Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 482 din 9-15 mai 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ DUPĂ SĂPTĂMÎNA
CU MAIONEZĂ VINE DEPRESIA
CU MÎNECĂ LUNGĂ,
CE-O SĂ MAI URMEZE?


● Pînă de curînd eram convins că tehnologia HD e cea mai tare. Ce poate fi mai tare ca High Definition? Păi, Full High Definition, pe scurt: full HD. Se poate şi mai tare? Se poate: Ultra High Definition. Dacă după full vine ultra, ce-o să mai urmeze? (M. M.)

● După ani întregi de populism culinar, filiala PSD Iaşi a hotărît să nu mai dea mici şi bere de 1 Mai: „Sîntem în Săptămîna Patimilor şi nu vom organiza nici o acţiune cu mici şi bere în aer liber. Nu poţi aduce fanfara şi să dai de băut oamenilor“, a declarat Mihai Chirica, viceprimar al municipiului şi liderul PSD Iaşi. În schimb, filiala PSD va organiza prin oraş manifestări „cu caracter religios“. Puţine lucruri sînt mai periculoase decît o gaşcă de socialişti habotnici. (L. V.)

● La restaurantul Koket din Cîmpulung-Muscel comand salata casei, care va să zică „salata Koket“, însă o rog pe chelneriţă să nu-mi pună maioneză. Nu se poate – zice –, că aşa e salata, cu maioneză. Dar eu nu vreau maioneză – zic. Comandaţi altă salată – zice. Vreau „Koket“ fără maioneză – zic. Nu se poate – zice –, ce să pună în loc de maioneză? Iaurt – zic. Cu ce? – zice. Cu coriandru sau mentă – zic. Aha – zice, cu tonul ăla: „E nebună, să n-o contrazicem“. Peste cîteva minute, căutînd o toaletă, aud dinspre bucătărie hohote de rîs, cu lacrimi şi icneli: „Co-ri-an-dru, men-tă!!!!!“ (S. S.)

● După ce am aflat că şi animalele pot suferi după pierderea unui companion, unele cunoscînd chiar depresia – un articol care mi-a dat speranţă –, am citit că, de la musculiţe, trecînd prin peşti, pînă la cimpanzei, aproape toate speciile au felul lor de a-şi înşela partenerii, fie că e vorba de mîncare, fie că e vorba de sex. Nici animalele nu sînt mai bune decît oamenii. (M. C.)

● Guturaiul sau căpuşa? Am intrat în această dilemă ascultînd la radio sfaturi utile pentru a ne feri de căpuşe: dacă mergem la iarbă verde, tre’ să purtăm pantaloni lungi, bluze/cămăşi cu mînecă lungă, iar încălţămintea „să nu fie decupată“. Pe căldura asta? Dacă ne trebuie salopetă şi cizme de cauciuc, atunci de ce-am mai ieşi la iarbă verde „să ne răcorim“? Nu-i mai bine să stăm în casă, să dăm drumul la aer condiţionat şi să ne-alegem cu un simplu şi „benign“ guturai? (M. V.)

MARŢI SE ÎMPLINESC 32 DE ANI
DE CÎND NOUĂ ELEFANŢI
FĂCUŢI MANUAL
ZBURAU PE STRADĂ, ÎN PREAJMA
PATINOARULUI FĂRĂ ACOPERIRE


● Marţi se împlinesc 32 de ani de cînd de la Baikonur a fost lansată misiunea Soiuz 40, avîndu-l la bord pe Dumitru Prunariu, un român despre care se poate spune că a văzut cîte ceva la viaţa lui. (M. C.)

● Din categoria „Ce oferte îţi mai fac comercianţii ambulanţi cînd stai la terasă şi bei bere“: „Nu vreţi să vedeţi nouă elefanţi făcuţi manual?“ Refuzul îl descumpăneşte pe domnul în vîrstă, cu pălărie: „Mă rog, erau frumoşi!“ (A. P.)

● O maşină a Poştei Române a pierdut pe traseu un sac de bani, în comuna Tomeşti din judeţul Iaşi. Cine s-a nimerit la faţa locului a pus mîna pe ce-a putut, după care a şters-o. Ilie Andrieş, poliţistul local, descrie astfel scena: „Banii zburau pe stradă şi prin şanţuri, iar sacul pe care scria «Poşta Română» era undeva mai la deal, era desfăcut, gol“. Jurnalistul de la Adevărul observă: „Toţi cei care îşi umpluseră buzunarele se răspîndiseră ca potîrnichile.“ Neam de poeţi. (L. V.)

● Proprietarii de cîini rîd mai mult sau mai puţin decît proprietarii de pisici? Ei bine, s-a aflat şi asta: comportamentul cîinilor în societate asigură mai multe oportunităţi ludice pentru stăpînii lor. Acum se cercetează ce anume îi face pe oameni să rîdă în preajma animalelor lor de companie. (M. C.)

● Cică aeroportul din Braşov ar putea fi gata în 2016. De ce o fi nevoie de atîţia ani ca să faci o biată pistă de beton şi un terminal? Pare o poveste din aceeaşi categorie cu a patinoarului pentru FOTE din Poiana Braşov, a cărui construcţie a lîncezit cu lunile, pentru ca apoi să fie făcută pe brînci, în ultimul moment. O fi vorba de specificul naţional, dar poate că e şi ceva local, adică niscai braşoave. (A. M.)

● Un puşcăriaş din America e regele puşcăriei. A reuşit, nu se ştie cum, să seducă 13 gardiene. Patru dintre ele au rămas însărcinate. Trei şi-au tatuat numele lui pe diverse părţi ale corpului. Şi toate îi ajută – pe el şi pe tovarăşii lui de puşcărie – să-şi continue afacerile de după gratii: trafic de alcool şi droguri, clonare de carduri, operaţiuni cu cecuri fără acoperire etc. Nu se ştie exact cum a fost demascată această grupare, ajunsă acum în atenţia FBI. Probabil că au fost turnaţi de o femeie geloasă… (M. M.)

INDICII CĂ TE PAŞTE
UN FEL DE ANTIUTOPIE:
INVENTATORUL LUI DUMNEZEU
S-A PRĂBUŞIT PE JOS, VA FI NEVOIE
DE UN AN PENTRU O PAUZĂ


● Deschid Yahoo! şi-mi sare în ochi următorul titlu al unei „ştiri“: „5 indicii că te paşte nefericirea“. Să înţeleg că toate „reţetele fericirii“ de pînă acum, pe care le puteam găsi pe net, au dat greş? (A. P.)

● Ca să fii în trend azi, îţi cumperi blugi rupţi (cu variantele: uşor agăţaţi sau sfîşiaţi de-a dreptul), ojă care crapă pe unghie (în mod special!), tricouri gata scămoşate şi tenişi murdari (din fabricaţie). Mi se pare mie sau trăim un fel de antiutopie vestimentară? (S. G.)

● Albert Hofmann, inventatorul LSD-ului, a murit marţi, 29 aprilie 2013. Avea 102 ani. (L. V.)

● Jen Campbell – poetă şi scriitoare britanică şi librar într-un anticariat din Londra – a publicat, în aprilie anul acesta, cel de-al doilea volum din seria „Cititorii spun lucruri trăsnite“, intitulat More Weird Things Customers Say in Bookshops. Iată o mostră din perlele culese de-a lungul timpului: „Clientul (gîndindu-se): Cît ar valora un exemplar cu autograf din Biblie? Librarul: Cu autograful cui? Clientul: Păi… Nu ştiu… Nu al lui Dumnezeu, evident. (rîde agitat) Asta ar fi absurd… nu-i aşa?“ (P. M.)

● Mergînd, aşa, pe stradă, pe la Unirii, mă gîndeam ce zi frumoasă şi liniştită e, şi cum se bucură toată lumea din jur de ea. Deodată, chiar în faţa mea, la stopul la care aşteptam, un tînăr în pantaloni scurţi, uşor ponosit, s-a prăbuşit pe jos. În afară de tovarăşul său, care se bălăngănea şi el, ceilalţi oameni nu l-au băgat în seamă, continuîndu-şi ziua de primăvară. (I. P.)

● Chiar dacă despre ochelarii Google s-a spus că se vor comercializa în 2014, New York Times e deja pregătit. Marele cotidian american a scos pe piaţă propria aplicaţie pentru viitorii Google Glass. Această aplicaţie le va permite „cyber-ochelariştilor“ să recunoască alerte, texte scurte şi rezumate ale articolelor. Potrivit ultimelor studii, va fi nevoie de un an pentru ca ochelarii Google să fie popularizaţi, avînd în vedere că preţul cu care vor intra pe piaţă va fi unul mare: 1500 de euro. Se pare, însă, că aşteptarea va merita, căci vor revoluţiona lumea. (A. M. S.)

● După Buzău (şi înainte de a mai lua o pauză), drumul numelor de firme romåneşti ne poartă prin Mangalia, Medgidia, Năvodari şi Oneşti: Eclatant SRL, Ordinul Dragonului SRL, Kilipir Activ SRL, Passo Doble SRL, Mărul Lui Adam SRL, Zorile Toys SRL, Inter Etnica SRL, Potpuriu SRL, Ziua Speranţei SRL, Tot Înainte Dinamic SRL, Transbitum SRL, Européenne De Bois SRL, Selectiv SRL, Ghe Jan SRL, Harnicii Cocoşei SRL, Ceva Bun SRL, Amuzament 777 SRL, Poarta Edenului SRL, Lacrima SRL, La Creţu Fresh Fast Food SRL, Moldo Absolut SRL, Cont & Cost SRL, Nae Interstar SRL, Medeleni Vis SRL, Sturionul Vesel SRL, Gică Şi Moşu SRL, Mezozoica SRL, Pas Cu Pas SRL, Iliescu Ship SRL, Steaguri 24 SRL, Lady Eu Doina SRL, Tånăr Şi Puternic SRL, Pitic Activ SRL, Stare Bună SRL, Act Valabil SRL, Sănătate Prieteni Şi Bani SRL, La Tot SRL. (D. S.)

Foto: S. Suciu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Atenție, șoferi! Se anunță un protest uriaș cu 30.000 de persoane în Piața Victoriei. Vor fi restricții de trafic
Aproximativ 30.000 de protestatari ar urma să participe astăzi la un miting împotriva prevederilor din ordonanța trenuleț, dar și împotriva Legii pensiilor. Autoritățile anunță restricții de trafic în zonă, între orele 13:00 și 16:00.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Călin Georgescu își cheamă susținătorii în Parcul Tineretului pentru „Marea Horă a Unirii Neamului”
Călin Georgescu și-a anunțat susținătorii să meargă vineri, 24 ianuarie, în Parcul Tineretului, la „Marea Horă a Unirii Neamului”. Inițiativa este susținută și de partidul AUR, care și-a anunțat prezența, după ce, în urmă cu o zi, l-a reconfirmat pe Călin Georgescu candidatul formațiunii politice.
test vizual jpeg
Doar 35% din populația lumii poate descoperi ce e greșit în imagine. Fă testul și vezi dacă în tine zace un mic geniu
La prima vedere, poate părea o provocare aproape banală. Însă, acest test de inteligență aparent atât de simplu este, de fapt, extrem de dificil! În această imagine se ascunde un detaliu greșit, iar tot ce trebuie să facem este să îl găsim în cel mult 8 secunde!
doctor ce tine o inima de plastic in fata pieptului cardiologie chinica hereditas png
Ce mănâncă un cardiolog la micul dejun pentru o tensiune arterială mai bună. Aceste alimente sunt la îndemâna oricui
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, deoarece poate oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a trece cu brio peste o zi plină.
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Călin Georgescu, pus la podea de încă un personaj influent din fotbal. Gigi Becali s-a delimitat deja de candidatul independent
Călin Georgescu, 62 de ani, nu are trecere printre puternicii zile din fotbalul românesc.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Donald Trump, „onorat” să graţieze 23 de americani urmăriţi penal pentru manifestaţii anti-avort. „Este o mare onoare să semnez acest lucru”
Donald Trump a semnat un decret de graţiere pentru 23 de persoane care erau urmărite penal pentru participarea lor la manifestaţii împotriva avortului.
moscova 2021 jpg
Imaginile din spațiu care dovedesc faptul că Moscova este în declin economic. „Este mult mai întunecat acum”
Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, a exprimat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor economice oficiale prezentate de Rusia.
Radioterapie (3) png
Tratamentele ultrarapide pentru cancer ar putea înlocui radioterapia convențională. Ședințe care durează mai puțin de o secundă
Și mai multe tipuri de cancere decât sunt tratate în prezent prin radioterapia convențională ar putea fi tratate în viitor, cu mai puține efecte secundare, folosindu-se un tratament de pionierat. O nouă generație de aparate de radioterapie este testată.
ploua umbrela jpg
Prognoza meteo vineri, 24 ianuarie. Vremea va fi caldă, dar cerul rămâne schimbător şi se aşteaptă precipitaţii mixte
Potrivit prognozei emise de ANM, deşi vremea se încălzeşte uşor, cerul rămâne mai mult noros pe parcursul zilei şi sunt aşteptate precipitaţii mixte.