Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 484 din 23-29 mai 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-O ZI, CEI CE APAR
DIN CÎND ÎN CÎND SE POT ÎNTREBA
DACĂ LUCRURILE VOR CONTINUA
SĂ-I PRIMEASCĂ ÎN LOCURILE BUNE


● Într-o zi, urc (o fac adesea) într-un autobuz 381. Înăuntru, o hîrtie lipită pe un geam (şi semnată „Conducerea RATB“) mă pune în gardă: „Acest autobuz nu este prevăzut cu aer condiţionat în salon“. Elementar, dragă Watson: pe liniile RATB nu poţi avea parte de aer condiţionat decît în budoar. (D. S.)

● Potrivit celor scrise pe nişte panouri, Parcul Drumul Taberei, fost Moghioroş, este în curs de a fi „reabilitat“. Cei ce ştiu cît de cît limba română se pot întreba, pe bună dreptate, ce rău o fi făcut parcul de are nevoie să fie reabilitat. Se pot întreba şi dacă, dincolo de reabilitare, nu se va face totuşi o reamenajare a parcului. (A. M.)

● Ştiţi, probabil, ştirile acelea care apar din cînd în cînd despre scrisori care ajung la destinatar după ani întregi. Mi s-a întîmplat ceva asemănător. Un e-mail trimis de un coleg din redacţia unui post de radio străin pe 19 martie, ora 16,14, mi-a intrat în inbox pe 14 mai, ora 11,55. Să înţeleg că uneori şi e-mail-ul „lucrează“ ca poşta tradiţională, sau să cad în teoria conspiraţiei (căci, nu-i aşa, e vorba de un post străin) şi să zic, ca pe vremuri, „Mai răsfiraţi, băieţi, mai răsfiraţi…“? (M. V.)

● S-a prăbuşit o clădire în Centrul Vechi. Pur şi simplu. Noroc că nu era nimeni în ea. Însă dacă lucrurile vor continua aşa, adică turismul „de cîrciumă“ înfloreşte într-o zonă nerestaurată, neconsolidată etc., în vreo 20 de ani (şi cu sprijinul unui cutremur ceva mai consistent) vom merge la o bere în următoarele localuri: „La ruine“, „La moloz“, „Praf şi pulbere“, „Adio, mamă!“ şi la Club A… fost odată. (A. P.)

● 78.000 de oameni s-au înscris în primele două săptămîni pentru a se muta pe Marte în colonia olandeză Mars One, care ar trebui să-i primească pe imigranţii pămînteni începînd cu anul 2022. Din cauza mutaţiilor psihologice induse de noul mediu, acest autoexil nu mai are cale de întoarcere, spun organizatorii. Candidaţii vor fi antrenaţi timp de opt ani pentru a face faţă noilor condiţii de trai şi muncă. Înscrierile se vor termina la sfîrşitul lui august şi se aşteaptă încă o jumătate de milion de aplicanţi. Pe Marte aerul e irespirabil, iar temperatura medie este de -60ºC. Cît de indezirabilă poate ajunge viaţa pe Terra? (M. C.)

● Surprizele toaletelor continuă, chiar în locurile bune: într-un asemenea stabiliment al unei terase avangardiste, foarte trendy, un cîine tremurător zăcea pe jos în faţa unuia dintre WC-uri. Reacţiile utilizatorilor oscilau pe undeva între milă, silă şi frustrare (pentru că într-una din cele trei cabine nu se putea intra). (I. P.)

V-AŢI ÎNTREBAT VREODATĂ DE CE,
ÎN LOC SĂ SE CAUTE
ALTE ARII CULTURALE,
ORAŞUL A FOST ÎNGHIŢIT
DE PLANTE CARNIVORE?


● V-aţi întrebat vreodată de ce pe prea multe haine de la H&M scrie „Fabricat în Bangladesh“? Desigur, pentru că acolo există (prea) multe ateliere în care sînt asamblate haine ieftine, dar mai ales pentru că în Bangladesh ora de muncă se plăteşte cu 0,38 centime de euro (faţă de o medie de 20 de euro în UE), iar o nenorocire precum cea de luna trecută, cînd în oraşul Dacca din Bangladesh au murit peste 1100 de oameni, este urmată în principal de „pacte cu sindicatele“, adică apă de ploaie. (S. S.)

● La concursul Românii au talent au cîştigat trei cîini. De fapt, stăpînul lor, care i-a dresat. De fapt, cred că a fost mai mult decît un premiu, a fost un exemplu de iniţiativă civică pentru cei care se plîng de cîinii vagabonzi de pe străzi: în loc să se caute soluţii de a scăpa de ei, mai bine am învăţa cu toţii să-i dresăm. (S. G.)

● Nici o săptămînă fără Marga. De data asta, o declaraţie de presă făcută la Alba Iulia: „Cooperarea cu instituţiile Rusiei şi Chinei, cu alte arii culturale, ne interesează în mod aparte.“ Cu aria culturală din Azerbaidjan, de pildă (L. V.)

● A apărut o nouă companie de taxiuri. Se numeşte Taxi Legal. Pe portieră scrie că firma e înregistrată în Jilava. E vorba de oraşul în care „locuiesc“ cei mai mulţi penali. (M. M.)

● Îl cheamă Paul Templer şi pretinde că umbla cu caiacul pe rîul Zambezi cînd a fost înghiţit de un hipopotam. Întîmplarea are deja 17 ani, dar Templer tocmai a povestit pentru The Guardian cum a decurs atacul şi cum, după ce l-a mestecat puţin, hipopotamul l-a „vomitat“. Templer şi-a pierdut ambele braţe, dar îşi aminteşte despre acel moment cu nostalgie: „Timpul trece foarte lent cînd te afli într-un hipopotam.“ (M. C.)

● Intru în Florăria Amazon şi mă aştept să găsesc orhidee, liane, plante carnivore. Aiurea, numai garoafe, trandafiri, lalele. O junglă paşnică de Dîmboviţa. (A. P.)

PRIN POIENILE PATRIEI,
CÎTEVA ALTERNATIVE
(MAI MULT DE CINCI) PROVOACĂ,
ÎNTR-UN FEL, REZUMATUL


● O coincidenţă pe care n-am putut s-o trec cu vederea: în timp ce la televizor se vorbea despre „micii de la Bruxelles“, iar în meniul McDonald’s apăreau „McMicii“, grătarele au continuat să sfîrîie vesele şi neobosite pe pajişti şi prin poienile patriei. (P. M.)

● Un ziar recomandă cîteva alternative naturiste la Ibuprofen. Printre altele, scoarţă de salcie. Bine că am aflat. De acum încolo, cînd mă doare capul, o să mă duc în parc. (M. M.)

● Pentru a marca întoarcerea pe Pămînt, după ce a petrecut mai mult de cinci luni pe orbită, astronautul canadian Chris Hadfield a cîntat piesa „Space Oddity“ a lui David Bowie. S-a şi filmat în spaţiu, iar videoclipul l-a publicat pe YouTube. Rezultatul: un filmuleţ copleşitor şi emoţionant, care a făcut peste 11 milioane de vizualizări. Uneori, ficţiunea devine pur şi simplu realitate. Cum să interpretezi altfel spectacolul real din cosmos care se potrivea atît de bine cu versurile acelui cîntec, scris cu mai bine de 40 de ani în urmă? (A. M. S.)

● Ştirea că Angelina Jolie a făcut preventiv o dublă masectomie pentru că a aflat că este purtătoarea unei gene care provoacă cancer la sîn a surprins pe toată lumea. Acum îi mai dă cuiva mîna să zică că vedetele nu sînt făcute din carne, oase şi spaime, ca noi toţi, ceilalţi muritori? (A. M. S.)

● Cornel Nistorescu a scris un editorial pornind de la o fotografie trucată de Kamikaze. Doar că nu ştia că e trucată. E, într-un fel, rezumatul întregii sale cariere de jurnalist. (L. V.)

Foto: D. Goace

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Descoperirile arheologice recente dovedesc rolul și puterea femeilor din triburile celte Colaj Bournemouth University via AP
Misterul femeilor celte: ADN-ul antic și mormintele dezvăluie o putere ascunsă de milenii. Secretul interzis
În urmă cu mai bine de două milenii, romanii considerau femeile celte drept cele mai uimitoare figuri din istorie. Istoricii moderni nu le-au înțeles fascinația până când ultimele săpături arheologice, din sudul Angliei, au adus la lumină adevărul îngropat în adâncuri.
ceai cana shutterstock1 jpg
Cele mai bune ceaiuri pe care trebuie să le bei în sezonul rece pentru a dormi mai bine. Vei avea un somn garantat de 8 ore
Pe măsură ce zilele se scurtează și temperaturile scad, mulți dintre noi căutăm modalități de a ne relaxa și de a ne pregăti pentru o noapte de somn odihnitor. Un ceai fierbinte poate fi răspunsul perfect!
Destinații de vacanță pentru familii cu copii mai mult sau mai puțin prietenoase în Europa Foto Colaj
Cele mai prietenoase și cele mai puțin prietenoase țări din Europa pentru familii, în extrasezon
Călătoriți cu familia și doriți un loc plin de activități pentru toate vârstele? Descoperiți destinațiile care oferă nu doar o primire călduroasă, ci și experiențe de neuitat, potrivite pentru fiecare membru al familiei, potrivit jurnaliștilor străini.
image png
Cum se face desertul preferat a lui Mihai Eminescu. Se prepară și în zilele noastre. Mai mult, se regăsește și în meniul restaurantelor de top
Lapte de pasăre este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite deserturi din tradiția culinară românească. Asociat adesea cu momentele din copilărie, acest desert savuros este încă preparat în multe gospodării din România și se regăsește chiar și în meniurile restaurantelor de top, fiind apreciat
donald trump/ FOTO:X
Efectele măsurilor economice promise de Trump. Economist: „o operațiune similară a dus la căderea Uniunii Sovietice”
Creșterea taxelor vamale promisă de Trump și amenințarea UE cu taxe dacă nu cumpără mai multe produse americane reprezintă vești proaste pentru economia mondială, spune economistul Radu Nechita. Singura veste bună este decizia de a majora producția de petrol și gaze.
petre mihai bacanu
24 ianuarie: 36 de ani de la arestarea ziariștilor români care pregăteau apariția unei publicații anticomuniste
Pe 24 ianuarie a avut loc și Unirea Principatelor Române, dar în această dată s-a născut celebrul țăran autodidact Badea Cârțan și a murit Winston Churchill, fost prim-ministru al Marii Britanii.
aurel tamas 2 jpeg
Cum arată vila pe care Aurel Tămaș a construit-o ilegal. Primăria Cluj-Napoca a cerut în instanță demolarea construcției
În ciuda faptului că este nelipsit de la spectacolele organizate de Primăria Cluj-Napoca, cântărețul Aurel Tămaș a fost dat în judecată de instituția condusă de Emil Boc. Rapsodul popular este acuzat că a construit ilegal o vilă în pădurea Făget și trebuie s-o demoleze.
examen jpg
Școlile pot organiza probele de competențe, care încep pe 27 ianuarie, după bunul plac. S-a schimbat programul: „Haos. Mereu sunt schimbări anunțate peste noapte!"
În 2025, probele de competență se vor putea susține și în prima parte a zilei, adică înainte de ora 13. În plus, este pentru prima dată când elevii dau probele orale în acestă perioadă (27 ianuarie - 7 februarie). Reprezentanții Consiliului Elevilor nu văd cu ochi buni aceste schimbări.
trump jpg
Trump a semnat un ordin prin care vor fi declasificate dosarele privind asasinarea preşedintelui JFK
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat joi un ordin executiv prin care vor fi declasificate dosarele guvernului american privind asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, a fratelui acestuia Robert F. Kennedy, precum şi lui Martin Luther King Jr.