Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 496 din 15-21 august 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU VĂ DUCEŢI SĂ CĂUTAŢI
MOMENTUL MELODIOS 
ÎN NOROAIELE TENORULUI 

● Prin prostiile pe care le scrie într-un articolaş însăilat la repezeală pe cunoscutul site (care semnalizează stînga, dar stă pe loc) criticatac.ro, dl Costi Rogozanu – fost tînăr gazetar cu potenţial, actualmente un părerist bătrînicios şi acru – face o foarte bună reclamă Festivalului Dilema veche. Mulţumim. Ne pare rău că a pierdut vremea să scrie atîta (nu vă duceţi să căutaţi pe Google articolul, e plin de aceleaşi obsesii împotriva „elitei“). Ne puteam descurca şi singuri. Cu publicitate pe piaţa liberă. (M. V.)

● În ziua de 15 decembrie 2012, alături de Gabriel H. Decuble, Florin Iaru şi Răzvan Ţupa, am fost unul dintre cei patru naratori-coordonatori ai experimentului „Cel mai rapid roman din lume“, în care 53 de scriitori cu totul am scris în 5 ore şi 35 de minute romanul Moş Crăciun & Co., redactat, editat şi tipărit de editura ART după un total de 9 ore, 5 minute şi 8 secunde de la momentul startului. Recordul a fost recent omologat în mod oficial pe guinnessworldrecords.com. (M. C.)

● Pentru a ne asorta cu dosarul muzical din această săptămînă, o întrebare dilematică de la compozitorul american John Cage: „Ce e mai melodios, un camion trecînd pe lîngă o fabrică sau un camion trecînd pe lîngă o şcoală de muzică?“ (P. M.)

● Cînd i-am cerut lucrarea, mi-a spus că a aruncat-o. De aceea – vezi bine – la noi „aurul se găseşte pînă şi în noroaiele drumurilor.“ Viitorului colţ cu Eminescu. Atenţie la stop! (R. M.)

● În numărul din iulie al revistei muzicale britanice Uncut, Ceauşescu e pomenit de două ori: mai întîi în legătură cu piesa de Crăciun a indie-tenorului Scott Walker „The Day the «Conducator» Died“; apoi în recenzia albumului The Lost Tapes (recenzat şi în Dilema veche acum cîteva săptămîni) cu muzica „din era Ceauşescu“ a lui Rodion Roşca, chitarist a cărui muzică realizată cu jucării în lipsa sintetizatoarelor e comparată de britanici cu Kraftwerk şi Human League. Albumul obţine 8 puncte din 10. Şi, fireşte, nu e scos de o casă de discuri românească. (M. C.

DE CEVA VREME AM OBSERVAT 
CĂ INDUSTRIA FRUMUSEŢII, 
DINTR-UN SOI DE AUTODISIMULARE,
ÎŢI ŞTERGE DIN MINTE (SIMPLU)
TOATE AMINTIRILE DESPRE NUDITATE

● De ceva vreme am observat că ambalajele se degradează înaintea produselor. (M. C.)

● E o vorbă veche, în germană, care zice cam aşa: „Wer schön sein will muss leiden“. Un alt fel de a spune „suferă baba la frumuseţe“. Astăzi, industria frumuseţii nu mai cunoaşte limitele cruzimii. Undeva, pe Calea Călăraşi, vă aşteaptă Cruella Spa. (M. M.)

● Un domn cu barbă, bine îmbrăcat şi cu alură intelectuală, în Gare de Lyon din Paris, a scos un teanc de bancnote din buzunar pe care mi le-a arătat şi mi-a spus că trebuie să-şi ia bilet de tren şi-i mai lipsesc 3,50 euro. În limba română, căci era de-al nostru. I-am dat, nici eu nu prea ştiu de ce: simţeam că-i o păcăleală, aşa că, poate, dintr-un soi de autodisimulare patriotică distructivă… (I. P.)

● O echipă de cercetători israelieni a pus la punct o tehnică prin care se poate lupta contra alcoolismului dacă se merge direct la sursă, adică în interiorul creierului, şi îţi elimini din minte orice amintire legată de alcool. Deocamdată acest tratament este testat pe şoareci. Nu vi se pare că principiul e acelaşi din filmul lui Michel Gondry, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, în care Joel, ca s-o uite pe Clementine, îşi şterge din minte, la propriu, toate amintirile cu ea? Doar că în povestea cu alcoolismul nu mai e vorba de ficţiune. (A. M. S.)

● În plin sezon, la Vama Veche era mare agitaţie. Mulţi pletoşi bronzaţi şi alte feluri de boemi se perindau pe strada comercială. Pe o bordură, un tip cu barbă cînta la chitară. Lîngă el stătea un puşti cu un carton pe care scria „Salvaţi beţivii!“ Mult mai actual, mai simplu şi mai clar decît vechiul slogan cu „Salvaţi Vama Veche!“ (A. M.)

● Pe măsură ce se apropie sfîrşitul unei veri deloc caniculare, simţi frustrarea „ştiriştilor“ de senzaţie. Aşa se face că, în ultimele zile mai călduroase, au năvălit cu toţii în stradă, făcînd reportaje despre cum se topeşte România. Dornică de a găsi „secrete de supravieţuire“ la 32 de grade, întrebînd în stînga şi-n dreapta „cum suportaţi canicula“, o reporteră a primit cel mai simpatic răspuns, de la o doamnă, într-un parc: „Iaca, beau apă.“ (S. G.)

● Recent, s-au iscat nenumărate discuţii legate de scenele de nuditate din serialul Urzeala tronurilor, după romanele lui George R.R. Martin. Una dintre actriţele principale, Emilia Clarke (blonda Kalesi), chiar şi-a cerut scuze, în timp ce bruna focoasă care joacă un rol subaltern (Nathalie Emmanuel) a promis că se va dezbrăca de tot. Filmul a fost transmis şi la noi, pe HBO, la ore interesante pentru copii şi adolescenţi, adică pe la 10 seara, cînd nimeni nu doarme. Adevărul e că scenele cu adevărat sinistre din Urzeala tronurilor sînt cele de decapitare, de smulgere a membrelor, de măcelărire lentă a cîte unui fetus în burta propriei mame. Asta ar putea dăuna grav sănătăţii emoţionale, nu doi sîni nesiliconaţi ai unei actriţe speciale. (S. S.)
 
TEORETIC, UITE-AŞA AU IEŞIT 
DIN CUPTOR FRUCTE INDUSTRIALE

● Din ciclul „Ştirile care este“. Titlu: „Accident spectaculos la Fârţăneşti: o maşină a ajuns pe gardul unei gospodării“. Şi uite-aşa au ieşit din anonimat Fârţăneştii şi fârţăneştenii… (M. V.)

● O femeie a întrebat la farmacie dacă au vreo alifie, vreun unguent, ceva, „pentru friptură“. Farmacistul a făcut ochii mari. „Laaa cuptor…“, a încercat femeia să explice, stîrnind o şi mai mare stupoare pe faţa farmacistului, „…m-am fript aici.“ Şi i-a arătat dosul mîinii, unde într-adevăr era o mare… „friptură“. (A. M.)

● Un organizator de evenimente spune că, în materie de botezuri, nu mai e la modă fîntîniţa de ciocolată, ci insula de fructe. Oare cristelniţa cînd o să iasă din trend? (A. P.)

● Fiindcă au trecut cîteva luni de cînd nu le-am mai vizitat, revin la numele de firme de pe cuprinsul patriei, cu unele culese din Piteşti: Chintesenţa Enterprise SRL, O Mac Pădure & Grădină SRL, Stil Strehaia SRL, Apogeu SRL, Impuls Aroma SRL, Merry Christmas Divers SRL, Perla Timpului SRL, Amicii West Plast 2003 SRL, Doi Vecini SRL, Nini Simbol General SRL, Radical Zero SRL, Noi & Voi Insieme SRL, Dialog Total Progresiv SRL, De Trei Ori Da SRL, Frăţia Vinului D & C SRL, Baiazid SRL, Studio Enigma Olga SRL, Aripi De Argint SRL, Eden Reflexe SRL, Pop Delcris Primordial SRL, Gogoşica Tety SRL, Demn TV SRL, SSM Starea De Bine SRL, Îngerul Alb SRL, Pagaia Boboc SRL, Favorul SRL, Sănătatea Plantelor Tale SRL, Piar Caii Verzi SRL, Tentaţia Artei SRL, Roşcovana Micul Paradis SRL, Tigru Şi Eufrat SRL, Himera SRL, Aproape Ieftin IFN SRL, 7 Zile Image SRL, Centrul De Pelerinaje Sfånta Filoteea SRL, La Minut Perfect SRL, Aici Succesul Dumneavoastră SRL, Poveşti Nemuritoare SRL, Abis SRL, Stivuitoare Plus 2003 SRL, Nick Grill La Grecu SRL, Invidia Event SRL, Eu Şi Tu Pentru Viitor SRL, Capriciu Global SRL, Automatisme Industriale SRL, Cafegiu Punctro Vintage SRL, Fereastra Zmeilor SRL, Prietenia SRL, Adolf Cereal SRL, Partener Preţuri Mici SRL, Dinastia In Memory SRL, Prosper Divers SRL, Noutatea SRL, Eterna La Pacea SRL, Da Şi Nu SRL, Orice Centrală Termică SRL, Manole Zece SRL, Direct Casa Construieşti Piteşti SRL, Pleiadele Maria SRL, Aspiraţia SRL, Opium Secret SRL, Service Auto Bebe Bărbuţă SRL, Copilul Dorit SRL, SIR Motanul Amenajat SRL, Geto Dac Industrial SRL, Raţional SRL, Punct Ochit Design SRL, Nea Marin Instalatorul Meseriaş SRL, Pui De Ţară SRL, Cris Nicol Florile Păcii SRL. (D. S.)

Foto: L. Muntean

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Gazprom FOTO Shutterstock
Rușii îi amenință pe moldoveni că-i lasă fără gaze naturale. Motivele invocate de reprezentanții Gazprom
Gazprom anunță că va lasa Republica Moldova fără gaze naturale, dacă țara nu va plăti până în data de 20 octombrie facturile restante. Chișinăul acuză, de asemenea, că rușii încalcă angajamentele asumate.
Rareş Bogdan .  FOTO Mediafax
Rareș Bogdan: „Nu suntem mulțumiți de Nicușor Dan”. Ce spune despre candidatura la Primăria Capitalei
Prim-vicepreședintele PNL susține că liberalii nu sunt mulțumiți de activitatea primarului Capitalei și de modul în care a administrat Bucureștiul., partidul urmând să ia o decizie în ceea ce îl privește pe Nicușor Dan.
incarcator jpg
Parlamentul European impune un încărcător universal de tip USB-C pentru toate dispozitivele mobile
Propunerea referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.