Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNU, AM AFLAT CĂ UN MUNCITOR
S-A TĂVĂLIT PRIN NISIP 
PENTRU ÎMPUŢINAREA NESFÎRŞITEI  

● La un radio de la malul mării, o ştire spunea că salvamarii din sudul litoralului (nu şi cei din nord) ameninţă că vor intra în grevă dacă nu li se plătesc salariile restante pe ultimele patru luni. Unu, am aflat că şi salvamarii sînt împărţiţi în două sindicate. Doi, am aflat că salvamarii, teoretic, încasează salarii şi prin luna martie sau aprilie, cînd nu pot salva decît, cel mult, muşeţelul. Trei, am aflat că, de fapt, salvamarii nu şi-au primit banii pentru lunile cînd, oricum, nu puteau intra în apă. Dintr-o altă ştire am mai aflat că doi fraţi s-au înecat în mare în aceeaşi zi, încercînd să se salveze unul pe celălalt. Salvamarii n-au reuşit să facă nimic. Ceea ce înseamnă că, patru, greva lor nu afectează pe nimeni. (A. M.)

● Un muncitor londonez trimis să şteargă un desen de pe un zid s-a trezit la cîteva ore după operaţiune că apare pictat pe acelaşi zid, în locul desenului respectiv, în timp ce-l ştergea. Pare o nuvelă de Cortázar, dar, de fapt, e o ştire din The Telegraph. (L. V.)

● După ce s-a bălăcit în apă şi s-a tăvălit prin nisip, căţelul a făcut pipi pe cearşaf. Îl cheamă Lord. Ce potriveală. (M. M.)

● Cum îşi poate ameliora un bărbat concentraţia, mobilitatea şi volumul spermatozoizilor în vederea unei mai mari capacităţi de procreare: mai mult sex, zilnic dacă se poate (pentru împuţinarea spermatozoizilor cu ADN deteriorat), şi mai puţin sport, cît mai cu măsură (sportul intensiv scade densitatea spermatozoizilor, iar anabolizantele micşorează testiculele). Deci sexul este mai sănătos decît sportul? (M. C.)

● Articolul „Meşteşuguri de tîmpenie“ scris de Andrei Pleşu pentru Adevărul – în care atrăgea atenţia asupra nesfîrşitei poluări fonice care ne înconjoară – mi-a adus aminte de o întîmplare petrecută recent. Într-o cîrciumă buzoiană, ca un făcut, exact în momentul în care ne-au fost aduse bucatele – foarte bune, de altfel – s-a auzit din difuzoare un cîntec: „Mă căcai în fundu’ curţii…“ Păcat de mîncare. (P. M.

DOI, AM AFLAT CĂ, 
ÎNTR-O ZONĂ CREPUSCULARĂ, 
O ROCHIE CUMINTE AVANSEAZĂ
ÎN RITMUL CALITĂŢII 
RECENT AMPLASATE


● E posibil ca toate spaimele noastre legate de mîncarea sintetică să ducă, de fapt, foarte departe. Într-o zonă crepusculară, demnă de un SF bun. La ce altceva te mai poţi gîndi cînd vezi că a fost „gătit“ primul hamburger obţinut din celule de muşchi de vacă clonate? (A. M. S.)

● Săptămîna trecută, pe coperta revistei Babelia, suplimentul livresc al ziarului El País, a apărut una dintre cele mai discutate fotografii de presă din ultimul an, cea trimisă presei de preşedintele Obama după cîştigarea ultimelor alegeri şi care acum e piesa principală într-o mare expoziţie londoneză despre „armele cu care ne convinge puterea“. Imaginea e aceea a preşedintelui american extatic, strîngîndu-şi în braţe soţia, îmbrăcată într-o rochie cuminte, cu pătrăţele roşii şi albe. Sub imaginea care a făcut înconjurul lumii, socialiştii de la Babelia au scris: „Esto es propaganda“. (S. S.)

● Aflăm din reclame că, după deodorantele al căror efect era garantat 24 de ore, au apărut cele care rezistă 48 de ore şi, mai nou, unele care „ţin“ chiar 72 de ore. Dacă se avansează în ritmul ăsta, vor urma, firesc, deodorantele pe care e suficient să le întrebuinţăm o dată pe săptămînă, apoi o dată pe lună, apoi o dată pe an. Şi totul se va sfîrşi, în triumful deplin al supertehnologiilor, cu transformarea deodorantului în vaccin, pe care să-l primim în doză unică, imediat după naştere, şi să ne ajungă pentru toată viaţa. Ah, progresul… (M. V.)

● Ar fi fost interesant să se facă o statistică cu numărul de tricouri cu dungi, papioanele, pălăriile, Converşii şi RayBanii purtaţi de cei care au intrat pe porţile Domeniului Ştirbey să asculte muzică britanică la Festivalul Summerwell. Am fi avut, astfel, imaginea calităţii vestimentare a noii generaţii transformată în cantitate. (M. C.)

● Din seria „Ce mai inaugurează edilii noştri“. La Satu Mare, reprezentaţii Primăriei i-au chemat pe jurnalişti într-un parc pentru a inaugura zece coşuri de gunoi metalice recent amplasate. Cu cîteva luni în urmă, sucevenii au inaugurat, în prezenţa unui sobor de preoţi, liftul spitalului din Gura Humorului. La Iaşi, s-a inaugurat un supertramvai care ulterior a fost retras la depou pentru că nu s-a găsit nici un vatman în stare să-l conducă. La mine pe stradă tocmai s-au pus nişte borduri… Care vine la inaugurare? (A. P.

TREI, AM AFLAT 
(DUPĂ MAI MULTE DISCUŢII INFANTILE) 
CĂ TOATE RESPONSABILITĂŢILE
ÎNFĂŞURATE ÎN PROSOAPE 
PAR SĂ PREFERE CONCIZIA


● După mai multe discuţii pro şi contra, de la Guvern a venit hotărîrea: şi a doua zi, de după Sf. Maria, bugetarii să fie liberi, cu menţiunea ca ziua să fie „recuperată“ în prima zi a week-end-ului următor. Cu alte cuvinte: să li se dea liber, primesc, dar să nu lipsească de la serviciu. (S. G.)

● Michelle Obama lansează un album hip-hop. Nu cîntă ea, dar o să apară în clipuri care luptă împotriva obezităţii infantile, în cadrul campaniei „Let’s move!“ Dintre piesele de pe album amintim „We Like Vegetables,“ „Veggie Luv,“ „Get Up Sit Up“ and „U R What You Eat“. Ce nu ştiu ei e că, vorba lui Nick Cave, „sooner or later, darling, you’re gonna get eaten“. (L. V.)

● Viziunea despre concerte a toboşarului Nick Mason de la Pink Floyd, în memoriile lui intitulate Inside Out, recent traduse şi la noi: „Cu un public de 80.000 de oameni care beau pe rupte, este ca şi cum ai fi ales primar al unui orăşel pentru o seară, cu toate responsabilităţile ce decurg de aici, inclusiv accidente de maşină, furturi, copii care se nasc… Există chiar şi ceva muzică live, dacă eşti norocos.“ (M. C.)

● Nici în blocurile cîndva comuniste nu mai e cum era odată: pe atunci te întîlneai, pe scări, cu doamne respectabile în capoate matlasate sau gen spital şi în papuci, eventual cu părul pe moaţe; astăzi te întîlneşti, aproape de uşa de la intrare, cu tinere blonde şi uşor plinuţe, proaspăt ieşite de sub duş şi înfăşurate în prosoape, care se pregătesc să le deschidă iubiţilor de circumstanţă. (Mi s-a-ntîmplat chiar mie.) (I. P.)

● Din Piteşti mergem la Rîmnicu Vîlcea, unde numele de firme par să prefere (în general) concizia: Mao SRL, Uniform SRL, Carismatic SRL, Extins SRL, Fortăreaţa SRL, Mioriţa Dobriţoiu SRL, Gigant SRL, Şapte Spice SRL, Enigma SRL, Bunicul Iosif SRL, La Nepotu SRL, Trainic SRL, Capota WWW Service SRL, Lider Sport SRL, Matca SRL, Impecabil SRL, Proiectare Popescu SRL, Regal SRL, Veşnicia SRL, Apogeu SRL, Trenuleţul SRL, Uman Serv SRL, World Is Yours SRL, Aristocrat SRL, Rentabil Eva SRL, Adiacent SRL, Dornic SRL, Ionel Ionelius Impex SRL, Stimulent SRL, Riviera Vîlceană SRL, Instinct SRL, Megainvest Încălţăminte SRL, Arhaic SRL, Flori De Gheaţă SRL, Uncle Sam SRL, Evenimente Folclor SRL, Tichet SRL, Acuarela SRL, Spectru 2001 SRL, Patriot SRL, Ali Auto Geam SRL, Extra Frig SRL, Distins SRL, Buna Vestire SRL, Cartea Bunicii SRL, Nucleu SRL, Colaps Holding SRL, Ancestralia SRL, Lejer SRL, Stea Luminoasă SRL, Consecvent SRL, Pastorala Apicola SRL, Solitar SRL, Mîini De Aur SRL, Optimistul Junior SRL, Sclipiri SRL, Răcoarea Nopţii SRL, Romulus Aeternus SRL, Doareu SRL, Vezi Televiziune SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.