Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 478 din 11-17 aprilie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

CICĂ VARIANTA ROMÂNEASCĂ
A EVAZIUNII FISCALE
POATE INFLUENŢA MODUL
ÎN CARE E ALCĂTUITĂ CHITANŢA


● Cică efectul placebo funcţionează mai greu la oamenii răi. (M. C.)

● Un nene zice în telefon: „Mă băiatule, io pot s-aprob formal şi fac ca mine“. Extrapolînd (dar nu prea mult), potsaprobformal ar fi varianta romånească a unui gentlemen’s agreement. (D. S.)

● Jérôme Cahuzac a recunoscut că are un cont secret într-o bancă elveţiană. Fostul ministru francez al Bugetului era, printre altele, responsabil cu lupta împotriva evaziunii fiscale. Preşedintele Hollande a declarat că e „şocat“ să afle că tocmai cel care trebuia să verifice evaziunea era, de fapt, evazionist. Singurii care n-au fost deloc surprinşi sînt francezii înstăriţi – cei care nu votează cu socialiştii şi care, oricum, reuşesc să evite nemilosul sistem fiscal francez, exportînd mare parte a veniturilor în ţări mai prietenoase cu banii lor. Pentru stînga, Cahuzac e decredibilizat. Nu e exclus să-l vedem, în curînd, înrolat în UMP. (M. M.)

● La Ateneu va avea loc luna aceasta un eveniment special, menit să arate că muzica lui Bach, Mozart, Brahms sau Charlie Parker poate influenţa modul în care sînt conduse companiile. Probabil că o firmă se conduce mai bine în armonie şi desigur e ceva interesant în toată această chestiune. E de imaginat că, pe muzică, producţia creşte şi toată lumea e mulţumită, la fel ca în cazul vacilor despre care s-a constatat că dau mai mult lapte dacă li se pune muzică simfonică în grajd. Dar cum ar fi, de pildă, ca la şedinţe, directorul, în loc de obişnuitele discursuri mobilizatoare ţinute angajaţilor, să cînte arii din opere? Iar şefii de departamente să-i ţină isonul, în canon? Secretara ar prezenta de fiecare dată un număr de balet, iar femeile de serviciu ar putea dansa cu măturile. (A. M.)

● Victor Piţurcă a spus despre Mitică Dragomir că e îmbrăcat „cu un costum de la o mie nouă sute şapte sute“. E evident că selecţionerul nu prea le are cu numerele, aşa că ar fi bine să-l înveţe cineva ce nu ştie. S-o luăm cu începutul: o echipă de fotbal e alcătuită din 11 jucători. (A. P.)

● Cred că e cel mai comic-tembel mesaj justiţiar pe care l-am citit vreodată. L-am găsit pe un site de anunţuri. De la nume am păstrat doar iniţialele, dar şi aşa e suficient. „AVETI grija la prapadita de G. O. sat Badesti com Pietrosani jud Arges, e o HOATA jegoasa, va da chitanta cum ca v-a trimis coletul si a doua zi se duce si il intoarce astfel ea va fura voua hainele pe care le trimiteti si voi primit experienta in haine pierdute, nu va lasati inselati de toate lepadaturile ca aceasta persoana. Alta hoata ratata: S. M. Jud Bacau.“ V-aţi gîndit vreodată că o rochie ar putea stîrni atîta patimă? Sau să fie pasiune? (A. M. S.)

CINE CREDE CĂ
O NUANŢĂ TRICOLORĂ AR PUTEA
TRĂI ÎNTR-UN AMOR DIN COLENTINA
E SĂNĂTOS


● Crin Antonescu: „Cine crede că scopul ultim al lui Antonescu sau PNL este să devin eu preşedintele ţării cu orice preţ, se înşeală amarnic şi plăteşte pe loc.“ Eu cred că aşa e: scopul ultim al lui Antonescu e să devină preşedintele ţării. Bine, mă înşel amarnic şi plătesc pe loc (cît, unde?…). Cei care „nu se înşeală amarnic“ vor plăti în rate. (M. V.)

● Nu doar albastrul de Voroneţ e unic în lume, dar şi albastrul mayaş, de o nuanţă foarte intensă, al cărui secret este căutat de ceva vreme. Recent, un cercetător spaniol a venit cu o nouă explicaţie: pentru albastrul mayaş s-a folosit albastrul indigo extras dintr-o plantă şi galbenul dehidroindigo obţinut din aceeaşi plantă, tratată însă la o altă temperatură. Pentru cei care vor să se apuce de pictură. (M. C.)

● „Uite ce-ţi propun, dragă vecine secui: eu îţi dau autonomie, nu doar culturală sau teritorială în cadrul Statului român, ci totală, fă-ţi ţara ta, îţi dau eu din pămîntul meu şi fă-ţi tu ţara ta în mijlocul României. Steag ai deja, îţi mai trebuie ţara, se pare că-n ţara mea nu-ţi place. Şi pentru că-s generos şi nu-mi place să te văd cum te zbaţi în chinurile unor frustrări dureroase, sînt dispus să fac ce-am zis mai sus.“ E începutul unui text ironic, răutăcios, vag ameninţător, care circulă zilele astea pe e-mail, post „bentiţa tricoloră“. Mie mi l-a trimis vărul meu de la Cluj. Cel mai bun prieten al lui este ungur, dar el nu se pune. (A. P.)

● Conservatorul Iain Duncan Smith, ministrul britanic al Muncii, a făcut de curînd la BBC o declaraţie riscantă, cînd a fost întrebat despre reforma sistemului de ajutoare sociale: aceea cum că el ar putea trăi cu 53 de lire (ceea ce înseamnă în jur de 62 de euro) pe săptămînă. Compatrioţii săi s-au mobilizat şi au semnat o petiţie (în număr de 380.000), prin care îi cer ministrului să pună în aplicare acest scenariu şi să renunţe la veniturile sale pentru cel puţin un an. Mi se pare un principiu sănătos: ai scos porumbelul din gură, plăteşti. (A. M. S.)

● Doamnelor şi domnilor, poetul Marius Tucă: „Mă tem că je t’aime / Pînă la nervură, pînă la arsură, / Atom cu atom, celulă cu celulă / Mă tem că te temi“, „Am să ascult Phoenix pînă la sfîrşitul lumii, / În braţele ei, nedespărţit de ea, fată verde cu părul pădure, / Într-un amor care nu poate fi oprit nici măcar de el însuşi“, „Click aici, dobitocilor, / Nu mai căscaţi, nu mai ezitaţi, / Folosiţi mouse-ul şi intraţi fără teamă, / Vă cheamă maţele puturoase ale Internetului“ etc. Restul, pe jurnalul.ro (L. V.)

● Un graffiti, pe un zid de bloc: „Iisus din Colentina“. Oare o fi vreun Iisus şi la mine, pe Calea Moşilor? Şi vreo trei sfinţi în Piaţa Obor? (A. P.)

● McDonald’s-urile neaoşe au adoptat tradiţia ortodoxă: poţi mînca acolo produse de post, printre care… Morcobeţe. În traducere – morcovi tăiaţi la pungă, din cei care se dau gratis, pentru început, la unele restaurante italieneşti. Oricum, e sănătos. (I. P.)

TREI SACI DE PLASTIC
ŞTIU PREA BINE CÎT DE GREU E
SĂ GĂSEŞTI SURLE ŞI TRÎMBIŢE,
ÎNSĂ CU TOŢII COLPORTEAZĂ
O ŞTIRE MAI VECHE


● Din ciclul „Încercaţi asta acasă“, unul dintre cele mai simpatice articole din ultima vreme l-am citit în Scientific American, învăţînd cum se clonează o varză. E nevoie de o varză, trei prosoape de hîrtie, trei saci de plastic, apă, cuţit şi un marker. Găsiţi procedura pe Internet. (M. C.)

● Şoferii de pe drumurile patriei ştiu prea bine cît de greu e să găseşti locuri de parcare. Chiar şi norocoşii care au reuşit să închirieze cîte un astfel de loc în apropierea blocului lor o păţesc adesea, găsindu-şi locurile ocupate. Un clujean pare că a găsit soluţia la această problemă, punînd un afiş „ameninţător“, cu textul: „Nu parca aici (6 metri)!!! Dau amendă 24/24! Dezumflu roţi! Vopsesc parbrize! Zgîrii tot!“. (P. M.)

● Zilele trecute a fost lansat, cu surle şi trîmbiţe, imnul staţiunii Mamaia. Am reţinut cîte ceva din refrenul cîntat de Loredana Groza pe scena Casei de Cultură din Constanţa: „Uite luna, uite valu’, / Uite vine salvamaru’“. Oare versurile îi aparţin primarului Mazăre? (S. G.)

● Luis Goytisolo – care tocmai a luat Premiul de Eseu Anagrama pe 2013 (pentru un eseu despre „natura romanului“, ca să vedeţi ce mai prinde în peninsulă) – e şi el nemulţumit de critică: întrebat de un internaut, pe site-ul elpais.es, dacă are vreo şansă la Premiul Nobel, Goytisolo a răspuns că, din cîte ştie, nici un critic nu l-a propus pentru acest premiu, însă cu toţii colportează, an de an, zvonuri venite dinspre Academia Suedeză. Rumorile se referă însă, an de an, mai degrabă la şansele lui Vila-Matas de a lua celebrul premiu. (S. S.)

● O ştire mai veche, dar atît de actuală: „Un crevete psihopat din Marea Neagră sperie biologii britanici.“ (L. V.)

Foto: E. Farkas

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.