Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

CEEA CE PENTRU UNII
VA PĂREA O EXPLOZIE DE RADIAŢII
CONVINGĂTOARE,
PENTRU ALŢII VA SUNA A RANGĂ



● La sfîrşitul acestei luni s-a lansat ediţia 2014 a dicţionarului Le Petit Robert. Apar listate cuvinte care pînă acum, deşi erau cunoscute de toată lumea, nu avuseseră parte de această recunoaştere, circulînd doar în registrul familiar. Printre ele: bombasse (bunăciune) sau kéké (cineva care face pe grozavul), chelou (ciudat, bizar). Dintre celebrităţi şi-au făcut intrarea în dicţionar Papa Francisc, Michel Hazanavicius, Jean-François Copé, Cristiano Ronaldo. În ceea ce priveşte cuvîntul mariage, definiţia sa a fost uşor modificată: „uniunea legitimă dintre un bărbat şi o femeie şi, în anumite legislaţii, a două persoane de acelaşi sex“. Ceea ce pentru unii va părea o blasfemie, pentru alţii va suna a liberalizare de la A la Z. (A. M. S.)

● Într-un posibil top al scenariilor apocaliptice care s-ar putea întîmpla pe Pămînt în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat, oamenii de ştiinţă au pus aşa: o pandemie letală (50% şanse să se întîmple în următorii 30 de ani, rată de distrugere: 4); o încălzire globală accelerată (50% şanse să se întîmple în următorii 200 de ani, rată de distrugere: 3); un război nuclear (4% şanse să se întîmple în următorii 10 de ani, rată de distrugere: 6); o explozie solară (5% şanse să se întîmple în următorii 15 de ani, rată de distrugere: 2); erupţia unui supervulcan (1% şanse să se întîmple în următoarea mie de ani, rată de distrugere: 3); o explozie de radiaţii gamma (6,5% şanse să se întîmple în următorul milion de ani, rată de distrugere: 7); impactul cu un asteroid gigant (o şansă la un milion să se întîmple în următorii 100 de ani, rată de distrugere: 9) şi expansiunea unui alt univers (o şansă la un miliard să se întîmple în următorul biliard de ani, rată de distrugere: 10). Deci mai e timp! (M. C.)

● „Mă îngrijorează că ţări precum Bulgaria, România şi Italia sînt, în mod fundamental, aproape neguvernabile“ – a afirmat comisarul european pentru energie Günther Oettinger. Potrivit Mediafax, guvernul german ar fi transmis ulterior că nu ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, însă nu a retractat afirmaţia în privinţa României şi Bulgariei. La Bucureşti, ministrul de Externe Titus Corlăţean se declară surprins. Şi zice că aşteaptă „explicaţii oficiale, publice, convingătoare“. E de-a dreptul înduioşător cînd implementează politica struţului. (M. M.)

● La postul TV Al-Nas, un cleric musulman, Sa’d Arafat, a explicat recent cum să-ţi baţi corect nevasta. Există şi aici o „etichetă“. Un bărbat niciodată să nu-şi ridice mîna sus cînd îşi bate nevasta, întotdeauna de la piept. Doar aşa el onorează femeia care are nevoie de disciplină. Cu ce s-o bată? – întreabă moderatorul –, poate să folosească şi un obiect, o rangă? Ştiţi, atunci cînd o bate – spune clericul –, bărbatul nu trebuie să-i lase semne. Dar poate folosi şi un obiect, fără problemă. No comment. Nu pot decît să mă consider fericită că nu m-am născut într-o ţară arabă. (A. P.)

DUPĂ ATÎTEA ŞI ATÎTEA ZILE
PETRECUTE SUB UN POD,
NU POT SĂ NU MĂ ÎNTREB CARE-I
DIFERENŢA DINTRE ARTĂ ŞI ALTCEVA


● După atîtea şi atîtea articole şi comentarii despre Eurovision, nu pot să nu mă întreb: nu cumva se acordă prea multă, exagerat de multă, inutil de multă atenţie acestui subiect? Căci, bunăoară, dacă îl „întrebăm“ pe văru’ Google, la căutarea „Eurovision România“ oferă aproximativ 13.100.000 de rezultate, iar la căutarea „Schengen România“ doar 2.900.000. Chiar aşa?… (M. V.)

● În amintirea unor vechi şi bune zile petrecute la München, le-am sugerat unor prieteni să încerce berea Augustiner în unicul loc în care am văzut-o la Bucureşti: restaurantul din sala de evenimente a Tîrgului Bookfest. Au încercat-o, dar la un preţ cel puţin triplu faţă de orice restaurant nemţesc, iar după figurile lor nici nu era atît de bună cum îmi aminteam eu. Şi doar ştiam că aşa se face: la München bei Augustiner, la Bucureşti bei Silva, iar la Fribourg, musai Cardinal… (S. S.)

● Sub un pod, pe Friedrich Strasse, în Berlin, pe o pancartă de lemn, aşezată deasupra unui adăpost improvizat, stătea scris: „Sînt mîndru că sînt român, valah şi creştin“. Proprietarul nu era de găsit. (S. G.)

● Pe vitrina unui magazin de jucării din Veneţia scria: „Care-i diferenţa dintre artă şi magazinul ăsta?“ Era o întrebare retorică? (L. V.)

● Pe lîngă Rucăr, într-un luminiş din inima munţilor, o cabană numită „Cătun fericit“. Ce altceva ţi-ai mai putea dori? (P. M.)

CEI MAI MULŢI PSIHANALIŞTI
AR PUNE TOTUL PE O PÎNZĂ


● Rostul stîlpilor nu e acela de a fi citiţi, credeam (dar greşeam). Cei mai mulţi stîlpi din oraş au devenit gazde pentru diverse texte, unul dintre ele fiind acesta: „Asociaţia Speranţa pentru Måine vă invită să punem împreună Biblia sub lupă“. (D. S.)

● Se pare că Buenos Aires-ul are cei mai mulţi psihanalişti din lume. Mai precis, cîte un psihanalist la 500 de buenosairesezi. Vorba bancului: şi la ce le-a folosit? (L. V.)

● Moşul meu de la colţul străzii, de lîngă magazinul cel mic, nu m-a dezamăgit: după ce m-a întrebat cum se fac clătitele, acum nivelul conversaţiei a crescut brusc – mi-a spus că rolul lui e cel de observator şi că, dacă s-ar pricepe, ar pune totul pe o pînză sau într-o carte. După care mi-a povestit despre absurdul în pictură. (I. P.)

Foto: S. Giurgeanu

credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.