Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 462 din 20-26 decembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ MAIMUŢELE MERITĂ O
MEDALIE PENTRU CĂ NU S-AU PUTUT
CONECTA LA VIAŢA POLITICĂ, 
VĂ PROPUN O CĂLĂTORIE 
NU ÎN TIMP, CI ÎN ULTIMUL TIMP 

● Dacă Iisus a înmulţit pîinile şi peştii, aflu dintr-un afiş că Ştefan Bănică Fiul va înmulţi Crăciunul: „4 nopţi de Crăciun cu Ştefan Bănică!“. (D. S.)

● (Îmi cer scuze dinainte pentru incorectitudinea maimuţească a acestui „3,14“.) Dan Matei Agathon a declarat săptămîna trecută, într-o emisiune de la România TV: „Nu sîntem în Africa neagră, nu sîntem în Botswana, ca maimuţele să meargă pe stradă şi să voteze“. Nu, sîntem în România albă, iar maimuţele merg cu maşina, sînt votate, apar la televizor şi spun tîmpenii mai mari decît toată Africa neagră la un loc. (L. V.)

● Mă enervează tot mai mult justificarea cu „e trafic“. A devenit deja obişnuinţă ca oamenii să întîrzie la întîlniri şi şedinţe şi apoi, în loc de scuze serioase, să arunce: „Ştiţi, e un trafic…“. Da, dom’le, e trafic nasol. Şi? La fel ca ieri, alaltăieri şi ca mîine. Dacă e trafic, pleci mai din timp. Care e poanta? Iar acum, de cînd cu zăpada, e o minune să începi ceva la timp. „Ştii, trafic şi zăpada…“ Da, frate, a nins. Şi? Nu ai văzut de aseară că ninge, nu puteai să te trezeşti mai devreme? De ce îmi consumi din timpul meu şi nu din al tău? Iar cei mai enervanţi sînt ăia cu copii. Deci, acolo e grav. Un om care îţi spune „ştii, traficul a fost nasol şi a trebuit să duc copilul la grădiniţă…“. Ăştia îşi iau şi o aură de martir, au aerul că merită o medalie pentru că nu au întîrziat mai mult. Dom’le, dar ieri nu era traficul la fel, nu aveai acelaşi copil la aceeaşi grădiniţă? Nu, ăstora dacă le zici ceva treci de bestie fără suflet: ştii… copilul… grădiniţa… OK, sîntem un popor de întîrziaţi, dar măcar vreau şi eu satisfacţia de a auzi: iartă-mă, sînt un bou, data viitoare vin la timp. Se poate? (C. G.)

● Joi, 13 decembrie, n-a mers site-ul dilemaveche.ro. Timp de cîteva ore, cititorii nu s-au putut conecta. Bineînţeles că ne-am enervat şi i-am terorizat pe colegii de la web să-l repare mai repede (şi nu ne-a liniştit faptul că, în urmă cu o săptămînă, păţiseră acelaşi pocinog alde Facebook şi Google). Am trecut la doi paşi de sfîrşitul versiunii virtuale a revistei. Ne cerem scuze faţă de cititori. Era 13. Acum aşteptăm liniştiţi sfîrşitul lumii. E mîine. (M. V.)

● Culmea sincerităţii: Sergiu Nicolaescu şi-a luat la revedere de la viaţa politică, adresîndu-le colegilor din Senat „un sincer la revedere“. Varianta nesinceră s-ar traduce prin „Adio, dar rămîn cu tine“? (S. G.)

● Dacă zilele astea vi se pare cumva că oraşul e blocat, că iarna a venit prea brusc şi că nu mai aveţi nici un răgaz în cursa contracronometru, vă propun o călătorie nu în timp, ci în Bucureşti cu tramvaiul. Ritmul e cu totul altul, lumea e mai liniştită, ca să nu mai pun la socoteală că puteţi afla multe, de la reţete de murături la leacuri pentru reumatism. (A. M. S.)

● Toaletele bucureştene au devenit mai drastice: „Vă rugăm nu vă urcaţi cu picioarele pe vasul WC- ului!“ a devenit un laitmotiv. Eventual, urmat de un mare „Pericol de ACCIDENT!“ (la Teatrul de Comedie). Contrabalansat doar de singurul anunţ mai soft pe care l-am găsit în ultimul timp (la ceainăria Bernschutz & Co): „Glisaţi uşor!“. (I. P.)

CE SE ÎNTÎMPLĂ CÎND OAMENI 
DE BUN-SIMŢ DIN LUMEA ÎNTREAGĂ
SE ÎNTREABĂ CUM CALCULEZI CEVA
AMESTECÎND 
RECUNOŞTINŢA CU CIFRA?

● Ce se întîmplă cînd alegerile electorale se suprapun peste prima zăpadă? Apare un nou termen în vocabularul în continuă schimbare al românilor: meteo-absenteism. (A. P.)

● Un vultur care ar fi folosit de Israel pentru spionaj ar fi fost capturat în oraşul Kereinek, din regiunea Darfour. Autorităţile sudaneze sînt în alertă. Pasărea a fost arestată. Vulturul era echipat cu GPS şi cu baterie solară. Oameni de bun-simţ din lumea întreagă se întreabă cum/ce ar putea spiona un vultur israelian doar pe bază de GPS (cică nu era dotat şi cu cameră video sau alte echipamente). Dacă, totuşi, Israelul chiar foloseşte vulturi-spioni, nu pot decît să le recomand şefilor serviciilor de informaţii să caute soluţii mai plauzibile. Astăzi s-a ajuns foarte departe cu nanotehnologia: de ce n-ar dota porumbei, vrăbii, chiar păsări-colibri cu instrumentele lor sofisticate? (M. M.)

● Pe Lipscani, un prieten insistă să-mi cumpere o „planetă de damă“ de la omul cu flaşnetă şi papagal. Papagalul alege una care zice aşa: „Bărbaţilor nu le băga în seamă făgăduielile lor, refuză orice idee ţi-ar da, că nu-ţi voiesc binele. Datorită igienei cu care te porţi şi vorbelor ce le calculezi şi îi înveţi şi pe alţii, vei trăi 75 de ani“. Cu igiena şi cu vorbele sînt de acord, da’ parcă aş emigra în Elveţia, că acolo speranţa de viaţă e de peste 85 de ani! (S. S.)

● Lui i se datorează termenul de world music; i-a învăţat cîte ceva despre muzică şi pe George Harrison, şi pe John Coltrane; a cîntat pe scenele de la Monterey şi Woodstock, dar a colaborat şi cu Yehudi Menuhin, Philip Glass sau Zubin Mehta; a lăsat în urma lui două fiice talentate: Anoushka Shankar şi Norah Jones… Săptămîna trecută, la 92 de ani, Ravi Shankar a plecat să cînte la sitar galaxy music. (M. C.)

● Un TIR încărcat cu 11 tone de felicitări s-a răsturnat săptămîna trecută pe o autostradă din Germania, blocînd traficul şi sentimentele, deturnînd circulaţia, amestecînd recunoştinţa cu dragostea, politeţea cu seducţia, prietenia cu admiraţia… Un dezastru! (M. C.)

● Dacă vă bucuraţi că aţi scăpat de sfîrşitul lumii de pe 12.12.2012, mai gîndiţi-vă o dată. S-ar putea să descoperiţi că sînteţi triskaidekafobici. Adică vă e frică de cifra 13. Şi, în consecinţă, de 2013. Mi se pare mie sau sfîrşitul lumii nu se mai termină niciodată? (L. V.

CUM CARE CERCETARE? 
I SE MAI SPUNE 
ŞI „CHESTIA DECEMBRIE“

● Poate vreţi să ştiţi că, la ultimele alegeri, din partea Partidului Popular a candidat şi domnul Adrian. Cum care Adrian? Bîrdiganu Romgetdacus Adrian. (L. V.)

● Într-o cercetare dedicată dezvoltării unor noi tratamente împotriva bolii Parkinson, s-au folosit neuroni obţinuţi din celule recoltate din urină. Nu-i aşa că ştirea asta vă bagă la idei?! (M. C.)

● Cică Novak Djokovici, numărul 1 în lume în ale tenisului, căruia i se mai spune şi Nole, a achiziţionat toată producţia de „pule“ din lume. Aşa se cheamă brînza de măgăriţă, care ar fi cea mai scumpă brînză care există pe planetă şi pe care tenismanul vrea s-o servească într-un lanţ propriu de restaurante. (A. M.)

● Din seria „Careva să mă ciupească, aş vrea să cred că n-ai zis chestia asta“. După aflarea rezultatelor de la alegeri, prim-ministrul Victor Ponta a felicitat-o pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, spunînd: „Aşa sîntem noi, plagiatorii, mai votaţi“. (P. M.)

● Pe 8 decembrie 1980, John Lennon îi semna lui Mark David Chapman un exemplar din albumul său Double Fantasy. Tipul avea să-l ucidă cinci ore mai tîrziu. Acest exemplar, estimat la 650.000 de dolari, a fost pus în vînzare de casa de licitaţii Moments in Time. Albumul e însoţit de raporturile poliţiei şi de amprentele lui Mark David Chapman. Dacă asasinul ar fi avut şi un jurnal care să fi consemnat „în timp evenimentul“, oare la ce preţ s-ar fi vîndut? (A. M. S.)

Foto: I. Popovici

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia
Aliații lui Putin au criticat retragerea rușilor din Lîman: Sunt niște gunoaie
Susținători ai lui Vladimir Putin au criticat sâmbătă retragerea armatei dintr-un oraș din Ucraina, la o zi după ce președintele a afirmat că a anexat regiunea.
loto
Rezultatele LOTO 6 din 49, Joker 5 din 40, Noroc de duminică, 2 octombrie. Numerele câştigătoare
Loteria Română a anunţat numerele extrase duminică, 2 octombrie 2022, la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc.
seim letonia shutterstock 2046797567 jpg
Comisia Electorală Centrală din Letonia a finalizat numărătoarea buletinelor de vot pentru alegerile pentru Seim
Victoria a fost câștigată de partidul „Noua Unitate” al Primului Ministru al Republicii, Krisjanis Karins.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.