Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

CE PROBABILITATE EXISTĂ 
SĂ VĂ ÎNTREBAŢI CE CONŢINE
O JUMĂTATE DE POSESOR 
AL UNUI LAC INDUSTRIAL? 

● Ce probabilitate există să ţi se întîmple exact aşa: să treci prin dreptul Intrării Geneva (pe care o remarci pentru prima dată de cînd baţi cu piciorul Bucureştiul) şi singurul om pe care îl vezi pe această străduţă, într-o după-amiază de toamnă, să fie îmbrăcat într-un tricou cu steagul Elveţiei? (A. M. S.)

● Dacă vă întrebaţi ce conţine pizza shaorma, vă zic eu: carne de pui, ceapă, salată de varză, castraveţi muraţi, sos de usturoi. Deci e cu de toate! (A. P.)

● Dacă staţi, ca mine, cîte o jumătate de oră în faţa unui meniu de restaurant şi nu ştiţi ce să alegeţi, vă recomand cîteva combinaţii care nu sînt trecute în meniu: ficat de porc cu iasomie, ciocolată albă şi caviar, ciocolată şi conopidă, mango cu morcovi, căpşuni şi coriandru. În cazul în care chelnerul vă-ntreabă dacă vă simţiţi bine, să-i spuneţi că există la Cambridge un profesor de fizică, Sebastian Ahnert, care studiază „împerecherea alimentară“ şi identifică prin analize de laborator „reţele de arome“ pe baza compuşilor aromatici comuni. Sînt sigură că o să fie foarte impresionat şi o să vă aducă cît aţi zice peşte nişte ceapă călită în sos de ciocolată. (L. V.)

● S-a lansat maşina care se conduce singură, creată de Google. În California s-a adoptat şi o lege care permite circulaţia ei pe drumurile publice, cu condiţia ca la volan să se afle un om, posesor al permisului de conducere, care să intervină în caz de nevoie. Asta e bine, pentru că dacă mergea singură-singură, cui i-ar mai fi zis poliţiştii „Actele la control“? (M. V.)

● După trei decenii de foraje, o echipă rusească a atins suprafaţa unui lac subglacial uriaş din Antarctica. Aşa că nu vă mai panicaţi că se topeşte calota glaciară, de fapt pluteşte pe lacuri! (M. C.)

● Din categoria „Ce mai inventează românii“: farfuria cîntătoare. La un concurs internaţional de design industrial, un român a prezentat farfuria inteligentă care transformă mîncarea în sunete. Fiecare preparat din farfurie primeşte cîte o „voce“, iar posesorul ei poate asculta, prin intermediul unui smartphone, sunetul salatei orientale sau pe cel al creveţilor. Mă întreb ce cîntă sarmalele cu mămăliguţă: „Deşteaptă-te, române!“ sau imnul naţional al Turciei? (A. P.)

SĂ FORMULEZI PALPITÎND 
UN POSIBIL MOD DE A FI 
PARTEA ÎNTUNECATĂ A INFORMAŢIEI
E SEMN CĂ EŞTI PE CALE 
DE DISPARIŢIE, LA FEL FAC ŞI RAŢELE

● Cică peştişorul de aur (din specia carassius auratus auratus) n-are prea multă minte. Cercetătorii au arătat că miticul peştişor are o memorie foarte scurtă – care acoperă exact trei secunde. Păi, în cazul ăsta, nici n-apuci bine să formulezi a treia dorinţă, că a şi uitat-o pe prima. Să mai credeţi în basme! (M. M.)

● La Digi 24, un reporter vorbeşte despre „emoţiile statului“ în chestiunea privatizării Oltchim. Vă imaginaţi statul transpirînd, palpitînd, frîngîndu-şi mîinile? (S. S.)

● Urşii nu au fost decît pionierii sălbăticiei venite peste noi. Ei sînt urmaţi de un posibil rîs (o femeie aproape octogenară a fost atacată în propria-i grădină de o pisică mai mare…) şi de lupi (care, în anumite zone din ţară, au dat iama în gospodăriile oamenilor). Explicaţii „ştiinţifice“ ale fenomenului încă nu am auzit. Să fie la mijloc foamea sau/şi mînia divină? (I. P.)

● Dacă păstrezi suficient de mult hainele vechi în dulap, le vei descoperi într-o zi la standul new collection de la Zara/Bershka/Pull & Bear ş.cl. Acesta e cel mai ieftin mod de a fi la modă. Şi, bineînţeles, un indice al ritmului de îmbătrînire: spune-mi de cîte ori ţi-au revenit hainele la modă ca să-ţi spun cît de bătrîn ai ajuns! (M. C.)

● Duminica aceasta se împlinesc 53 de ani de cînd a fost fotografiată pentru prima dată partea întunecată a Lunii. Fix 13 ani mai tîrziu, Pink Floyd înregistrau Dark Side of the Moon. (M. C.)

● N-aş putea spune că-s mare microbistă, dar aflarea informaţiei conform căreia în Liga a II-a de fotbal există o echipă, din Valea Ciocanului, numită Damila Măciuca m-a înveselit cît pentru trei zile. (P. M.)

● Uitaţi o chestie care nu e cool deloc: să te hlizeşti ca maimuţa cînd auzi un regionalism din Republica Moldova. Am înţeles ideea: se zice „supa de găină“, se zice apartament „cu o odaie“. Şi ce? Sînt nişte regionalisme şi spun ceva despre limba noastră comună. Să faci ca maimuţa că „hă-hă-hă, cum vorbesc ăştia“ e semn că eşti uşor retardat şi foarte provincial. (C. G.)

● S-au înmulţit atacurile urşilor. După ce ni s-a spus că sînt pe cale de dispariţie, aflăm acum că, de fapt, pe unele domenii, sînt chiar prea numeroşi. Se vede că Adrian Năstase, fostul şef al Asociaţiei Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi, n-a mai ieşit de mult pe teren. (M. M.)

● Delfinii şi balenele dorm cu cîte o jumătate de creier pe rînd, ca să se poată ridica la suprafaţă şi să mai respire din cînd în cînd. La fel fac şi raţele, ca să păzească grupul în timp ce restul dorm buştean. Sînt convinsă că dacă Freud ar fi putut şi el să doarmă la fel, cu jumătate de creier ar fi visat şi cu cealaltă jumătate ar fi notat ce visează. Lucru care mi l-ar fi făcut, în sfîrşit, simpatic. (L. V.)

CE SE-NTÎMPLĂ CÎND 
SE COMBINĂ UN NOU TIP DE PIZZA
CU POPORUL INFINIT?

● Ce se-ntîmplă cînd se combină poezia cu anatomia şi cu limba spaniolă? Apar versuri precum cel auzit de o prietenă în timp ce trecea prin faţa unui restaurant „cu muzică live“: „Da’ io te iubesc dă mor, c-acolo e corason!“. Pam-pam! (P. M.)  

● Telescopul spaţial Hubble a descoperit un nou tip de planetă, alcătuită în mare parte din apă şi avînd o atmosferă plină de aburi. Deci o planetă-saună! Scandinavii trebuie că sînt în al nouălea cer. (M. C.)

● Într-o staţie de metrou din Frankfurt am descoperit culmea mîncatului fast food: automatul de pizza sau pizzomatul. (S. G.)

● Am revăzut săptămîna trecută, pe HBO, pentru a nu ştiu cîta oară, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică şi am căutat, în secvenţa „ieşirii“ lui Constantin Pîrvulescu la cel de-al XII-lea Congres al PCR de la Sala Palatului, un singur om care să nu aplaude şi să nu urle furibund: „Ceuşescu-reales, Ceauşescu-şi-poporul, Ceauşescu-Pace“. Am găsit unul singur: fotograful. (S. S.)

● Înainte de a lua necesara pauză, ca să nu provoc o indigestie cititorului (voi reveni poate la iarnă sau la anul), cîteva nume de firme din Craiova, într-un evantai mai larg: Proinfluent SRL, Mot A Mot SRL, Emanuel Construieşte SRL, Cogito SRL, Zile Festive SRL, Never Die Trading SRL, Tipografia Rezon SRL, Dublu Dinuţ SRL, Ciclide Africane SRL, Colţ De Ţară SRL, Ambycii SRL, Ieftinica Alcom SRL, Mon Cher Prod Ind SRL, Primul Amanet SRL, Amicus Quo Vadis SRL, Micul Univers SRL, Cash & Love SRL, Moara Familiei Florescu SRL, Stilul Vechi SRL, Top Med Buna Vestire SRL, Galben SRL, Riposta Com SRL, Ultimul Romantic Impex SRL, Bybanu Amur SRL, Caracter Contabilitate SRL, Trei Crăciunei SRL, Compania De Anchete Şi Filaj SRL, Viaţa Eternă SRL, Miercuri SRL, Covrigul Ecologic SRL, Incredibil Ro Serv SRL, Cornul Abundenţei SRL, Lejer Com SRL, Dragu Şi Alţii SRL, Dodocel 89 Trans SRL, Evenimente De Aur SRL, Politică Şi Sport SRL, Ciupercenii Noi Sun Invest SRL, Egipteanul Valută SRL, La Casa Mierii SRL, Minotaur SRL, Grădina Din Rai SRL, Obsesie Impex SRL, Agro Titel Costel & Winter SRL, Mama Cozonacilor SRL, Blanc Albu SRL, Qualimetru SRL, Varianta 1 SRL, Servicii Funerare Infinit SRL, La Femme SRL, Siguranţă La Foc SRL, Eco Food Ciobăniţa SRL, Omul Din Lună SRL, Aproape Trans SRL, Inferno SRL, Ploaia De Parfum SRL, Şansă & Noroc Impex SRL, La Miţa Baston SRL, Incidente Stradale SRL, Fantoma M.C. Com SRL, Clinica De Roţi SRL, Casa Împăratului Sorin SRL, Indiferent SRL, Bătăiosu Cardiologie SRL, Aur Şi Bani SRL, Euroşurub SRL, Arta Peste Timp SRL, Centrul De Carne Irinel SRL, Santos Activităţi Funerare SRL, Blajinul Trismegiste SRL, Minunaţii Dulci SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Taylor Rene Parker jpg
O femeie și-a omorât prietena pentru a-i fura fătul nenăscut. Planul șocant al criminalei
O femeie din Texas a fost condamnată luni pentru omor calificat, după ce și-a ucis prietena însărcinată pentru a-i lua copilul nenăscut.
hellvig FOTO SRI
Hellvig: Prea mulți politicieni se așteaptă să primească sugestii de la servicii
Directorul Serviciului Român de Informații a precizat, în timpul unei alocuțiuni susținute la Universitatea Babes Bolyai, că politicienii s-au obișnuit să primească „indicații” din partea serviciilor.
catalin ilie foto arhiva personala 2 jpg
De ce iau șpagă oamenii cu bani, din poziții privilegiate. Explicațiile unui psihoterapeut și „Complexul lui Dumnezeu”
Nenumăratele cazuri de corupție înregistrate în ultimii ani, unele de mare răsunet, ne fac să ne putem întrebarea firească ce-i determină pe oamenii aflați în poziții privilegiate și fără probleme financiare să ia șpagă.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.