Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 503 din 3-9 octombrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN LUMINA NOILOR DESCOPERIRI
ŞTIINŢIFICE, S-A DOVEDIT 
CĂ FIECARE PERSONAJ MARGINAL
ARE DE AŞTEPTAT 
UN NOU TIP DE GOSPODINĂ 

● În lumina noilor descoperiri ştiinţifice, s-a dovedit că: lupii urlă pentru a fi în contact cu prietenii lor; pinguinii s-au adaptat foarte uşor climei calde; homosexualitatea la insecte este frecventă; clipurile virale cu animale măresc şansele lor de extincţie; ursoaicele panda mimează sarcina pentru a fi lăsate în pace; păianjenii masculi mor după ce fac sex, fiind mîncaţi de femele pentru a se păstra monogame; memoria delfinilor se întinde pe durata a cîtorva decenii; celulele umane îi fac pe şoareci mai inteligenţi, dar li se pot şi implanta amintiri false; porumbeii, precum oamenii, au momente în care se comportă iraţional. (va urma) (M. C.)

● Vizavi de noul sediu al Poliţiei Rutiere din Pipera s-a dezvoltat o adevărată afacere: birouri de copiat acte, xeroxuri, specialişti în preschimbarea permiselor de conducere, numere de înmatriculare şi examene auto, care te iau pe sus încă din autobuzul 135 şi te conduc, îţi arată, te iniţiază. În mijlocul tuturor, o terasă înfloritoare, căci fiecare are de aşteptat minimum două ore pentru eliberarea actelor. Şi, ce să faci, aştepţi, e singurul loc decent pe o rază de un kilometru. Nu te poţi împiedica însă, sorbind din cafea, să te întrebi (ca românu’): a cui o fi terasa asta pusă strategic la cap de pod? (S. S.)

● Se pare că ideea pentru The Grandmaster i-a venit lui Wong Kar-wai după ce a descoperit într-un magazin o poză cu Bruce Lee. I s-a părut fotogenic şi s-a gîndit să facă un film despre maestrul acestuia, Ip Man. Am fost la film şi, pe acelaşi rînd pe care stăteam, era un personaj marginal, care făcea tot felul de figuri de kung fu şi pe care îl tot filmau la un moment dat unii şi alţii. Se prezenta ca „Bruce Lee din Piaţa Amzei“. The Grandmaster nu zic că n-ar fi spectaculos, dar felul în care a vibrat şi empatizat colegul nostru de sală, de la capătul rîndului, chiar merita toţi banii. Am simţit pe viu şi cu adevărat ce înseamnă să ai un maestru. (A. M. S.)

● „Conferă formă şi susţinere, la doar 19 lei!“ Ce poate fi? Un sutien, evident, de la celebrul Top Shop, cel care ne-a fericit, mai demult, cu tigaia magică. E vorba de Slim N Lift Aire Bra, „sutienul uşor precum aerul“. Poezia, uşor criptică (a se sesiza denumirea) a sutienului, asociată cu eficienţa tigăii, dau un nou tip de gospodină: una sexy şi supercalificată… (I. P.)

ÎN LUMINA NOILOR DESCOPERIRI
ŞTIINŢIFICE, S-A DOVEDIT 
CĂ TOT MAI MULŢI TINERI 
VOR SĂ GĂSEASCĂ ARGUMENTE
PENTRU UN PROIECT CU MUSTAŢĂ  

● Tot mai mulţi tineri vor să ştie cum era în comunism: „E adevărat că erau Mega Image-urile goale?“ Nu, nu e pe bune, e umor marca Times New Roman. Însă nu m-ar fi mirat să fie o curiozitate reală. (A. P.)

● Victor Ponta şi alţi cîţiva demnitari au fost în Finlanda să vadă cum se exploatează acolo aurul. Disperat să găsească noi argumente pentru deschiderea lucrărilor pe şantierul de la Roşia Montană, premierul a obţinut din partea finlandezilor promisiunea că vor furniza „asistenţă tehnică“. Sună bine, dar, evident, nu e suficient. O garanţie ar fi, eventual, să importăm normele finlandeze de protecţie a mediului, cîţiva inspectori de mediu şi un ministru. Pariem că ei n-ar semna contractul cu RMGC? (M. M.)

● Întrebată de comisia specială din Parlament care ar fi „cel mai catastofal scenariu“ în cazul Roşia Montană, Rovana Plumb, ministrul Mediului, a răspuns: „Atîta timp cît am scos de pe piaţă tone de produse contaminate cu salmonella, nu mi-aş permite să pun în faţa opiniei publice şi în faţa poporului un proiect în care condiţiile de siguranţă în ceea ce priveşte mediul să nu fie respectate.“ Pe mine m-a convins. (L. V.)

● Din seria „Idei creţe“. Care e legătura între bricolaj şi mustăcioşi? O reclamă din vara asta la magazinul Baumax, cu sloganul „Ai mustaţă, ai reduceri! Cine n-are mustaţă să-şi lase. Pe 20 august te vrem cu mustaţă.“ (P. M.)

ÎN LUMINA NOILOR DESCOPERIRI
ŞTIINŢIFICE, S-A DOVEDIT 
CĂ DIMENSIUNEA ÎN ERECŢIE 
A PARLAMENTARULUI 
LECUIEŞTE FRICA DE RETOPIRE

● Cercetătorii au stabilit cele şapte lucruri esenţiale care trebuie ştiute despre penis: lungimea medie este de 14 cm; pentru unele femei mărimea chiar contează; erecţia cu o durată prea lungă este o anomalie; penisul avea pe vremuri (adică acum 700.000 de ani) o coloană vertebrală; în timpul somnului, bărbaţii au între 3-5 erecţii; bărbaţii circumcişi sînt mai rezistenţi la HIV, dar se bucură de mai puţină plăcere sexuală; dimensiunea în erecţie a penisului nu e cîtuşi de puţin direct proporţională cu dimensiunea în stare flască. Now, get it on! (M. C.)

● De la tribuna Parlamentului, un deputat s-a declarat scandalizat de limbajul din filmul Poziţia copilului. Poziţia parlamentarului n-a rămas neobservată. Televiziunile i-au difuzat declaraţia, iar poziţia sa a fost întoarsă pe toate părţile. Parlamentarul crede că Poziţia copilului denigrează România peste hotare. Alţii cred că, dimpotrivă, poziţia parlamentarului face ţara de ruşine. Deocamdată, Poziţia copilului a cîştigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, un premiu pe cît de important, pe atît de necunoscut, probabil, deputatului în cauză. Dar poate că şi poziţia deputatului merită un premiu, fiindcă e de-a dreptul monumentală. (A. M.)

● Nişte cercetători (britanici, parcă) au descoperit cum se lecuieşte frica de pisici. Pe cînd vor dibui cercetătorii români leacul contra fricii de cîini? (S. G.)

● Alte extrase din Nomenclatorul de meserii (vezi numerele trecute): pepinierist, pescar mări şi oceane, pieptănător de păr la maşină, pilonist antenist, pîslitor, prăjitor minereu, pregătitor metale vechi pentru retopire, pregătitor sîrmă, prelucrător presă scrisă, preparator amestec de înveliş, preparator muştar, preparator peşte, raci, broaşte în cherhanale şi oficii, preparator ulei de copite, presator stuf, prinzător cîini, rîşnitor smalţ, rodator-lepuitor, rotar caretaş, saltelar, saluzitor frînghii, sculptor păpuşi, scuturător, securizator geam, semnalist cuplător, smîntînitor, spălător covoare înnodate, specialist orgă, stereotipar, stilist protezist de unghii, stucaturist, tăietor păsări, telefaxist, tocatorist-defibratorist, turnător valuri, ţintuitor, umplutor sifoane, valorificator glande, velator-matisor, vestitor, zdrobitor şi uleiator textile, zidar roşar-tencuitor. (va urma) (D. S.)

Foto: C. Tudor

Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.
Zizi și neantul jpeg
Spre prima zi de școală
În prima zi de școală, cîndva prin anii ’70, aveam părul foarte scurt. Arătam ca un băiețel trist. Nu numai că eram tunsă băiețește, ci și părul meu, pînă atunci plin de bucle, stătea turtit și parcă apăsat de o uriașă rocă.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Armînlu nu cheari! – despre călătoria mea în Albania (4) –
Doi oameni drăguți, deschiși, prietenoși, ca mai toți oamenii pe care i-am întîlnit în Albania și de care m-am simțit încă din primele momente legată afectiv. Acum mi-e dor de ei de parcă toți ar fi rudele mele.
p 19 WC jpg
Cacealmaua de la Airport Plaza
Sînt un român cu domiciliul în străinătate care, la ultimul lui sejur în România, a fost jefuit cu sălbăticie de compania de închiriat mașini.
p 20 WC jpg
Cei neștiuți care întîrzie
Despre katechon, cuvîntul misterios al Sfîntului Apostol Pavel din 2 Tesaloniceni 2, 6-7, s-a scris enorm.
640px Faculty of Theology (personification) 1 jpg
Spre o teologie laică (2)
Lumea nu era nici ea privită ca un stadiu trecător. Ea a devenit în şi de la sine, aşa cum atestă într-adevăr Scripturile, „foarte bună“ (Gen. 1: 31), dacă nu de-a dreptul sacră.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe stradă, o tanti cu o geantă de plastic pe umăr, colorată în nuanțe de albastru, pe care scrie: „În interior am armonie“. Ce să zic, bravo ție!
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vîrsta de mijloc, fără prospect
A jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă.
Zizi și neantul jpeg
Urși
Ursul respectiv intră și prin curțile oamenilor. Sare gardurile, fără probleme, și te trezești cu el la geam ori dormind pe gazon, sau devorîndu-ți mîncarea pentru pisici. Devine o realitate tragicomică a existenței tale, care nu pare a avea mari șanse de rezolvare.

Adevarul.ro

termoficare bucuresti
Părerea unui expert despre soluția lui Nicușor Dan pentru ca bucureştenii să aibă căldură la iarnă
Primarul Capitalei a anunţat că a identificat unele soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului de termoficare și, în acest sens, a fost demarat un proiect prin care se propune instalarea a 20 de minicentrale.
reactor nuclear jpg
Franţa vrea să înceapă construcţia primului reactor nuclear de ultimă generaţie înainte de 2027
Franţa este în proces de elaborare a unui act legislativ destinat diminuării procedurilor birocratice cu privire la construirea de centrale nucleare.
Masini la granita dintre Finlanda si Rusia FOTO EPA EFE jpg
Rușii care au fugit nu vor fi extrădați, dă asigurări Ministerul rus al Apărării
Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că nu va solicita guvernelor străine extrădarea miilor de ruşi care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizarea desfăşurată în prezent în Rusia în vederea suplimentării efectivelor ruse pe frontul din Ucraina, relatează AFP.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.