Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN SENIN, 
ORGANIZAŢIILE NEACOPERITE 
VOR SĂ TRIMITĂ UN AMESTEC 
DE CELEBRITATE ŞI PARFUMURI 
PE MARTE 

● Prind pe PRO TV începutul unui film în care o adolescentă are puteri paranormale. Face nişte desene în care anticipează morţile violente ale celor din jurul ei, cu cîteva minute înainte de a se întîmpla. A doua zi merg pe stradă şi, din senin, trei oameni se împiedică şi se întind pe jos exact în dreptul meu. Evident, îi ajut să se ridice, nici unul nu e rănit, dar rămîn cu o senzaţie stranie. (A. M. S.)

● Într-un sat din estul Indiei s-a decis ca femeilor să li se interzică dreptul de a avea un telefon mobil, pe motiv că folosirea lui predispune la aventuri amoroase şi extraconjugale. Cele care nu se supun acestei reguli vor fi nevoite să plătească o amendă. Organizaţiile feministe sînt deja pe picior de război, şi pe bună dreptate. Mesajele amoroase nu au un expeditor şi un destinatar? De ce să plătească doar doamnele? (A. M. S.)

● Nu ştiu cum e în alte oraşe, dar în capitala scumpei noastre patrii e ca în fiecare an: în noiembrie încep săpături şi apar şanţuri pe tot felul de străzi şi străduţe (eventual recent asfaltate). În luna decembrie, vin ploile şi ninsorile, iar cele mai multe săpături şi şanţuri rămîn neacoperite sau sînt „terminate“ la repezeală de nişte muncitori plouaţi (sau, după caz, ninşi). Cînd vine primăvara, se cîrpeşte ce-a mai rămas neterminat şi se reia ciclul cosmic al anotimpurilor (versiune urbană): asfaltare-săpare-plouare-ningere-reasfaltare. (M. V.)

● Citite superficial, titlurile din presă sugerează concluzii tranşante despre lumea în care trăim: „Americanii vor să trimită un rover pe Marte“ (e clar, au probleme cu parcările), „Chinezii vor să planteze varză pe Marte“ (aha, sînt prea mulţi – e criză în alimentaţia publică). (M. M.)

● Anul acesta, la „Festivalul XYZ al cuvîntului nou“ de la  Le Havre a fost desemnat cîştigător un cuvînt cam forţat: Watture, combinaţie de watt şi voiture (maşină). Parcă era mai interesant cel de anul trecut, célébruité (amestec de celebritate şi zgomot), sau intraductibilul phonard (amestec de telefon şi fraier), unul care vorbeşte tot timpul la telefonul mobil. Poate facem şi noi un festival al cuvintelor vechi folosite complet aiurea, gen „mă bag la somn“, „stă după mine“ (mă place) etc. etc. (S. S.)

● Le Point, pe pagina sa electronică, anunţă că o firmă suedeză de parfumuri a lansat lumînarea cu miros de bibliotecă. Citeşti o carte pe tabletă, aprinzi lumînarea şi îţi închipui că ţii în mînă o carte adevărată. Obiectul e cu stil, însă în curînd ne putem aştepta şi la o variantă mai mitocănească (şi mai comercială): de pildă, lumînarea cu miros de porc, o aprinzi şi-ţi închipui că mănînci ceafă la grătar. (A. P.)  

E CA ŞI CÎND AI CERE, 
ÎNTR-UN TAXI DE BUCĂTĂRIE, 
MAI MULTE GOLURI

● Iată ce spune utilizatorul pe nume AirElephant, pe site-ul www.engadget.com, apropo de legi, voturi şi politicieni americani: „E ca şi cînd ai cere un animal de companie şi ai fi dus la o fermă de porci. Da, probabil că ai fi vrut un căţeluş sau o pisicuţă, dar singura ta opţiune e mai mult porc“. Nu pot decît să mă bucur că s-a încheiat încă o campanie electorală! (P. M.)

● Într-un taxi aud, deodată, în staţie: „Răsărit de soare!“. Sună tare poetic, dar, repetat, devine enervant. Îl întreb pe şofer şi aflu că este un destul de nou cartier „rezidenţial“ de blocuri prin Titan. Se pare că poezia invadează, brutal, realitatea. (I. P.)

● De „electorale“ am primit de la un partid o brichetă, un pix şi un carneţel. De la altul, un şorţ de bucătărie, un calendar şi o şapcă. N-am putut să nu mă gîndesc la un trio electoral mai elocvent: funia, săpunul şi lama cine ni le dă? (S. G.)

● Cică Adrian Mutu ar fi făcut pariu cu Zlatan Ibrahimovici că va înscrie mai multe goluri decît el, în prima ligă franceză de fotbal. Poate a glumit (ori l-o fi luat gura pe dinainte). Altfel, dacă n-a fost glumă, pentru cine nu e orb, pariul lui Mutu pare de-a dreptul amuţitor. (A. M.)

VI-L PUTEŢI IMAGINA 
PE ACTORUL CEL MAI LONGEVIV
(UN ÎNGER) 
VORBIND RECENT 
DESPRE TEXTILE 
CA FORMĂ DE VIAŢĂ?

● Ascultînd discursul de laudatio al lui Barack Obama pentru cei trei membri în viaţă ai trupei Led Zeppelin pe care i-a primit la Casa Albă, mi-aş fi dorit să fiu american, să pot fi mîndru şi eu de preşedintele meu. Vi-i puteţi imagina pe Băsescu/Antonescu vorbind emoţionant despre trupa Sfinx? (M. C.)

● Gérard Depardieu tocmai a înregistrat un duet cu fiica preşedintelui din Uzbekistan, Gulnara Karimova, cunoscută sub numele de Googoosha. Piesa se cheamă „Cerul tace“, iar actorul cîntă şi recită nişte versuri de genul „Mi-e dor de tine, Îmi lipseşti, De cînd ai plecat“ etc. Mai mult, Depardieu se pregăteşte să joace într-un serial istoric al cărui scenariu e scris de aceeaşi Googoosha. Iată cum salvează Uzbekistanul ce-a mai rămas din cultura franceză. (L. V.)

● Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a primit zilele astea o scrisoare purtînd cîteva mii de semnături prin care i se cere şi este informată asupra competenţelor legislative pe care le are în ridicarea titlului de doctor al prim-ministrului plagiator Victor Ponta. Eu cred că ar fi păcat. În fond, vorbim despre cel mai longeviv plagiat dovedit şi nesancţionat din istorie. Ponta ar trebui chiar să primească o diplomă pentru acest record. (M. C.)

● Anunţ în ziar: „Vînd tablou reprezentînd un înger, dimensiune mare, necesită mici reparaţii, 350 euro, neg.“. Oare cît o costa un înger fără cusur? (A. P.)

● Amanda Lear, una dintre muzele şi iubitele lui Dalí, povesteşte într-un interviu acordat recent publicaţiei VSD cum pictorul i-a vîndut lui Yoko Ono un fir de păr din mustaţă pentru suma de 10.000 de dolari. De fapt, nu era chiar un fir din mustaţă, ci o iarbă uscată. Bine că nu era altceva. (L. V.)

● Două vehicule ale unor firme – unul s-a oprit, celălalt trece. Pe primul scrie Servicii de spălătorie şi închiriere textile pentru cei mai buni, pe al doilea scrie Lăptaru’ Ghiţă. Oare competenţele şi performanţa lăptarului Ghiţă l-ar  îndreptăţi să închirieze textile? (D. S.)

● Cît am stat la Londra primeam de la ICR Londra invitaţii la expoziţii, festivaluri de film şi alte de-astea. Acum primesc invitaţie la aşa ceva: „Democracy as a Form of Life: Conference by Andrei Marga“ („Democraţia ca formă de viaţă: Conferinţă de Andrei Marga“). Ha, tare asta! Şi marmota? (C. G.)

Foto: C. Dobrotă

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Viktor Orban FOTO EPA-EFE
Ungaria nu va susține noile sancțiuni împotriva Rusiei. Condiția pusă de Viktor Orban
Ungaria se va opune noilor sancțiuni planificate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, dacă acestea conțin sancțiuni în domeniul energiei, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
309479561 627647835413743 5142992967937955401 n jpg
Pasajul Berceni: Când ar putea fi deschis circulației. „Furnizorii de materiale au întârziat livrarea”
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, a publicat noi imagini de pe șantierul pasajului Berceni de pe Centura Capitalei.
Pustiosu, Munții Orăștiei  Foto Daniel Guță (3) JPG
Pustiosu, dealul cu secrete de lângă Sarmizegetusa Regia. Descoperirea uimitoare din anii ´50 VIDEO
Dealurile din împrejurimile Sarmizegetusei Regia sunt acoperite de păduri dese de fag, care ascund o mulțime de așezări antice, unele încă necunoscute românilor. Un astfel de loc plin de secrete este Pustiosu, cercetat la mijlocul secolului trecut.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.