Cu ochii-n 3,14
DIN SENIN,
ORGANIZAŢIILE NEACOPERITE
VOR SĂ TRIMITĂ UN AMESTEC
DE CELEBRITATE ŞI PARFUMURI
PE MARTE
● Prind pe PRO TV începutul unui film în care o adolescentă are puteri paranormale. Face nişte desene în care anticipează morţile violente ale celor din jurul ei, cu cîteva minute înainte de a se întîmpla. A doua zi merg pe stradă şi, din senin, trei oameni se împiedică şi se întind pe jos exact în dreptul meu. Evident, îi ajut să se ridice, nici unul nu e rănit, dar rămîn cu o senzaţie stranie. (A. M. S.)
● Într-un sat din estul Indiei s-a decis ca femeilor să li se interzică dreptul de a avea un telefon mobil, pe motiv că folosirea lui predispune la aventuri amoroase şi extraconjugale. Cele care nu se supun acestei reguli vor fi nevoite să plătească o amendă. Organizaţiile feministe sînt deja pe picior de război, şi pe bună dreptate. Mesajele amoroase nu au un expeditor şi un destinatar? De ce să plătească doar doamnele? (A. M. S.)
● Nu ştiu cum e în alte oraşe, dar în capitala scumpei noastre patrii e ca în fiecare an: în noiembrie încep săpături şi apar şanţuri pe tot felul de străzi şi străduţe (eventual recent asfaltate). În luna decembrie, vin ploile şi ninsorile, iar cele mai multe săpături şi şanţuri rămîn neacoperite sau sînt „terminate“ la repezeală de nişte muncitori plouaţi (sau, după caz, ninşi). Cînd vine primăvara, se cîrpeşte ce-a mai rămas neterminat şi se reia ciclul cosmic al anotimpurilor (versiune urbană): asfaltare-săpare-plouare-ningere-reasfaltare. (M. V.)
● Citite superficial, titlurile din presă sugerează concluzii tranşante despre lumea în care trăim: „Americanii vor să trimită un rover pe Marte“ (e clar, au probleme cu parcările), „Chinezii vor să planteze varză pe Marte“ (aha, sînt prea mulţi – e criză în alimentaţia publică). (M. M.)
● Anul acesta, la „Festivalul XYZ al cuvîntului nou“ de la Le Havre a fost desemnat cîştigător un cuvînt cam forţat: Watture, combinaţie de watt şi voiture (maşină). Parcă era mai interesant cel de anul trecut, célébruité (amestec de celebritate şi zgomot), sau intraductibilul phonard (amestec de telefon şi fraier), unul care vorbeşte tot timpul la telefonul mobil. Poate facem şi noi un festival al cuvintelor vechi folosite complet aiurea, gen „mă bag la somn“, „stă după mine“ (mă place) etc. etc. (S. S.)
● Le Point, pe pagina sa electronică, anunţă că o firmă suedeză de parfumuri a lansat lumînarea cu miros de bibliotecă. Citeşti o carte pe tabletă, aprinzi lumînarea şi îţi închipui că ţii în mînă o carte adevărată. Obiectul e cu stil, însă în curînd ne putem aştepta şi la o variantă mai mitocănească (şi mai comercială): de pildă, lumînarea cu miros de porc, o aprinzi şi-ţi închipui că mănînci ceafă la grătar. (A. P.)
E CA ŞI CÎND AI CERE,
ÎNTR-UN TAXI DE BUCĂTĂRIE,
MAI MULTE GOLURI
● Iată ce spune utilizatorul pe nume AirElephant, pe site-ul www.engadget.com, apropo de legi, voturi şi politicieni americani: „E ca şi cînd ai cere un animal de companie şi ai fi dus la o fermă de porci. Da, probabil că ai fi vrut un căţeluş sau o pisicuţă, dar singura ta opţiune e mai mult porc“. Nu pot decît să mă bucur că s-a încheiat încă o campanie electorală! (P. M.)
● Într-un taxi aud, deodată, în staţie: „Răsărit de soare!“. Sună tare poetic, dar, repetat, devine enervant. Îl întreb pe şofer şi aflu că este un destul de nou cartier „rezidenţial“ de blocuri prin Titan. Se pare că poezia invadează, brutal, realitatea. (I. P.)
● De „electorale“ am primit de la un partid o brichetă, un pix şi un carneţel. De la altul, un şorţ de bucătărie, un calendar şi o şapcă. N-am putut să nu mă gîndesc la un trio electoral mai elocvent: funia, săpunul şi lama cine ni le dă? (S. G.)
● Cică Adrian Mutu ar fi făcut pariu cu Zlatan Ibrahimovici că va înscrie mai multe goluri decît el, în prima ligă franceză de fotbal. Poate a glumit (ori l-o fi luat gura pe dinainte). Altfel, dacă n-a fost glumă, pentru cine nu e orb, pariul lui Mutu pare de-a dreptul amuţitor. (A. M.)
VI-L PUTEŢI IMAGINA
PE ACTORUL CEL MAI LONGEVIV
(UN ÎNGER)
VORBIND RECENT
DESPRE TEXTILE
CA FORMĂ DE VIAŢĂ?
● Ascultînd discursul de laudatio al lui Barack Obama pentru cei trei membri în viaţă ai trupei Led Zeppelin pe care i-a primit la Casa Albă, mi-aş fi dorit să fiu american, să pot fi mîndru şi eu de preşedintele meu. Vi-i puteţi imagina pe Băsescu/Antonescu vorbind emoţionant despre trupa Sfinx? (M. C.)
● Gérard Depardieu tocmai a înregistrat un duet cu fiica preşedintelui din Uzbekistan, Gulnara Karimova, cunoscută sub numele de Googoosha. Piesa se cheamă „Cerul tace“, iar actorul cîntă şi recită nişte versuri de genul „Mi-e dor de tine, Îmi lipseşti, De cînd ai plecat“ etc. Mai mult, Depardieu se pregăteşte să joace într-un serial istoric al cărui scenariu e scris de aceeaşi Googoosha. Iată cum salvează Uzbekistanul ce-a mai rămas din cultura franceză. (L. V.)
● Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a primit zilele astea o scrisoare purtînd cîteva mii de semnături prin care i se cere şi este informată asupra competenţelor legislative pe care le are în ridicarea titlului de doctor al prim-ministrului plagiator Victor Ponta. Eu cred că ar fi păcat. În fond, vorbim despre cel mai longeviv plagiat dovedit şi nesancţionat din istorie. Ponta ar trebui chiar să primească o diplomă pentru acest record. (M. C.)
● Anunţ în ziar: „Vînd tablou reprezentînd un înger, dimensiune mare, necesită mici reparaţii, 350 euro, neg.“. Oare cît o costa un înger fără cusur? (A. P.)
● Amanda Lear, una dintre muzele şi iubitele lui Dalí, povesteşte într-un interviu acordat recent publicaţiei VSD cum pictorul i-a vîndut lui Yoko Ono un fir de păr din mustaţă pentru suma de 10.000 de dolari. De fapt, nu era chiar un fir din mustaţă, ci o iarbă uscată. Bine că nu era altceva. (L. V.)
● Două vehicule ale unor firme – unul s-a oprit, celălalt trece. Pe primul scrie Servicii de spălătorie şi închiriere textile pentru cei mai buni, pe al doilea scrie Lăptaru’ Ghiţă. Oare competenţele şi performanţa lăptarului Ghiţă l-ar îndreptăţi să închirieze textile? (D. S.)
● Cît am stat la Londra primeam de la ICR Londra invitaţii la expoziţii, festivaluri de film şi alte de-astea. Acum primesc invitaţie la aşa ceva: „Democracy as a Form of Life: Conference by Andrei Marga“ („Democraţia ca formă de viaţă: Conferinţă de Andrei Marga“). Ha, tare asta! Şi marmota? (C. G.)
Foto: C. Dobrotă