Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 455 din 1-7 noiembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU ŞTIAM CĂ REDUCEREA VITEZEI
PENTRU A TRAVERSA 
MOMENTE RUŞINOASE 
NU PREA ARE NICI UN EFECT
ASUPRA FETELOR NĂSCUTE 
LA 2 DIMINEAŢA 

● „Aş dori să-i rog pe toţi prietenii mei, oriunde ar fi, să copieze şi să-mi distribuie starea timp de o oră şi să ofere un moment de sprijin pentru toţi cei care au probleme de familie, sănătate, loc de muncă, griji de orice fel şi care au nevoie să ştie că cineva este interesat de ei. Sper să văd starea pe «pereţii» tuturor prietenilor mei, ca sprijin moral!“ Nu ştiam că Facebook-ul a ajuns un soi de scrisoarea Sfîntului Anton, pe care o primeai prin poştă, pe vremuri, ca să o dai mai departe şi să-ţi meargă bine. Nebănuite sînt căile stării! (A. P.)

● Primarul oraşului Paris vrea să propună noi reglementări cu privire la circulaţia auto. În viitorul apropiat, viteza maximă admisă va fi de 30 km/h. Deocamdată, proiectul e încă departe de a fi adoptat. Însă dezbaterea publică e încinsă. Cei mai vehemenţi sînt, fireşte, şoferii. Autorităţile au explicat că, de fapt, viteza medie de circulaţie la Paris e de 18 km/h: maşinile rulează mai mereu foarte încet, accelerează, preţ de cîteva secunde, pe culoarea verde, pînă la 50 km/h, apoi merg iarăşi încet, în coloană. Reducerea vitezei maxime de rulare nu ar mări timpii petrecuţi în trafic, dar ar reduce numărul accidentelor. Polemica e în toi şi mai mult ca sigur – dat fiind că e vorba de Paris – totul va culmina cu o grevă. O grevă a şoferilor – asta însemnînd că nici un şofer nu se mai urcă la volan. Sună promiţător. (M. M.)

● Discuţie în trei despre inaugurarea podului de la Calafat-Vidin, prevăzută pentru mai 2013: „Sper ca împreună cu Boiko să fim aici în prima maşină pentru a traversa podul“, a spus Ponta. „Şi cu comisarul Hahn“, a punctat premierul Boiko Borisov. „Eu voi veni cu bicicleta“, a spus Hahn. (L. V.)

● Am deschis radioul pe 25 octombrie dimineaţa, de ziua Armatei Române, şi m-au invadat nişte voci fornăitoare aparţinînd unor istorici militari. Ofiţeri. Eu nu pricep ce fel de meserie e asta. Cum adică „istoric militar“? Eşti militar sau eşti istoric? Ce fel de militar eşti? Te lupţi pînă la ultima picătură de sînge cu istoricii turci pentru a stabili cine a bătut la Podul Înalt? Şi ce fel de istoric eşti? Dacă scrii că armata română a avut multe momente ruşinoase eşti împuşcat ca defetist? Apropo, şi agitatul ăla de Mircea Dogaru, aripa paramilitară a USL, tot genul ăsta de ofiţer cu propaganda a fost. Şi ultima dilemă: există undeva vreo facultate care mai produce istorici din ăştia militari sau a fost doar o modă sovietică şi vom scăpa de ei pe cale naturală? (C. G.)

● Se pare că Omega 3 nu mai este atît de benefică, în fapt, spun nişte cercetători americani, nu prea are nici un efect asupra organismului. Oare ce ni se pregăteşte pentru colecţia de toamnă-iarnă a panaceelor? (S. G.)

● Observ, pe la rubricile meteo de la televiziuni, că a intrat în uz formula „sînt n grade în termometre“. Nu, fetelor (că altfel nu pot pentru ca să zic), gradele nu sînt în termometre, căci dacă ar fi, rubricile ce cu atîta graţie prezentaţi s-ar numi „Cum va fi vremea în termometre“. (M. V. )

● Uma Thurman, protagonista din Kill Bill, a anunţat numele fiicei sale recent născute: Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman-Busson. Am zis eu că am fost discriminată atunci cînd, în secolul trecut, taică-meu a vrut să mă numească Ana-Maria Simona şi funcţionara de la ghişeu i-a spus că e prea mult. Parcă aş cere cuiva nişte daune… (S. S.)

● Jurnaliştii de la The New Yorker şi-au imaginat cum ar fi arătat postările lui Jean-Paul Sartre dacă ar fi avut un blog: „Sîmbătă, 11 iulie 1959, 2,07. M-am trezit singur la 2 dimineaţa. Trebuie să fie un Dumnezeu. Nu se poate să nu fie. Vreau să-mi fac un blog. Luni, 27 iulie 1959, 4,10. Am mîncat cu Merleau-Ponty în această după-amiază în Saint-Germain-des-Prés. Am fost mirat să aflu că el şi-a făcut un blog de fotografii şi sceptic pentru că mi-a povestit că toate fotografiile lui sînt identice: un pisoi singuratic se uită în gol în timp ce o ploaie infernală cade dintr-un cer vid… Îmi spune că a avut 16.000 de vizualizări într-o zi. Marţi, 10 noiembrie 1959, 12,05. Se împlineşte o lună de cînd n-am mai scris pe blog. N-am nici un chef să mă scuz. Dacă l-am făcut pentru mine însumi de ce sînt atît de afectat că numărul de vizualizări a scăzut atît de mult? Aceste impulsuri contradictorii – autocritica şi aprobarea celorlalţi – se anulează de la sine. E paradoxul esenţial al timpului nostru“. Nu ştiu dacă blog-ul lui Sartre ar fi avut un mare succes, dar Greaţa ar fi scris-o sigur şi în vremurile noastre. (A. M. S.

PE LA CASELE ADULTE, 
NOSTALGIA SE MĂSOARĂ 
ÎN IDEI PE TERMINATE 
ŞI TRANSFERATE (CU TOT CU COŞ)
DIN SECOLUL XXI LA TÎRGU JIU 

● Încercînd să accesez un site despre medicamente, primesc următorul mesaj, în loc de „This page cannot be displayed“: „Aţi ajuns la sfîrşitul Internetului! Dacă credeţi că aceasta e o eroare, nu este. Sînteţi aici, fiindcă aţi fost online prea mult şi/sau n-aţi avut nimic mai bun de făcut. (…). Acum stingeţi computerul şi mergeţi afară să vă jucaţi“. Iau mesajul în serios: închid computerul şi mă pregătesc să ies afară, dar vremea e urîtă şi ceilalţi copii sînt toţi pe la casele lor, pe net. Ce-ar trebui să fac?! (A. P.)

● Cînd a fost anunţat că a primit Premiul Nobel pentru Medicină pe 2012, japonezul Shinya Yamanaka tocmai îşi repara maşina de spălat. Reprezentantul guvernului japonez care l-a anunţat că cercetările sale asupra reprogramării celulelor adulte au fost premiate a hotărît să-i facă încă un cadou: o nouă maşină de spălat. Măcar ca să-l consoleze pe medicul japonez că a împărţit premiul de un milion de euro cu un biolog britanic. (S. S.)

● Sylvia Kristel, actriţa din seria Emmanuelle, a murit săptămîna trecută stîrnind nostalgia, cel puţin, a băieţilor din generaţia mea care, datorită ei, am aflat că există şi alte filme în afară de Star Wars. Eu şi verişorii mei am băut un pahar de vin în memoria personajului Emmanuelle, icoana adolescenţei noastre postdecembriste. Cum îmbătrînim! (M. C.)

● Mai nou, totul se măsoară în porţii, inclusiv prosoapele. În toaleta unui restaurant ecologic sîntem sfătuiţi, într-un anunţ, să fim atenţi cît consumăm din porţia de prosop. Noroc că s-a dovedit destul de generoasă. (I. P.)

● „Oile au rostul lor. Oaia este un animal minunat, nu degeaba, chiar şi în Biblie, Domnul însuşi este comparat cu oaia. Nu de oi se încurcă ideile. Hai să ne vedem, care avem idei, de idei, care avem oi, de oi şi să cîştigăm alegerile“, a spus Crin Antonescu, pe Realitatea TV, ca răspuns la declaraţiile făcute de Călin Popescu Tăriceanu referitoare la candidatura lui Gigi Becali pentru alegerile parlamentare pe listele USL. E drept, oile sînt tare minunate, mai ales cînd stau frumuşel în turmă, urmîndu-l ascultătoare pe lupul cel mare şi rău. (P. M.)

● Pe vitrina unui dealer auto scria că, pe lîngă nu ştiu ce preţ promoţional, „se dă“ un plin de benzină cadou. Acum cîţiva ani, promoţiile parcă promiteau benzină pe un an sau chiar mai mult. „Căderea“ e din cauza crizei financiare sau pentru că petrolul e pe terminate? (M. V.)

● Două dintre cele trei punkeriţe ale trupei Pussy Riot au fost găsite vinovate de „huliganism motivat de ură religioasă“ şi transferate, separat, în două închisori extrem de dure, foste colonii de prizonieri. Rusia, această superputere a lumii, vulnerabilă în faţa chitărilor a trei fete de douăzeci de ani! (M. C.)

● La Piaţa Sudului, în geamul unei prăvălii, acest  anunţ: „Pierdut broască ţestoasă cu tot cu coş, coşul de culoare alb cu albastru. Ofer recompensă substanţială“. (D. S.)

● Săptămîna trecută s-a produs cea mai mare spargere a unui muzeu de artă din secolul XXI. Nişte hoţi au avut nevoie de doar cîteva minute pentru a sparge muzeul Kunsthal din Rotterdam de unde au furat şapte picturi de Gauguin, Matisse, Meyer de Haan, Picasso, Monet şi Lucian Freud în valoare de peste 300 de milioane de euro. Abia aştept filmul. (M. C.)

● Rubrica „3,14 cu Andrei Marga“ continuă. Azi, despre inaugurarea Institutului Cultural Român, filiala Oltenia, de la Tîrgu Jiu. Gazeta Pandurul comentează: „Faptul că sediul ICR va fi la Tîrgu Jiu este strict legat de prietenia dintre şeful Institutului Cultural Român, Andrei Marga, şi preşedintele Senatului universităţii tîrgujiene, Adrian Gorun“. Şi eu care credeam că era legat de prietenia dintre Andrei Marga şi Constantin Brâncuşi. (L. V.)

Foto: Andrian Dumitru

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
Avertismentul soldaților ruși pentru noii recruți: „Veți muri aici. Ceva rău se apropie cu toată forța”
Campania de mobilizare parțială a Rusiei se desfășoară de aproximativ o săptămână. Unii recruți au fost trimiși deja pe front fără pregătire sau cu arme din cel de-al Doilea Război Mondial.
alexandru arsinel
Alexandru Arșinel și controversele din viața lui. Ce s-a întâmplat în cazul transplantului de rinichi
În 2013, Alexandru Arșinel era supus unei intervenții de transplant de rinichi. A urmat un scandal imens, care a durat ani de zile, actorul fiind acuzat că a făcut transplantul „peste rând“.
Nord Stream - conducta Gazprom FOTO Shutterstock
Kremlin suspectează implicarea unei țări străine în cazul scurgerilor de gaze de la Nord Stream
Reprezentanții de la Kremlin au declarat joi că suspectează implicarea unei ţări străine în patru scurgeri de gaze detectate la gazoductele pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania, care arată ca acte de "terorism" sponsorizat de stat, deşi nu a numit o ţară anume.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.