Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 457 din 15-21 noiembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE DRUMUL DE DUPĂ VOT, 
CU FUNDUL ÎN SUS, 
LAPTELE DE PĂIANJEN 
DIN VOLUNTARI A GREŞIT 
LA EDITARE 

● Într-o zi ploioasă, pe la ora 5, am condus cu maşina o prietenă la aeroport, la Otopeni. Zbura de la Bucureşti la Cluj. După o oră m-a sunat veselă să-mi spună că a ajuns. Noi încă eram blocaţi în trafic, pe drumul de întoarcere acasă, pe la Piaţa Victoriei. (A. P.)

● Soţia senatorului Mircea Geoană, Mihaela Geoană, a spus, la o emisiune TV, că „gestul preşedintelui american Barack Obama de a-i mulţumi şi declara iubirea soţiei sale Michelle este unul care recunoaşte rolul femeii în viaţa oamenilor politici“. Ea a comparat declaraţia de dragoste pe care Barack Obama i-a făcut-o soţiei lui cu acel inubliabil „Mihaela, dragostea mea“ rostit de Mircea Geoană imediat după publicarea sondajelor de după vot. Ar fi, totuşi, cîteva diferenţe. Cea mai importantă e că Mircea Geoană nu a cîştigat alegerile. (M. M.)

● Nu mă pot abţine să nu ştampilez aici unul dintre cele mai amoros-birocratice pasaje din literatura universală: „Pe scurt, domnul Hubicka, în timpul turei de noapte, a pus-o pe Znenicka cu fundul în sus, i-a ridicat fusta şi i-a aplicat pe buci iubitei noastre telegrafiste toate ştampilele gării. I-a pus pînă şi data! Znenicka s-a dus dimineaţa acasă, mamă-sa a văzut trăsnaia şi, după ce a citit toate ştampilele, a venit val-vîrtej încoace, ameninţîndu-ne că se duce să se plîngă la Gestapo. N-am avut încotro şi a trebuit să închei proces-verbal. O nenorocire, ce să mai zic!“ – Bohumil Hrabal, Trenuri cu prioritate. (L. V.)

● La o fermă din cadrul Utah State University, geneticienii au reuşit să transplanteze gene de păianjen în capre, astfel încît acestea să producă lapte ce conţine proteina din pînza păianjenului. Proteina este apoi extrasă din laptele de capră şi folosită pentru a crea artificial pînza de păianjen, unul dintre cele mai rezistente materiale cunoscute de om. Personal, m-ar fi interesat mai mult viceversa: laptele de păianjen. (M. C.)

● Pe Aeroportul „Henri Coandă“ din Otopeni s-a terminat un nou terminal, la scurt timp după ce s-a terminat cu Aeroportul Băneasa din cauza, se zice, a unor interese imobiliare legate de cartierul Henri Coandă din Voluntari. E clar, nu? Adică, Henri Coandă se află într-un flagrant conflict de interese. (A. M.)

● Anunţul cu Dan (din numărul trecut) are şi o continuare. Irina, cea care îl caută, ne-a lăsat un mesaj pe site: „Era scris 33 ani, nu 39, cineva a greşit la editare. Am aflat că a apărut aici, în Dilema veche, de la o persoană, întîmplător. Mi s-a părut normal să rectific. Oricum, dacă cineva cunoaşte vreun Dan (Vali?) care locuieşte în zona Parcului Cişmigiu, vă rog să mă contacteze pe adresa de e-mail din articol. Vă mulţumesc!“. Aşteptăm veşti şi, dacă, în această încîlcită căutare am putea face puţină lumină, ne-am bucura foarte tare. (A. M. S.)

PENTRU DATA DE 21.12.2012, 
NOUL SEDIU ICR COMERCIALIZEAZĂ
CITRAT TRISODIC 
CU O PERIŞOARĂ-N CIOC 

● Am o prietenă care şi-a achiziţionat, pentru data de 21.12.2012, un kit de salvare plus apă, alimente neperisabile, baterii, lanterne, lemne de foc etc. Cum locuieşte pe coasta de est a Statelor Unite, săptămîna trecută, cînd cu furtuna Sandy, a consumat aproape tot. Acum, uitîndu-se în urmă, îşi dă seama că proviziile nu erau suficiente pentru toţi cei (neprevăzători) din jur, dar şi că, pentru ea cel puţin, apocalipsa mayaşă s-a confirmat. (S. S.)

● După ce, pe 25 octombrie, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu Jiu, Moise Bojincă, confirma informaţia potrivit căreia noul sediu ICR din provincia istorică Oltenia urma să fie înfiinţat la Tîrgu Jiu, Andrei Marga a anunţat miercuri, 7 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că nici vorbă de aşa ceva, „mergem pe Craiova“: „Sigur, oferte sînt numeroase în acest sens. Este, de exemplu, Maramureşul, cu o mare pondere istorică – cine ştie Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Vişeu de Jos îşi dă seama despre ce este vorba. Cu siguranţă Bucovina va veni cu o propunere, Satu Mare – nu mai discut.“ În ritmul ăsta, am impresia că o să avem mai multe filiale ICR în ţară decît în străinătate. (L. V.)

● Avem şi noi Palatul Dogilor local. Pe şoseaua Cîmpulung-Piteşti, în zona Mioveni. Comercializează dulciuri. (I. P.)

● Azi-dimineaţă am băut amidon din tapioca, ulei vegetal hidrogenat, fosfat dipotasic E 340, hexametafosfat de sodiu E 339, citrat trisodic E 331(iii), cazeină din lapte, monodigliceride ale acizilor graşi E 471, esteri diacetil-tartrici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi, silicat alumino-sodic E 554 ş.a.m.d. Mai pe scurt, am băut o „banală“ cafea 3 în 1. (A. P.)

● Corbii pot fi, şi ei, cîini: i-am dat unui cîine bătrîn nişte perişoare. Nu le-a mîncat, dar în locul lui au venit nişte corbi. Unul a zburat cu o perişoară-n cioc. Altul s-a ţinut după mine, croncănind, ca un cîine. (De la altcineva am auzit o altă poveste, tot cu un corb: acesta îi poartă veşnică pică, pentru că i-a făcut ceva unui pui, şi-l atacă de fiecare dată...). (I. P.)

SĂPTĂMÎNA TRECUTĂ, 
AM SUPERPLÎNS ÎN CONFERINŢA 
DE PRESĂ, FOLOSIND 7 MEGAWAŢI,
FĂRĂ EXPLICAŢII: 
NU S-A DUS DRACULUI RAPIŢA, 
CE MAMA NAIBII...

● Săptămîna trecută, pe Google Maps, centrul Bucureştiului era străbătut de şoseaua de centură învecinată la rîndul ei cu centura Caransebeşului. Welcome to Borges Maps – harta şoselelor bifurcate! (M. C.)

● Din seria „scene din metroul bucureştean“, culeasă de pe un perete de Facebook: „Ia vezi dacă mi-a curs rimelul, că am superplîns azi“. (P. M.)

● O doamnă meteoroloagă a spus de mai multe ori, în conferinţa de presă de la ANM, că vom avea „un eveniment de viscol“. Nici viscolul nu mai e ce-a fost, e evenimenţial... (M. V.)

● Superputerile lumii se întrec şi în cursa dezvoltării celui mai puternic supercomputer din lume. Americanii, care pierduseră teren în faţa chinezilor, care apoi au fost la rîndul lor depăşiţi de japonezi, revin şi anunţă pregătirile pentru punerea în funcţiune a supercomputerului Titan care, cu cele 225 de mii de procesoare ale sale, folosind 7 megawaţi de energie, poate ajunge la performanţa de a face 2,3 catralioane/biliarde (adică două mii trei sute de miliarde) de calcule pe secundă. În sistemul numeric european, cifra aceasta arată astfel: 2.300.000.000.000.000.000. 000.000. Sper că nu m-am încurcat în zero-uri. Trebuie să fie 24. (M. C.)

● Într-o notificare primită de la Administraţia Financiară se menţionează că, pentru rezolvarea unei anumite probleme şi ca să eviţi aglomeraţia de la ghişeu, să suni la sediu, cerînd „interior 229“. Dacă ai norocul să „prinzi fir“, şi dacă centralista îţi transferă apelul către faimosul interior, intri într-un periplu de transferuri. Cum îţi aude cineva povestea, te transferă fără explicaţii în altă parte. După cinci sau şase transferuri, telefonul ţi se închide în nas, brusc şi enervat cu reproşul „dar de ce n-aţi cerut de la bun început din centrală interior 229?“. Ridici din umeri şi te întrebi „chiar aşa?“. (S. G.)

● Am citit undeva că anul ăsta recolta de rapiţă e bunicică. În agitaţiunea politică şi criza economică, să răsuflăm uşuraţi: bine că, măcar la propriu, nu s-a dus dracului rapiţa... (M. V.)

● Catedrala Mîntuirii Neamului va fi dotată cu adăpost antiatomic – anunţă Adevărul. Păi, dacă pînă şi clericii simt nevoia de-un adăpost antiatomic, atunci de ce mama naibii mai costruim ditamai catedrala? (M. M.)

Foto: D. Goace

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Alianţa Dreapta Unită Foto Inquam Photos-George Calin
Nicușor Dan, despre candidatura sa și a Elenei Lasconi la prezidențiale: „Mai avem până în 15 martie să decidem care vor fi candidaţii ”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că va analiza cu Elena Lasconi soluțiile pentru România înainte de alegerile prezidențiale. El a subliniat că, dacă sondajele indică o direcție clară, va fi „foarte realista" în privința alegerilor politice.
Cum să păstrezi stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025 mp4 thumbnail png
Stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025. Află de la Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România
La Adevărul Live, Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România explică evoluțiile și schimbările care vor avea loc anul acesta în piața forței de muncă din România.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Migrația în era Trump. Sute de migranți ilegali au fost arestați și expulzați din SUA
Autoritățile din SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat deja câteva sute, la doar câteva zile după începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
Novak Djokovici FOTO Profimedia
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj prilejuit de „Mica Unire”: Modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată
Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că modernizarea României este un proces de durată, dar că acest obiectiv trebuie atins, indiferent de „costurile electorale pe care le implică”.