Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 472 din 28 februarie - 6 martie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

RĂSFOIND ECRANELE DIN CĂDERE,
FEMEIA (ÎN CARAPACEA EI)
S-A GÎNDIT SĂ IA NIŞTE BAMBUS
ŞI NIŞTE SCOARŢĂ CENTRALĂ


● De curînd, răsfoind online lista abonaţilor telefonici din Ploieşti (căutam numărul unei persoane), mi-a atras atenţia un nume straniu: Tennessee Elena. (D. S.)

● Pe unul dintre ecranele publicitare din Piaţa Romană a rulat zile întregi un clip promo la emisiunea Eugeniei Vodă. Nu la emisiune aşa, în general, ci la ediţia de sîmbătă, 2 martie, cînd invitatul va fi Sorin Oprescu. (L. V.)

● Îi explic taximetristului că strada Ion Slătineanu este între Căderea Bastiliei şi Calea Dorobanţilor. Îmi zice: „Vă las pe colţ la Dorobanţi sau intrăm pe Slătineanu din Cădere?“. Îmi vine să-i spun: „Aş prefera să intrăm din picaj“. (A. P.)

● „Azi toată ziua am făcut croaziere“, o aud pe femeia de lîngă mine, care vorbeşte cu cineva la telefon. E seară şi sîntem într-un magazin pe pămînt. Continuă să povestească: „Dacă ai şti cum am visat cu ochii deschişi în timp ce mă uitam la pozele alea absolut minunate“. A încheiat conversaţia spunîndu-i interlocutorului său că preţurile sînt acum superavantajoase şi ofertele se dau ca pîinea caldă. E bine de ştiut, în caz că ne apucă vreun gînd… (A. M. S.)

● Stridia poate să-şi schimbe sexul de mai multe ori pe parcursul vieţii. Aşa se explică, probabil, că stă atît de cuminte în carapacea ei. Nu tu angoase, nu tu complex… (M. M.)

● Săptămîna aceasta se împlinesc 1908 ani de cînd un eunuc chinez pe nume Ts’ai Lun, care se ocupase pînă atunci cu fabricarea armelor, s-a gîndit să ia nişte bambus şi nişte scoarţă de dud, cîteva zdrenţe, mătase, plus un năvod de prins peşte, pe care le-a macerat, le-a amestecat, le-a uscat, în fine, nu se mai ştie exact cum, dar a inventat hîrtia. După moartea împărătesei Deng Sui, al cărei apropiat era, o intrigă de Palat l-a făcut să se sinucidă bînd o otravă pe care nu o inventase el. (M. C.)

● La Sinaia, tot ce ştiam cîndva se transformă în altceva: după dispariţia cinematografului, acum Poşta – „celebra“ Poştă Centrală – a devenit (ce-i drept, jumătate din ea) Taverna lu’ Zorba. (I. P.)

ACUM NE AFLĂM
ÎN PLIN SEZON ALBASTRU,
DE DOUĂ ORI MAI MARE
DECÎT VIAŢA


● Acum, la finalul serialului 30 Rock, una dintre replicile mele favorite: „50 rich is the new 38 middle class“. (M. C.)

● Staruri, covor roşu, diamante, rochii scumpe şi discursuri memorabile. Ne aflăm în plin sezon de Oscaruri, iar The Hollywood Reporter a cercetat 48 de discursuri recente de la diverse ceremonii de acordare a premiilor din industria americană de film, ajungînd la următoarea concluzie: producătorului Harvey Weinstein i s-a mulţumit de cinci ori mai des decît lui Dumnezeu. În aceste condiţii, Harvey, şi eu vreau să-ţi mulţumesc! (Nu, nu pentru Django Unchained, ci pentru Inglourious Basterds.) (P. M.)

● O doamnă în vîrstă, cu ochelari, şedea în staţia de la cenuşia intersecţie dintre Calea Dorobanţilor şi Bulevardul Ştefan cel Mare, aşteptînd tramvaiul. Pînă aici, nimic mai banal. Doar că părul respectivei doamne, ieşind de sub o căciulă bej, era de culoare albastră (un albastru aprins). Nu e deloc neplăcut să vezi prin oraş doamne cu păr albastru. Avînd în vedere dezvoltarea tehnologiei, poate vor veni zile şi mai colorate, cu babe albastre din cap pînă-n picioare (şi cu moşi roz). (A. M.)

● Cineva a făcut nişte cercetări şi a ajuns la următoarea concluzie: „Cantitatea de ploaie din romanele nemţeşti e de două ori mai mare decît nivelul real al precipitaţiilor“. Oricum ar fi, e mai mult ca sigur că în Germania plouă foarte mult. Probabil că vremea e atît de nasoală, încît oamenii stau toată ziua acasă şi citesc sau fac calcule absurde despre nivelul precipitaţiilor. (M. M.)

● După cîteva zile de anchetă asiduă a motivelor care l-au determinat pe Papa Benedict al XVI-lea să demisioneze, presa s-a fixat pe o investigaţie mai simplă: cît va fi pensia Papei, care şi-a asigurat fidelii că va trăi cu totul retras din viaţa publică. Pensia papală va fi, se pare, de doar 2500 de euro, în condiţiile în care mulţi cardinali s-au pensionat recent cu dublul acestei sume. Cifra a relansat, desigur, discuţia: cît ar trebui să aibă pensie un papă? din ce va trăi fostul papă? cine l-a determinat, totuşi, să demisioneze? (S. S.)

ÎN CAZ DE IMAGINAŢIE,
DIFERENŢA E GATA
(LĂSÎNDU-I PE TOŢI CU PROFESORUL)


● Propun interzicerea prin lege a apelării unei persoane la telefon în scopul vînzării de produse sau servicii (în special, bursiere) fără acordul expres al celui apelat. Iar acordul să nu poată fi cerut prin e-mail în lipsa unei dovezi scrise din partea destinatarului, în care să se arate că acesta este de acord să primească via e-mail mesaje prin care să i se ceară acordul de a fi apelat telefonic în scopul vînzării de produse sau servicii. Încălcarea legii ar urma să fie pedepsită cu o amendă cuprinsă între 23 şi 33,5 miliarde de lei sau cu închisoare de la 200 la 800 de ani, fără suspendare. În caz de recidivă, cu exil sau sclavie. (A. D.)

● Un arheolog portughez de la o universitate britanică a descoperit în sudul Spaniei cîteva scoici pictate care demonstrează, pentru prima dată, că omul din Neanderthal meşterea bijuterii, adică avea imaginaţie şi simţ simbolic. „Această descoperire îngroapă teoria conform căreia neanderthalienii au dispărut pentru că erau proşti“, a mai spus arheologul. (M. C.)

● M-am oprit în noua Piaţă Pipera (de fiţe, după chipul şi asemănarea business center-urilor din zonă) să cumpăr mandarine. Constatînd că sînt de două feluri şi au două preţuri, l-am întrebat pe vînzător care-i diferenţa. Zice: „Astea mai ieftine sînt rămase de ieri, astea mai scumpe sînt proaspete, de azi“. Deduc că, în piaţa cu pricina, vin zilnic culegătorii de mandarine, la prima oră, ca să fie proaspete. (M. V.)

● Victor Ponta a declarat că, dacă nu e gata autostrada Bucureşti-Braşov pînă în 2016, nu mai candidează la parlamentare. Notaţi-vă chestia asta, mai vorbim în 2016. (M. V.)

● O reclamă la metrou reuneşte tabăra cîrcotaşilor nemulţumiţi de prea multele englezisme din limba română cu tabăra celor exasperaţi de excesul de diminutive. Astfel, lăsîndu-i pe toţi fără replică, „Happyşor pleacă în vacanţă“. (S. G.)

● Pe contributors.ro găsiţi o colecţie de răspunsuri ale elevilor la întrebarea „Cum vi se pare ora de religie? Aveţi probleme la oră cu profesorul/colegii?“. Cîteva exemple: „M.G.: Este cea mai frumoasă şi liniştită oră. Compunem poezii şi citim din Biblie uneori. Mai facem exerciţii sau povestim.“; „A.F.: La religie mie mi se face rău mereu şi mai mult stau şi mă plictisesc şi ascult muzică.“; „V.M.: Sînt ateu! Nu scriu, nu sînt atent. Am media 10 :))“; „L.P.: Eu am luat un 2 la religie în liceu că am zis c-a făcut lumea de pe Google.“ (L. V.)

Foto: M. Vasilescu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.