Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

APROAPE SÎNT DEPARTE
(LA IEŞIREA DIN PREAJMĂ,
ŞTIU CUM VREAU
SĂ-MI PETREC VREMURILE:
DEASUPRA OGLINZII)


● Aproape 100% din reclamele de la TV conţin, în proporţie de aproape 100%, formula 100%. Aproape. (A. D.)

● Cînd am aflat că în comisia de revizuire a Constituţiei se discută despre introducerea unui articol cu privire la aplicarea stemei pe drapelul de stat, m-am apucat imediat să recitesc cartea lui Andrei Codrescu Gaura din steag. Anii ’90 sînt departe, dar unele lucruri nu se schimbă niciodată, oricîte revoluţii ar trece. (M. M.)

● La TIFF, la ieşirea de la un film rusesc, o fată o întreabă pe prietena ei: „Băi, da’ ăştia n-au la festival şi nişte comedii?“ Ba da, dar nu-s în nici un caz ruseşti. (L. V.)

● Pe neterminata frîntură de autostradă Bucureşti-Ploieşti au apărut cîteva maşini de „security“. Adică – v-aţi prins – de la o firmă privată de pază. Au un fel de bec pus pe capotă, stau pitulate la umbră sub pasajele care traversează autostrada, iar în ele moţăie cîte doi băietani numa’ buni de pus să cosească ogoarele din preajmă. Mă întreb ce păzesc dumnealor: stau de şase să nu vină cumva constructorii autostrăzii să termine treaba? (M. V.)

● Nu sînt sigură de multe lucruri, dar ştiu cum vreau să-mi petrec sfîrşitul lumii: într-o sală de cinema, unde rulează filmul lui Vasili Sigarev, Living (Zhit / În viaţă, Rusia, 2012). E cel mai răvăşitor film despre insuportabilul gînd al pierderii celor dragi. (A. M. S.)

● În hotelul Capitolina din Cluj, am constatat, cu stupoare, dar şi cu delectare, că lampa de deasupra oglinzii din cameră era (şi este încă…) în formă de joben. Negru, nu prea mare, elegant. Mi-a plăcut ideea (poate şi pentru că mi-a amintit de Harry Potter, unde jobenul fermecat făcea selecţia proaspeţilor elevi de la Hogwarts). Şi mi-a mai plăcut că pe peretele de lîngă oglindă scria: „Home is where your heart is.“ (I. P.)

LA CÎTĂ LUME ÎŞI DECLARĂ
SPRIJINUL PENTRU CONFLICT,
E DE CREZUT CĂ
LUMÎNĂRILE ADEVĂRATE
S-AU ÎNTORS LA OPAIŢ


● După ce mult prea celebra Angelina Jolie a făcut ce a făcut pe un principiu similar celui din povestea cu drobul de sare, aflăm că soţul ei, Brad Pitt, ar suferi de o boală rară numită prosopagnozie, care-l face să uite chipurile oamenilor pe care i-a întîlnit. La cîtă lume întîlneşte Brad Pitt, e de crezut că „boala“ asta poate fi o scorneală a aceloraşi indivizi care au sfătuit-o şi pe Angelina. Sper că nu-l vor convinge pe mult prea celebrul actor că singurul remediu ar fi să i se taie capul. (A. M.)

● Pe la jumătatea lunii trecute, Crin Antonescu, preşedintele Senatului, îşi declara sprijinul pentru iniţiativa lui Remus Cernea de legalizare a căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Zilele trecute, acelaşi politician a declarat: „Familia e familie, căsătoria e căsătorie şi se face între un bărbat şi o femeie.“ Cum ar zice Macedonski, dacă ar trăi vremurile noastre, „în Crin e beţia cea rară…“ (S. S.)

● Cică echipa de actori a serialului Suleyman Magnificul ar fi participat la protestele antiguvernamentale din Turcia. Ce-ar fi să trimitem şi noi niscaiva ieniceri şi spahii rămaşi de pe la filmele lui Nicolaescu şi s-o punem de o co-producţie postmodernă? Subiect avem, conflict avem… (A. P.)

● Un colaj cu replicile favorite din filmele văzute zilele astea la TIFF: „Timpul este un concept occidental“, „Cum puteţi testa un miracol?“, „Ce faceţi, băieţi? Mai e iarnă pe aici?“, „Ne-ai vîndut lumînări chinezeşti. Lumînările adevărate nu se sting“, „Hai să furăm şi cîinele ăsta“, (Iuda către Iisus) „Pînă la urmă n-am evanghelizat pe nimeni“. (M. C.)

● Cinci români au fost condamnaţi în Anglia pentru că au furat cabluri de înaltă tensiune în valoare de 120.000 de lire sterline. Cei cinci au comis infracţiunea de 14 ori în trei luni pînă să fie prinşi asupra faptului. Să nu ne mirăm cînd vom auzi că Marea Britanie a regresat la stadiul de ţară neelectrificată şi că englezii s-au întors resemnaţi la opaiţ şi la candelă. Şi uite-aşa, încet-încet, tot noi, românii, vom salva planeta. (A. P.)

PENTRU A SE ODIHNI,
O RELATARE PLASTICĂ
SE STINGE


● În partea de Berceni unde locuiesc e un atelier de vulcanizare al cărui proprietar vrea să arate că respectă cauciucul. La el, roţile obosite pot face un popas mai lung pentru a se odihni, fiindcă pe firmă scrie: „Hotel Anvelope – 5 lei / sezon“. (D. S.)

● La un post TV, o relatare plastică şi plină de patos a celei de-a doua acuzări a lui Gigi Becali: „Acuzarea cu executare a căzut ca un topor, fix în moalele capului finanţatorului echipei Steaua.“ (S. G.)

● Multe grozăvii am întîlnit pe coperta a IV-a a cărţilor, dar parcă asta le-ntrece pe toate. Pe o carte de William Golding, descrierea autorului începe astfel: „Se naşte în Born St. Columb Minar, Cornwell, la 19 septembrie 1911 şi se stinge din viaţă la Died Tullimaar, Cornwall, în 19 iunie 1993“. Limba engleză + traducere defectuoasă = umor involuntar. (P. M.)

Foto: C. Tudor

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.
Astronauți în spațiu  Captură video NASA png
Imagini spectaculoase publicate de NASA. Doi astronauți montează panouri solare pe Stația Spațială Internațională
NASA a publicat un scurt video cu doi astronauți americani care au instalat două panouri solare pe Stația Spațială Internațională, iar imaginile sunt spectaculoase.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.