Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 444 din 16-22 august 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE POARTĂ 
DELEGAŢIA ŞI DECLARAŢIA? 
NICI VORBĂ: ARŞIŢA SUPLĂ 
ŞI-A FĂCUT NIŞTE CALCULE 

● Pe la tarabele de la Peleş se poartă cerbul cu ceas. Un ceas care îşi face loc, dibaci, printre coarnele măreţe ale cerbului. Totul pe un iscusit basorelief din lemn. (I. P.)

● Marţi, 7 august, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale şi-a arătat îngrijorarea în legătură cu impactul actualei instabilităţi politice asupra economiei româneşti. Dar nu-i bai, la Palatul Cotroceni au primit asigurări de la Crin Antonescu: „Sînt sigur că ştiţi totul despre amploarea acestei relaţii economice cu Guvernul; aici îl aveţi pe cel mai bun ministru de Finanţe, tatăl şi mama acestora… Eu sînt preşedintele în funcţie, preşedinte interimar într-o situaţie politică specială… Cred că putem vorbi despre o criză politică, dar prima mea afirmaţie este că această criză politică nu influenţează negocierea cu FMI, UE şi BM, pentru că Guvernul are un program politic, are angajamente şi viziune, iar criza politică – care sper să se termine pînă la finalul acestei luni – nu influenţează, nu afectează aceste discuţii“. Ne-am liniştit cu toţii, da? (P. M.)

● De cînd a început balamucul politic, constituţional, referendar şi eţetera, pe toate site-urile şi la toate televiziunile se desfăşoară o sarabandă de declaraţii. Promovate, bineînţeles, cu tam-tam: „La ora H, Icsulescu va face o declaraţie“. După care pe la televiziuni se adună cîţiva inşi care timp de o oră dezbat, descifrează, analizează „declaraţia lui Icsulescu“. Întrerupţi, eventual, de niscaiva breaking news: „Igreculescu face o declaraţie ca răspuns la declaraţia lui Icsulescu, sîntem în direct…“. Drept care am şi eu de făcut o declaraţie: nu mai suport cuvîntul „declaraţie“. (M. V.)

● Mega-pană de curent în India. O jumătate din teritoriul ţării rămîne, ore întregi, fără electricitate. 600 de milioane de oameni au trăit ca-n Evul Mediu. Subdezvoltare? Nici vorbă: tocmai industrializarea prea rapidă (economia le merge de duduie, ca să folosesc o expresie bine-cunoscută în România) a provocat căderile de curent. Se produce prea puţin faţă de cît se consumă. (M. M.)

● La unul dintre buletinele meteo (majoritatea panicate în ultima vreme din cauza caniculei) am aflat că „arşiţa prezentă pe teritoriul României se datorează şi globalizării“. O fi fost vorba de globalizarea economică, de management sau cea de software? Una peste alta, vestea m-a convins: jos globalizarea, că nu mai putem de cald! (S. G.)

● Într-o librărie de pe litoral, un cuplu între două vîrste cere sfaturi. El: „Aveţi 3 S: Sănătoasă, Suplă, Satisfăcută de Carmen Brumă?“ Ea: „E fără satisfăcută, dragă…“ El: „Atunci n-o cumpărăm!“ Librăreasa: „Luaţi-o, dom’le, că are şi DVD, ceva învăţaţi oricum…“ (S. S.)

● O prietenă de-a mea şi-a făcut nişte calcule şi a ajuns la concluzia că, decît să meargă un weekend la Mamaia, mai bine se duce la Barcelona, că iese mai ieftin. (M. C.

SE POARTĂ CIOCANUL INTERIMAR
ÎN TIMPUL UNEI ECLIPSE? 
NICI VORBĂ: UTILIZATORII DE PAPUCI
ÎL VENEREAZĂ PE CĂLĂTORUL 
DE CURSĂ LUNGĂ DIN STRĂINĂTATE

● La una din întrecerile atletice tradiţionale de la Olimpiadă, reprezentanta României, Bianca Perie, n-a aruncat prea bine ciocanul. Mă gîndesc că putea fi şi invers. (A. M.

● Am observat că numele noului negociator-şef al FMI în relaţia cu România, olandezul Erik de Vrijer, este pronunţat de unii jurnalişti români pe nemţeşte, şi astfel rezultă că l-ar chema Fraier. Tot aşa l-o fi considerat şi preşedintele interimar, atunci cînd i-a spus că actuala criză politică din România nu va afecta şi economia. (A. M.)

● Sîmbăta asta, dar în 1868, un astronom francez pe nume Pierre Jules César Janssen descoperea heliul în spectrul Soarelui în timpul unei eclipse. Şi acum rîdeţi! (M. C.)

● Facebook a anunţat că 83 de milioane dintre utilizatorii săi sînt falşi. Facebook, această reţea de socializare a Second Life! (M. C.)

● Am descoperit o nouă profesie: punătoare de papuci. Din plastic albastru, peste pantofi. Într-unul din spitalele bucureştene. Domnişoara care îndeplineşte funcţia în cauză e chiar amabilă şi te încalţă cu mîna ei. (I. P.)

● Pentru cei dintre dvs. care au reuşit să nu semneze nici o petiţie în ultimele două luni, am o propunere: „Nu venirii Lady Gaga la Bucureşti!“. A adunat aproape o mie de semnături şi 200 şi ceva de comentarii dintre cele mai delicioase. De pildă: „Ascultate de la coadă la cap, toate piesele ei transmit mesaje în care îl venerează pe Satan! În special «Poker Face» şi «Alejandro»!“, „Să fim pragmatici – asta e, în fond Creştinul – ne punem pe rugăciune, lacrimă şi metanii (multe!), ca să funcţioneze Petiţia. Doamne ajută!“, „Este o încercare de punere în umbră a marii sărbători Adormirea Maicii Domnului din 15 august. Maica Domnului este adevăratul model de vieţuire al femeilor românce şi nu numai!“, „Demonizata asta nu are ce căuta în România, ţară creştină ortodoxă. Cum să ne spurce pămîntul ăsta sfînt, în care sînt îngropaţi atîţia sfinţi, atîţia martiri?!“. Dar şi: „Corect, să nu vină Lady Gaga. Mai vrem AC/DC!!!“. (L. V.)

● Pe drumul spre Arad, venind dinspre Bucureşti, există o sumedenie de hoteluri, moteluri sau pensiuni cu nume „paradiziace“, Raiul, Paradisul, Edenul fiind, se pare, o sursă de inspiraţie la modă pentru patronii acestora. Totuşi, nu este foarte liniştitor pentru călătorul de cursă lungă să i se amintească la tot pasul că există şi varianta acelui „loc de odihnă mai bun“. (S. G.)

● La OTV: „România are trei preşedinţi: suspendatul Băsescu, interimarul Antonescu şi viitorul DD“. Dacă tot am avut voievozi, domni şi regi străini, nu s-ar putea să ne aducem şi un preşedinte din străinătate!? (M. C.)

SE POARTĂ DISCUŢIILE 
DESPRE IDENTITATE? NICI VORBĂ:
TEMPERATURA PRAGULUI NU 
LE PERMITE UNOR CLIENŢI GRĂBIŢI
SĂ INTRE ÎN REPUBLICA FAPTEI

● Ştiţi melodia aia de ne-a invadat casele şi urechile în ultimele două luni – „Eu vara nu dorm, nu am somn…“? Ideea a fost preluată şi de magazinul Flanco, al cărui recent catalog de produse se intitulează „Cu Flanco vara nu dormi“. Nu ştiu ce faceţi voi, dar eu, cu toate discuţiile astea despre dormit, aş cam vrea să trag un pui de somn. (P. M.)

● La Piaţa Sudului, ofertei anonime i-a luat locul oferta cu identitate: pe o tarabă, deasupra unor fructe de pădure, e un carton pe care scrie „Crysti are afine bune“. (D. S.)

● Dacă nu aveţi încredere în termometru, iată cum puteţi calcula temperatura de afară: număraţi de cîte ori ţîrîie un greier de cîmp într-un interval de 15 secunde, adăugaţi 40 la numărul ţîrîiturilor şi obţineţi temperatura aproximativă în grade Fahrenheit. Metoda aceasta are şi un nume – legea lui Dolbear – şi datează din 1897. (M. C.)

● La intrarea în toaleta unui restaurant din Mamaia, păzitoarea pragului nu le permite unor clienţi grăbiţi să intre: „De unde să ştiu eu că nu veniţi din afara restaurantului? Dacă sînteţi, de fapt, nişte turişti electorali?“. (S. S.)

● Săptămîna trecută, la Realitatea TV, am văzut o ştire despre Codruţ Marta care ba a fost prins, ba n-a fost prins în Republica Dominicană. Reamintind însă întreaga poveste a lui Codruţ Marta, reporterul a ţinut să precizeze că, în România, acesta „a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în lipsă“. Probabil că în acest moment procurorii îl şi audiază, tot în lipsă. Şi n-ar fi de mirare să aflăm într-o zi, de la televiziunile noastre de ştiri, că a fost eliberat şi repus în funcţie, bineînţeles, tot în lipsă. (A. M.)

● O ştire din presa franceză: o fetiţă braziliană de 9 ani a fost violată de tatăl vitreg şi a rămas însărcinată. Mama fetei şi echipa de medici care i-au făcut avortul au fost excomunicaţi. Autorul faptei, nu. „Violul e mai puţin grav decît avortul“, a fost explicaţia lui Giovanni Battista, arhiepiscopul de Recife din nord-estul Braziliei. Trebuie să recunosc, ceva mai halucinant şi mai trist n-am citit de mult timp. (A. M. S.)

Foto: C. Tudor

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.