Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN SENIN, 
ORGANIZAŢIILE NEACOPERITE 
VOR SĂ TRIMITĂ UN AMESTEC 
DE CELEBRITATE ŞI PARFUMURI 
PE MARTE 

● Prind pe PRO TV începutul unui film în care o adolescentă are puteri paranormale. Face nişte desene în care anticipează morţile violente ale celor din jurul ei, cu cîteva minute înainte de a se întîmpla. A doua zi merg pe stradă şi, din senin, trei oameni se împiedică şi se întind pe jos exact în dreptul meu. Evident, îi ajut să se ridice, nici unul nu e rănit, dar rămîn cu o senzaţie stranie. (A. M. S.)

● Într-un sat din estul Indiei s-a decis ca femeilor să li se interzică dreptul de a avea un telefon mobil, pe motiv că folosirea lui predispune la aventuri amoroase şi extraconjugale. Cele care nu se supun acestei reguli vor fi nevoite să plătească o amendă. Organizaţiile feministe sînt deja pe picior de război, şi pe bună dreptate. Mesajele amoroase nu au un expeditor şi un destinatar? De ce să plătească doar doamnele? (A. M. S.)

● Nu ştiu cum e în alte oraşe, dar în capitala scumpei noastre patrii e ca în fiecare an: în noiembrie încep săpături şi apar şanţuri pe tot felul de străzi şi străduţe (eventual recent asfaltate). În luna decembrie, vin ploile şi ninsorile, iar cele mai multe săpături şi şanţuri rămîn neacoperite sau sînt „terminate“ la repezeală de nişte muncitori plouaţi (sau, după caz, ninşi). Cînd vine primăvara, se cîrpeşte ce-a mai rămas neterminat şi se reia ciclul cosmic al anotimpurilor (versiune urbană): asfaltare-săpare-plouare-ningere-reasfaltare. (M. V.)

● Citite superficial, titlurile din presă sugerează concluzii tranşante despre lumea în care trăim: „Americanii vor să trimită un rover pe Marte“ (e clar, au probleme cu parcările), „Chinezii vor să planteze varză pe Marte“ (aha, sînt prea mulţi – e criză în alimentaţia publică). (M. M.)

● Anul acesta, la „Festivalul XYZ al cuvîntului nou“ de la  Le Havre a fost desemnat cîştigător un cuvînt cam forţat: Watture, combinaţie de watt şi voiture (maşină). Parcă era mai interesant cel de anul trecut, célébruité (amestec de celebritate şi zgomot), sau intraductibilul phonard (amestec de telefon şi fraier), unul care vorbeşte tot timpul la telefonul mobil. Poate facem şi noi un festival al cuvintelor vechi folosite complet aiurea, gen „mă bag la somn“, „stă după mine“ (mă place) etc. etc. (S. S.)

● Le Point, pe pagina sa electronică, anunţă că o firmă suedeză de parfumuri a lansat lumînarea cu miros de bibliotecă. Citeşti o carte pe tabletă, aprinzi lumînarea şi îţi închipui că ţii în mînă o carte adevărată. Obiectul e cu stil, însă în curînd ne putem aştepta şi la o variantă mai mitocănească (şi mai comercială): de pildă, lumînarea cu miros de porc, o aprinzi şi-ţi închipui că mănînci ceafă la grătar. (A. P.)  

E CA ŞI CÎND AI CERE, 
ÎNTR-UN TAXI DE BUCĂTĂRIE, 
MAI MULTE GOLURI

● Iată ce spune utilizatorul pe nume AirElephant, pe site-ul www.engadget.com, apropo de legi, voturi şi politicieni americani: „E ca şi cînd ai cere un animal de companie şi ai fi dus la o fermă de porci. Da, probabil că ai fi vrut un căţeluş sau o pisicuţă, dar singura ta opţiune e mai mult porc“. Nu pot decît să mă bucur că s-a încheiat încă o campanie electorală! (P. M.)

● Într-un taxi aud, deodată, în staţie: „Răsărit de soare!“. Sună tare poetic, dar, repetat, devine enervant. Îl întreb pe şofer şi aflu că este un destul de nou cartier „rezidenţial“ de blocuri prin Titan. Se pare că poezia invadează, brutal, realitatea. (I. P.)

● De „electorale“ am primit de la un partid o brichetă, un pix şi un carneţel. De la altul, un şorţ de bucătărie, un calendar şi o şapcă. N-am putut să nu mă gîndesc la un trio electoral mai elocvent: funia, săpunul şi lama cine ni le dă? (S. G.)

● Cică Adrian Mutu ar fi făcut pariu cu Zlatan Ibrahimovici că va înscrie mai multe goluri decît el, în prima ligă franceză de fotbal. Poate a glumit (ori l-o fi luat gura pe dinainte). Altfel, dacă n-a fost glumă, pentru cine nu e orb, pariul lui Mutu pare de-a dreptul amuţitor. (A. M.)

VI-L PUTEŢI IMAGINA 
PE ACTORUL CEL MAI LONGEVIV
(UN ÎNGER) 
VORBIND RECENT 
DESPRE TEXTILE 
CA FORMĂ DE VIAŢĂ?

● Ascultînd discursul de laudatio al lui Barack Obama pentru cei trei membri în viaţă ai trupei Led Zeppelin pe care i-a primit la Casa Albă, mi-aş fi dorit să fiu american, să pot fi mîndru şi eu de preşedintele meu. Vi-i puteţi imagina pe Băsescu/Antonescu vorbind emoţionant despre trupa Sfinx? (M. C.)

● Gérard Depardieu tocmai a înregistrat un duet cu fiica preşedintelui din Uzbekistan, Gulnara Karimova, cunoscută sub numele de Googoosha. Piesa se cheamă „Cerul tace“, iar actorul cîntă şi recită nişte versuri de genul „Mi-e dor de tine, Îmi lipseşti, De cînd ai plecat“ etc. Mai mult, Depardieu se pregăteşte să joace într-un serial istoric al cărui scenariu e scris de aceeaşi Googoosha. Iată cum salvează Uzbekistanul ce-a mai rămas din cultura franceză. (L. V.)

● Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a primit zilele astea o scrisoare purtînd cîteva mii de semnături prin care i se cere şi este informată asupra competenţelor legislative pe care le are în ridicarea titlului de doctor al prim-ministrului plagiator Victor Ponta. Eu cred că ar fi păcat. În fond, vorbim despre cel mai longeviv plagiat dovedit şi nesancţionat din istorie. Ponta ar trebui chiar să primească o diplomă pentru acest record. (M. C.)

● Anunţ în ziar: „Vînd tablou reprezentînd un înger, dimensiune mare, necesită mici reparaţii, 350 euro, neg.“. Oare cît o costa un înger fără cusur? (A. P.)

● Amanda Lear, una dintre muzele şi iubitele lui Dalí, povesteşte într-un interviu acordat recent publicaţiei VSD cum pictorul i-a vîndut lui Yoko Ono un fir de păr din mustaţă pentru suma de 10.000 de dolari. De fapt, nu era chiar un fir din mustaţă, ci o iarbă uscată. Bine că nu era altceva. (L. V.)

● Două vehicule ale unor firme – unul s-a oprit, celălalt trece. Pe primul scrie Servicii de spălătorie şi închiriere textile pentru cei mai buni, pe al doilea scrie Lăptaru’ Ghiţă. Oare competenţele şi performanţa lăptarului Ghiţă l-ar  îndreptăţi să închirieze textile? (D. S.)

● Cît am stat la Londra primeam de la ICR Londra invitaţii la expoziţii, festivaluri de film şi alte de-astea. Acum primesc invitaţie la aşa ceva: „Democracy as a Form of Life: Conference by Andrei Marga“ („Democraţia ca formă de viaţă: Conferinţă de Andrei Marga“). Ha, tare asta! Şi marmota? (C. G.)

Foto: C. Dobrotă

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.