Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

PESTE BUSTUL GOL 
S-A AŞTERNUT PRIMA IMPRESIE 
CU DIAGONALA DE 40% BLĂNIŢĂ  

● Peste frămîntările politice s-a aşternut, preţ de cîteva ore, tăcerea. Subiectul care a captat majoritatea televiziunilor a fost venirea „fenomenului muzical“ Lady Gaga. Am fost informaţi aşadar, pas cu pas, despre tot ce a făcut de la descinderea sa din autobuz, unul „special“: a purtat ochelari de soare, părul îi era vopsit roşcat, s-a cazat, a mîncat, a băut şi, mai mult, peste toate acestea, am aflat cu bucurie că „Lady Gaga a dormit în România“. Pe scurt, a făcut cam tot ce face un fenomen. (S. G.)

● Pentru toţi şoferii de pe drumurile patriei: nu mai trebuie să vă feriţi doar de bătrînelele care vă sar în faţa maşinii de te miri unde, de copiii care aleargă după cîte o minge rătăcită sau de bicicliştii care-şi manifestă spiritul aventurier fix cînd e traficul mai intens… O nouă specie pare să fi apărut. Pe marginea drumului naţional de la Piteşti la Slatina, într-o curbă periculoasă, un nene la bustul gol, mîndru tare şi bronzat, flutura într-o mînă un băţ lung de lemn, punctînd aerul în timp ce vorbea preocupat la telefonul mobil. (P. M.)

● În mai, la Miami, un tip de 31 de ani a vrut să-l mănînce pe un vagabond care se încălzea la soare. S-a aruncat la el şi i-a rupt nasul, apoi şi-a înfipt dinţii în obrazul lui. După ce şi-a revenit, iar doctorii i-au refăcut o parte din faţă, bietul homeless le-a spus investigatorilor că în prima secundă, pînă să simtă durerea, i-a trecut prin cap că tînărul canibal era simpatic. Şi se mai zice că prima impresie contează… (S. S.)

● Un fapt relatat de Daily Mail a făcut înconjurul lumii: o româncă a fost arestată la Oslo, în Norvegia, după ce a ieşit dintr-un magazin cu un televizor color cu diagonala de 42 de inci (106,68 centimetri) între picioare. Femeia a reuşit să care în acest fel televizorul pînă la o staţie de autobuz din apropierea centrului comercial. Că avea nişte muşchi puternici la picioare e cît se poate de clar. Dacă poliţia norvegiană ar fi avut umor, ar fi graţiat-o pe româncă din simpatie, pentru performanţa sa sportivă. (A. M. S.)

● „Oficialii din Thailanda vor să implementeze un program de educaţie alimentară pentru călugării budişti, după ce un studiu recent a scos la iveală că aproape jumătate dintre ei sînt obezi, iar 40% din ei suferă de diabet sau hipertensiune arterială“, scrie Gândul. Asta se întîmplă pentru că oamenii le dau de mîncare călugărilor: „Ritualul începe în zori, cînd călugării ies pe străzi cu farfuriile şi se roagă să primească mîncare pentru a supravieţui, iar localnicii le aduc mîncare gătită şi dulciuri. În urma studiului realizat pe 246 de călugări, adepţi ai mişcărilor Dhammayuttika Nikaya şi Mahayana, din 11 provincii din Thailanda, reiese că 45% suferă de obezitate morbidă sau cronică, iar 40% sînt afectaţi de boli precum hipertensiune şi diabet“, mai zice Gândul. Totuşi, un program de educaţie alimentară mi se pare o idee fără şanse. Soluţia e mai simplă: să se modernizeze şi ei, să treacă de la luat mîncare la încasat bani fără chitanţă, ca popii noştri. (C. G.)

● Cînd ni se face pielea de găină se cheamă că avem o piloerecţie. Fenomenul s-a păstrat de pe vremea strămoşilor noştri cu blăniţă, cînd avea şi un rol termoizolator. Uneori, zburlirea părului îi intimida şi pe duşmani. În epoca noastră, după cum se poate constata pe propria piele, e caniculă şi nici duşmanii nu mai sînt aşa de uşor intimidabili. (M. C.)

SOLEMN, ULTIMUL CUC PĂTRAT 
DIN SPAŢIU ŞI-A DUS MÎNA DREAPTĂ
LA HÎRTIA CARE A ÎNREGISTRAT 
UN MIC SCANDAL

● Citez din articolul „Marinela Niţu, regele huilei şi căpetenia haiducilor au trecut în revistă garda de onoare a Flotei Române (de Ziua Marinei – n.m.)“, apărut pe 14 august 2012 în Evenimentul zilei: „Cireaşa de pe tort a fost pusă cînd marinarii militari, care ar fi trebuit să prezinte garda de onoare de pe faleza Cazinoului, au fost dirijaţi, pentru ca oaspeţii să rămînă la umbra copertinei tribunei oficiale, să defileze chiar pe aleea din faţă. Solemn, şeful haiducilor şi-a dus mîna dreaptă la inimă, la fel şi Miron Cozma, după ce şi-a eliberat-o din strînsoarea doamnei Marilena“. Astea cu toate că, anul trecut, regele şi căpetenia „au venit însoţiţi de mai mulţi «revoluţionari» şi au boicotat festivităţile, ameninţînd că-i dau în judecată pe Traian Băsescu şi pe miniştrii de la Apărare şi de Interne, acuzîndu-i de poliţie politică. Deşi Nicolae Mavrodin a leşinat lîngă duba jandarmeriei, amîndoi au fost umflaţi şi amendaţi cu cîte 500 lei pentru instigare şi tulburarea ordinii publice. În timpul iernii, căpetenia haiducilor s-a remarcat prin numeroasele mitinguri organizate împotriva lui Traian Băsescu, autorizate şi susţinute de Radu Mazăre“. Să treci de la scandal la onor n-a fost niciodată mai uşor. (L. V.)

● Într-o perioadă în care la noi decizia CCR se tot lasă aşteptată, englezii acţionează ferm: un ONG a avut grijă ca ultimul cuc femelă, rănit şi rămas în ţară, să fie urcat într-o cursă British Airways cu destinaţia Italia, pentru a putea fi alături de ceilalţi cuci care deja migraseră. (A. M. S.)

● Cică fiecare centimetru pătrat de piele este populat cu 32 de milioane de bacterii, dar nu vă panicaţi: majoritatea sînt paşnice, nu vor nimic de la noi. (M. C.)

● Joia asta se împlinesc 46 de ani de la realizarea primei fotografii a Pămîntului făcute din spaţiu. (M. C.)

● La Neptun, totuşi, ceva s-a schimbat: doamna în vîrstă, tipică pentru postura ei în epoca apusă, care vorbea cu „mamă“ şi-ţi dădea hîrtia igienică în mînă, nu mai e de serviciu la toaleta de pe plaja din Neptun (mai spre Olimp): ea a fost înlocuită cu un sistem – plăteşti la bar, cui o fi, şi hîrtia o găseşti la locul ei… (I. P.)

● O companie franceză a reuşit să înregistreze marca „Anonymus“. Anonymus e un grup de hackeri şi activişti Internet care luptă, printre altele, şi pentru gratuitate & acces liber în reţea – deci împotriva drepturilor de autor. Firma care a înregistrat marca vinde acum tricouri cu logo-ul Anonymus. De ce nu rîdeţi? (M. M.)

● Bufetul „Cireşica“ din staţiunea Neptun a devenit celebru pe vremea lui Ceauşescu prin mititeii pe care-i vindea clienţilor. Localul în sine era un mic bufet din PFL. Astăzi localul e celebru pentru că în fiecare vară îl are drept client pe preşedintele Băsescu (vizita lui aduce presa şi uneori provoacă şi cîte un mic scandal). Localul s-a dezvoltat, are o grădină dichisită şi un mic hotel. Seara cîntă acolo Mirabela Dauer, Gheorghe Gheorghiu sau Doru Tufiş şi dansează o trupă de mititele. Meniul e cît se poate de variat, dar de pe listă lipsesc tocmai micii care l-au făcut celebru. Concluzia nu poate fi decît una: în România, cînd ajungi mare, întotdeauna uiţi de mici. (A. M.)

LA O MARGINE DE DRUM
PIRAMIDALĂ, O CETĂŢEANCĂ 
SPUNE CĂ NU S-A REFERIT, DE FAPT,
LA O SERIE DE OBICEIURI VECHI 

● Pe şoseaua spre Giurgiu îmi sar în ochi două denumiri: la o margine de drum, Cimitirul Mierlari şi, într-un sat, Terasa NATO. (D. S.)

● Sporovăiesc cu un taximetrist despre situaţia politică la zi. La un moment dat, ne întrebăm: dom’le, dar ce-o face Vântu în puşcărie? Eu speculez: cred că-i învaţă pe colegi inginerii financiare. La care el zice: dom’le, cred că le face schemă piramidală pe salam: uită, bă, punem cîte o felie şi la finalul săptămînii unul dintre noi ia un calup de salam. După care omul a sărit la un episod în care i-a cerut şpagă unul dintre doctorii implicaţi în cazul Năstase, dar n-am cum să verific, aşa că vi-l dau ca zvon. (C. G.)

● La radio, despre anchetele făcute de procuratură în legătură cu fraudele la vot. O cetăţeancă spune că a fost deranjată de anchete, iar dacă va mai fi nevoie să voteze încă o dată demiterea lui Băsescu, „o să ieşim din nou cu buletinele toţi, ba poate chiar mai mulţi!“. Aferim! Păi, tocmai despre asta sînt anchetele, că au votat „chiar mai mulţi“! (M. V.)

● Un jurnalist spaniol a publicat în El País un articol deosebit de măgulitor despre Bucureşti. Articolul, intitulat „Din micul Paris, Bucureştiul s-a transformat într-un oraş cool“, aduce numai laude Capitalei noastre, „unul dintre cele mai atractive oraşe ale Europei“ – spune autorul –, asemănător Madridului şi Berlinului. Mulţumim, înroşiţi de atîtea laude, şi sperăm că jurnalistul nu s-a referit, de fapt, la Budapesta. (S. G.)

● Portalul mashable a publicat – folosind, desigur, inepuizabila sursă care a devenit Facebook-ul – o serie de obiceiuri, curiozităţi şi coincidenţe ale vieţii de cuplu mărturisite, colaţionate şi comparate. Astfel, se pare că rupturile definitive se produc, cel mai adesea, sîmbăta sau duminica, în timp ce zilele în care partenerii calcă strîmb sînt mai… lucrătoare. Surprizele cele mai neplăcute sînt anunţate în 24 şi 25 decembrie, deşi vîrful despărţirilor e situat la începutul lunii aprilie. Sună a film american prost, poate de acolo şi-au şi luat cei care au răspuns modelele inconştiente. (S. S.)

● De ceva vreme un soft ne tot atacă site-ul Dilemei vechi încercînd să posteze, printre altele, reclame la Gucci, Omega şi Louis Vuitton. O luăm ca pe un compliment. (M. C.)

Foto: Farkas Ernö

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.