Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 455 din 1-7 noiembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU ŞTIAM CĂ REDUCEREA VITEZEI
PENTRU A TRAVERSA 
MOMENTE RUŞINOASE 
NU PREA ARE NICI UN EFECT
ASUPRA FETELOR NĂSCUTE 
LA 2 DIMINEAŢA 

● „Aş dori să-i rog pe toţi prietenii mei, oriunde ar fi, să copieze şi să-mi distribuie starea timp de o oră şi să ofere un moment de sprijin pentru toţi cei care au probleme de familie, sănătate, loc de muncă, griji de orice fel şi care au nevoie să ştie că cineva este interesat de ei. Sper să văd starea pe «pereţii» tuturor prietenilor mei, ca sprijin moral!“ Nu ştiam că Facebook-ul a ajuns un soi de scrisoarea Sfîntului Anton, pe care o primeai prin poştă, pe vremuri, ca să o dai mai departe şi să-ţi meargă bine. Nebănuite sînt căile stării! (A. P.)

● Primarul oraşului Paris vrea să propună noi reglementări cu privire la circulaţia auto. În viitorul apropiat, viteza maximă admisă va fi de 30 km/h. Deocamdată, proiectul e încă departe de a fi adoptat. Însă dezbaterea publică e încinsă. Cei mai vehemenţi sînt, fireşte, şoferii. Autorităţile au explicat că, de fapt, viteza medie de circulaţie la Paris e de 18 km/h: maşinile rulează mai mereu foarte încet, accelerează, preţ de cîteva secunde, pe culoarea verde, pînă la 50 km/h, apoi merg iarăşi încet, în coloană. Reducerea vitezei maxime de rulare nu ar mări timpii petrecuţi în trafic, dar ar reduce numărul accidentelor. Polemica e în toi şi mai mult ca sigur – dat fiind că e vorba de Paris – totul va culmina cu o grevă. O grevă a şoferilor – asta însemnînd că nici un şofer nu se mai urcă la volan. Sună promiţător. (M. M.)

● Discuţie în trei despre inaugurarea podului de la Calafat-Vidin, prevăzută pentru mai 2013: „Sper ca împreună cu Boiko să fim aici în prima maşină pentru a traversa podul“, a spus Ponta. „Şi cu comisarul Hahn“, a punctat premierul Boiko Borisov. „Eu voi veni cu bicicleta“, a spus Hahn. (L. V.)

● Am deschis radioul pe 25 octombrie dimineaţa, de ziua Armatei Române, şi m-au invadat nişte voci fornăitoare aparţinînd unor istorici militari. Ofiţeri. Eu nu pricep ce fel de meserie e asta. Cum adică „istoric militar“? Eşti militar sau eşti istoric? Ce fel de militar eşti? Te lupţi pînă la ultima picătură de sînge cu istoricii turci pentru a stabili cine a bătut la Podul Înalt? Şi ce fel de istoric eşti? Dacă scrii că armata română a avut multe momente ruşinoase eşti împuşcat ca defetist? Apropo, şi agitatul ăla de Mircea Dogaru, aripa paramilitară a USL, tot genul ăsta de ofiţer cu propaganda a fost. Şi ultima dilemă: există undeva vreo facultate care mai produce istorici din ăştia militari sau a fost doar o modă sovietică şi vom scăpa de ei pe cale naturală? (C. G.)

● Se pare că Omega 3 nu mai este atît de benefică, în fapt, spun nişte cercetători americani, nu prea are nici un efect asupra organismului. Oare ce ni se pregăteşte pentru colecţia de toamnă-iarnă a panaceelor? (S. G.)

● Observ, pe la rubricile meteo de la televiziuni, că a intrat în uz formula „sînt n grade în termometre“. Nu, fetelor (că altfel nu pot pentru ca să zic), gradele nu sînt în termometre, căci dacă ar fi, rubricile ce cu atîta graţie prezentaţi s-ar numi „Cum va fi vremea în termometre“. (M. V. )

● Uma Thurman, protagonista din Kill Bill, a anunţat numele fiicei sale recent născute: Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman-Busson. Am zis eu că am fost discriminată atunci cînd, în secolul trecut, taică-meu a vrut să mă numească Ana-Maria Simona şi funcţionara de la ghişeu i-a spus că e prea mult. Parcă aş cere cuiva nişte daune… (S. S.)

● Jurnaliştii de la The New Yorker şi-au imaginat cum ar fi arătat postările lui Jean-Paul Sartre dacă ar fi avut un blog: „Sîmbătă, 11 iulie 1959, 2,07. M-am trezit singur la 2 dimineaţa. Trebuie să fie un Dumnezeu. Nu se poate să nu fie. Vreau să-mi fac un blog. Luni, 27 iulie 1959, 4,10. Am mîncat cu Merleau-Ponty în această după-amiază în Saint-Germain-des-Prés. Am fost mirat să aflu că el şi-a făcut un blog de fotografii şi sceptic pentru că mi-a povestit că toate fotografiile lui sînt identice: un pisoi singuratic se uită în gol în timp ce o ploaie infernală cade dintr-un cer vid… Îmi spune că a avut 16.000 de vizualizări într-o zi. Marţi, 10 noiembrie 1959, 12,05. Se împlineşte o lună de cînd n-am mai scris pe blog. N-am nici un chef să mă scuz. Dacă l-am făcut pentru mine însumi de ce sînt atît de afectat că numărul de vizualizări a scăzut atît de mult? Aceste impulsuri contradictorii – autocritica şi aprobarea celorlalţi – se anulează de la sine. E paradoxul esenţial al timpului nostru“. Nu ştiu dacă blog-ul lui Sartre ar fi avut un mare succes, dar Greaţa ar fi scris-o sigur şi în vremurile noastre. (A. M. S.

PE LA CASELE ADULTE, 
NOSTALGIA SE MĂSOARĂ 
ÎN IDEI PE TERMINATE 
ŞI TRANSFERATE (CU TOT CU COŞ)
DIN SECOLUL XXI LA TÎRGU JIU 

● Încercînd să accesez un site despre medicamente, primesc următorul mesaj, în loc de „This page cannot be displayed“: „Aţi ajuns la sfîrşitul Internetului! Dacă credeţi că aceasta e o eroare, nu este. Sînteţi aici, fiindcă aţi fost online prea mult şi/sau n-aţi avut nimic mai bun de făcut. (…). Acum stingeţi computerul şi mergeţi afară să vă jucaţi“. Iau mesajul în serios: închid computerul şi mă pregătesc să ies afară, dar vremea e urîtă şi ceilalţi copii sînt toţi pe la casele lor, pe net. Ce-ar trebui să fac?! (A. P.)

● Cînd a fost anunţat că a primit Premiul Nobel pentru Medicină pe 2012, japonezul Shinya Yamanaka tocmai îşi repara maşina de spălat. Reprezentantul guvernului japonez care l-a anunţat că cercetările sale asupra reprogramării celulelor adulte au fost premiate a hotărît să-i facă încă un cadou: o nouă maşină de spălat. Măcar ca să-l consoleze pe medicul japonez că a împărţit premiul de un milion de euro cu un biolog britanic. (S. S.)

● Sylvia Kristel, actriţa din seria Emmanuelle, a murit săptămîna trecută stîrnind nostalgia, cel puţin, a băieţilor din generaţia mea care, datorită ei, am aflat că există şi alte filme în afară de Star Wars. Eu şi verişorii mei am băut un pahar de vin în memoria personajului Emmanuelle, icoana adolescenţei noastre postdecembriste. Cum îmbătrînim! (M. C.)

● Mai nou, totul se măsoară în porţii, inclusiv prosoapele. În toaleta unui restaurant ecologic sîntem sfătuiţi, într-un anunţ, să fim atenţi cît consumăm din porţia de prosop. Noroc că s-a dovedit destul de generoasă. (I. P.)

● „Oile au rostul lor. Oaia este un animal minunat, nu degeaba, chiar şi în Biblie, Domnul însuşi este comparat cu oaia. Nu de oi se încurcă ideile. Hai să ne vedem, care avem idei, de idei, care avem oi, de oi şi să cîştigăm alegerile“, a spus Crin Antonescu, pe Realitatea TV, ca răspuns la declaraţiile făcute de Călin Popescu Tăriceanu referitoare la candidatura lui Gigi Becali pentru alegerile parlamentare pe listele USL. E drept, oile sînt tare minunate, mai ales cînd stau frumuşel în turmă, urmîndu-l ascultătoare pe lupul cel mare şi rău. (P. M.)

● Pe vitrina unui dealer auto scria că, pe lîngă nu ştiu ce preţ promoţional, „se dă“ un plin de benzină cadou. Acum cîţiva ani, promoţiile parcă promiteau benzină pe un an sau chiar mai mult. „Căderea“ e din cauza crizei financiare sau pentru că petrolul e pe terminate? (M. V.)

● Două dintre cele trei punkeriţe ale trupei Pussy Riot au fost găsite vinovate de „huliganism motivat de ură religioasă“ şi transferate, separat, în două închisori extrem de dure, foste colonii de prizonieri. Rusia, această superputere a lumii, vulnerabilă în faţa chitărilor a trei fete de douăzeci de ani! (M. C.)

● La Piaţa Sudului, în geamul unei prăvălii, acest  anunţ: „Pierdut broască ţestoasă cu tot cu coş, coşul de culoare alb cu albastru. Ofer recompensă substanţială“. (D. S.)

● Săptămîna trecută s-a produs cea mai mare spargere a unui muzeu de artă din secolul XXI. Nişte hoţi au avut nevoie de doar cîteva minute pentru a sparge muzeul Kunsthal din Rotterdam de unde au furat şapte picturi de Gauguin, Matisse, Meyer de Haan, Picasso, Monet şi Lucian Freud în valoare de peste 300 de milioane de euro. Abia aştept filmul. (M. C.)

● Rubrica „3,14 cu Andrei Marga“ continuă. Azi, despre inaugurarea Institutului Cultural Român, filiala Oltenia, de la Tîrgu Jiu. Gazeta Pandurul comentează: „Faptul că sediul ICR va fi la Tîrgu Jiu este strict legat de prietenia dintre şeful Institutului Cultural Român, Andrei Marga, şi preşedintele Senatului universităţii tîrgujiene, Adrian Gorun“. Şi eu care credeam că era legat de prietenia dintre Andrei Marga şi Constantin Brâncuşi. (L. V.)

Foto: Andrian Dumitru

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Alianţa Dreapta Unită Foto Inquam Photos-George Calin
Nicușor Dan, despre candidatura sa și a Elenei Lasconi la prezidențiale: „Mai avem până în 15 martie să decidem care vor fi candidaţii ”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că va analiza cu Elena Lasconi soluțiile pentru România înainte de alegerile prezidențiale. El a subliniat că, dacă sondajele indică o direcție clară, va fi „foarte realista" în privința alegerilor politice.
Cum să păstrezi stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025 mp4 thumbnail png
Stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025. Află de la Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România
La Adevărul Live, Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România explică evoluțiile și schimbările care vor avea loc anul acesta în piața forței de muncă din România.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Migrația în era Trump. Sute de migranți ilegali au fost arestați și expulzați din SUA
Autoritățile din SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat deja câteva sute, la doar câteva zile după începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
Novak Djokovici FOTO Profimedia
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj prilejuit de „Mica Unire”: Modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată
Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că modernizarea României este un proces de durată, dar că acest obiectiv trebuie atins, indiferent de „costurile electorale pe care le implică”.