Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 471 din 21-27 februarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE DE O PARTE,
UN FEL DE TRIPTIC GURMAND,
CU CIRCUIT ÎNCHIS,
LA O MASĂ OBIŞNUITĂ.
PE DE ALTĂ PARTE,
VARIANTA RAPIDĂ A BUNICII


● A început cu cîteva zile bune înainte. Şi a culminat în ziua cu pricina – Valentine’s Day. S-a umplut Facebook-ul de fotografii, link-uri, status-uri. Pe de o parte – zece cafenele unde să-ţi duci iubita de Valentine’s Day; cele mai romantice insule din lume; cele mai frumoase citate de dragoste: cinci melodii despre iubire; mesaje dulci, ca o marmeladă… Pe de altă parte – cîrcotaşii; bancurile gen „Ea: Iubitule, mîine e Ziua Îndrăgostiţilor. El: Şi ne-au invitat pe la ei?“; energie consumată aiurea pentru a exprima cît de mult nu îţi place ţie „sărbătoarea asta importată, care e doar un pretext pentru a da banii pe inimioare roşii pufoase şi cutii de bomboane“... Pe scurt, mult zgomot pentru nimic. Bine c-a trecut! (P. M.)

● Într-un hotel din Botoşani, pe o masă stă binecuvîntarea mitropolitului Daniel către proprietarii, angajaţii şi oaspeţii hotelului, pe o noptieră stă Biblia, iar pe policioara din baie stă o cutie de prezervative (15 lei, preţ trecut în meniul de la minibar). Ca un fel de triptic de prim-ajutor, în caz de nevoie. (L. V.)

● În Crîngaşi, pe lîngă piaţă, pe o firmă veselă de patiserie sălăşluieşte de ceva vreme un cuplu simpatic şi gurmand: „Gogoaşa rulou şi covrigul imens“. (S. G.)

● În emisiunea lui (care e, de ani de zile, seară de seară, aceeaşi şi la fel de tristă), Mircea Badea i-a urat lui Cătălin Striblea încă un atac cerebral, iar pe Robert Turcescu l-a asigurat că va plînge. E posibil ca Badea să creadă că emisiunea lui e difuzată de o televiziune cu circuit închis, undeva după nişte gratii? (M. C.)

● O ştire de Valentine’s Day: s-a descoperit că lumina lumînărilor slăbeşte. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au demonstrat că la o cină romantică, cu lumînări şi muzică în surdină, asimilarea de calorii este mai mică decît la o masă obişnuită. Nu pot să nu mă gîndesc ce siluete perfecte am avea dacă am trăi în Evul Mediu sau prin peşteri neelectrificate, ca-n epoca de piatră. (A. P.)

● Un Renault condus de o doamnă pe străzile Bucureştiului avea numărul B… PZM. Te poţi gîndi că, tot aşa cum PLM ar putea fi prescurtarea de la pulmonar, PZM nu poate fi decît varianta rapidă în care doamnele îşi exprimă pizma. (A. M.)

● În plin scandal al comercializării cărnii de cal în locul celei de vită, îmi tot vine în minte o vorbă a bunicii: „Că-i de vacă sau de cal, mie mi-e perfect egal“. (S. G.)

PE DE O PARTE, NU ŞTIM
SĂ FACEM PSIHANALIZA ŢĂRII.
PE DE ALTĂ PARTE,
SÎNTEM INTERESAŢI
DE NUANŢE PROASTE


● Zilele trecute, pe adevarul.ro, articolele „cele mai populare“ erau „Cum să găteşti cartofii prăjiţi perfecţi“ şi „Cum să găteşti clătitele perfecte“. Păi, stai, domnule, nici cartofi prăjiţi şi clătite nu ştim să facem ca lumea, tre’ să învăţăm de pe site-uri? Atunci chiar că România e altfel... (M. V.)

● Englezii au descoperit o fetiţă de trei ani cu un coeficient de inteligenţă de peste 162, mai deşteaptă, scrie presa, decît Stephen Hawking, Abraham Lincoln, Napoleon Bonaparte sau Sigmund Freud. Alice Amos, fiica a doi emigranţi ruşi, a fost primită în asociaţia Mensa, pentru persoane supradotate, şi este studiată, interogată şi analizată ca fiind în prezent „cea mai inteligentă fiinţă din lume“. Acum, cînd nu doar psihanaliza, dar şi părintele ei sînt discreditaţi, ironizaţi şi negaţi, nu vi se pare semnificativ că tot cu bietul Freud (şi alţi cîţiva) se compară excesele vii de inteligenţă? (S. S.)

● În legătură cu intenţiile de împărţire a ţării în regiuni, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că într-o regiune nu va fi o singură capitală. Adică ne vom umple de capitale regionale mai mici şi mai mari? Curat capitalism! (A. M.)

● Dezbaterile de pe posturile de ştiri româneşti cu privire la alegerea noului papă s-au rezumat în special la: alb sau negru? Dacă tot sîntem mai interesaţi de elementele „de culoare“ decît de evenimentul în sine, de ce nu facem deja scenarii cu privire la, de pildă, primul patriarh al BOR de etnie romă din istorie? (A. P.)

● În comunicările dintre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni apare, constant, cuvîntul „pisică“. Ponta şi Băsescu se pisicesc reciproc. Gîlceava lor a căpătat, astfel, nuanţe duioase. (M. M.)

● Avon şi-a retras reclamele de la emisiunea Acces direct, unde doar tampoanele vedetelor au mai rămas să fie filmate. Treaba asta arată două lucruri: că Avon e un brand de încredere (personal, resimt brusc o imensă simpatie pentru ei) şi că, în general, brand-urile sînt poate cele mai responsabile pentru ceea ce vedem la televizor, ele girînd financiar rating-urile emisiunilor proaste. Dacă mai multe branduri ar avea conştiinţa celor de la Avon, am trăi într-o lume catodică mai bună! (M. C.)

PE DE O PARTE,
UN SUNET ÎMI SPUNE
C-AM ÎNCEPUT SĂ CITESC DE ZOR.
PE DE ALTĂ PARTE,
OBSERV UN DRACULA
DE TALIE MARE


● Marţi, 12 februarie 2013, ora 11. Un sunet dinspre telefon îmi spune c-am primit un mesaj. Deschid şi citesc: „Echipa Summit Agro Romånia, vă invită la simpozionul organizat måine, 13.02.2013 la Restaurant LAGUNA / Focşani, ora 10,30. Vă aşteptăm, Gică Stroie“. De ce? (D. S.)

● Am început să citesc Cînd Dumnezeu era iepure de Sarah Winman şi o aveam în geantă cînd am văzut anunţul de pe stîlpul din Piaţa Victoriei: cineva găsise în urmă cu cîteva zile un iepure blînd, pe care îl şi pozase. (A. M. S.)

● Pe 14 februarie, cînd unii sărbătoreau de zor Valentine’s Day, s-au împlinit zece ani de cînd a murit Dolly, prima oaie clonată. (P. M.)

● După bine cunoscutul obicei de a sta postat în faţa uşilor metroului şi de a obstrucţiona coborîrea, observ un nou trend: concursul „Cine ajunge primul la liftul pentru persoanele cu dizabilităţi“. (A. D.)

● „Lesbienele sînt aici mai greu de găsit decît Dracula“, a postat, pe Twitter, Chelsea Lyons, baschetbalista americană de 23 de ani care joacă la Baschet Club Teleorman. Faptul că şi-a rupt un picior după ce s-a aruncat de la etajul patru pe capota unei maşini mi se pare mai puţin dramatic. (M. C.)

● Un alt număr de maşină mi-a atras atenţia: POE. M-am întrebat dacă posesorul respectivului automobil de talie mare şi l-a pus în cunoştinţă de cauză, dorind să-l evoce pe autorul Corbului rostitor de „Nevermore!“; sau, pur şi simplu, pe acesta îl chema Popescu Emil sau Popescu Octavian Emil… (I. P.)

Foto: M. Bănică

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.