Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 459 din 29 noiembrie - 5 decembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

FIGURILE DE SEAMĂ ALE EVOLUŢIEI
ÎNTRE VAGON ŞI MILION 
SE EPUIZEAZĂ 
ÎN TIMP CE SE RĂSTOARNĂ FAUNA  

● La Strasbourg, figurile de seamă ale trecutului (inclusiv cele din partea locului) sînt tratate cu umor în staţiile de tramvai şi deturnate spre altceva. Pentru exemplificare, iau cazul staţiei Émile-Mathis, pe care am cunoscut-o mai bine. Conform Wikipedia, Émile Mathis (1880-1956) a fost un constructor alsacian de automobile, al patrulea în ordinea importanţei (după Citroën, Renault şi Peugeot) între cele două războaie mondiale. Celor care nu ştiu asta şi vor să afle, aşteptînd tramvaiul, despre cine e vorba li se oferă cîteva informaţii succinte, redactate sub forma unui articol de dicţionar şi afişate în staţie: „Émile-Mathis, de la Jean Émile (1877-1931) şi Frédéric Mathis (1856-1944). Aceşti doi medici strasburghezi au primit împreună premiul Nobel, în 1925, pentru cercetările lor asupra patologiilor artritice legate de mînuirea pensulelor“. (D. S.)

● Darwin a obţinut 4000 de voturi la alegerile americane. Nu este o coincidenţă de nume. E vorba chiar despre Charles Darwin, omul de ştiinţă britanic, tatăl teoriei evoluţiei. Alegătorii dintr-o regiune din statul Georgia au decis să voteze pentru el şi să protesteze astfel contra candidaturii unice pentru Camera Reprezentanţilor a lui Paul Broun, militant Tea Party, care crede în creaţionism. Ideea i-a venit lui Jim Leebens-Mack, profesorul de biologie de la universitatea georgiană, care a declarat: „Nu credem că interesele noastre ar putea fi servite de un fundamentalist anti-ştiinţă, care să ne reprezinte în comitetul pentru ştiinţă, spaţiu şi tehnologie. Voturile pentru Darwin nu au fost luate în considerare, iar Paul Broun a fost reales cu majoritatea absolută. Dar poate că această campanie îi va face pe alţi candidaţi să se înscrie în cursă în 2014“. Iar nouă ne-ar putea da idei. (A. M. S.)

● Duminică dimineaţa, la metroul de la Piaţa Victoriei, mare agitaţie – bodyguarzi, paza metroului, gură-cască, alegători, cetăţeni, public – o cucoană îşi scăpase poşeta între vagon şi peron, iar trenul i-o tîrîse pînă într-un loc care nu mai putea fi stabilit. Amploaiaţii munceau, publicul chibiţa, alegătorii înjurau bampirii. Numai femeia stătea imobilă, descumpănită, catatonică. Treaba a durat vreun sfert de oră, s-a coborît pe şine, s-a oprit circulaţia, însă femeia n-a mişcat. Cu vreo două minute înainte ca unul dintre bodyguarzi să urce pe peron cu poşeta în dinţi, femeia şi-a administrat o scatoalcă pe coapsă, cu palma, cam neaşteptat-birjăreşte, de a zbîrnîit aerul în jur. Iar cînd i s-a înmînat obiectul pierdut, s-a răsucit pe călcîie şi a luat-o grăbită spre ieşire, fără să mulţumească şi fără să-şi dea numele pentru procesul-verbal. Poate că nu avea bilet… (S. S.)

● La 1800, doar trei oraşe de pe glob aveau o populaţie de peste un milion de oameni: Londra, Beijing (numit atunci Peking) şi Tokyo (fost Edo). În 1950, numărul acestora crescuse la 74, iar în 2010 – la 442. Aş scrie aici şi care sînt acestea, but that’s not the point. (M. C.)

● De Ziua Filozofiei (15 noiembrie), Andrei Marga, preşedintele ICR, a făcut o declaraţie din care citez următorul pasaj: „[…] Or, se dovedeşte, cu toate argumentele realiste, că sensul vieţii este o problemă cu sens oriunde şi oricînd“. Aştept şi alte asemenea declaraţii despre probleme cu sens, cu ocazia Zilei Poeziei Proaste (18 august), a Zilei Robinson Crusoe (1 februarie) sau a Zilei Conştientizării Problemelor Pinguinilor (20 ianuarie). (L. V.)

● Cică industria culinară trece printr-o revoluţie majoră. „În viitor localurile de tip fast-food nu vor mai avea nevoie de forţă de muncă umană, deoarece aceasta ar urma să fie înlocuită de roboţi“, anunţă Mediafax. „O companie americană oferă soluţia alternativă la bucătarii umani, aceştia fiind înlocuiţi de benzi de asamblare a sandwich-urilor şi sisteme mecanizate prin care un hamburger poate fi preparat mult mai rapid.“ Ceea ce mă duce cu gîndul la acel faimos moment din Modern Times în care muncitorul (Charlie Chaplin) e hrănit de un utilaj, ca să poată lucra nestingherit la şaibă în timp ce mănîncă. Acum, în sfîrşit, am imaginea completă: un robot construieşte hamburgeri şi îi trimite, pe bandă rulantă, către un utilaj de hrănire complet automatizat al cărui braţ robotic plasează sandwich-urile direct în gura unui om care proiectează roboţi. Poftă bună şi spor la lucru! (M. M.)

● Întrebare la examenul de obţinere a permisului de conducere în China: „Cînd un vehicul se răstoarnă lent şi şoferul poate să sară afară, acesta trebuie să sară: A) în direcţia în care conducea; B) în direcţia în care se răstoarnă maşina; C) în direcţia opusă răsturnării; D) spre partea pe care se răstoarnă“. (M. C.)

● În sectorul 2 din Bucureşti vor să devină deputaţi Vulpoiu Dorel, Pelican Dumitru şi Păuniţă Marius. Oare ce o să se aleagă din toată fauna asta? (A. P.)  

ŞI NU MAI E CAZUL 
SĂ LUĂM CRIZA ÎN CÎRCĂ, 
ÎNTR-UN MINISCENARIU PORNIND 
DE LA CONDIŢIA MELCULUI

● Am văzut trecînd pe stradă un Mercedes negru, limuzină S class, cu număr… NUP. Judecînd în jargonul juridic, un singur lucru poate fi dedus de aici. Şi nu mai e cazul să spun că mutra de la volan contrazicea soluţia sugerată de număr. (A. M.)

● Marţea trecută, cînd tocmai terminam de paginat revista, s-a întrerupt curentul. În tot cartierul. Cînd tocmai ne puneam problema să luăm computerul în cîrcă şi să ne ducem acasă la vreunul dintre noi ca să terminăm treaba, curentul a revenit. Iar după vreun ceas, am primit un e-mail de la ENEL (de unde or fi avînd adresa mea?) în care se anunţa că a fost „un incident la staţia Nord“. Eu zic că e un lucru bun, căci – nu-i aşa? – e mai bine să ştii de ce se întîmplă ce ţi se întîmplă. (M. V.)

● Zice Gåndul: „Cunoscutul actor Rowan Atkinson vrea să renunţe la personajul care l-a consacrat, Mr. Bean, declaraţia fiind făcută într-un interviu pentru The Telegraph. Atkinson nu renunţă însă şi la cariera sa, dorind să se axeze pe piesele de teatru mai serioase“. Îmi pare rău pentru criza artistică prin care trece omul, dar dacă îl văd în Hamlet am să mă prăpădesc de rîs la faza cu craniul. (C. G.)

● Ieşind într-o după-amiază de la metrou (în Crîngaşi), m-am trezit într-un miniscenariu electoral: o alianţă arunca cu ouă în cealaltă alianţă (reprezentată de panouri pe care scria „chiulangii“ şi „ţepari“). N-am putut să-mi înfrînez o oarecare pornire stîngistă: pentru ce risipa asta isterică de mîncare? (S. G.)

● Vineri, 16 noiembrie, la emisiunea Guerrilla de dimineaţă, realizatorii şi-au întrebat ascultătorii: „Feminismul, încotro?“. Dar să nu credeţi că Mihai Dobrovolschi şi Vlad Craioveanu aveau chef de o discuţie cît de cît serioasă pornind de la subiecte cum ar fi violenţa domestică, reprezentarea femeilor în politică etc. O, nu. Dimpotrivă. Cei doi au ţinut-o în miştouri ieftine şi glumiţe sexiste („Cum preferi feminismul? Întotdeauna deasupra“), încurajîndu-şi ascultătorii să facă acelaşi lucru, ceea ce mi se pare extrem de grav, avînd în vedere că Radio Guerrilla e cel mai inteligent radio de la noi. Dacă aşa arată inteligenţa, atunci mai bine ascult Radio Erevan. (L. V.)

● Se pare că melcii pot dormi fără întrerupere timp de trei ani fără să moară de foame. Oamenii mănîncă în jur de 50 de tone de alimente de-a lungul vieţii şi li se face foame în fiecare zi. Iar somnul nu-i ajută prea mult. De cînd cu tăierile astea de salarii, condiţia melcului (care, apropo, nici nu plăteşte chirie) mi se pare, brusc, mult superioară. (M. C.)  

SE PARE CĂ 
TE COSTĂ PRIMUL PAS

● Potrivit The Wall Street Journal, un nou studiu arată că doar 40% din angajaţi le mulţumesc frecvent colegilor de birou. Se pare că cei mai mulţi dintre oameni spun „mulţumesc“ acasă, în cartierul în care locuiesc sau în lăcaşurile de cult. Doar 10% din ei îşi exprimă zilnic recunoştinţa faţă de un coleg şi 7% îi mulţumesc şefului. Vă asigur că acest studiu nu e valabil şi în redacţia Dilema veche, şi profit de ocazie pentru a le mulţumi colegilor mei pentru modul plăcut în care ne petrecem timpul împreună. (A. P.)

● Am aflat că, mai nou, pînă şi scrisorile de la Moş Crăciun sînt pe bani. Dacă vrei o scrisoare personalizată de la Moş Crăciun + plic personalizat + sigiliu de ceară + transport gratuit, te costă doar 12,50 lei! Oare Moşul ştie că se fac afaceri pe barba lui? (A. P.)

● Primul pas spre a-ţi rezolva o problemă este să recunoşti existenţa acesteia. Iar dacă eşti un mic tiran, s-a găsit leacul: „Pentru cei care au tendinţa de a-i domina şi dispreţui pe cei din jur, pentru cei cu porniri tiranice şi inflexibile, pentru cei cărora complexul de superioritate le creează probleme în relaţiile cu ceilalţi, există Florit 32, de la Promopharma. Patru picături pe zi sînt doza optimă pentru a începe să percepi lumea în mod corect“. (P. M.)

Foto: Lucian Costin

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.