Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

APROAPE SÎNT DEPARTE
(LA IEŞIREA DIN PREAJMĂ,
ŞTIU CUM VREAU
SĂ-MI PETREC VREMURILE:
DEASUPRA OGLINZII)


● Aproape 100% din reclamele de la TV conţin, în proporţie de aproape 100%, formula 100%. Aproape. (A. D.)

● Cînd am aflat că în comisia de revizuire a Constituţiei se discută despre introducerea unui articol cu privire la aplicarea stemei pe drapelul de stat, m-am apucat imediat să recitesc cartea lui Andrei Codrescu Gaura din steag. Anii ’90 sînt departe, dar unele lucruri nu se schimbă niciodată, oricîte revoluţii ar trece. (M. M.)

● La TIFF, la ieşirea de la un film rusesc, o fată o întreabă pe prietena ei: „Băi, da’ ăştia n-au la festival şi nişte comedii?“ Ba da, dar nu-s în nici un caz ruseşti. (L. V.)

● Pe neterminata frîntură de autostradă Bucureşti-Ploieşti au apărut cîteva maşini de „security“. Adică – v-aţi prins – de la o firmă privată de pază. Au un fel de bec pus pe capotă, stau pitulate la umbră sub pasajele care traversează autostrada, iar în ele moţăie cîte doi băietani numa’ buni de pus să cosească ogoarele din preajmă. Mă întreb ce păzesc dumnealor: stau de şase să nu vină cumva constructorii autostrăzii să termine treaba? (M. V.)

● Nu sînt sigură de multe lucruri, dar ştiu cum vreau să-mi petrec sfîrşitul lumii: într-o sală de cinema, unde rulează filmul lui Vasili Sigarev, Living (Zhit / În viaţă, Rusia, 2012). E cel mai răvăşitor film despre insuportabilul gînd al pierderii celor dragi. (A. M. S.)

● În hotelul Capitolina din Cluj, am constatat, cu stupoare, dar şi cu delectare, că lampa de deasupra oglinzii din cameră era (şi este încă…) în formă de joben. Negru, nu prea mare, elegant. Mi-a plăcut ideea (poate şi pentru că mi-a amintit de Harry Potter, unde jobenul fermecat făcea selecţia proaspeţilor elevi de la Hogwarts). Şi mi-a mai plăcut că pe peretele de lîngă oglindă scria: „Home is where your heart is.“ (I. P.)

LA CÎTĂ LUME ÎŞI DECLARĂ
SPRIJINUL PENTRU CONFLICT,
E DE CREZUT CĂ
LUMÎNĂRILE ADEVĂRATE
S-AU ÎNTORS LA OPAIŢ


● După ce mult prea celebra Angelina Jolie a făcut ce a făcut pe un principiu similar celui din povestea cu drobul de sare, aflăm că soţul ei, Brad Pitt, ar suferi de o boală rară numită prosopagnozie, care-l face să uite chipurile oamenilor pe care i-a întîlnit. La cîtă lume întîlneşte Brad Pitt, e de crezut că „boala“ asta poate fi o scorneală a aceloraşi indivizi care au sfătuit-o şi pe Angelina. Sper că nu-l vor convinge pe mult prea celebrul actor că singurul remediu ar fi să i se taie capul. (A. M.)

● Pe la jumătatea lunii trecute, Crin Antonescu, preşedintele Senatului, îşi declara sprijinul pentru iniţiativa lui Remus Cernea de legalizare a căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Zilele trecute, acelaşi politician a declarat: „Familia e familie, căsătoria e căsătorie şi se face între un bărbat şi o femeie.“ Cum ar zice Macedonski, dacă ar trăi vremurile noastre, „în Crin e beţia cea rară…“ (S. S.)

● Cică echipa de actori a serialului Suleyman Magnificul ar fi participat la protestele antiguvernamentale din Turcia. Ce-ar fi să trimitem şi noi niscaiva ieniceri şi spahii rămaşi de pe la filmele lui Nicolaescu şi s-o punem de o co-producţie postmodernă? Subiect avem, conflict avem… (A. P.)

● Un colaj cu replicile favorite din filmele văzute zilele astea la TIFF: „Timpul este un concept occidental“, „Cum puteţi testa un miracol?“, „Ce faceţi, băieţi? Mai e iarnă pe aici?“, „Ne-ai vîndut lumînări chinezeşti. Lumînările adevărate nu se sting“, „Hai să furăm şi cîinele ăsta“, (Iuda către Iisus) „Pînă la urmă n-am evanghelizat pe nimeni“. (M. C.)

● Cinci români au fost condamnaţi în Anglia pentru că au furat cabluri de înaltă tensiune în valoare de 120.000 de lire sterline. Cei cinci au comis infracţiunea de 14 ori în trei luni pînă să fie prinşi asupra faptului. Să nu ne mirăm cînd vom auzi că Marea Britanie a regresat la stadiul de ţară neelectrificată şi că englezii s-au întors resemnaţi la opaiţ şi la candelă. Şi uite-aşa, încet-încet, tot noi, românii, vom salva planeta. (A. P.)

PENTRU A SE ODIHNI,
O RELATARE PLASTICĂ
SE STINGE


● În partea de Berceni unde locuiesc e un atelier de vulcanizare al cărui proprietar vrea să arate că respectă cauciucul. La el, roţile obosite pot face un popas mai lung pentru a se odihni, fiindcă pe firmă scrie: „Hotel Anvelope – 5 lei / sezon“. (D. S.)

● La un post TV, o relatare plastică şi plină de patos a celei de-a doua acuzări a lui Gigi Becali: „Acuzarea cu executare a căzut ca un topor, fix în moalele capului finanţatorului echipei Steaua.“ (S. G.)

● Multe grozăvii am întîlnit pe coperta a IV-a a cărţilor, dar parcă asta le-ntrece pe toate. Pe o carte de William Golding, descrierea autorului începe astfel: „Se naşte în Born St. Columb Minar, Cornwell, la 19 septembrie 1911 şi se stinge din viaţă la Died Tullimaar, Cornwall, în 19 iunie 1993“. Limba engleză + traducere defectuoasă = umor involuntar. (P. M.)

Foto: C. Tudor

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Trucul WhatsApp pentru a afla locația unui contact fără ca acesta să știe
WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi.
image
Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia EXCLUSIV
Ucraina se află într-o situație dificilă în fața unui inamic care are, aparent, resurse nelimitate. Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare.
image
Bijuteria istorică de pe Dunăre. Cea mai veche navă cu zbaturi din lume încă mai funcţionează VIDEO
Vasul de pasageri „Tudor Vladimirescu” a avut ca oaspeţi de seamă pe Regele Ferdinand, Regina Maria, generalul Averescu, iar în 1959, pe liderii comunişti Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.