Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 503 din 3-9 octombrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN LUMINA NOILOR DESCOPERIRI
ŞTIINŢIFICE, S-A DOVEDIT 
CĂ FIECARE PERSONAJ MARGINAL
ARE DE AŞTEPTAT 
UN NOU TIP DE GOSPODINĂ 

● În lumina noilor descoperiri ştiinţifice, s-a dovedit că: lupii urlă pentru a fi în contact cu prietenii lor; pinguinii s-au adaptat foarte uşor climei calde; homosexualitatea la insecte este frecventă; clipurile virale cu animale măresc şansele lor de extincţie; ursoaicele panda mimează sarcina pentru a fi lăsate în pace; păianjenii masculi mor după ce fac sex, fiind mîncaţi de femele pentru a se păstra monogame; memoria delfinilor se întinde pe durata a cîtorva decenii; celulele umane îi fac pe şoareci mai inteligenţi, dar li se pot şi implanta amintiri false; porumbeii, precum oamenii, au momente în care se comportă iraţional. (va urma) (M. C.)

● Vizavi de noul sediu al Poliţiei Rutiere din Pipera s-a dezvoltat o adevărată afacere: birouri de copiat acte, xeroxuri, specialişti în preschimbarea permiselor de conducere, numere de înmatriculare şi examene auto, care te iau pe sus încă din autobuzul 135 şi te conduc, îţi arată, te iniţiază. În mijlocul tuturor, o terasă înfloritoare, căci fiecare are de aşteptat minimum două ore pentru eliberarea actelor. Şi, ce să faci, aştepţi, e singurul loc decent pe o rază de un kilometru. Nu te poţi împiedica însă, sorbind din cafea, să te întrebi (ca românu’): a cui o fi terasa asta pusă strategic la cap de pod? (S. S.)

● Se pare că ideea pentru The Grandmaster i-a venit lui Wong Kar-wai după ce a descoperit într-un magazin o poză cu Bruce Lee. I s-a părut fotogenic şi s-a gîndit să facă un film despre maestrul acestuia, Ip Man. Am fost la film şi, pe acelaşi rînd pe care stăteam, era un personaj marginal, care făcea tot felul de figuri de kung fu şi pe care îl tot filmau la un moment dat unii şi alţii. Se prezenta ca „Bruce Lee din Piaţa Amzei“. The Grandmaster nu zic că n-ar fi spectaculos, dar felul în care a vibrat şi empatizat colegul nostru de sală, de la capătul rîndului, chiar merita toţi banii. Am simţit pe viu şi cu adevărat ce înseamnă să ai un maestru. (A. M. S.)

● „Conferă formă şi susţinere, la doar 19 lei!“ Ce poate fi? Un sutien, evident, de la celebrul Top Shop, cel care ne-a fericit, mai demult, cu tigaia magică. E vorba de Slim N Lift Aire Bra, „sutienul uşor precum aerul“. Poezia, uşor criptică (a se sesiza denumirea) a sutienului, asociată cu eficienţa tigăii, dau un nou tip de gospodină: una sexy şi supercalificată… (I. P.)

ÎN LUMINA NOILOR DESCOPERIRI
ŞTIINŢIFICE, S-A DOVEDIT 
CĂ TOT MAI MULŢI TINERI 
VOR SĂ GĂSEASCĂ ARGUMENTE
PENTRU UN PROIECT CU MUSTAŢĂ  

● Tot mai mulţi tineri vor să ştie cum era în comunism: „E adevărat că erau Mega Image-urile goale?“ Nu, nu e pe bune, e umor marca Times New Roman. Însă nu m-ar fi mirat să fie o curiozitate reală. (A. P.)

● Victor Ponta şi alţi cîţiva demnitari au fost în Finlanda să vadă cum se exploatează acolo aurul. Disperat să găsească noi argumente pentru deschiderea lucrărilor pe şantierul de la Roşia Montană, premierul a obţinut din partea finlandezilor promisiunea că vor furniza „asistenţă tehnică“. Sună bine, dar, evident, nu e suficient. O garanţie ar fi, eventual, să importăm normele finlandeze de protecţie a mediului, cîţiva inspectori de mediu şi un ministru. Pariem că ei n-ar semna contractul cu RMGC? (M. M.)

● Întrebată de comisia specială din Parlament care ar fi „cel mai catastofal scenariu“ în cazul Roşia Montană, Rovana Plumb, ministrul Mediului, a răspuns: „Atîta timp cît am scos de pe piaţă tone de produse contaminate cu salmonella, nu mi-aş permite să pun în faţa opiniei publice şi în faţa poporului un proiect în care condiţiile de siguranţă în ceea ce priveşte mediul să nu fie respectate.“ Pe mine m-a convins. (L. V.)

● Din seria „Idei creţe“. Care e legătura între bricolaj şi mustăcioşi? O reclamă din vara asta la magazinul Baumax, cu sloganul „Ai mustaţă, ai reduceri! Cine n-are mustaţă să-şi lase. Pe 20 august te vrem cu mustaţă.“ (P. M.)

ÎN LUMINA NOILOR DESCOPERIRI
ŞTIINŢIFICE, S-A DOVEDIT 
CĂ DIMENSIUNEA ÎN ERECŢIE 
A PARLAMENTARULUI 
LECUIEŞTE FRICA DE RETOPIRE

● Cercetătorii au stabilit cele şapte lucruri esenţiale care trebuie ştiute despre penis: lungimea medie este de 14 cm; pentru unele femei mărimea chiar contează; erecţia cu o durată prea lungă este o anomalie; penisul avea pe vremuri (adică acum 700.000 de ani) o coloană vertebrală; în timpul somnului, bărbaţii au între 3-5 erecţii; bărbaţii circumcişi sînt mai rezistenţi la HIV, dar se bucură de mai puţină plăcere sexuală; dimensiunea în erecţie a penisului nu e cîtuşi de puţin direct proporţională cu dimensiunea în stare flască. Now, get it on! (M. C.)

● De la tribuna Parlamentului, un deputat s-a declarat scandalizat de limbajul din filmul Poziţia copilului. Poziţia parlamentarului n-a rămas neobservată. Televiziunile i-au difuzat declaraţia, iar poziţia sa a fost întoarsă pe toate părţile. Parlamentarul crede că Poziţia copilului denigrează România peste hotare. Alţii cred că, dimpotrivă, poziţia parlamentarului face ţara de ruşine. Deocamdată, Poziţia copilului a cîştigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, un premiu pe cît de important, pe atît de necunoscut, probabil, deputatului în cauză. Dar poate că şi poziţia deputatului merită un premiu, fiindcă e de-a dreptul monumentală. (A. M.)

● Nişte cercetători (britanici, parcă) au descoperit cum se lecuieşte frica de pisici. Pe cînd vor dibui cercetătorii români leacul contra fricii de cîini? (S. G.)

● Alte extrase din Nomenclatorul de meserii (vezi numerele trecute): pepinierist, pescar mări şi oceane, pieptănător de păr la maşină, pilonist antenist, pîslitor, prăjitor minereu, pregătitor metale vechi pentru retopire, pregătitor sîrmă, prelucrător presă scrisă, preparator amestec de înveliş, preparator muştar, preparator peşte, raci, broaşte în cherhanale şi oficii, preparator ulei de copite, presator stuf, prinzător cîini, rîşnitor smalţ, rodator-lepuitor, rotar caretaş, saltelar, saluzitor frînghii, sculptor păpuşi, scuturător, securizator geam, semnalist cuplător, smîntînitor, spălător covoare înnodate, specialist orgă, stereotipar, stilist protezist de unghii, stucaturist, tăietor păsări, telefaxist, tocatorist-defibratorist, turnător valuri, ţintuitor, umplutor sifoane, valorificator glande, velator-matisor, vestitor, zdrobitor şi uleiator textile, zidar roşar-tencuitor. (va urma) (D. S.)

Foto: C. Tudor

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.