Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNUL DINTRE VETERANII PRAFULUI
S-A MUTAT PENTRU O ZI
PE STRADA EXPRESIVITĂŢII.
NU E PRIMA DATĂ,
SPUN COMENTATORII,
CÎND VESTEA PROASTĂ
DĂ O FUGĂ VIZAVI


● Danny Hills, unul dintre veteranii Internetului (a înregistrat al treilea domeniu web din istorie), a susţinut recent o conferinţă în care a spus că Internetul, care s-a extins „dincolo de limitele sale“, are nevoie de „un plan B“ pentru a nu păţi la fel ca sistemul financiar. De la supermarket-uri la reactoarele nucleare, de la spitale la aeroporturi, de la şcoli la secţii de poliţie şi la armată, totul depinde, într-un fel sau altul, de Internet, o reţea fragilă, care poate fi oricînd atacată, avariată şi închisă. „Avem nevoie de un Internet de rezervă“, a mai zis Hills. (M. C.)

● Din seria „Păţanii telefonice“. Ţîrrr, se aude dinspre buzunar. „Da“, zic. „Sînt cutare (îşi zice numele), de la (zice numele firmei), avem utilaje agricole la promoţie. V-ar interesa ceva?“ Îmi trece prin minte că mi-ar trebui un tractor de apartament, acţionat vocal, cu dispozitive hidraulice laterale de adunare a prafului în snopi şi cu un microplug optic multi-ecran, care să tragă brazde pe covor pentru a-l afîna. Dar vocea experienţei îmi spune să mai aştept pînă la toamnă, cînd vor fi lansate noile modele de tractoare decapotabile, cu GPS şi airbag-uri de ceaţă. Aşa încît, deocamdată, comand numai un hîrleţ handsfree. (D. S.)

● Cu ocazia confiscării leilor şi urşilor lui Nuţu Cămătaru, Animal Planet s-a mutat pentru o zi pe posturile naţionale de ştiri. Totuşi, prefer junglele de pe postul original celei din România. (A. P.)

● Depardieu s-a mutat în Rusia, pe strada Democraţiei. Am crezut că e o glumă cînd am auzit, dar se pare că nu, e real. Bine măcar că nu e strada Democraţiei prima la stînga, cum intri în Siberia. (C. G.)

● Noi contribuţii la istoria expresivităţii involuntare. Gigi Becali, despre atmosfera de la meciul Steaua-Ajax: „Infernală… demenţială… sfîntă!“. (M. V.)

● Un desen al street artist-ului Banksy a fost extras de pe zidul magazinului londonez unde fusese pictat în luna mai a anului trecut. A apărut apoi pe un site de licitaţii şi a fost cotat la o sumă cuprinsă între 500.000 şi 700.000 de dolari. Locuitorii cartierului Wood Green, unde este situat magazinul pe care a fost făcută lucrarea, şi-au exprimat indignarea faţă de cel care a sustras desenul de pe zid. Nu e prima dată cînd i se întîmplă asta lui Banksy. În 2011, un alt desen i-a fost furat şi vîndut apoi pe eBay. Nici street art-ul nu pare să mai fie în siguranţă pe stradă. (A. M. S.)

● Comentatorii sportivi au început să cadă în mania unui anume tip de recorduri. Un exemplu recent este cel legat de Cristiano Ronaldo care, spun comentatorii, a devenit primul jucător al lui Real Madrid care a reuşit să dea opt goluri în şase meciuri consecutive, pe terenul Barcelonei. Tot aşa, mai pot adăuga şi eu că Ronaldo este doar al doilea mare Ronaldo din echipa madrilenă, dar este primul mare Ronaldo care nu a jucat şi la Barcelona. Mai pe scurt, se poate spune că Messi este singurul jucător al Barcelonei care s-a născut pe data de 24 iunie 1987. (A. M.)

● Cercetătorii de la YouGov au întrebat 1500 de copii britanici cu vîrste cuprinse între 5 şi 10 ani cam ce fac ei cînd se joacă, şi aproximativ 2000 de adulţi cum îşi petreceau ei timpul liber cînd aveau vîrsta copiilor lor. Vestea bună e că „hoţii şi vardiştii“ (britanicii îi spun „cowboy-ii şi indienii“) a rămas joaca cea mai populară, depăşind deocamdată jocurile pe calculator. Vestea proastă e că puştii de-acum se joacă mai puţin decît părinţii lor. Vestea şi mai proastă e că „de-a v-aţi ascunselea“ a căzut dramatic pe una dintre ultimele poziţii. Ştie cineva ce e de făcut? (L. V.)

● Scriam acum ceva timp că bieţilor (mici) cititori de la Biblioteca „Ion Creangă“ li se refuză accesul la toaleta din incinta bibliotecii. Lucrurile s-au schimbat, pe uşă nu mai scrie: „Cititorii nu au acces la toaletă şi bucătărie“, ci mult mai simplu: „Accesul interzis“. Aşa e democratic, nimeni nu mai are voie: nici cititorii, nici scriitorii, nici bibliotecarii. Cine nu se poate ţine dă o fugă vizavi, la Muzeul Literaturii Romåne! (S. S.)


ÎNCĂ O DATĂ SE DOVEDEŞTE CĂ,
ÎN CIRCUMSTANŢE COMPETITIVE,
GATSBY ÎL VA ÎNTRISTA PE GIGI


● Aţi avut vreodată senzaţia că scrierea unei cărţi ar fi un gest important pentru opinia publică? În cazul lui Adrian Năstase, s-a întîmplat. Sigur, nu e chiar un roman sau un volum de memorii, ci o lucrare ştiinţifică. Datorită ei, Năstase a beneficiat de scăderea a 45 de zile din pedeapsă. Încă o dată se dovedeşte că scrisul e eliberator. Uneori la propriu. (A. M. S.)

● S-a demonstrat ştiinţific: în circumstanţe competitive, bărbaţii au standarde morale mai laxe decît femeile. Nu e vina testosteronului, ci una culturală. Cel puţin aşa spune o cercetătoare, apartenenţa ei la sexul frumos şi moral fiind, pentru comentatorii înfierbîntaţi ai site-ului scientificamerican.com, unul din punctele fragile ale studiului. Cineva a cerut un cercetător eunuc sau o cercetătoare lesbiană, altcineva a tras concluzia că femeile sînt, prin urmare, lideri inferiori, iar altcineva a pus următoarea problemă: fie bărbaţii sînt mai puţin etici decît femeile, fie subiecţii-bărbaţi ai studiului au răspuns mai onest decît subiecţii-femei. Asta nu e ştiinţă, e propagandă sexistă, a adăugat altcineva. (M. C.)

● Pe străduţele din zona Moşilor am descoperit un superb Porsche roşu, posibil decapotabil, cu numărul JAY. Să fie oare Gatsby? (Chiar dacă nu e un Rolls Royce galben…). (I. P.)

● În 45 de state din SUA, scrisul de mînă va deveni opţional la şcoală, iar din 2014 elevii vor putea învăţa să scrie direct la tastatură şi nu vor mai exersa cu pixul, stiloul sau creionul. Iată o ştire care sigur îl va întrista pe Radu Cosaşu (şi nu numai). (A. P.)

● „Sînt sleit de puteri, numai Hristos şi Sfîntul Gheorghe au putut să mă salveze pe mine. Am stat cu crucile la gît tot meciul. Ajax, 60 de minute, nu au jucat nimic, mă chinuiau cînd mă uitam la ei că pasează în spate. Am plîns de bucurie după meci, am plîns din inimă. Bucuria asta e mult mai mare pentru mine decît aia după meciul cu Valencia, pentru că e un moment mai dificil pentru mine. În august dau 1 milion de euro la muntele Athos.“ Lacrimi, credinţă, victorie, euro. Şi declaraţia lui Gigi Becali la Digisport, după victoria Stelei în faţa lui Ajax Amsterdam. Nepreţuită. (P. M.)

SPECIALIŞTII VOR GĂSI URME
DE AMOR ÎN BIBLIOTECA DULCE


● Toată această isterie legată de carnea de cal care se găseşte, tot mai des, prin te miri ce produse îşi va găsi un happy end doar atunci cînd specialiştii vor găsi urme de carne de cal în friptura de carne de cal. (M. M.)

● În „luna femeilor“ (fostă „zi a femeii“), de pe panouri publicitare, de la radio sau TV, apar tot felul de răspunsuri, directe sau implicite, la problemele din amor. Am reţinut două: „O iubeşti? Arată-i, oferindu-i buchetul de trandafiri la numai 9 lei şi cutia de bomboane de ciocolată la doar 5 lei“ şi întrebarea retorică: „Este ceva greşit în a te îndrăgosti de agentul tău de turism?“. Cînd totul pare atît de uşor, mai există oare taine ale iubirii? (S. G.)

● Un bărbat a locuit bine-mersi, timp de şase săptămîni, în biblioteca Colegiului „St John“ din Cambridge. Pînă în ziua de Valentine’s Day, cînd paznicii au descoperit intrusul şi l-au poftit frumuşel să părăsească biblioteca. Oficialii de la „St John“ spun că bărbatul n-a mai fost văzut de atunci. Bineînţeles că n-a mai fost văzut. A plecat, iremediabil dezamăgit de rasa umană şi foarte trist, înapoi în La Mancha. (L. V.)

● Nici nu ştiţi ce mîncaţi! De pildă, substanţa E-120 specificată pe eticheta unor alimente e un colorant natural: carminul. Se extrage din nişte gîze pisate (coccus caccti). Nu mîncaţi de dulce în postul Paştelui! (M. M.)

Foto: E. Farkas

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.
marina voica jpeg
Bărbatul care a înșelat-o pe Marina Voica, după ce a rămas văduvă: „Nu l-am prins, dar l-am bănuit și am spus tot”
Marina Voica, una dintre cele mai carismatice, talentate și frumoase cântărețe a avut o viață demnă de scenariul unui film. A avut două căsnicii de-a lungul timpului, iar după moartea ultimului soț a fost victima infidelității.
banner dan helciug png
hacker profimedia jpg
BNR: Riscurile cibernetice sunt ridicate. Incidentele din sectorul bancar au crescut în ultimii ani
BNR menţionează că riscurile cibernetice rămân ridicate în contextul geopolitic tensionat şi al evoluţiei digitalizării şi inteligenţei artificiale, incidentele din sectorul bancar fiind în creştere în ultimii ani.
Schengen shutterstock 9 jpg
Parlamentul Olandei a aprobat aderarea României și Bulgariei la Schengen. Extremistul Geert Wilders a încercat să blocheze decizia
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens.
FOTO Ramona Florea / Facebook
Un tânăr de 17 ani a fost dat dispărut în Capitală. Poliția cere ajutorul populației. Unde a fost văzut ultima oară
Poliţia Capitalei a fost sesizată miercuri cu privire la dispariția unui minor, care a plecat de la o adresă din Sectorul 1 și nu a mai revenit până în prezent.
vladimir putin gettyimages jpg
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.