Cu ochii-n 3,14

1 august 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

O VREME, PARADISUL POATE FI
ACEASTĂ INSULĂ DE HÎRTIE, 
ÎN ÎNTUNERIC 

● Dacă tot am reintrat pe tărîmul numelor de firme romåneşti (vezi numărul trecut), mai rămînem o vreme acolo pentru a culege cîte ceva din Suceava, Roşiori de Vede şi Fălticeni: Camarazii SRL, Eurofrig SRL, Mărul Argintiu SRL, Exact Factor SRL, Sub Pădure SRL, Cozonac Bujor SRL, Praxis Doctor Gogoi SRL, Caracatiţa Com SRL, Îngerul Copiilor SRL, Şalăul SRL, Esprit Bois SRL, Leagănul Bucovinei SRL, La Băftosu SRL, Galapagos Fructis Galop SRL, Esoes Distribuţie SRL, Sultan Balcan SRL, Chagall SRL, Leşul Ursului Energy SRL, Dans Aliment SRL, Iaşiascultă SRL, Găzduire AA SRL, No Problem SRL, Ocolul Silvic Bisericesc Ilişeşti SRL, Picior de Munte Com SRL, Lipici SRL, Realizarea Trans SRL, Pro Maricica Service SRL, Peştera Urşilor Bruni SRL, Capriciu SRL, Vagabondul Cu Pălărie SRL. (D. S.)

● O doamnă din Hunedoara a dat un anunţ la ziar: „Caut perechea de viaţă 30-39 de ani, vorbitor engleză/germană, fără obligaţii, de profesie Inginer IT Arhitect. Serios, educat, cu limbaj decent, cu respect de familie, să-şi poată imagina traiul în Germania, să fie comunicativ, sincer, activ, fără vicii, să ştie legile unui menaj“. Desigur, paradisul poate fi german. Cît despre legile menajului, sînt convins că ele sînt adînc săpate în mintea respectivei doamne şi vor fi drastic aplicate viitoarei „perechi de viaţă“, dacă o va găsi. Pînă una-alta însă, cred că mai degrabă i se poate aplica mesajul care apare pe unele site-uri: „Pentru mai multe rezultate, extindeţi opţiunile de căutare“. (A. M.)

● Bucureştenii consumă zilnic 25 de mii de shaorma şi cam 15 mii de pizza. Cred că e o paritate bună aici, pe această insulă de latinitate aflată la porţile Orientului. (M. C.)

● Liam Corcoran, un puşti englez de 11 ani, a fugit de lîngă mama lui în timp ce erau la cumpărături într-un supermarket de lîngă aeroport, după care s-a urcat într-un avion şi a zburat pînă la Roma fără să aibă la el paşaport, bilet sau tichet de îmbarcare. „Urcatul în avion a fost mai uşor decît să-mi fac temele, a declarat Liam pentru presa britanică. N-aveam nimic la mine şi nimeni nu mi-a cerut vreo hîrtie. Îmi zîmbeau şi mă lăsau să trec.“ Într-un top publicat recent de organizaţia „Salvaţi copiii!“, Marea Britanie e de-abia pe locul 9 la categoria „Ţara în care e cel mai bine să fii copil“. Probabil că, după aventura lui Liam, o să mai urce cîteva poziţii. (L. V.)

● Recitalul chitaristului John Scofield de la Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărîna s-a întrerupt, pentru cîteva zeci de secunde, din cauza unei pene de curent. „Sper că eşti fericit, Traian Băsescu!“, s-a auzit, în întuneric, din public. (M. C.

ALTMINTERI,
TOTUL AR PUTEA SĂ PORNEASCĂ
DINTR-O VOCE SPARTĂ 
DE CÎTEVA SUTE DE ANI 
(ŞI NE MAI MIRĂM CĂ ASTĂZI
EXISTĂ PERSOANA A DOUA
SINGULAR-CIOCOLATIU)


● Uckermark e o mică provincie din nord-estul Germaniei, foarte aproape de graniţa cu Polonia. Locuitorii satelor din regiune se plîng că, de la o vreme, le tot dispar tractoarele şi combinele. De vină ar fi polonezii: bande de nelegiuiţi vin şi la fură uneltele agricole. Pentru fermierii germani e o situaţie regretabilă – e nasol să rămîi fără tractor mai ales acum, la vremea recoltei. Altminteri, totul ar putea să pornească dintr-o mare neînţelegere: probabil că polonezii dau un cu totul alt sens conceptului de piaţă comună. Păi, dacă e comună, atunci să fie şi utilajele folosite tot la comun. Pînă una-alta, Germania se situează pe locul 5 în topul statelor producătoare de cartofi. Pe locul 6 e Polonia. Deocamdată! (M. M.)

● Forbes a publicat topul celor mai bine plătite actriţe de televiziune în perioada mai 2011 – mai 2012. Pe primul loc e columbiana Sofia Vergara, o adevărată femeie de afaceri, cu o inconfundabilă voce spartă şi un puternic accent latino. Ea a apărut, se pare, pe coperta a 63 de reviste (toate cu exclusivitate absolută) şi a semnat un contract în avans pentru încă trei sezoane cu Canal E. Suma cîştigată în această perioadă e una modestă faţă de veniturile unui fotbalist de top: 18 milioane de dolari. Mai contează că pe locul 2 e Kim Kardashian, iar pe 3 Eva Longoria? (S. S.)

● Am citit pe diverse site-uri de ştiri şi burtiere TV despre luptele care se dau în Siria, la „Aleppo, al doilea oraş ca mărime al ţării“. Precizez că, în limba română, numele acestui oraş se scrie şi se citeşte – de cîteva sute de ani – Alep. (M. V.)

● Citesc pe net diferite fleacuri despre Jocurile Olimpice şi aflu de pe un site culinar despre dieta lui Milon din Crotona, un atlet din Grecia antică, faimos pentru că a participat şase ani la rînd la probele olimpice şi a cîştigat de fiecare dată. Se pare că Milon mînca, în fiecare zi, nouă kilograme de carne, nouă kilograme de pîine şi bea trei carafe de vin. În ziua competiţiei, lua pe umeri un taur de 3-4 ani, se plimba cu el prin arenă, după care îl mînca singur. Şi ne mai mirăm că astăzi economia Greciei e falimentară… De la grecii ăştia te poţi aştepta la orice! (A. P.)

● Fierbe ţara înainte de referendum. Iar s-au stîrnit certuri în familii şi s-a discutat politică la telefon. N-am mai simţit atîta patimă de pe vremea lui Iliescu. Am stat toţi cu ochii în ecranele computerelor pînă ni s-au înceţoşat privirile. Am citit multe prostii, dar şi nişte texte excelente. Asta mă face să cred că există viaţă şi după referendum. (A. M. S.)

● Sloganurile stradale pentru referendumul din 29 iulie au scăpat total de sub control şi au depăşit vădit limitele decenţei: exprimarea la persoana a doua singular, îndemnurile directe, pozele voit veridice cu „oamenii muncii“ nemulţumiţi, jocul ieftin de cuvinte dintre „Hai la referndum“ şi golănescul „Hai, la revedere“ sînt cîteva exemple. Nu mi-e ruşine nici cu hiena „parlamentarus disperatus“, din panoul staţiei de autobuz care a speriat-o de-a dreptul pe o prietenă a mea. (I. P.)

● Un anunţ la un beauty salon: „Acum, bronz ciocolatiu! Am schimbat becurile cu unele de 180 W!“. Sigur nu era afişul unui film horror? (A. P.)

ACUM, FIRESCUL FIX 
N-AR PUTEA SĂ PUNĂ 
NIŞTE APARATE 
CONTRA IDEII DE UŞURINŢĂ?

● Acum, ca să mergi cu tramvaiul, autobuzul sau troleibuzul, nu mai cumperi bilet, îţi iei un card. Te urci cu el în vehicul şi îl apropii de un aparat: dacă ai un card valabil, aparatul ţiuie, aprinde un beculeţ şi îţi urează călătorie plăcută. Acest aparat se cheamă validator. Din cîte înţeleg, este un fel de Curte Constituţională a transportului în comun. (D. S.)

● Cel mai neaşteptat şi mai poetic răspuns pe care l-am primit zilele astea, la banala întrebare „Ce faci?“, mi-a fost dat, cu tot firescul din lume, de o prietenă: „Mă pregătesc să storc mierea“, mi-a zis ea. Toată ziua mi-a zumzăit apoi în cap. (A. M. S.)

● Un titlu: „Apocalipsa Terrei a fost calculată!“. Cică va avea loc fix peste 16,7 miliarde de ani, aşa că nu intraţi în panică, ne-a mai rămas timp de o bere! (A. P.)

● Nu mai ştiu cum a rămas cu camerele video din clase la examenul de Bac. Zicea USL-ul că le scoate. De banii economisiţi n-ar putea să pună nişte aparate de aer condiţionat? (M. V.)

● Pe un banner electoral scria: „România, hai la referendum. Băsescu, hai, la revedere“. Să fi fost pro sau contra demiterii? (S. G.)

● Pe 6 august se împlinesc 21 de ani de cînd programatorul Tim Bernes-Lee de la CERN publica fişierele care au fost baza ideii de Internet. În curînd va exista o generaţie de oameni maturi născuţi după Internet. Cum trece timpul, parcă mai ieri eram în Cretacic! (M. C.)

● În ţara asta condusă de un prim-ministru plagiator, s-a trecut cu uşurinţă, cred, peste replica înciudată a unui tînăr, surprinsă de o cameră de filmat imediat după afişarea rezultatelor de la Bac: „În ţara asta nici cu bani nu mai poţi lua Bac-ul!“. (M. C.)

Foto: M. Chivu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Migrația în era Trump. Sute de migranți ilegali au fost arestați și expulzați din SUA
Autoritățile din SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat deja câteva sute, la doar câteva zile după începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
gradina zmeilor captura video jpg
Unde se află locul magic și fascinant din inima naturii, denumit Meteora de România. Seamănă izbitor cu celebra destinație din Grecia
Grădina Zmeilor este un loc de o frumusețe rară, situat în județul Sălaj, în apropierea localității Gâlgău Almașului. Acest loc magic, deseori supranumit „Meteora de România”, înseamnă mult mai mult decât o atracție turistică – este un peisaj natural fascinant.
Novak Djokovici FOTO Profimedia
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj prilejuit de „Mica Unire”: Modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată
Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că modernizarea României este un proces de durată, dar că acest obiectiv trebuie atins, indiferent de „costurile electorale pe care le implică”.
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA John Ratcliffe FOTO EPA-EFE
Senatul SUA îl confirmă pe John Ratcliffe ca director al CIA
John Ratcliffe, fost director al informațiilor naționale, a fost confirmat director al CIA de Senatul SUA, obținând 75 de voturi favorabile și 25 împotrivă. În fața legislativului, Ratcliffe a subliniat importanța analizelor obiective și lupta împotriva amenințărilor din partea Chinei.