Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ SÎNTEŢI
PE PRAGUL UNEI CASE,
IATĂ CE TREBUIE SĂ FACEŢI
ÎN CAZUL ÎN CARE
SÎNTEŢI GHEORGHE LAZĂR:
VENIŢI MÎINE, MAI CONCIS


● Dacă sînteţi în vacanţă la ocean, iată ce trebuie să faceţi în cazul în care sînteţi atacat de un rechin: loviţi-l cu un obiect contondent în ochi sau în branhii. Dacă nu aveţi la voi un obiect contondent, atunci trebuia să vă fi gîndit mai bine înainte de a intra în apă cu o rană deschisă la apusul soarelui. (M. C.)

● Homeless-ii parizieni (les sans-abri) sînt o lume paralelă, tolerată tacit: pe unul l-am văzut bărbierindu-se liniştit pe o bancă, în timp ce oamenii treceau pe lîngă el; cel de lîngă hotelul nostru are un pat care i se păstrează ziua, pe pragul unei case. (I. P.)

● Cică la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ a învăţat şi Tudor Vianu. Cine o fi învăţat, atunci, la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“? Că, oricum, Gheorghe Lazăr a învăţat la Cluj. (A. M.)

● La Administraţia Cimitirelor Bellu: „Veniţi mîine. Azi nu primim, doar eliberăm.“ Acte, evident. Raportul – invers proporţional: un client şi două funcţionare. Rezultat zero. (R. M.)

● Problema superproducţiei de roşii din România (prea multe vs prea puţine contracte cu producătorii locali) a fost explicată de o reporteră TV, scurt şi la obiect: „Pentru că nu are cine să le mănînce, vor putrezi pe tarla.“ Mai concis de atît, nici că se putea. (S. G.)

DACĂ SÎNTEŢI
O SOMNAMBULĂ NIMFOMANĂ,
IATĂ CE TREBUIE SĂ FACEŢI
ÎN CAZUL ÎN CARE CEL DE SUS
NU ŞTIE SĂ ÎNOATE:
PRIVIŢI-L FIX ÎN CĂDERE LIBERĂ


● Dacă sînteţi în vacanţă în savană, iată ce trebuie să faceţi în cazul în care sînteţi atacat de un leu: rămîneţi neclintit şi priviţi-l fix în ochi! Decît să fugiţi, mai bine aruncaţi cu pietre în el în timp ce strigaţi cu putere tot ce vă trece prin cap. Inclusiv texte de cîntece pop sau măscări. (M. C.)

● Am văzut Amanţii pasageri de Almodóvar, la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la MŢR şi nu a fost pentru prima dată cînd „s-a rupt filmul“: la minutul 45, ecranul s-a înnegrit, apoi s-a albit şi-apoi cineva a dat DVD-ul de la început, cu repezitorul, pînă la secvenţa întreruptă. Doar că nu mai exista subtitrare, iar secvenţa cu pricina era una tare, momentul în care unul dintre amanţii pasageri (care tocmai se însurase cu o somnambulă nimfomană şi cu anumite preferinţe) dădea la iveală cîteva tablete de mescalină bine ascunse în propriul corp. Sala s-a indignat, pe bună dreptate, că nu înţelegea sensul susurului spaniolesc, şi a fluierat, a aplaudat, s-a enervat. Pînă la urmă, traducerea a revenit, dar partea hard a fost evitată. O fi fost intenţionat? Oricum, lui Almodóvar nu i-ar fi plăcut deloc. (S. S.)

● Primesc pe stradă un fluturaş xeroxat: „De căutat pe YouTube: De la manele la Cristos – Daniel Dinescu (fost manelist), Alin Blaine s-a pocăit (fost iluzionist), Mărturie poliţist creştin Oniga Vasile, Viaţa lui Tony Anthony (campion mondial de kung-fu), Eugen Burghelea part 1 (fost infractor şi puşcăriaş), Florin Perijoc (fost boxer şi interlop).“ Înţeleg că toţi oamenii aceştia sînt un soi de performeri creştini, dar oare primesc drepturi de autor de la Cel de Sus? (A. P.)

● Taxi Vers, un cîine fioros şi bleg, pe care-l cheamă Eros şi care nu ştie să înoate, un tip ca dintr-un film de Jarmusch, care îşi căra acordeonul într-un troller albastru, imens, şi care ne-a făcut o cîntare ad-hoc la 11 dimineaţa, în microbuzul care ne ducea spre plajă, peşte, pepeni, integrala muzicii uşoare româneşti, un puternic sentiment insular al fiinţei, un amestec irezistibil de lumi. Decădere şi poezie. Sulina e pur şi simplu un loc suprarealist. (A. M. S.)

● CFR Călători s-a aliniat la standarde nipone. Trenul IR 1742 „a recuperat“ (termen antologic) întîrzierea cu care a venit dinspre Deva, parcurgînd distanţa Braşov-Bucureşti în două ore şi jumătate, cu opriri de cel mult un minut în fiecare staţie. Deci, se poate… cu condiţia ca „fluxul“ de călători să fie în cădere liberă. Ca în zorii celei de-a doua zi de Rusalii. (R. M.)

DACĂ SÎNTEŢI MUT,
IATĂ CE TREBUIE SĂ FACEŢI
ÎN CAZUL ÎN CARE PRIMARUL
OPRESCU VREA SĂ DESCOPERE
UN RECHIN: URCAŢI-VĂ PE CEVA
CU ANIMALUL ÎN BRAŢE


● Dacă sînteţi în vacanţă la Polul Nord, iată ce trebuie să faceţi în cazul în care sînteţi atacat de un urs polar: urcaţi-vă pe ceva astfel încît să păreţi mai mare, agitaţi deasupra capului haina de blană şi strigaţi orice, cît mai tare. Mai puteţi să-i aruncaţi ceva de mîncare şi apoi s-o rupeţi la fugă în direcţia opusă! (M. C.)

● Vezi un titlu de ziar („headline“, cum ar veni) pe un site de ştiri. Citeşti o dată. Şi înc-o dată. Te ştergi la ochi. Degeaba. Ai văzut bine: „Cu o mînă a înotat, iar cu cealaltă «a dat din picioare». Cum se bălăceşte o vedetă autohtonă la mal.“ Rămîi mut în faţa ecranului. (P. M.)

● Primarul Oprescu vrea să ne lase şi fără Bulevardul Kiseleff. La următoarele alegeri, propun să-şi schimbe sloganul: „Sînt Sorin Oprescu şi-mi place să tai în carne vie.“ (L. V.)

● Ziarul german Die Welt publică un top al celor mai năstruşnice întîmplări petrecute în hotelurile de lux din Germania: partuze în lobby sau în lift, distrugeri spectaculoase, partide de pocher pe sume fabuloase, rahat pe clanţă etc. Nimic din toate astea nu le este străin hotelierilor români. Dar pun pariu că nu li s-a întîmplat să descopere un rechin în piscina de pe terasa hotelului. (M. M.)

● La Paris constat că se poartă cerşitul cu animale: cu cîini şi pisici. Stăpînii lor nu spun nimic, stau doar sobri cu animalul în braţe şi cu plăcuţa alături. Uneori chiar cu ochii închişi. Mă gîndesc că, în România, genul ăsta de cerşit nu ar merge: animalele cerşesc singure, de mult, pe lîngă oameni… (I. P.)

DACĂ SÎNTEŢI PREVĂZĂTOARE,
NU TĂIAŢI CAPETE


● Dacă sînteţi în vacanţă în deşert, iată ce nu trebuie să faceţi în cazul în care vă înţeapă un scorpion: nu tăiaţi rana, nu extrageţi veninul, nu o bandajaţi. (M. C.)

● Defazată (sau numai prevăzătoare), o tanti trece alert, purtînd (în miez de iulie) un tricou pe care scrie A VENIT VREMEA PENTRU O IARNĂ DENIM. (D. S.)

● Cu o săptămînă înainte de începerea Festivalului Peninsula de la Cluj, organizatorii au anunţat că două capete de afiş, Kaiser Chiefs şi Dragonforce, nu mai vin şi că cei care şi-au cumpărat deja bilete (tocmai pentru Kaiser Chiefs şi Dragonforce) nu-şi vor putea lua banii înapoi. După această măgărie colosală, credeţi c-o să mai existe festivalul şi la anul? Pun pariu că da. (L. V.)

Foto: C. Tudor

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

subteran netflix anna ularu florin piers ic photo vlad coplea jpeg
Netflix a lansat trailerul pentru „Subteran“, primul serial original românesc al platformei. Când va avea loc premiera
Netflix anunţă detalii despre primul serial românesc pe care platforma îl are în producţie. Serialul "Subteran" îi are în distribuţie pe Irina Artenii, Cosmin Teodor Pană şi Cezar Grumăzescu, alături de protagoniştii Ana Ularu şi Florin Piersic Jr.
gabriel liiceanu foto inquam photos bogdan ioan buda
Gabriel Liiceanu, despre Călin Georgescu: „Disprețul meu și stupefacția mea în fața acestui personaj sunt fără limită"
Filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că scorul neașteptat obținut de Călin Georgescu, fostul candidat independent la alegerile prezidențiale, se explică printr-o criză a clasei politice, fiind cauzat de disprețul alegătorilor față de politicieni.
profimedia 0944446880 jpg
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Ahmad al-Sharaa, liderul grupului rebel islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care condus ofensiva ce a dus la răsturnarea regimului Bashar al-Assad, a comentat pentru prima dată sâmbătă bombardamentele Israelul asupra siturilor militare siriene de la preluarea controlului asupra țării.
electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.
FOTO botoseanul.ro
Două fete de 3 și 8 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost arse într-o explozie
Două fetițe în vârstă de 3 și 8 ani, din comuna Hilișeu Horia, Botoșani, au fost grav rănite după ce o explozie a avut loc în casa în care se aflau. Minorele au fost transportate la spital.
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
O gustare, ignorată pentru că o vedem peste tot, are beneficii extraordinare anti-îmbătrânire. „Începeți azi!”
Este atât de cunoscută încât nu i se mai acordă aproape deloc atenție. O întâlnim peste tot, în supermarketuri, în piețe și e cunoscută de oricine. E considerată banală tocmai pentru că este atât de bine cunoscută. Trecem pe lângă ea indiferenți
Banner Răzvan Popescu
Parada Bucuresti 1936 FOTO  GettyImages jpeg
Reeducarea: Asul ucigaș din mâneca regimurilor totalitare: „Ce-i dacă a murit? Cu un legionar mai puţin“
Ideea reeducării a prins în toate regimurile totalitare. Guvernanții care veneau la putere și voiau să scape de oponenți îi anihilau în mod direct sau îi trimiteau în lagăre de muncă sau în închisori, fie că vorbim de intelectuali sau de țărani, de legionari sau de comuniști.
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg