Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 470 din 14-20 februarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

IERI, FIECARE A CĂUTAT
UN ÎNTUNERIC CU 10% MAI TÎRZIU,
CA SĂ-L ÎNTÎMPINĂM
CUM SE CUVINE


● Ieri, 13 februarie, aparatul de filmat a împlinit 118 ani. Cîte-am mai văzut la viaţa lui! (M. C.)

● Ce titluri au dat ziarele româneşti cînd cu raportul MCV al Comisiei Europene: România liberă – „Comisia Europeană critică România în raportul MCV: Nu există independenţă în Justiţie“; Adevărul – „Raportul MCV al Comisiei Europene. România îndeplineşte condiţiile pentru Schengen“; Gândul – „Raport dur al Comisiei Europene“; Cotidianul – „Comisia Europeană, asasina libertăţii presei din România“; „ZIUAnews prezintă Raportul Comisiei Europene privind progresele României realizate în cadrul MCV“. S-ar zice că fiecare a căutat şi a descoperit în raport exact ce i-a convenit. (A. M.)

● De ceva vreme mă simt ca într-un film „de apocalipsă“: pene de curent de cîte 6-7 ore şi un întuneric atît de profund noaptea încît nici nu-ţi vezi mîinile, semnal pierdut la TV, garnituri de metrou care iau foc şi oameni evacuaţi, cineva sau (ceva) care bruiază telefoanele etc. Dacă nici acum nu vin extratereştrii, nu mai cred nimic din scenariile SF! (A. P.)

● Un titlu de ştire: „Industria operaţiilor estetice va creşte cu 10% în 2013“. Ne urîţim, ne urîţim… (M. V.)

● Un tip pe nume Eugen Tănăsescu scrie pe un blog de la Adevărul.ro: „Specialiştii susţin că virusul papiloma uman (HPV) se transmite prin orice fel de contact sexual. Riscurile cresc odată cu creşterea numărului de parteneri, dar nici un studiu serios nu ne spune exact cum şi cît. Prin urmare, chiar dacă par grobian, afirm că există o relaţie proporţională între desfrîu şi riscul de cancer de colon prin infectare cu HPV (…) Astfel, vaccinul anti-HPV se transformă într-un soi de prezervativ injectabil, prin care se pot împlini, fără griji, imboldurile plăcerilor trupeşti, spre bucuria vînzătorilor de iluzii erotice, dar şi spre paguba sufletească a vaccinaţilor. Iar dacă ne uităm cui îl administrăm, mi se pare că încurajăm mentalităţile desfrîului încă de la vîrste fragede, în loc să cultivăm virtuţile duhovniceşti. Ca atare, generaţiile viitoare vor fi marcate de înfierbîntarea sîngelui, în defavoarea arderii duhului (expresie teologică ce descrie starea celui ce caută sfinţenia).“ Domnul se prezintă drept preot. Şi zice pe scurt că e mai bine să nu vaccinăm copiii, astfel nu vor face mai tîrziu sex, ci se vor deda arderii duhului. Îl asigurăm pe domnul popă că nu pare grobian, chiar este. Avem de-a face cu încă o intervenţie de grotă din partea unuia de la Compania Naţională de Nunţi, Botezuri, Înmormîntări şi Lumină de Paşti (BOR). (C. G.)

● După (320790) Anestin, (330634) Boico, (257005) Arpadpal şi (263516) Alexescu, acum avem un nou asteroid descoperit de români: (346261) Alexandrescu. Are cam 600 de metri şi se roteşte în jurul Soarelui cu o perioadă de 3,36 ani. Asteroidul a primit numele lui Harald Alexandrescu, fostul coordonator al Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“. Ca să-l întîmpinăm cum se cuvine, vă propun să citim textul „Asteroizii – familia micilor planete“, scris de Harald Alexandrescu pe vremea cînd nu ştia că va ajunge asteroid: http://astro-urseanu.ro/ha-asteroizi.html. (L. V.)

RĂSPOIMÎINE,
AVEREA NOASTRĂ DE STRES VA FI
(PENTRU A NU ŞTIU CÎTA OARĂ)
MAI LUNGĂ DECÎT NUMERELE
DIDACTICE CUPRINSE ÎN EA


● Răspoimîine, 17 februarie, Tabelul lui Mendeleev (care continuă să primească noi elemente) va împlini 144 de ani. La mai mare! (M. C.)

● Artistul Tomas Georgeson a ascuns un cec de 8000 de lire sterline în expoziţia pe care a deschis-o la galeria Milton Keynes, din Buckinghamshire, Anglia. Georgeson a explicat că gestul său e ceva pozitiv într-un oraş care-şi doreşte să devină o destinaţie culturală. I-a asigurat pe cei de la Telegraph că cele 8000 de lire erau toată averea sa. „N-o să dau înapoi dacă cineva va găsi cecul şi îl încasează. Ce urmează n-are importanţă, ceea ce contează este că cecul este aici. Dacă cineva va decide să-l folosească pentru a-şi rambursa un credit imobiliar, de exemplu, atunci acest împrumut va deveni artă, ceea ce, pentru mine, e miraculos.“ Pînă acum nimeni n-a pus mîna pe cec, mai e timp pînă pe 1 martie. Dacă le mai trec idei din astea prin cap artiştilor englezi, să nu se plîngă dacă se trezesc că nişte băieţi antrenaţi la bancomate le fură galeria cu totul. Şi nu oricum, ci cu mare artă. (A. M. S.)

● De sezon: clipul YouTube realizat de British Council România. Iată trei dintre cele 75 de moduri inedite în care îi poţi spune cuiva că-l iubeşti: „Mă gîndesc la tine mai des decît postez pe Twitter“, „Iubirea noastră va fi mai lungă decît un roman din epoca victoriană“, „Te iubesc şi cînd te detest“. (P. M.)

● Psihopedagogii au descoperit realul stres al elevului român: corecturile lucrărilor cu roşu. Dacă, de exemplu, susţin ei, s-ar folosi o altă culoare, mai optimistă, precum verdele, gradul de stres ar scădea, iar performanţele la învăţătură ar creşte. Şi ne-au trebuit atîtea reforme în educaţie cînd soluţia era atît de simplă şi atît de verde! (S. G.)

● Pentru că de vreo două săptămîni se vorbeşte despre raportul Comisiei Europene pe Justiţie, constat pentru a nu ştiu cîta oară cum s-a „corupt“ uzul prepoziţiei pe. Avem, care va să zică, raport pe justiţie, expert pe mediu, dezbatere pe economie, proiect pe ş.a.m.d. Las specialiştilor pe limba română misiunea de a explica de ce s-a ajuns la utilizarea aiuritoare a bietei prepoziţii. Eu cedez. Nu înainte de a semnala unde se poate ajunge cu pe-ul ăsta. O studentă la Litere mi-a spus că ar vrea să-i coordonez lucrarea de licenţă. Am întrebat-o ce temă şi-a ales. Citez: „Vreau să fac ceva pe Marin Preda.“ (M. V.)

● Umblînd, la întîmplare, pe o stradă, m-am distrat urmărind cum se succed numerele maşinilor pe lîngă care treceam: BIG, XXX, DOR, DAC, PAN, ZEN. (I. P.)

● Atunci cînd vrea să-i apere pe profesori de guvernul cel rău care le-ar fi tăiat din salarii, le-ar fi făcut şi le-ar fi dres, mass-media îi numeşte „dascăli“ sau „dascălii noştri“. Cînd vrea să-i critice, că nu ar munci destul, că ar fi retrograzi şi aşa mai departe, ei devin brusc „bugetarii din învăţămînt“ sau „cadrele didactice“. Adică dascălii sînt buni şi cadrele didactice sînt rele. (A. M.)

● Am primit o carte, de la Editura Mix din Braşov, pe a cărei pagină de gardă scrie aşa: „Editorul nu oferă nici un fel de garanţii exprese sau implicite, referitoare la conţinutul cărţii, prin urmare cititorul îşi asumă întreaga responsabilitate pentru utilizarea informaţiilor cuprinse în ea.“ Şi-atunci ce îşi mai asumă editorul? Poate măcar redactarea şi difuzarea cărţii plus, fără îndoială, banii rezultaţi din vînzarea cărţii? Prestări servicii, adică? (S. S.)

LUNI, LA CE BUN SĂ MAI FACI
UN ECHILIBRU INTELIGENT
DINTR-UN DISCURS
DE PATRU ANI?


● Luni, 4 februarie, Richard Buckley, şeful echipei de cercetători din cadrul Universităţii Leicester, a anunţat că, în urma efectuării testelor ADN, „dincolo de orice urmă de îndoială, scheletul exhumat în luna septembrie 2012 (într-o parcare din Leicester, n.m.) este al lui Richard al III-lea, ultimul rege din dinastia Plantageneţilor.“ S-a lămurit astfel un mister vechi de 500 de ani. Ce bine! Acum mai rămîne să fie găsit şi calul. (L. V.)

● La Biblioteca metropolitană „Ion Creangă“, unde vin de obicei copii, am văzut un afiş cu litere de-o şchioapă: „Nu există bucătărie şi toaletă pentru cititori“. Cu lipsa bucătăriei cred că se împacă orice cititor, dar fără toaletă (pentru copii) la ce bun să mai faci sală de lectură? (S. S.)

● Dacă i-ai putea aduna la un loc, microbii din corpul uman ar cîntări cel puţin cît creierul (cam 1,350 kg, în medie). Semnificativ sau nu, mi se pare, totuşi, un echilibru rezonabil. (M. C.)

● La nici două săptămîni după ce preşedintele Google, Eric Schmidt, a vizitat Coreea de Nord, chipurile ca să pledeze pentru liberalizarea accesului la Internet, liderul Kim Jong-un a fost văzut butonînd un iPhone. Nu cred că propaganda a reuşit să convingă. Dacă temutul preşedinte al ţării are telefon inteligent nu înseamnă că s-a şi deşteptat. (M. M.)

● Două adevăruri (fără doar şi poate indiscutabile) desprinse dintr-un discurs al unui orator de autobuz: 1) „Romånul nu cunoaşte vocabularul limbii comuniste“; 2) „Femeia hoaţă şi bandită mănîncă mîncare frumoasă, nu igienică“. (D. S.)

● Un domn în vîrstă de 96 de ani a fost angajat oier de o firmă care i-a oferit un contract cu durata de patru ani. Ce ţi-ai putea dori mai mult, la împlinirea centenarului, decît o transhumanţă nouă!? (M. C.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.