Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 482 din 9-15 mai 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ DUPĂ SĂPTĂMÎNA
CU MAIONEZĂ VINE DEPRESIA
CU MÎNECĂ LUNGĂ,
CE-O SĂ MAI URMEZE?


● Pînă de curînd eram convins că tehnologia HD e cea mai tare. Ce poate fi mai tare ca High Definition? Păi, Full High Definition, pe scurt: full HD. Se poate şi mai tare? Se poate: Ultra High Definition. Dacă după full vine ultra, ce-o să mai urmeze? (M. M.)

● După ani întregi de populism culinar, filiala PSD Iaşi a hotărît să nu mai dea mici şi bere de 1 Mai: „Sîntem în Săptămîna Patimilor şi nu vom organiza nici o acţiune cu mici şi bere în aer liber. Nu poţi aduce fanfara şi să dai de băut oamenilor“, a declarat Mihai Chirica, viceprimar al municipiului şi liderul PSD Iaşi. În schimb, filiala PSD va organiza prin oraş manifestări „cu caracter religios“. Puţine lucruri sînt mai periculoase decît o gaşcă de socialişti habotnici. (L. V.)

● La restaurantul Koket din Cîmpulung-Muscel comand salata casei, care va să zică „salata Koket“, însă o rog pe chelneriţă să nu-mi pună maioneză. Nu se poate – zice –, că aşa e salata, cu maioneză. Dar eu nu vreau maioneză – zic. Comandaţi altă salată – zice. Vreau „Koket“ fără maioneză – zic. Nu se poate – zice –, ce să pună în loc de maioneză? Iaurt – zic. Cu ce? – zice. Cu coriandru sau mentă – zic. Aha – zice, cu tonul ăla: „E nebună, să n-o contrazicem“. Peste cîteva minute, căutînd o toaletă, aud dinspre bucătărie hohote de rîs, cu lacrimi şi icneli: „Co-ri-an-dru, men-tă!!!!!“ (S. S.)

● După ce am aflat că şi animalele pot suferi după pierderea unui companion, unele cunoscînd chiar depresia – un articol care mi-a dat speranţă –, am citit că, de la musculiţe, trecînd prin peşti, pînă la cimpanzei, aproape toate speciile au felul lor de a-şi înşela partenerii, fie că e vorba de mîncare, fie că e vorba de sex. Nici animalele nu sînt mai bune decît oamenii. (M. C.)

● Guturaiul sau căpuşa? Am intrat în această dilemă ascultînd la radio sfaturi utile pentru a ne feri de căpuşe: dacă mergem la iarbă verde, tre’ să purtăm pantaloni lungi, bluze/cămăşi cu mînecă lungă, iar încălţămintea „să nu fie decupată“. Pe căldura asta? Dacă ne trebuie salopetă şi cizme de cauciuc, atunci de ce-am mai ieşi la iarbă verde „să ne răcorim“? Nu-i mai bine să stăm în casă, să dăm drumul la aer condiţionat şi să ne-alegem cu un simplu şi „benign“ guturai? (M. V.)

MARŢI SE ÎMPLINESC 32 DE ANI
DE CÎND NOUĂ ELEFANŢI
FĂCUŢI MANUAL
ZBURAU PE STRADĂ, ÎN PREAJMA
PATINOARULUI FĂRĂ ACOPERIRE


● Marţi se împlinesc 32 de ani de cînd de la Baikonur a fost lansată misiunea Soiuz 40, avîndu-l la bord pe Dumitru Prunariu, un român despre care se poate spune că a văzut cîte ceva la viaţa lui. (M. C.)

● Din categoria „Ce oferte îţi mai fac comercianţii ambulanţi cînd stai la terasă şi bei bere“: „Nu vreţi să vedeţi nouă elefanţi făcuţi manual?“ Refuzul îl descumpăneşte pe domnul în vîrstă, cu pălărie: „Mă rog, erau frumoşi!“ (A. P.)

● O maşină a Poştei Române a pierdut pe traseu un sac de bani, în comuna Tomeşti din judeţul Iaşi. Cine s-a nimerit la faţa locului a pus mîna pe ce-a putut, după care a şters-o. Ilie Andrieş, poliţistul local, descrie astfel scena: „Banii zburau pe stradă şi prin şanţuri, iar sacul pe care scria «Poşta Română» era undeva mai la deal, era desfăcut, gol“. Jurnalistul de la Adevărul observă: „Toţi cei care îşi umpluseră buzunarele se răspîndiseră ca potîrnichile.“ Neam de poeţi. (L. V.)

● Proprietarii de cîini rîd mai mult sau mai puţin decît proprietarii de pisici? Ei bine, s-a aflat şi asta: comportamentul cîinilor în societate asigură mai multe oportunităţi ludice pentru stăpînii lor. Acum se cercetează ce anume îi face pe oameni să rîdă în preajma animalelor lor de companie. (M. C.)

● Cică aeroportul din Braşov ar putea fi gata în 2016. De ce o fi nevoie de atîţia ani ca să faci o biată pistă de beton şi un terminal? Pare o poveste din aceeaşi categorie cu a patinoarului pentru FOTE din Poiana Braşov, a cărui construcţie a lîncezit cu lunile, pentru ca apoi să fie făcută pe brînci, în ultimul moment. O fi vorba de specificul naţional, dar poate că e şi ceva local, adică niscai braşoave. (A. M.)

● Un puşcăriaş din America e regele puşcăriei. A reuşit, nu se ştie cum, să seducă 13 gardiene. Patru dintre ele au rămas însărcinate. Trei şi-au tatuat numele lui pe diverse părţi ale corpului. Şi toate îi ajută – pe el şi pe tovarăşii lui de puşcărie – să-şi continue afacerile de după gratii: trafic de alcool şi droguri, clonare de carduri, operaţiuni cu cecuri fără acoperire etc. Nu se ştie exact cum a fost demascată această grupare, ajunsă acum în atenţia FBI. Probabil că au fost turnaţi de o femeie geloasă… (M. M.)

INDICII CĂ TE PAŞTE
UN FEL DE ANTIUTOPIE:
INVENTATORUL LUI DUMNEZEU
S-A PRĂBUŞIT PE JOS, VA FI NEVOIE
DE UN AN PENTRU O PAUZĂ


● Deschid Yahoo! şi-mi sare în ochi următorul titlu al unei „ştiri“: „5 indicii că te paşte nefericirea“. Să înţeleg că toate „reţetele fericirii“ de pînă acum, pe care le puteam găsi pe net, au dat greş? (A. P.)

● Ca să fii în trend azi, îţi cumperi blugi rupţi (cu variantele: uşor agăţaţi sau sfîşiaţi de-a dreptul), ojă care crapă pe unghie (în mod special!), tricouri gata scămoşate şi tenişi murdari (din fabricaţie). Mi se pare mie sau trăim un fel de antiutopie vestimentară? (S. G.)

● Albert Hofmann, inventatorul LSD-ului, a murit marţi, 29 aprilie 2013. Avea 102 ani. (L. V.)

● Jen Campbell – poetă şi scriitoare britanică şi librar într-un anticariat din Londra – a publicat, în aprilie anul acesta, cel de-al doilea volum din seria „Cititorii spun lucruri trăsnite“, intitulat More Weird Things Customers Say in Bookshops. Iată o mostră din perlele culese de-a lungul timpului: „Clientul (gîndindu-se): Cît ar valora un exemplar cu autograf din Biblie? Librarul: Cu autograful cui? Clientul: Păi… Nu ştiu… Nu al lui Dumnezeu, evident. (rîde agitat) Asta ar fi absurd… nu-i aşa?“ (P. M.)

● Mergînd, aşa, pe stradă, pe la Unirii, mă gîndeam ce zi frumoasă şi liniştită e, şi cum se bucură toată lumea din jur de ea. Deodată, chiar în faţa mea, la stopul la care aşteptam, un tînăr în pantaloni scurţi, uşor ponosit, s-a prăbuşit pe jos. În afară de tovarăşul său, care se bălăngănea şi el, ceilalţi oameni nu l-au băgat în seamă, continuîndu-şi ziua de primăvară. (I. P.)

● Chiar dacă despre ochelarii Google s-a spus că se vor comercializa în 2014, New York Times e deja pregătit. Marele cotidian american a scos pe piaţă propria aplicaţie pentru viitorii Google Glass. Această aplicaţie le va permite „cyber-ochelariştilor“ să recunoască alerte, texte scurte şi rezumate ale articolelor. Potrivit ultimelor studii, va fi nevoie de un an pentru ca ochelarii Google să fie popularizaţi, avînd în vedere că preţul cu care vor intra pe piaţă va fi unul mare: 1500 de euro. Se pare, însă, că aşteptarea va merita, căci vor revoluţiona lumea. (A. M. S.)

● După Buzău (şi înainte de a mai lua o pauză), drumul numelor de firme romåneşti ne poartă prin Mangalia, Medgidia, Năvodari şi Oneşti: Eclatant SRL, Ordinul Dragonului SRL, Kilipir Activ SRL, Passo Doble SRL, Mărul Lui Adam SRL, Zorile Toys SRL, Inter Etnica SRL, Potpuriu SRL, Ziua Speranţei SRL, Tot Înainte Dinamic SRL, Transbitum SRL, Européenne De Bois SRL, Selectiv SRL, Ghe Jan SRL, Harnicii Cocoşei SRL, Ceva Bun SRL, Amuzament 777 SRL, Poarta Edenului SRL, Lacrima SRL, La Creţu Fresh Fast Food SRL, Moldo Absolut SRL, Cont & Cost SRL, Nae Interstar SRL, Medeleni Vis SRL, Sturionul Vesel SRL, Gică Şi Moşu SRL, Mezozoica SRL, Pas Cu Pas SRL, Iliescu Ship SRL, Steaguri 24 SRL, Lady Eu Doina SRL, Tånăr Şi Puternic SRL, Pitic Activ SRL, Stare Bună SRL, Act Valabil SRL, Sănătate Prieteni Şi Bani SRL, La Tot SRL. (D. S.)

Foto: S. Suciu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.