Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

X = OCAZIA SĂ ÎNVĂŢAŢI  PE DE ROST SIGNURUL LRUCU  CU AVĂDREAT IORTANMPT  ÎN DIVERSE SITUAŢII PUBLICE  

● Vreţi să faceţi rost de 30.000 de dolari? Nimic mai simplu. Cei de la innocentive.com îi oferă celui/celei care, pînă la sfîrşitul lui aprilie, reuşeşte să găsească o metodă pentru a sintetiza în cinci paşi, şi cu o puritate de cel puţin 99,9%, siliconul: Si(O1-zXz)y (X = B, C, N, S, Cl; unde 0.2 < z < 0.5; 0.5 < y < 1.5). Baftă! (M. C.) 

● „Germania a pierdut ocazia să tacă“, a zis ministrul nostru de Interne, Radu Stroe. Acum cîţiva ani, cînd Jacques Chirac a spus despre ţările din Est că au pierdut „une belle occasion de se taire“, a fost făcut cu ou şi cu oţet în România. Ceva mă face să cred că, după replica dlui ministru Stroe, Germania o să tacă şi o să facă. (M. V.) 

● Vă mai aduceţi aminte, cînd eraţi mici, cît de greu v-a fost să învăţaţi pe de rost adresa unde stăteaţi? Ziceţi mersi că nu trăiaţi în Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Adică în localitatea cu cea mai lungă denumire din Europa (58 de litere), pe care o puteţi găsi pe insula Anglesey din Ţara Galilor, Regatul Unit. (P. M.)

 ● Certăcetoiri brtaicnii au dcoespriet că nu e itanpormt în ce onrdie snît scrsie ltielree uuni cuînvt. Signurul lrucu cu avădreat iortanmpt e ca prmia şi utilma liertă a cuînvlutui să seta la lcuol lor. În rset, pot fi siscre oruicm şi tot petum ctii frăă nici o prlobmeă. Exicpilaţa e uramoătrea: nu ctiim fiaerce lteiră în ptare, ci cînuvtul în întgurel său. Nu că e fenoenmal? (M. M.) 

● Presa (de scandal) din Spania vorbeşte despre un adevărat „tsunami regal“: nu doar regele şi regina şi-au întors spatele în diverse situaţii publice (imediat fotografiate), dar şi principii de Asturias, mult iubiţi pînă nu demult, Felipe şi Letizia, au continuat să-şi dea în petic. Totul a început, spune un jurnalist cam feroce, la nunta surorii principesei de Asturias, Telma Ortiz, cînd frumoasa Letizia s-a supărat că nu mai era vodcă. Presa avertizase de multă vreme: Letizia trebuie să înceapă să mănînce, altfel nu va metaboliza alcoolul. (S. S.)

  X = UN BIBERON  CU SPECIFIC NEGRU,  GATA SĂ DEMONSTREZE CAPACITATEA ŢĂRII  DE A RĂMÎNE PÎNĂ ÎN ZIUA DE AZI  PE VREMEA AILALTĂ  

● Din categoria „Metafora a luat-o razna, s-o calmeze cineva“, astăzi vă prezentăm următoarea frază: „Poate fi seringa cu heroină un biberon, un sîn patern al tatălui alăptîndu-şi fiul cînd ţipă în sevraj?“ (CTP despre filmul Rocker). (L. V.) 

● Am găsit chelnerul care reuşeşte să diminutiveze absolut orice: pîinică, vinişor, creveţei, prăjiturică etc. E adevărat că l-am întîlnit într-un restaurant cu specific spaniol şi am aflat că a lucrat cîţiva ani într-o cîrciumă dintr-un orăşel de lîngă Madrid. Nu pot să vă spun decît atît: a fost o sericică foarte plăcută. (A. M. S.) 

● Mergînd pe stradă, într-o zi, aud paşi uşori în spatele meu. Mă întorc – nimeni. Îmi vine totuşi „geniala“ idee să mă uit şi în jos: un Schnauzer uriaş negru se oprise şi el, odată cu mine, pe trotuar. (S-a dovedit ulterior că nu mă urmărea pe mine, ci pe stăpînii lui, doi domni care vindeau fiare vechi şi care erau undeva înainte, pe aceeaşi stradă.) (I. P.) 

● Iranul a trimis pe orbita Pămîntului o maimuţă, care s-a întors vie. A arătat şi poze cu maimuţa plecînd şi revenind. Problema e că pozele au fost studiate, iar maimuţei care s-a întors îi lipseşte o aluniţă. Acum, ori călătoriile cosmice au efecte anti-aluniţe, ori Iranul a minţit, prima maimuţă a murit şi au încercat un truc. Făcîndu-se scandal şi fiind luaţi la mişto, preşedintele Ahmadinejad s-a enervat şi a zis că e gata să demonstreze capacitatea ţării sale de a trimite animale vii pe orbită, oferindu-se să fie chiar el primul cosmonaut iranian. Eu găsesc că e o idee foarte bună, zic să punem mînă de la mînă pentru o navetă de două locuri, ca să-l ia cu el şi pe ăla mic din Coreea de Nord. (C. G.) 

● În dimineaţa zilei de 25 februarie, un bărbat a intrat în sediul Poliţiei din Bradford şi le-a predat poliţiştilor un suspect pe care se pare că-l căutau de ceva vreme. N-ar fi nimic extraordinar în asta dacă nu v-aş mai spune că bărbatul era îmbrăcat într-un costum de Batman şi că identitatea lui rămîne pînă în ziua de azi necunoscută. (L. V.)

 ● Am vizitat „primul concept store“ deschis de unul dintre cele mai importante lanţuri de supermarket-uri de la noi. Din concept n-am înţeles mare lucru, totuşi am admirat fructe exotice de care n-auzisem în viaţa mea, la 10 lei bucata, am savurat la modul imaginar beri cu 30 de lei şi am mirosit brînzeturi sofisticate care costă peste 200 de lei kilogramul. M-am uitat în jurul meu – cei mai mulţi dintre clienţi făceau exact acelaşi lucru, apoi plecau cu cîte o pîine şi o cutie de lapte în sacoşă. O fi acest concept store o invenţie capitalistă, dar mi-a amintit de expoziţiile „de mîncare“ de pe vremea ailaltă, cînd lumea venea ca la muzeu. Cam trist. (A. P.) 

 X = NIŞTE ACORDURI INSPIRATE  DE O CUMPĂRĂTOARE,  DUPĂ 33 DE ANI DE E-URI 

● În tramvaiul 1 s-a urcat un cetăţean de etnie romă, cu o scripcă, şi a început cu nişte acorduri din Vivaldi. Un alt cetăţean rom, aflat pe un scaun puţin mai încolo, a început să-l apostrofeze, în jargonul obişnuit: băgat, scos, afurisit etc. Intervine un al treilea cetăţean rom, în favoarea primului, apostrofîndu-l în consecinţă pe al doilea: „Ce ţi-a făcut omu’, bă idiotule, de nu-l laşi să-şi facă treaba?! Ce-ai tu cu treaba lui de nu-l laşi să-şi cîştige banu’?!“ Şi iar băgat, scos, afurisit, tot tacîmul… Primul cetăţean, încurajat de susţinere, prinde curaj şi revine în prim-plan, de unde păşise spăsit îndărăt, cîţiva paşi. „Domnule – i se adresează reverenţios primului –, cu tramvaiul circulă lumea cultă. Eu cînt pentru lumea cultă. Ce, ai fi vrut să-ţi cînt manele, ehe?!“ Cînd doi se ceartă, al treilea îşi adaptează repertoriul, la cererea publicului. În tramvai se putea asculta Beethoven… (R. M.) 

● Pe tarabe, printre alte produse ale presei de azi, ceva nou: „Păpuşi de porţelan inspirate de renumite personaje din literatura universală, în rochii de epocă luxoase! Primul număr: Doamna Bovary“. Dacă-i pe-aşa, Doamna Bovary nu mai sînt eu. (D. S.) 

● Într-un supermarket bucureştean, o vînzătoare către o cumpărătoare: „Dacă nu puteţi cu lopăţica, puteţi lua rahatul şi cu mîna.“ La aşa îndemn, cît contează, totuşi, contextul! (S. G.)

 ● S-a descoperit, în sfîrşit, cum a fost mumificată inima Regelui Richard I (mort în anul 1199). Pentru compoziţia substanţei îmbălsămătoare s-au folosit ingrediente ce apar în textul Bibliei: mercur, polen de mirt, margarete, mentă şi patlagină şi răşină de tămîie, pin, stejar şi plop. Richard I n-a fost primit în Rai decît în anul 1232, adică după 33 de ani de Purgatoriu în care şi-a ispăşit păcatele lumeşti. Aşa a anunţat la vremea respectivă episcopul de Rochester. (M. C.) 

● Habar n-aveam că şi sarea din comerţ conţine E-uri. Este vorba despre E536 – un antiaglomerant. Aşadar, dacă vreţi să săraţi mai sănătos, vă rog, mai răsfiraţi! (A. P.)

Foto I. Popovici

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.