRU NEŞANSĂ?) 

● Aflăm dintr-un interviu din El País că Laurenţiu Ciocăzanu, fostul redactor-şef adjunct al Adevărului, şi-a deschis o cafenea la Valencia, după ce îşi dăduse demisia din Holdingul Adevărul, la schimbarea gărzii, în 2010. Ciocăzanu prevesteşte, din Spania, moartea presei scrise, mai ales a celei de investigaţie, după perioada de glorie, dovadă şi salariul pe care-l avea în România (12.000 de euro, după propria sa declaraţie) şi pe care, în Spania, desigur, nu-l poate avea un camarero… (S. S.)

● Duminică este ziua de naştere a inginerului Walter Hunt, inventatorul acului de siguranţă. Chiar aşa, pentru hipsteri acul de siguranţă este ustensilă sau accesoriu? (M. C.)

● Duminică seară, pe la 10 şi ceva, mă întorceam de la Iaşi. Gara de Nord plină de lume, trenuri cu întîrzieri de 270 de minute, zăpuşeală. În faţă la McDonald’s, un băiat îi făcea cu mîna iubitei, care venea spre el cu ditamai rucsacul în spate. Cînd s-a apropiat suficient de mult, băiatul, cuprins de entuziasm, a făcut şpagatul în faţa ei. Unul perfect întins, de balerin sau cel puţin de campion la sol. Un happening amoros şi atletic în mijlocul unei lumi obosite şi leşinate de căldură. Cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată într-o gară. (L. V.)

● Într-un interviu de săptămîna trecută, Traian Băsescu a declarat că e convins că românii vor continua să-l înjure, dar că îl vor vota. Oare afirmaţia asta nu deschide un nou orizont întru înţelegerea vulgară a actului votării? (A. M.)

● Dacă n-aveţi o gumă de mestecat la îndemînă, cică la fel de bună pentru a-ţi păstra dinţii sănătoşi şi frumoşi este şi o bucată de brînză. Mestecată, nu frecată cu periuţa de dinţi. (M. C.)

● O dugheană în Sulina: „Maria şi mama – suveniruri“. Şi o uşă închisă cu un lacăt. Păcat. Chiar mă gîndeam de la cine mi-aş dori o amintire: de la Maria sau de la mama ei? (A. P.)

● Cică Loteria Română e în pragul insolvenţei. Nici nu ştiu dacă să mă bucur sau să mă întristez. Singura expresie care-mi vine în minte e „ghinion de neşansă“. Nu se ştie pentru cine. (M. M.)

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.