Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 443 din 9-15 august 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

CEL PUȚIN DEOCAMDATĂ, 
OMUL NU POATE REZISTA 
FĂRĂ ȚĂRIȘOARĂ 
PE HIMALAYA  

● Înainte de a spune adio, cel puțin deocamdată, numelor de firme (vezi numerele precedente), ofer amatorilor un ultim buchet, din Strehaia, Reghin și Botoșani: Clubul Văcarilor SRL, Belșug Comerț SRL, Motivat SRL, Mica Baroană Com Mixt SRL, Domeniul Mihai Eminescu SRL, Raul Pavaje SRL, Bunicuța SRL, Lumina Lacului SRL, Exclusiv Dame SRL, Caterinca Com SRL, Reforma SRL, Good Pigs SRL, Sandu Monumente SRL, Concept Temporar SRL, Euromunca SRL, Începătorul SRL, Deliciu Pop SRL, Tencuieli Fațade Văruieli SRL, Ciocanul Buclucaș SRL, Huligans SRL, Patru Martie 77 SRL, Gigi Claxon SRL, Stingătorul SRL, Doar Mama SRL, Om SRL, Drăguțu Mixt SRL, Transcom Fiii Fulgerului SRL, Găsește-mi Inima SRL, La Mitică Catering SRL. (D. S.)

● M-am interesat pe site-urile științifice, și omul nu poate rezista fără somn mai mult de 11 zile. Prin urmare, Connect-R minte cînd cîntă „Eu vara nu dorm“. (M. C.)

● De parcă nu ne-ar fi ajuns criza identitară, criza economică și criza politică, biata țărișoară s-a mai trezit pe cap și cu o criză aritmetică. De zile întregi, televiziunile și politicienii numără poporul și nu le iese. Între timp, poporul a fost declarat învins prin KO. (M. V.)

● Dacă auziți la radio noul single al trupei Paraziții și vă atrag atenția versurile „Acum vreți pe Himalaya / Nu vă mai place la Sinaia“, să știți că nu l-am inspirat eu. Cîntecul e despre niște fete. (M. C.)  

ÎN ULTIMUL TIMP, 
TOȚI CEI PREZENȚI 
ACOLO (LA SOL) 
ÎNTREABĂ PERSONALUL DE BORD:
„CETĂȚENII IDIOȚI PAR DECENȚI?“

● Cine spune lucruri rele despre doctorii din România, în general, evident, greșește, suferind de mania generalizărilor suficiente. Eu, una, avînd de-a face cu breasla mai mult decît altădată în ultimul timp, am întîlnit nu numai reprezentanți ai lor care nu au vrut să-mi ia bani, ci și unii (e drept, un caz…) care mi-au împrumutat ei, mie bani atunci cînd nu am avut destui la mine ca să-mi plătesc o analiză mai costisitoare. (I. P.)

● De curînd, la Londra, vizitatorii de la Tate Modern au asistat în direct la sinuciderea unui bărbat de 40 de ani. Un martor a declarat că toți cei prezenți acolo l-au văzut pe cel care s-a aruncat în gol de la balcon, dar s-au gîndit că era vorba despre un performance extrem. Ori arta contemporană a devenit din ce în ce mai curajoasă, ori moartea a devenit o operă de artă. (A. M. S.)

● Gimnasta americană Gabrielle Douglas (campioană olimpică la individual compus) e răsfățată cu porecla Veverița Zburătoare. Înainte s-o văd la paralele n-am înțeles de ce. După ce s-a urcat pe bîrnă mi s-a părut că nu e tocmai nepotrivită. Cînd a evoluat la sol mi-am dat seama că e chiar bun acest nume de scenă. După săritura la cal am uitat că o mai cheamă și altfel. (M. M.)

● În Sintra, în fața casei unde-a stat Andersen în timpul călătoriei lui în Portugalia din vara lui 1866, se oprește un cuplu. Ea îl întreabă pe el (în portugheză): „Auzi, cine-a fost tipul ăsta?“. El: „Un navigator… ăăăă, un scriitor“. Cred că lui Andersen i-ar fi plăcut mai mult prima variantă. (L. V.)

● Un copil de 11 ani a reușit, zilele trecute, să ajungă singur și fără nici un act cu avionul de la Manchester la Roma. S-a ținut de un cuplu, a trecut de controlul pașapoartelor odată cu ei, ca-n filme, fără să prezinte vreun act și fără să fie întrebat ceva. Abia după ce avionul a decolat, personalul de bord a înțeles că Liam Corcoran e „singur cu jetu’“. L-au repatriat cu același avion, noroc că nu și-a pus în cap și să sară la Roma cu parașuta. (S. S.)

● Printre comentariile pro- și anti-Băsescu, pe un site, cineva îndemna cetățenii să voteze pentru demisie, ca să „oprească astfel Jihadul dus contra cîinilor“. Unde dai și unde crapă. (S. G.)

● Un băiat de numai 20 de ani pe nume Răzvan Martin (orfan de tată și abandonat de mamă pe cînd avea doar cîțiva ani, după cum se poate afla dintr-o poveste emoționantă publicată de Gazeta Sporturilor) a obținut o medalie de bronz la haltere după o absență românească de pe podiumul olimpic de 16 ani. Băiatul acesta a stabilit pînă acum 40 de recorduri naționale și a devenit campion balcanic, european și mondial, dar firește că puțini au auzit de el, de vreme ce știrile sportive de la TV ne vorbesc, de ani de zile, doar despre fotbaliști alcoolici și președinți de cluburi mitocani sau idioți. (M. C.)

● Cu ocazia referendumului, am șters vreo 30 de „prieteni“ din lista mea de pe Facebook. Dintre aceia pe care nu știi de unde să-i iei, atunci cînd îți dau request, însă îi accepți pentru că par decenți. Ei bine, nu sînt. Tot am cîștigat ceva! (A. P.)  

DE BUNĂ SEAMĂ, 
ASTFEL DE INTERPRETĂRI 
EXPLICĂ PEȘTERA MIORITICĂ

● Am auzit pe la România TV că după știri ni se va spune „vremea exactă“. Știam că înainte de știri se spunea ora exactă, iar rubrica meteo era totuși doar o prognoză căreia înainte i se mai zicea și timpul probabil. De bună seamă însă că astăzi vremea e oricum mai exactă decît sînt vremurile care, între timp, au devenit probabile. (A. M.)

● La această Olimpiadă, am descoperit ce sport minunat este scrima. Ce păcat că avem astfel de revelații doar din patru în patru ani! (A. P.)

● După ce a concertat în orașul croat Pula, cîntăreața Inna a postat pe Twitter: „Pula was amazing tonight!“. Mă întreb cum ar fi putut să formuleze altfel, ca să nu se nască interpretări în rîndul fanilor din România. Eventual, „Cetățenii orașului Pula au fost minunați în această seară!“? (A. P.)

● La Rechinu, o șaormărie de pe lîngă Sala Palatului. Un tip cu burtă, cămașă albă și pantofi de manelist comandă șaorma în fața mea. „Pe asta a doua să o faci iute.“ „Să pun și ardei?“, întreabă șaormarul. „Da, frate, pune. Pune și boia. Și piper. Mai pune ardei. Da, da, hai, mai pune. Mai pune piper.“ Șaormarul face deja ochii mari: iute-iute, dar ăsta exagerează. Tipul se explică: „Frate, aia e pentru șeful meu, ăsta nu a mers la vot, dă-l în p… mea. Pune, frate, acolo, pune ardei“. (C. G.)

● Săptămînile astea Sharon Stone va filma în Peștera Bolboci. (M. C.)

● Aflat pe teren cu studenții, colaboratorul nostru, dl profesor Vintilă Mihăilescu, ne transmite următorul mesaj: „O adresă post-mioritică: Comuna Dor Mărunt, strada Intrarea Sistemului“. (M. V.)

Foto: L. Vasiliu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.