Cu ochii-n 3,14
DIN SERIA „ECRANUL TELEVIZORULUI
ŞI BOLILE LUI AUTORIZATE“:
A APĂRUT O COPIE
FĂRĂ URME DE ZGÎRIETURI,
A DISPĂRUT DISTRIBUŢIA
● Din seria „Poporul român şi bolile lui“, o întrebare pe un forum medical: „Delicatu’ face rău la gastrită?“. Eu zic că nu, dar gingaşu’ s-ar putea să dăuneze. (A. P.)
● Mi-am luat un telefon cu touch screen şi am ajuns la concluzia că degetele mele sînt cu defect, căci nu reuşesc să „apăs“ pe nimic sau apăs aiurea. În plus, nu-mi iese deloc şmecheria aia să dau în sus, să dau în jos, cu degetul. Ştiu că teoretic e la fel de simplu ca a da click pe mouse, însă pur şi simplu nu sînt „programată“ pentru aşa ceva. În schimb, fetiţa de 5 ani a unei prietene se joacă pe tabletă şi pipăie ecranul televizorului, dezamăgită că nu se schimbă nimic pe ecran. Aşa că n-ar trebui să-mi mai fac probleme: peste 20 de ani, şi treaba cu touch screen-ul o să fie o ocupaţie pentru bunicuţe. (A. P.)
● „Respectăm alegerea cetăţenilor, însă ortodocşii sînt obligaţi să respecte decizia Bisericii. Nu vor avea slujba de înhumare şi nici odihnă de veci, dacă îşi cumpără morminte în cimitire private.“ Se pare că acesta este mesajul ferm al Mitropoliei Moldovei, care le-a interzis preoţilor să-i ducă pe ultimul drum pe clienţii noilor cimitire particulare. După candelele autorizate, povestea cu cimitirul „de stat“ te cam face să gîndeşti lucruri spurcate. (A. M. S.)
● În seara în care CNA a decis suspendarea licenţei OTV, Dan Diaconescu a apărut pe (aproape) toate posturile. Nici în vis nu şi-ar fi putut imagina că această ubicuitate e posibilă. De unde se vede că un şut în fund e un pas înainte. (M. M.)
● Cum vi se pare anunţul ăsta (expirat) de la matrimoniale: „Văduv deosebit, aştept doamnă autentică“? Eu zic că putea să fie şi invers, adică văduv autentic, aştept doamnă deosebită, dar probabil că e musai ca doamna să nu fie o copie. (A. M.)
● Cică „pisicuţele ar cumpăra Whiskas“. Eu cunosc o pisicuţă care ar face bine să cumpere repede-repede, pînă nu mă enervez, o canapea nouă, fără urme de zgîrieturi. (M. M.)
● Distribuitorii chinezi „au periat“ puţin ultimul James Bond, Skyfall, regizat de Sam Mendes. O întîlnire dintre Bond şi un agent de securitate chinez a dispărut de tot, iar mai multe dialoguri au fost „netezite“ în traducerea subtitrată. Pînă şi Bond îşi poate găsi din cînd în cînd naşul. (A. M. S.)
● Preşedintele ICR, Andrei Marga, a făcut o descoperire senzaţională: distribuţia de carte nu funcţionează bine. A dat dispoziţie să se rezolve. Alo, se aude? (M. M.)
PENTRU A VORBI DESPRE
CEL MAI SEMNIFICATIV GRIGORE,
O VOCE FEMININĂ
VA UMPLE DIN NOU ECRANELE
(FIX LA ORA JURĂMÎNTULUI)
CU MERE COAPTE
ÎN LOC DE ŞOSETE
● Barack Obama este preşedintele Statelor Unite, un soţ devotat, un tată iubitor… şi un tip cu suficient simţ al umorului încît să-şi înceapă discursul rostit la ceremonia depunerii jurămîntului pentru al doilea mandat prezidenţial cu următoarele cuvinte: „În primul rînd, o iubesc pe Michelle Obama. Şi, pentru a vorbi despre cel mai semnificativ eveniment al acestui week-end, îmi place bretonul ei“. (P. M.)
● La Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“, pe intrarea dinspre Clopotarii Vechi este strict interzis accesul cu animale. Ca să nu nesocotească nimeni interdicţia, la poartă tronează un dulău lăţos, care mai şi latră dacă te apropii prea tare. (S. S.)
● Zilele trecute m-a trezit o voce feminină, care urla din toţi rărunchii: „Ziare! Cumpăr ziare!“. Păi, dacă s-a ajuns să iasă oamenii pe stradă, să-şi strige în felul ăsta nevoile consumiste, cine mai poate susţine că presa scrisă îşi trăieşte apusul? (S. G.)
● După părerea mea, adevăratul subiect nu e că s-a suspendat licenţa OTV, ci în cît timp va reîncepe să emită. Pariem că nu va trece anul şi domnu’ Dan va umple din nou ecranele (cui se uită), reşapat şi cu audienţa crescîndă? (M. V.)
● Nişte cercetători britanici au descoperit că în fiecare zi de miercuri, fix la ora 15,30, femeile arată foarte urît, părînd bătrîne şi obosite. Vorba bancului: poate, dar nouă ne trece. (S. G.)
● La ceremonia publică de învestire a lui Obama, lui Beyoncé i-a revenit onoarea de a interpreta imnul SUA. Ceea ce a şi făcut. Frumos, emoţionant, a zis lumea, înălţător. După care au apărut zvonuri cum că ar fi fost, de fapt, un playback ieftin (lip-synching, mai exact). Cîţiva congresmani republicani cer acum demisia lui Obama. Rand Paul, senator de Kentucky, a declarat: „Dacă Beyoncé a mimat doar că interpretează imnul naţional, de unde ştim noi că preşedintele Obama nu şi-a mimat discursul de depunere a jurămîntului? Dacă aşa stau lucrurile, el nu este din punct de vedere legal preşedinte. Dar chiar şi numai ca să fim noi siguri, ar trebui oricum să-şi dea demisia“. (L. V.)
● Găluştele cu prune erau, în familia noastră cel puţin, unul din simbolurile felurilor făcute în casă (ce-i drept, aveam o mătuşă care ni le „servea“ cam în fiecare duminică după masă). Acum s-au instituţionalizat şi ele: am descoperit o cofetărie care le face (Dolce Principessa). Există chiar şi o variantă de iarnă: cu mere coapte în loc de prune. (I. P.)
● Într-un orăşel din sud-estul Chinei se fac anual 9 miliarde de perechi de şosete. Cam o treime din producţia mondială. Din care o parte ajung şi pe tarabele din pieţele româneşti. De unde sigur noi sau cineva din familia noastră a cumpărat, la un moment dat, măcar o pereche. Ce lume mică! (M. C.)
TOŢI REZOLVĂ VARIANTE DE IVEALĂ
● În primul meu „3,14“ ever citam un anunţ (calambur nevinovat sau ofertă clar targetată?) scrijelit pe peretele liftului din blocul unde stau, în Giuleşti: „Sadisfac orice dorinţă!“. Acum, opt ani mai tîrziu, în liftul meu nimeni nu mai „sadisface“ dorinţe, toţi rezolvă nevoi: deblocări uşi, izolări balcoane, faianţat băi, recondiţionat canapele, reparat laptop-uri. Ce lume materială! (M. C.)
● Deschid e-mail-ul de Yahoo! şi sînt întîmpinat cu o întrebare: „Ce pictor şi-a tăiat urechea?“, cu patru variante de răspuns: „Goya, Van Gogh, Manet, Gaugin“. Dacă Van Gogh şi-a tăiat urechea, lui Gauguin i s-a tăiat o literă. (D. S.)
● Un studiu finanţat de guvernul britanic şi realizat de University Business School din Nottingham a scos la iveală cîteva chestiuni legate de rolul religiei în viaţa publică. Printre care şi faptul că „a fi religios îi face pe oameni mai cooperanţi sau mai altruişti doar atunci cînd au de-a face cu persoane care împărtăşesc aceeaşi credinţă ca ei“. Ei, bine c-am lămurit-o şi pe-asta. (L. V.)
Foto: M. Pleşu