Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 468 din 31 ianuarie - 6 februarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN SERIA „ECRANUL TELEVIZORULUI
ŞI BOLILE LUI AUTORIZATE“:
A APĂRUT O COPIE
FĂRĂ URME DE ZGÎRIETURI,
A DISPĂRUT DISTRIBUŢIA


● Din seria „Poporul român şi bolile lui“, o întrebare pe un forum medical: „Delicatu’ face rău la gastrită?“. Eu zic că nu, dar gingaşu’ s-ar putea să dăuneze. (A. P.)

● Mi-am luat un telefon cu touch screen şi am ajuns la concluzia că degetele mele sînt cu defect, căci nu reuşesc să „apăs“ pe nimic sau apăs aiurea. În plus, nu-mi iese deloc şmecheria aia să dau în sus, să dau în jos, cu degetul. Ştiu că teoretic e la fel de simplu ca a da click pe mouse, însă pur şi simplu nu sînt „programată“ pentru aşa ceva. În schimb, fetiţa de 5 ani a unei prietene se joacă pe tabletă şi pipăie ecranul televizorului, dezamăgită că nu se schimbă nimic pe ecran. Aşa că n-ar trebui să-mi mai fac probleme: peste 20 de ani, şi treaba cu touch screen-ul o să fie o ocupaţie pentru bunicuţe. (A. P.)

● „Respectăm alegerea cetăţenilor, însă ortodocşii sînt obligaţi să respecte decizia Bisericii. Nu vor avea slujba de înhumare şi nici odihnă de veci, dacă îşi cumpără morminte în cimitire private.“ Se pare că acesta este mesajul ferm al Mitropoliei Moldovei, care le-a interzis preoţilor să-i ducă pe ultimul drum pe clienţii noilor cimitire particulare. După candelele autorizate, povestea cu cimitirul „de stat“ te cam face să gîndeşti lucruri spurcate. (A. M. S.)

● În seara în care CNA a decis suspendarea licenţei OTV, Dan Diaconescu a apărut pe (aproape) toate posturile. Nici în vis nu şi-ar fi putut imagina că această ubicuitate e posibilă. De unde se vede că un şut în fund e un pas înainte. (M. M.)

● Cum vi se pare anunţul ăsta (expirat) de la matrimoniale: „Văduv deosebit, aştept doamnă autentică“? Eu zic că putea să fie şi invers, adică văduv autentic, aştept doamnă deosebită, dar probabil că e musai ca doamna să nu fie o copie. (A. M.)

● Cică „pisicuţele ar cumpăra Whiskas“. Eu cunosc o pisicuţă care ar face bine să cumpere repede-repede, pînă nu mă enervez, o canapea nouă, fără urme de zgîrieturi. (M. M.)

● Distribuitorii chinezi „au periat“ puţin ultimul James Bond, Skyfall, regizat de Sam Mendes. O întîlnire dintre Bond şi un agent de securitate chinez a dispărut de tot, iar mai multe dialoguri au fost „netezite“ în traducerea subtitrată. Pînă şi Bond îşi poate găsi din cînd în cînd naşul. (A. M. S.)

● Preşedintele ICR, Andrei Marga, a făcut o descoperire senzaţională: distribuţia de carte nu funcţionează bine. A dat dispoziţie să se rezolve. Alo, se aude? (M. M.)

PENTRU A VORBI DESPRE
CEL MAI SEMNIFICATIV GRIGORE,
O VOCE FEMININĂ
VA UMPLE DIN NOU ECRANELE
(FIX LA ORA JURĂMÎNTULUI)
CU MERE COAPTE
ÎN LOC DE ŞOSETE


● Barack Obama este preşedintele Statelor Unite, un soţ devotat, un tată iubitor… şi un tip cu suficient simţ al umorului încît să-şi înceapă discursul rostit la ceremonia depunerii jurămîntului pentru al doilea mandat prezidenţial cu următoarele cuvinte: „În primul rînd, o iubesc pe Michelle Obama. Şi, pentru a vorbi despre cel mai semnificativ eveniment al acestui week-end, îmi place bretonul ei“. (P. M.)

● La Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“, pe intrarea dinspre Clopotarii Vechi este strict interzis accesul cu animale. Ca să nu nesocotească nimeni interdicţia, la poartă tronează un dulău lăţos, care mai şi latră dacă te apropii prea tare. (S. S.)

● Zilele trecute m-a trezit o voce feminină, care urla din toţi rărunchii: „Ziare! Cumpăr ziare!“. Păi, dacă s-a ajuns să iasă oamenii pe stradă, să-şi strige în felul ăsta nevoile consumiste, cine mai poate susţine că presa scrisă îşi trăieşte apusul? (S. G.)

● După părerea mea, adevăratul subiect nu e că s-a suspendat licenţa OTV, ci în cît timp va reîncepe să emită. Pariem că nu va trece anul şi domnu’ Dan va umple din nou ecranele (cui se uită), reşapat şi cu audienţa crescîndă? (M. V.)

● Nişte cercetători britanici au descoperit că în fiecare zi de miercuri, fix la ora 15,30, femeile arată foarte urît, părînd bătrîne şi obosite. Vorba bancului: poate, dar nouă ne trece. (S. G.)

● La ceremonia publică de învestire a lui Obama, lui Beyoncé i-a revenit onoarea de a interpreta imnul SUA. Ceea ce a şi făcut. Frumos, emoţionant, a zis lumea, înălţător. După care au apărut zvonuri cum că ar fi fost, de fapt, un playback ieftin (lip-synching, mai exact). Cîţiva congresmani republicani cer acum demisia lui Obama. Rand Paul, senator de Kentucky, a declarat: „Dacă Beyoncé a mimat doar că interpretează imnul naţional, de unde ştim noi că preşedintele Obama nu şi-a mimat discursul de depunere a jurămîntului? Dacă aşa stau lucrurile, el nu este din punct de vedere legal preşedinte. Dar chiar şi numai ca să fim noi siguri, ar trebui oricum să-şi dea demisia“. (L. V.)

● Găluştele cu prune erau, în familia noastră cel puţin, unul din simbolurile felurilor făcute în casă (ce-i drept, aveam o mătuşă care ni le „servea“ cam în fiecare duminică după masă). Acum s-au instituţionalizat şi ele: am descoperit o cofetărie care le face (Dolce Principessa). Există chiar şi o variantă de iarnă: cu mere coapte în loc de prune. (I. P.)

● Într-un orăşel din sud-estul Chinei se fac anual 9 miliarde de perechi de şosete. Cam o treime din producţia mondială. Din care o parte ajung şi pe tarabele din pieţele româneşti. De unde sigur noi sau cineva din familia noastră a cumpărat, la un moment dat, măcar o pereche. Ce lume mică! (M. C.)

TOŢI REZOLVĂ VARIANTE DE IVEALĂ

● În primul meu „3,14“ ever citam un anunţ (calambur nevinovat sau ofertă clar targetată?) scrijelit pe peretele liftului din blocul unde stau, în Giuleşti: „Sadisfac orice dorinţă!“. Acum, opt ani mai tîrziu, în liftul meu nimeni nu mai „sadisface“ dorinţe, toţi rezolvă nevoi: deblocări uşi, izolări balcoane, faianţat băi, recondiţionat canapele, reparat laptop-uri. Ce lume materială! (M. C.)

● Deschid e-mail-ul de Yahoo! şi sînt întîmpinat cu o întrebare: „Ce pictor şi-a tăiat urechea?“, cu patru variante de răspuns: „Goya, Van Gogh, Manet, Gaugin“. Dacă Van Gogh şi-a tăiat urechea, lui Gauguin i s-a tăiat o literă. (D. S.)

● Un studiu finanţat de guvernul britanic şi realizat de University Business School din Nottingham a scos la iveală cîteva chestiuni legate de rolul religiei în viaţa publică. Printre care şi faptul că „a fi religios îi face pe oameni mai cooperanţi sau mai altruişti doar atunci cînd au de-a face cu persoane care împărtăşesc aceeaşi credinţă ca ei“. Ei, bine c-am lămurit-o şi pe-asta. (L. V.)

Foto: M. Pleşu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.
Zizi și neantul jpeg
Spre prima zi de școală
În prima zi de școală, cîndva prin anii ’70, aveam părul foarte scurt. Arătam ca un băiețel trist. Nu numai că eram tunsă băiețește, ci și părul meu, pînă atunci plin de bucle, stătea turtit și parcă apăsat de o uriașă rocă.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Armînlu nu cheari! – despre călătoria mea în Albania (4) –
Doi oameni drăguți, deschiși, prietenoși, ca mai toți oamenii pe care i-am întîlnit în Albania și de care m-am simțit încă din primele momente legată afectiv. Acum mi-e dor de ei de parcă toți ar fi rudele mele.
p 19 WC jpg
Cacealmaua de la Airport Plaza
Sînt un român cu domiciliul în străinătate care, la ultimul lui sejur în România, a fost jefuit cu sălbăticie de compania de închiriat mașini.
p 20 WC jpg
Cei neștiuți care întîrzie
Despre katechon, cuvîntul misterios al Sfîntului Apostol Pavel din 2 Tesaloniceni 2, 6-7, s-a scris enorm.
640px Faculty of Theology (personification) 1 jpg
Spre o teologie laică (2)
Lumea nu era nici ea privită ca un stadiu trecător. Ea a devenit în şi de la sine, aşa cum atestă într-adevăr Scripturile, „foarte bună“ (Gen. 1: 31), dacă nu de-a dreptul sacră.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe stradă, o tanti cu o geantă de plastic pe umăr, colorată în nuanțe de albastru, pe care scrie: „În interior am armonie“. Ce să zic, bravo ție!
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vîrsta de mijloc, fără prospect
A jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă.
Zizi și neantul jpeg
Urși
Ursul respectiv intră și prin curțile oamenilor. Sare gardurile, fără probleme, și te trezești cu el la geam ori dormind pe gazon, sau devorîndu-ți mîncarea pentru pisici. Devine o realitate tragicomică a existenței tale, care nu pare a avea mari șanse de rezolvare.

Adevarul.ro

Nord Stream 2 FOTO Shutterstock
Scurgeri de gaze „fără precedent” din Nord Stream. Rusia nu exclude un sabotaj
Nord Stream AG, operatorul reţelei de gazoducte, afirmase marţi dimineaţă că trei linii offshore ale sistemului de conducte au suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.
Rusia Japonia FOTO Shutterstock jpg
Japonia cere Rusiei să prezinte scuze oficiale după arestarea unui diplomat nipon
Japonia a solicitat "scuze oficiale" din partea Rusiei, după arestarea şi relele tratamente aplicate, potrivit Tokyo, consulului său general la Vladivostok.
Vladimir Putin FOTO Getty Images
Rusia, tot mai izolată chiar și printre aliații tradiționali. „Îi presează acum să oprească războiul”
Rusia nu mai are trecere nici măcar printre propriii aliați, cum sunt China și India, și este tot mai slăbită, spune Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.