Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 470 din 14-20 februarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

IERI, FIECARE A CĂUTAT
UN ÎNTUNERIC CU 10% MAI TÎRZIU,
CA SĂ-L ÎNTÎMPINĂM
CUM SE CUVINE


● Ieri, 13 februarie, aparatul de filmat a împlinit 118 ani. Cîte-am mai văzut la viaţa lui! (M. C.)

● Ce titluri au dat ziarele româneşti cînd cu raportul MCV al Comisiei Europene: România liberă – „Comisia Europeană critică România în raportul MCV: Nu există independenţă în Justiţie“; Adevărul – „Raportul MCV al Comisiei Europene. România îndeplineşte condiţiile pentru Schengen“; Gândul – „Raport dur al Comisiei Europene“; Cotidianul – „Comisia Europeană, asasina libertăţii presei din România“; „ZIUAnews prezintă Raportul Comisiei Europene privind progresele României realizate în cadrul MCV“. S-ar zice că fiecare a căutat şi a descoperit în raport exact ce i-a convenit. (A. M.)

● De ceva vreme mă simt ca într-un film „de apocalipsă“: pene de curent de cîte 6-7 ore şi un întuneric atît de profund noaptea încît nici nu-ţi vezi mîinile, semnal pierdut la TV, garnituri de metrou care iau foc şi oameni evacuaţi, cineva sau (ceva) care bruiază telefoanele etc. Dacă nici acum nu vin extratereştrii, nu mai cred nimic din scenariile SF! (A. P.)

● Un titlu de ştire: „Industria operaţiilor estetice va creşte cu 10% în 2013“. Ne urîţim, ne urîţim… (M. V.)

● Un tip pe nume Eugen Tănăsescu scrie pe un blog de la Adevărul.ro: „Specialiştii susţin că virusul papiloma uman (HPV) se transmite prin orice fel de contact sexual. Riscurile cresc odată cu creşterea numărului de parteneri, dar nici un studiu serios nu ne spune exact cum şi cît. Prin urmare, chiar dacă par grobian, afirm că există o relaţie proporţională între desfrîu şi riscul de cancer de colon prin infectare cu HPV (…) Astfel, vaccinul anti-HPV se transformă într-un soi de prezervativ injectabil, prin care se pot împlini, fără griji, imboldurile plăcerilor trupeşti, spre bucuria vînzătorilor de iluzii erotice, dar şi spre paguba sufletească a vaccinaţilor. Iar dacă ne uităm cui îl administrăm, mi se pare că încurajăm mentalităţile desfrîului încă de la vîrste fragede, în loc să cultivăm virtuţile duhovniceşti. Ca atare, generaţiile viitoare vor fi marcate de înfierbîntarea sîngelui, în defavoarea arderii duhului (expresie teologică ce descrie starea celui ce caută sfinţenia).“ Domnul se prezintă drept preot. Şi zice pe scurt că e mai bine să nu vaccinăm copiii, astfel nu vor face mai tîrziu sex, ci se vor deda arderii duhului. Îl asigurăm pe domnul popă că nu pare grobian, chiar este. Avem de-a face cu încă o intervenţie de grotă din partea unuia de la Compania Naţională de Nunţi, Botezuri, Înmormîntări şi Lumină de Paşti (BOR). (C. G.)

● După (320790) Anestin, (330634) Boico, (257005) Arpadpal şi (263516) Alexescu, acum avem un nou asteroid descoperit de români: (346261) Alexandrescu. Are cam 600 de metri şi se roteşte în jurul Soarelui cu o perioadă de 3,36 ani. Asteroidul a primit numele lui Harald Alexandrescu, fostul coordonator al Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“. Ca să-l întîmpinăm cum se cuvine, vă propun să citim textul „Asteroizii – familia micilor planete“, scris de Harald Alexandrescu pe vremea cînd nu ştia că va ajunge asteroid: http://astro-urseanu.ro/ha-asteroizi.html. (L. V.)

RĂSPOIMÎINE,
AVEREA NOASTRĂ DE STRES VA FI
(PENTRU A NU ŞTIU CÎTA OARĂ)
MAI LUNGĂ DECÎT NUMERELE
DIDACTICE CUPRINSE ÎN EA


● Răspoimîine, 17 februarie, Tabelul lui Mendeleev (care continuă să primească noi elemente) va împlini 144 de ani. La mai mare! (M. C.)

● Artistul Tomas Georgeson a ascuns un cec de 8000 de lire sterline în expoziţia pe care a deschis-o la galeria Milton Keynes, din Buckinghamshire, Anglia. Georgeson a explicat că gestul său e ceva pozitiv într-un oraş care-şi doreşte să devină o destinaţie culturală. I-a asigurat pe cei de la Telegraph că cele 8000 de lire erau toată averea sa. „N-o să dau înapoi dacă cineva va găsi cecul şi îl încasează. Ce urmează n-are importanţă, ceea ce contează este că cecul este aici. Dacă cineva va decide să-l folosească pentru a-şi rambursa un credit imobiliar, de exemplu, atunci acest împrumut va deveni artă, ceea ce, pentru mine, e miraculos.“ Pînă acum nimeni n-a pus mîna pe cec, mai e timp pînă pe 1 martie. Dacă le mai trec idei din astea prin cap artiştilor englezi, să nu se plîngă dacă se trezesc că nişte băieţi antrenaţi la bancomate le fură galeria cu totul. Şi nu oricum, ci cu mare artă. (A. M. S.)

● De sezon: clipul YouTube realizat de British Council România. Iată trei dintre cele 75 de moduri inedite în care îi poţi spune cuiva că-l iubeşti: „Mă gîndesc la tine mai des decît postez pe Twitter“, „Iubirea noastră va fi mai lungă decît un roman din epoca victoriană“, „Te iubesc şi cînd te detest“. (P. M.)

● Psihopedagogii au descoperit realul stres al elevului român: corecturile lucrărilor cu roşu. Dacă, de exemplu, susţin ei, s-ar folosi o altă culoare, mai optimistă, precum verdele, gradul de stres ar scădea, iar performanţele la învăţătură ar creşte. Şi ne-au trebuit atîtea reforme în educaţie cînd soluţia era atît de simplă şi atît de verde! (S. G.)

● Pentru că de vreo două săptămîni se vorbeşte despre raportul Comisiei Europene pe Justiţie, constat pentru a nu ştiu cîta oară cum s-a „corupt“ uzul prepoziţiei pe. Avem, care va să zică, raport pe justiţie, expert pe mediu, dezbatere pe economie, proiect pe ş.a.m.d. Las specialiştilor pe limba română misiunea de a explica de ce s-a ajuns la utilizarea aiuritoare a bietei prepoziţii. Eu cedez. Nu înainte de a semnala unde se poate ajunge cu pe-ul ăsta. O studentă la Litere mi-a spus că ar vrea să-i coordonez lucrarea de licenţă. Am întrebat-o ce temă şi-a ales. Citez: „Vreau să fac ceva pe Marin Preda.“ (M. V.)

● Umblînd, la întîmplare, pe o stradă, m-am distrat urmărind cum se succed numerele maşinilor pe lîngă care treceam: BIG, XXX, DOR, DAC, PAN, ZEN. (I. P.)

● Atunci cînd vrea să-i apere pe profesori de guvernul cel rău care le-ar fi tăiat din salarii, le-ar fi făcut şi le-ar fi dres, mass-media îi numeşte „dascăli“ sau „dascălii noştri“. Cînd vrea să-i critice, că nu ar munci destul, că ar fi retrograzi şi aşa mai departe, ei devin brusc „bugetarii din învăţămînt“ sau „cadrele didactice“. Adică dascălii sînt buni şi cadrele didactice sînt rele. (A. M.)

● Am primit o carte, de la Editura Mix din Braşov, pe a cărei pagină de gardă scrie aşa: „Editorul nu oferă nici un fel de garanţii exprese sau implicite, referitoare la conţinutul cărţii, prin urmare cititorul îşi asumă întreaga responsabilitate pentru utilizarea informaţiilor cuprinse în ea.“ Şi-atunci ce îşi mai asumă editorul? Poate măcar redactarea şi difuzarea cărţii plus, fără îndoială, banii rezultaţi din vînzarea cărţii? Prestări servicii, adică? (S. S.)

LUNI, LA CE BUN SĂ MAI FACI
UN ECHILIBRU INTELIGENT
DINTR-UN DISCURS
DE PATRU ANI?


● Luni, 4 februarie, Richard Buckley, şeful echipei de cercetători din cadrul Universităţii Leicester, a anunţat că, în urma efectuării testelor ADN, „dincolo de orice urmă de îndoială, scheletul exhumat în luna septembrie 2012 (într-o parcare din Leicester, n.m.) este al lui Richard al III-lea, ultimul rege din dinastia Plantageneţilor.“ S-a lămurit astfel un mister vechi de 500 de ani. Ce bine! Acum mai rămîne să fie găsit şi calul. (L. V.)

● La Biblioteca metropolitană „Ion Creangă“, unde vin de obicei copii, am văzut un afiş cu litere de-o şchioapă: „Nu există bucătărie şi toaletă pentru cititori“. Cu lipsa bucătăriei cred că se împacă orice cititor, dar fără toaletă (pentru copii) la ce bun să mai faci sală de lectură? (S. S.)

● Dacă i-ai putea aduna la un loc, microbii din corpul uman ar cîntări cel puţin cît creierul (cam 1,350 kg, în medie). Semnificativ sau nu, mi se pare, totuşi, un echilibru rezonabil. (M. C.)

● La nici două săptămîni după ce preşedintele Google, Eric Schmidt, a vizitat Coreea de Nord, chipurile ca să pledeze pentru liberalizarea accesului la Internet, liderul Kim Jong-un a fost văzut butonînd un iPhone. Nu cred că propaganda a reuşit să convingă. Dacă temutul preşedinte al ţării are telefon inteligent nu înseamnă că s-a şi deşteptat. (M. M.)

● Două adevăruri (fără doar şi poate indiscutabile) desprinse dintr-un discurs al unui orator de autobuz: 1) „Romånul nu cunoaşte vocabularul limbii comuniste“; 2) „Femeia hoaţă şi bandită mănîncă mîncare frumoasă, nu igienică“. (D. S.)

● Un domn în vîrstă de 96 de ani a fost angajat oier de o firmă care i-a oferit un contract cu durata de patru ani. Ce ţi-ai putea dori mai mult, la împlinirea centenarului, decît o transhumanţă nouă!? (M. C.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Atenție, șoferi! Se anunță un protest uriaș cu 30.000 de persoane în Piața Victoriei. Vor fi restricții de trafic
Aproximativ 30.000 de protestatari ar urma să participe astăzi la un miting împotriva prevederilor din ordonanța trenuleț, dar și împotriva Legii pensiilor. Autoritățile anunță restricții de trafic în zonă, între orele 13:00 și 16:00.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Călin Georgescu își cheamă susținătorii în Parcul Tineretului pentru „Marea Horă a Unirii Neamului”
Călin Georgescu și-a anunțat susținătorii să meargă vineri, 24 ianuarie, în Parcul Tineretului, la „Marea Horă a Unirii Neamului”. Inițiativa este susținută și de partidul AUR, care și-a anunțat prezența, după ce, în urmă cu o zi, l-a reconfirmat pe Călin Georgescu candidatul formațiunii politice.
test vizual jpeg
Doar 35% din populația lumii poate descoperi ce e greșit în imagine. Fă testul și vezi dacă în tine zace un mic geniu
La prima vedere, poate părea o provocare aproape banală. Însă, acest test de inteligență aparent atât de simplu este, de fapt, extrem de dificil! În această imagine se ascunde un detaliu greșit, iar tot ce trebuie să facem este să îl găsim în cel mult 8 secunde!
doctor ce tine o inima de plastic in fata pieptului cardiologie chinica hereditas png
Ce mănâncă un cardiolog la micul dejun pentru o tensiune arterială mai bună. Aceste alimente sunt la îndemâna oricui
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, deoarece poate oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a trece cu brio peste o zi plină.
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Călin Georgescu, pus la podea de încă un personaj influent din fotbal. Gigi Becali s-a delimitat deja de candidatul independent
Călin Georgescu, 62 de ani, nu are trecere printre puternicii zile din fotbalul românesc.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Donald Trump, „onorat” să graţieze 23 de americani urmăriţi penal pentru manifestaţii anti-avort. „Este o mare onoare să semnez acest lucru”
Donald Trump a semnat un decret de graţiere pentru 23 de persoane care erau urmărite penal pentru participarea lor la manifestaţii împotriva avortului.
moscova 2021 jpg
Imaginile din spațiu care dovedesc faptul că Moscova este în declin economic. „Este mult mai întunecat acum”
Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, a exprimat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor economice oficiale prezentate de Rusia.
Radioterapie (3) png
Tratamentele ultrarapide pentru cancer ar putea înlocui radioterapia convențională. Ședințe care durează mai puțin de o secundă
Și mai multe tipuri de cancere decât sunt tratate în prezent prin radioterapia convențională ar putea fi tratate în viitor, cu mai puține efecte secundare, folosindu-se un tratament de pionierat. O nouă generație de aparate de radioterapie este testată.
ploua umbrela jpg
Prognoza meteo vineri, 24 ianuarie. Vremea va fi caldă, dar cerul rămâne schimbător şi se aşteaptă precipitaţii mixte
Potrivit prognozei emise de ANM, deşi vremea se încălzeşte uşor, cerul rămâne mai mult noros pe parcursul zilei şi sunt aşteptate precipitaţii mixte.