Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ PROIECTUL DEZASTRULUI 
E NERECOMANDABIL, 
VOM AJUNGE, ÎN CURÎND, 
SĂ REDENUMIM NEFERICIREA 

● Poşta belgiană le-a încredinţat angajaţilor săi noi obligaţii: să se ocupe şi de citirea contoarelor de gaze, apă şi electricitate şi chiar să colaboreze cu societăţile de asigurări. Dacă proiectul l-a enervat pe distribuitorul de apă Vivaqua, care crede că poştaşii nu trebuie să facă toate aceste lucruri, iniţiativa a fost primită bine de sindicate, ai căror reprezentanţi au ajuns la această concluzie: „Dacă condiţiile de muncă sînt corecte, putem să le cerem poştaşilor să distribuie şi cartofi.“ Cînd văd că şi Poşta de pe la alţii are probleme, parcă îmi mai vine puţin inima la loc. (A. M. S.)

● Un arbore bonsai din specia pinului alb, plantat în anul 1626, adică acum 387 de ani, este supravieţuitorul dezastrului atomic de la Hiroshima din 1945. Aflat într-o infirmerie la numai cîţiva kilometri de locul exploziei, bonsaiul a supravieţuit datorită unui zid care l-a protejat. În 1976 a fost făcut cadou poporului american, iar acum se află expus la National Bonsai & Penjing Museum din cadrul USA Arboretum. (M. C.)

● Am vrut să merg în centrul Guadalajarei mexicane cu autobuzul, nu cu taxiul, să văd mai multe, mai de-aproape etc. Am întrebat la recepţia hotelului şi mi-au zis că e nerecomandabil, dar dacă, totuşi…, să iau caminonul, el camión, vreo sută de staţii, iar după ce ajung la capăt de linie s-o iau pe calle Jesús pînă ies în Hidalgo şi dup-aia s-o ţin drept o jumătate de oră. Da, da, zic, dar aş lua autobuzul, nu camionul. Păi, atunci, ia taxiul, îmi răspunde recepţionerul. Păi, nu, aş lua un autobuz de linie… După o vreme, am avut o revelaţie şi l-am întrebat: de unde iau camionul? Omul s-a luminat şi el: din staţia de autobuz. (S. S.)

● În Bucureşti vom ajunge, în curînd, ca-n Şocul viitorului al lui Toffler: aproape orice ştiam e înlocuit cu altceva. Altceva ce poate fi, cel mai adesea, un Mega Image Shop & Go, dar şi un salon de tatuaje sau un sex-shop. (I. P.)

● Începînd cu anul 1954, Organizaţia Meteorologică Mondială dă nume de oameni furtunilor extrem de puternice şi uraganelor. Întrucît aceste fenomene meteo au devenit aproape normalitate, cei de la climatenamechange.org propun schimbarea sistemului actual de numire a acestora şi înlocuirea cu un sistem prin care furtunile devastatoare cauzate de schimbările climatice să fie denumite după politicienii care neagă aceste modificări ale climei. O astfel de iniţiativă ar merge şi în România. Cum ar fi să redenumim unele catastrofe (politice, economice, sociale sau de orice altă natură) după politicienii români care le neagă/  le provoacă? (P. M.)

● Nimeni nu ne-a pus vreodată la îndoială nefericirea. Dar una e să ştii că eşti nefericit şi cu totul alta e să poţi să dai o măsură nefericirii tale, s-o vezi evaluată la punct şi la virgulă, încadrată & ierarhizată. În „Topul celor mai fericite ţări din lume“ realizat de Earth Institute (University of Columbia) se vede clar că cei mai fericiţi sînt danezii, norvegienii, elveţienii, olandezii şi suedezii. Românii se află în acest clasament pe locul 90, în urma grecilor, dar înaintea bulgarilor şi ungurilor. Măcar de atîta fericire să avem parte în toată nefericirea generală. (M. M.

ÎN CONTINUAREA 
CELOR MAI STUPIDE LUCRURI, 
UN COR DE COPII A CREAT 
PRIMUL CEAS CU „Z“, NU CU „Ţ“

● În continuarea dosarului meu despre „Instituţia căsătoriei“, am găsit următoarea ştire: o femeie din Montana şi-a împins soţul de pe o stîncă, la opt zile după ce s-au căsătorit. Presa comentează că mireasa a vrut să ajungă mai repede la partea cu „pînă cînd moartea ne va despărţi“. (L. V.)

● Site-ul de ştiri Salon a făcut la începutul lunii un top al celor mai stupide lucruri spuse de republicani „doar în ultima săptămînă“. Printre ele: „Homosexualii sînt precum copiii. Nici unii, nici alţii n-ar trebui să se căsătorească“ (Corbett, guvernatorul de Pennsylvania). Parcă-parcă i-a întrecut şi pe republicanii noştri. (L. V.)

● Pe strada unde m-am mutat, în fiecare după-amiază, aud un cor de copii care strigă „Ai spart oalele, ai mîncat sarmalele!“ M-am liniştit, copilăria a rămas aceeaşi ca întotdeauna. (A. P.)

● Era anul 1738 cînd ceasornicarul Pierre Jaquet Droz a pus pe picioare primul atelier de ceasuri din lume, unde curînd avea să fabrice şi primul ceas cu cuc. Anul acesta, la aniversarea de 275 de ani, brand-ul Jaquet Droz a creat primul ceas de mînă în care se găseşte incorporată o mică pasăre de 47 mm care, la ora exactă, îşi bate aripioarele, înclină capul şi cîntă printr-un fluier de cristal din safir. Ceasul a fost fabricat într-o serie limitată de doar 28 de bucăţi şi costă o jumătate de milion de dolari. (M. C.)

● Din ciclul „Engleza über alles“. M-am obişnuit deja să aud numele lui Mozart pronunţat cu un chinuit accent englezesc (ştiţi dvs., cu „z“, nu cu „ţ“, şi cu „r“-ul specific) sau să aud „Cearls“ Baudelaire. Da’ pe-asta am auzit-o prima dată acum cîteva zile, la Radio România Actualităţi: scriitorul german Thomas „Men“. Yeah, man… (M. V.

ĂŞTIA VOR SĂ NE IA ÎNTÎI ICOANA
ŞI APOI DIVERSE CHESTII OPTICE

● Unul dintre ofurile protestanţilor din Piaţa Universităţii: „Ăştia vor să ne ia întîi ţara şi apoi pădurile“ m-a băgat de tot în ceaţă: cine sînt „ăştia“, de ce şi cum ne „iau“ ţara, şi, mai ales, cum reuşesc să ne ia mai întîi ţara şi apoi pădurile? (S. G.)

● Un anunţ, aşa cum l-am găsit pe un site: „VAND/ SCHIMB biblie veche scrisa in chirilica din 1839, intro stare foarte buna de conservare, pretul este de 1000e sau schimb cu AUTO dar pretul este de 1300e, ofer bonus 10 monede ARGINT cu carol, si o icoana foarte veche, OFER SI CER SERIOZITATE, nu deranjati inutil, MULTUMESC“. Recunosc că nu mă gîndisem la un asemenea troc: Biblie contra maşină. Nu ni se spune dacă maşina trebuie să fie „intro“ stare bună. (M. V.)

● La mînăstiri, la parastase, există un soi de cerşetoare habotnice profesioniste: înfăşurate în negru din cap pînă-n picioare, se fac că te ajută cu diverse chestii, moment în care îţi cer de la obraz (îşi rezervă…) un pachet, un pahar cu vin, 1 leu. (I. P.)

● Una dintre îndeletnicirile noastre, aceea de 3,14ist la Dilema veche, nu apare în Nomenclatorul de meserii. Apar însă altele, pe care m-am gîndit să le înşir aici, spre informarea dvs.: aburitor plută, acoperitor-învelitor ţiglă, afumător carne, aglomeratorist, albitor pastă hîrtie, alimentator-încălzitor de materiale, amanetar, aplicator de detalii la produse din ceramică, arzător email, asamblator lăzi, ascuţitor călitor garnituri de carde, autopsier la ecarisaj, brazor, brichetator cărbune, carbonizator textile, caşerator şi şlefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane, călitor prin inducţie sau cu flacără, centrator debordator piese optice, ceruitor de piastrine pentru acordeoane, circularist la tăiat lemne de foc, cizelator clişee galvanice, colator publicitar, colector şi sortator păr, condiţioner finisor produse explozive, condiţioner miere, confecţioner becuri, confecţioner corzi din intestine, confecţioner cretă şcolară, confecţioner gămălii chibrituri, confecţioner montator cercuri la butoaie, confecţioner preşuri, confecţioner reparator cravate, cuptorar lianţi, curbător lemn, decapsulator, decorticator crupe, degresator-imersioner, delaborator muniţie, desenator însemnator cherestea, destrămător, devulcanizator regenerare cauciuc, dezbătător lingouri, discotecar, drenor canalist, dusisator-polizator. (va urma) (D. S.)

Foto: C. Tudor

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Ucrainenii au atacat orașul Taganrog din regiunea rusă Rostov FOTO Telegram
Ucrainenii ar fi lovit cu rachete americane ATACMS un important oraș de pe teritoriul Rusiei. Informațiile contradictorii ale surselor locale
Taganrog, orașul în care s-a născut marele dramaturg Anton Pavlovici Cehov, a fost ținta unui presupus atac cu rachete balistice americane, potrivit afirmațiilor făcute de surse din Rusia.
palatul victoria guvern png
Sindicatele cer partidelor să formeze rapid un Guvern: adoptarea bugetului de stat și anchetarea serviciilor secrete sunt prioritare
Sindicatele au trimis tuturor partidelor politice o scrisoare deschisă în care cer formarea rapidă a noului Guvern care să adopte de urgeță bugetul de stat pe 2025, dar și anchearea serviciilor secrete.
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
Sănătatea gingiilor în tratamentul ortodontic: O prioritate neglijată?
Tratamentele ortodontice, precum aparatele dentare și gutierele, au devenit tot mai populare în căutarea unui zâmbet perfect. Cu toate acestea, o cercetare recentă realizată de parodontax, expertul în sănătatea gingiilor, evidențiază un deficit alarmant de cunoștințe.
image png
Se reduce taxa pentru locuri de parcare în Sectorul 4. Noile reguli analizate de Consiliul Local
Consiliul Local al Sectorului 4 analizează în ședință, joi, 12 decembrie, un proiect care propune reducerea taxei de parcare lunare de la 60 de lei la 45 de lei. Cei care plătesc abonamentul ar putea parca pe orice loc amenajat de primărie.
stadion dinamo jpeg
Dinamoviștilor li se lungesc urechile așteptând să înceapă lucrările la noul stadion. Veste proastă de la CNI
Încă o amânare privind procedurile de licitație la noua arenă a „câinilor roșii”.
raceala jpg
Cunoscut epidemiolog, despre Boala X: Gravitatea acestei afecțiuni este dificil de evaluat în acest moment. Care sunt simptomele
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a vorbit despre Boala X, noua afecțiune respiratorie, despre care se cunosc puține informații.
Ulei de gatit FOTO Shutterstock jpg
Tipuri de uleiuri de gătit care ar putea provoca un val de cancere de colon în rândul tinerilor. Sunt „otrăviți fără să știe”
Anumite tipuri de uleiuri de gătit ar putea alimenta un val de cancere de colon la tinerii americani, sugerează un studiu finanțat de guvernul Statelor Unite.
incendiere mormant Hafez al Affas/ FOTO:AFP
Mormântul dictatorului sirian lui Hafez el-Assad a fost incendiat, după fuga fiului său în Rusia
Prăbușirea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad a declanșat manifestări de bucurie, dar și de haos în toată țara.
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Olimpiu Moruțan, în fața marelui moment: fotbalistul revine, după opt luni
Jucătorul român și-a revenit de la accidentare.