Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 452 din 11-17 octombrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

PROPUNERE: SĂ SIMPLIFICĂM
ATACURILE ASUPRA 
UNOR INŞI NEPREGĂTIŢI 
DIN REŢEAUA SUCCESULUI  

● Propunere: dacă vom intra vreodată în zona euro (şi fiindcă avem antecedentul RON), propun ca moneda noastră să se cheme EURON – ca să se vadă că mai şi gîndim, nu doar muncim degeaba. (D. S.)

● Deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au un proiect de lege prin care să-i amnistieze sau graţieze pe anumiţi condamnaţi. Între alţii, după mintea dlui Voicu, ar trebui eliberaţi şi cei care au avut activităţi intelectuale în timpul săvîrşirii pedepsei: şi-au dat doctoratul ori au scris cărţi. În logica asta, vin şi eu cu o întrebare: am doctoratul şi am publicat nişte cărţi; asta înseamnă că pot să fur şi n-o să fiu băgat la închisoare? Nu de alta, dar ca să scurtăm procesul şi să simplificăm procedura… (M. V.)

● Din seria „Nici oamenii politici, nici urşii nu mai sînt ce-au fost“. Deputatul UDMR Ştefan Béres, pe evz.ro, despre recentele atacuri ale urşilor: „Atacurile care au avut loc în habitatul natural al acestui animal, asupra oamenilor, sînt foarte greu de explicat din punct de vedere politic, deoarece este vorba despre o specie nouă, care nu ţine cont de perioadele politice încărcate“. (P. M.)

● Din ciclul „Unde dai şi unde crapă“: Adevărul scrie că „Bac-ul dur a făcut praf piaţa imobiliară din Capitală“. Pe scurt: chiriile pentru apartamente au atins cel mai mic nivel din ultimii ani, pentru că, fiind mai puţini absolvenţi de liceu, a scăzut numărul de studenţi, deci, implicit, şi cererea de apartamente cu chirie. Vestea bună e că avem o „economie de piaţă funcţională“, din moment ce raportul dintre cerere şi ofertă e atît de „sensibil“. Vestea proastă e mai veche: cu Bac-ul profesional şi cu toate celelalte sisteme de a da diplome unor inşi nepregătiţi (sau doctorate pe şest), onor Ministerul Educaţiei o să facă praf, pe termen mediu şi lung, şi altele, nu doar piaţa imobiliară. (M. V.)

● Preşedintele ICR, Andrei Marga, a prezentat o listă cu „33 de măsuri pentru consolidarea cunoaşterii şi prestigiului culturii române“. Lista cu „măsurile“ e nemăsurat de… haioasă. La punctul 21 scrie aşa: „Se organizează seria de conferinţe «Democraţia ca formă de viaţă. Abordări româneşti în diferite institute culturale din reţeaua Institutului Cultural Român»“. Nu pot să nu mă gîndesc, prin analogie, la conceptul de „democraţie originală“ lansat, pe vremuri, de Ion Iliescu, aflat în cu totul altă tabără decît Andrei Marga. Acum sînt în aceeaşi barcă. Şi vor să exporte în institutele culturale din Occident acest super-produs: Democraţia made in Romania. Cumpără careva? (M. M.)

● Pe yahoo.es, într-un amplu articol despre succesul fenomenal al supermarket-ului spaniol Mercadona, se enumeră cele cinci chei ale succesului: grija pentru femei şi copii şi crearea unor grădiniţe ataşate magazinelor, grija pentru cumpărători şi garantarea celui mai mic preţ din peninsulă, grija pentru salariaţi şi închiderea Mercadonei duminica. Cititorii site-ul adaugă cea de-a şasea cheie a succesului: plătirea unor vectori de imagine ca yahoo.es, pentru publicitate. Dacă nu cumva postarea era a vreunui fan de la Día, celălalt mare supermercado. (S. S.)

DUPĂ CE ŞI-A RATAT ORA, 
CEL MAI BUN PRIETEN 
AL UNORA DINTRE PICIOARE 
(DE-A DREPTUL FRUMOASE) 
S-A ENERVAT

● După ce şi-a ratat suicidul, Adrian Năstase a cerut ca din cei doi ani de închisoare pe care-i are de ispăşit să i se taie cele şase zile în care a fost internat la Spitalul Floreasca. Un adevărat bărbat! (M. C.)

● Luni, 1 octombrie, CD-ul (compact discul, adică) a împlinit 30 de ani. Deocamdată, cel mai bine vîndut CD din Anglia rămîne albumul Gold al celor de la ABBA, aşa că vă propun un flash mob casnic naţional: sîmbătă, 13 octombrie, la ora 11, să desprăfuim colecţia de CD-uri în timp ce dansăm pe „Super Trouper“. Ce ziceţi? (L. V.)

● Cel mai bun prieten al unora dintre oameni nu e neapărat cîinele, ci societatea de consum. Totul e să ai ceva bani şi să mergi la mall: dacă faci aşa, pe lîngă ce cumperi, sigur primeşti şi cadouri (semne de afecţiune sau, poate, de încartiruire…). De pildă, eu, una, cînd mi-am cumpărat un fond de ten, am primit pe deasupra un pachet cu dischete de demachiat, una bucată rimel mic şi cîteva tubuleţe colorate despre care încă nu ştiu la ce folosesc. Cînd mi-am luat bilet la film, am primit un DVD. Cînd am cumpărat un set de suluri de hîrtie igienică, a venit cu ele, gratis, şi unul de batiste, tot igienice. (I. P.)

● „Şi românii sînt oameni“, a declarat Andrei Marga. Vă spun sincer, am răsuflat uşurată. Îmi închipuiam cu totul altceva (coarne, cozi, urechi lungi, dungi, multe picioare) şi e bine că la conducerea Institutului Cultural Român a venit un patriot adevărat. (L. V.)

● Pornind de la filmul Quelques heures de printemps al lui Stéphane Brizé, care tocmai a ieşit pe ecrane în Franţa, revista Télérama a făcut un clasament cu cele mai bulversante sinucideri din cinema. În fruntea clasamentului se află filmele: Vertigo (Alfred Hitchcock, 1958), La Femme d’à côté (François Truffaut, 1981) şi La Grande Bouffe (Marco Ferreri, 1973). Dacă am zice despre ele că sînt nişte sinucideri de-a dreptul frumoase, ar fi un păcat? (A. M. S.)

● În ultimii doi ani, pe Calea Moşilor, în buricul tîrgului, s-au înmulţit în mod spectaculos cerşetorii. Într-o seară, un cuplu în jur de 60 de ani se relaxa pe bordura de la intrarea BCR în faţa unei sticle de spirt medicinal. El mi-a cerut un leu pentru pîine. „Nu-ţi dau, că bei spirt!“, i-am răspuns. Moşul s-a enervat: „Aiurea! Eu nu beau… nevastă-mea bea spirt!“. (A. P.)

APROAPE FĂRĂ COMENTARII, 
CEI DE LA SERVICIUL ANEMIC
OFERĂ TRĂIRI ÎNCĂ NEAPRINSE

● Din Adevărul, aproape fără comentarii. „Ieri, pe site-ul Institutului Cultural Român a fost publicat un comunicat intitulat «Decizie cu privire la participarea României ca invitat de onoare la Salon du Livre», semnat de preşedintele ICR, Andrei Marga. (…) «Din păcate, fosta conducere a Institutului Cultural Român a întîrziat pregătirea, iar deciziile privind lista autorilor ale căror volume se traduc pe cheltuiala institutului sînt discutabile (lista fiind prea puţin reprezentativă şi omiţînd scrieri şi autori importanţi)». (…) Iată ce ne-a declarat Tania Radu, fostă vicepreşedintă a ICR: „Programele de traduceri ale ICR se bazează pe opţiunile editorilor străini. În cazul special al lui Salon du Livre, lucrurile ţin şi mai mult de partea străină, de organizatori, decît la alte tîrguri la care ICR a participat. Întotdeauna – deci nu numai în cazul României – participarea la Salon du Livre în calitate de ţară invitată de onoare se face cu sprijinul Centre National du Livre. Acestui organism îi aparţine decizia finală. Scriitorii care sînt traduşi şi care se duc la tîrg sînt decişi de francezi“. Nu cred că trebuie să căutăm vreun mister. Omul nu are hard suficient să priceapă, e un Moş Teacă. (C. G.)

● Aviz paranoicilor, că nici nu ştiţi ce pierdeţi! Aţi observat că atunci cînd Dan Diaconescu era să cumpere Oltchim-ul, preşedinte al PP şi patron al OTV fiind el, şi-a scos sacii cu bani de la OTP? Oare ce-or avea de zis cei de la Serviciul Mondial de Organizare a Coincidenţelor (SMOC), acea infailibilă organizaţie descoperită de Radu Cosaşu? (A. M.)

● Am format un număr de mobil şi mi-a răspuns o voce de femeie. „Ce familie căutaţi?“, m-a întrebat. M-am blocat. Am reuşit să mai zic doar un anemic „Mă scuzaţi“. Cum să-i fi explicat doamnei că întrebarea ei mi-a sunat atît de familiar şi, totuşi, atît de îndepărtat? (A. M. S.

● În Pasajul Operei din Viena, o toaletă inedită oferă trăiri fiziologice pe acorduri clasice, vals şi Mozart, cabinele fiind numerotate şi denumite loje. (S. G.)

● Şerban Ionescu este pe moarte şi tot felul de asistente de la Spitalul Elias unde e internat dau detalii sordide despre starea actorului, reporteri de la Kanal D filmează pe culoare şi fotografiază lumînările încă neaprinse ale rudelor îndurerate care-i stau la căpătîi… România nu e un loc bun nici să mori! (M. C.)

Foto: N. Glodeanu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Cum să păstrezi stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025 mp4 thumbnail png
Stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025. Află de la Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România
La Adevărul Live, Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România explică evoluțiile și schimbările care vor avea loc anul acesta în piața forței de muncă din România.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Migrația în era Trump. Sute de migranți ilegali au fost arestați și expulzați din SUA
Autoritățile din SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat deja câteva sute, la doar câteva zile după începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
Novak Djokovici FOTO Profimedia
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj prilejuit de „Mica Unire”: Modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată
Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că modernizarea României este un proces de durată, dar că acest obiectiv trebuie atins, indiferent de „costurile electorale pe care le implică”.
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA John Ratcliffe FOTO EPA-EFE
Senatul SUA îl confirmă pe John Ratcliffe ca director al CIA
John Ratcliffe, fost director al informațiilor naționale, a fost confirmat director al CIA de Senatul SUA, obținând 75 de voturi favorabile și 25 împotrivă. În fața legislativului, Ratcliffe a subliniat importanța analizelor obiective și lupta împotriva amenințărilor din partea Chinei.