Cu ochii-n 3,14
PE DE O PARTE,
UN FEL DE TRIPTIC GURMAND,
CU CIRCUIT ÎNCHIS,
LA O MASĂ OBIŞNUITĂ.
PE DE ALTĂ PARTE,
VARIANTA RAPIDĂ A BUNICII
● A început cu cîteva zile bune înainte. Şi a culminat în ziua cu pricina – Valentine’s Day. S-a umplut Facebook-ul de fotografii, link-uri, status-uri. Pe de o parte – zece cafenele unde să-ţi duci iubita de Valentine’s Day; cele mai romantice insule din lume; cele mai frumoase citate de dragoste: cinci melodii despre iubire; mesaje dulci, ca o marmeladă… Pe de altă parte – cîrcotaşii; bancurile gen „Ea: Iubitule, mîine e Ziua Îndrăgostiţilor. El: Şi ne-au invitat pe la ei?“; energie consumată aiurea pentru a exprima cît de mult nu îţi place ţie „sărbătoarea asta importată, care e doar un pretext pentru a da banii pe inimioare roşii pufoase şi cutii de bomboane“... Pe scurt, mult zgomot pentru nimic. Bine c-a trecut! (P. M.)
● Într-un hotel din Botoşani, pe o masă stă binecuvîntarea mitropolitului Daniel către proprietarii, angajaţii şi oaspeţii hotelului, pe o noptieră stă Biblia, iar pe policioara din baie stă o cutie de prezervative (15 lei, preţ trecut în meniul de la minibar). Ca un fel de triptic de prim-ajutor, în caz de nevoie. (L. V.)
● În Crîngaşi, pe lîngă piaţă, pe o firmă veselă de patiserie sălăşluieşte de ceva vreme un cuplu simpatic şi gurmand: „Gogoaşa rulou şi covrigul imens“. (S. G.)
● În emisiunea lui (care e, de ani de zile, seară de seară, aceeaşi şi la fel de tristă), Mircea Badea i-a urat lui Cătălin Striblea încă un atac cerebral, iar pe Robert Turcescu l-a asigurat că va plînge. E posibil ca Badea să creadă că emisiunea lui e difuzată de o televiziune cu circuit închis, undeva după nişte gratii? (M. C.)
● O ştire de Valentine’s Day: s-a descoperit că lumina lumînărilor slăbeşte. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au demonstrat că la o cină romantică, cu lumînări şi muzică în surdină, asimilarea de calorii este mai mică decît la o masă obişnuită. Nu pot să nu mă gîndesc ce siluete perfecte am avea dacă am trăi în Evul Mediu sau prin peşteri neelectrificate, ca-n epoca de piatră. (A. P.)
● Un Renault condus de o doamnă pe străzile Bucureştiului avea numărul B… PZM. Te poţi gîndi că, tot aşa cum PLM ar putea fi prescurtarea de la pulmonar, PZM nu poate fi decît varianta rapidă în care doamnele îşi exprimă pizma. (A. M.)
● În plin scandal al comercializării cărnii de cal în locul celei de vită, îmi tot vine în minte o vorbă a bunicii: „Că-i de vacă sau de cal, mie mi-e perfect egal“. (S. G.)
PE DE O PARTE, NU ŞTIM
SĂ FACEM PSIHANALIZA ŢĂRII.
PE DE ALTĂ PARTE,
SÎNTEM INTERESAŢI
DE NUANŢE PROASTE
● Zilele trecute, pe adevarul.ro, articolele „cele mai populare“ erau „Cum să găteşti cartofii prăjiţi perfecţi“ şi „Cum să găteşti clătitele perfecte“. Păi, stai, domnule, nici cartofi prăjiţi şi clătite nu ştim să facem ca lumea, tre’ să învăţăm de pe site-uri? Atunci chiar că România e altfel... (M. V.)
● Englezii au descoperit o fetiţă de trei ani cu un coeficient de inteligenţă de peste 162, mai deşteaptă, scrie presa, decît Stephen Hawking, Abraham Lincoln, Napoleon Bonaparte sau Sigmund Freud. Alice Amos, fiica a doi emigranţi ruşi, a fost primită în asociaţia Mensa, pentru persoane supradotate, şi este studiată, interogată şi analizată ca fiind în prezent „cea mai inteligentă fiinţă din lume“. Acum, cînd nu doar psihanaliza, dar şi părintele ei sînt discreditaţi, ironizaţi şi negaţi, nu vi se pare semnificativ că tot cu bietul Freud (şi alţi cîţiva) se compară excesele vii de inteligenţă? (S. S.)
● În legătură cu intenţiile de împărţire a ţării în regiuni, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că într-o regiune nu va fi o singură capitală. Adică ne vom umple de capitale regionale mai mici şi mai mari? Curat capitalism! (A. M.)
● Dezbaterile de pe posturile de ştiri româneşti cu privire la alegerea noului papă s-au rezumat în special la: alb sau negru? Dacă tot sîntem mai interesaţi de elementele „de culoare“ decît de evenimentul în sine, de ce nu facem deja scenarii cu privire la, de pildă, primul patriarh al BOR de etnie romă din istorie? (A. P.)
● În comunicările dintre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni apare, constant, cuvîntul „pisică“. Ponta şi Băsescu se pisicesc reciproc. Gîlceava lor a căpătat, astfel, nuanţe duioase. (M. M.)
● Avon şi-a retras reclamele de la emisiunea Acces direct, unde doar tampoanele vedetelor au mai rămas să fie filmate. Treaba asta arată două lucruri: că Avon e un brand de încredere (personal, resimt brusc o imensă simpatie pentru ei) şi că, în general, brand-urile sînt poate cele mai responsabile pentru ceea ce vedem la televizor, ele girînd financiar rating-urile emisiunilor proaste. Dacă mai multe branduri ar avea conştiinţa celor de la Avon, am trăi într-o lume catodică mai bună! (M. C.)
PE DE O PARTE,
UN SUNET ÎMI SPUNE
C-AM ÎNCEPUT SĂ CITESC DE ZOR.
PE DE ALTĂ PARTE,
OBSERV UN DRACULA
DE TALIE MARE
● Marţi, 12 februarie 2013, ora 11. Un sunet dinspre telefon îmi spune c-am primit un mesaj. Deschid şi citesc: „Echipa Summit Agro Romånia, vă invită la simpozionul organizat måine, 13.02.2013 la Restaurant LAGUNA / Focşani, ora 10,30. Vă aşteptăm, Gică Stroie“. De ce? (D. S.)
● Am început să citesc Cînd Dumnezeu era iepure de Sarah Winman şi o aveam în geantă cînd am văzut anunţul de pe stîlpul din Piaţa Victoriei: cineva găsise în urmă cu cîteva zile un iepure blînd, pe care îl şi pozase. (A. M. S.)
● Pe 14 februarie, cînd unii sărbătoreau de zor Valentine’s Day, s-au împlinit zece ani de cînd a murit Dolly, prima oaie clonată. (P. M.)
● După bine cunoscutul obicei de a sta postat în faţa uşilor metroului şi de a obstrucţiona coborîrea, observ un nou trend: concursul „Cine ajunge primul la liftul pentru persoanele cu dizabilităţi“. (A. D.)
● „Lesbienele sînt aici mai greu de găsit decît Dracula“, a postat, pe Twitter, Chelsea Lyons, baschetbalista americană de 23 de ani care joacă la Baschet Club Teleorman. Faptul că şi-a rupt un picior după ce s-a aruncat de la etajul patru pe capota unei maşini mi se pare mai puţin dramatic. (M. C.)
● Un alt număr de maşină mi-a atras atenţia: POE. M-am întrebat dacă posesorul respectivului automobil de talie mare şi l-a pus în cunoştinţă de cauză, dorind să-l evoce pe autorul Corbului rostitor de „Nevermore!“; sau, pur şi simplu, pe acesta îl chema Popescu Emil sau Popescu Octavian Emil… (I. P.)
Foto: M. Bănică