Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 505 din 17-23 octombrie 2013
Cu ochii n 3,14 png

AR TREBUI, CRED, 
CA ATAŞAMENTUL FAŢĂ DE UN
CONTRABAS DE-A DREPTUL DELICIOS 
SĂ NU SE LIMITEZE LA COMPASIUNE  

● Un anunţ din ziarul Ring de vineri, 4 octombrie 2013: „SC ASCO GRUP SRL (…) informează publicul interesat că s-a depus solicitarea pentru emiterea autorizaţiei de mediu pentru activitatea «Vidanjare – colectarea şi epurarea aleilor uzate», desfăşurată în comuna Crevedia, jud. Dîmboviţa“. Ar trebui, cred, ca această activitate de vidanjare să nu se limiteze la perimetrul unei singure comune, ci să fie extinsă la nivelul întregii ţări: de ce să fie avute în vedere numai aleile din Crevedia, cînd s-ar impune colectarea şi epurarea atîtor străzi, bulevarde, şosele şi chiar autostrăzi uzate? (D. S.)

● „Sînt gaullist de patruzeci de ani. Dar trebuie să trăieşti în pas cu timpul. Nu poţi fi gaullist într-o lume hollandistă.“ Autorul acestei aserţiuni este Alain Delon. Celebrul actor a dat această explicaţie pentru a-şi susţine ataşamentul faţă de Frontul Naţional, un partid de extremă dreapta. Uneori, şi oamenii mari spun lucruri trăsnite. (M. M.)

● S-a făcut recent, la mai multe companii aeriene mari, un inventar cu obiectele uitate în avioane. N-o să vă vină să credeţi ce pot lăsa unii în avioane, în afara obişnuitelor paşapoarte, telefoane mobile şi chiar laptop-uri. Cele mai bizare obiecte trecute pe listă sînt: o rochie de mireasă, un contrabas, o pungă plină cu ceapă şi, nu demult, un ou, probabil fiert. 21% din „obiectele pierdute“ sînt însă cărţi, suficient de multe ca să se deschidă (în micile şi cochetele fumoare din aeroportul de la Amsterdam, de pildă, sau lîngă miraculoasele baruri tea free din aeroportul de la München) o bibliotecă. (S. S.)

● Lîngă intrarea într-o frumoasă mînăstire de pe malul mării, din insula Thassos, era aşezat un bol de sticlă plin cu rahat. Nouă, românilor, ne-a venit să rîdem şi imediat cineva a întrebat dacă o fi sfinţit. „Păi, depinde cine l-a făcut“, a răspuns altcineva. Făcut la mînăstire sau altundeva, sfinţit sau nu, trebuie să recunosc că era de-a dreptul delicios. (A. M.)

● Pe 9 octombrie, Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, premierul Ponta
a dat un comunicat în care transmitea „întreaga mea compasiune faţă de toţi cei care au avut de suferit din cauza regimului de teroare instaurat în perioada celui de-al doilea război mondial!“. Pardon, nu era un comunicat, era un status pe Facebook. (L. V.

AR TREBUI, CRED, 
CA BUCUREŞTENII SĂ NU SE LIMITEZE 
(ÎN SPAŢIUL INTERSTELAR) 
LA STRIVIREA UNEI ŞOPÎRLE 
CU PAPUCUL

● Din ciclul „Se poate şi cu porcu-n ogradă, şi cu slănina-n pod?“. Nici n-a început bine luna octombrie, că viceprimarul Capitalei a anunţat că bucureştenii vor primi apă caldă numai ziua, astfel încît noaptea să aibă căldură în calorifere. Apoi cei de la RADET au zis că apa caldă nu va fi întreruptă, dar că va scădea temperatura. Dup-aia viceprimarul a revenit victorios, spunînd că s-a rezolvat problema, datorită „presiunilor“ făcute de Primărie, şi că vom avea şi căldură, şi apă caldă, în acelaşi timp, toată ziua şi toată noaptea. Doar că acum e trecut de 12 noaptea, iar apa caldă e rece. Morala? Nu vă bazaţi pe vorbe, spălaţi-vă cît e apa caldă. (P. M.)

● Satelitul Voyager 1, lansat în 1977 şi aflat acum la 18,2 miliarde de kilometri distanţă de Terra, a părăsit la sfîrşitul lunii august sistemul solar şi se află, în sfîrşit, în spaţiul interstelar, unde plasma înconjurătoare este de 40 de ori mai densă decît în heliosferă. În călătoria lui a vizitat toate planetele sistemului solar, descoperind 23 de luni noi. Poartă cu el înregistrări muzicale şi sunete naturale, fotografii şi diagrame cu viaţa de pe Terra, precum şi un salut în 56 de limbi. Satelitul mai are energie, produsă de o baterie de plutoniu, pînă în anul 2025, iar memoria lui este mai mică de cîteva mii de ori decît a unui smartphone obişnuit, dar este obiectul construit de om care a ajuns cel mai departe în Univers. (M. C.)

● Încă una din tradiţionalele lupte ale locatarului din blocurile ceauşiste e pe cale de a fi abolită: cea cu gîndacii, micro sau mari, roşii sau negri, de baie ori de bucătărie. A apărut aparatul Pest Reject, care „transmite impulsuri electromagnetice în toată casa! (…) Doar îl băgaţi în priză şi vă luaţi adio de la orice tip de dăunători! (telestarshop.ro)“. S-a terminat cu strivirea cu papucul (în ciuda jocului-reclamă care circulă pe net), cu dicţionarul sau  cu otrăvirea prin spray-uri. Vremurile chiar se schimbă! (I. P.)

● Fosilele unei şopîrle de mărimea unui ciobănesc german descoperite în Myanmar au fost numite Barbaturex morrisoni în onoarea vocalistului trupei The Doors, Jim Morrison, cel care a compus versurile astea: „I am the lizard king / I can do anything“. Personal, aştept şi nişte fosile numite după Josh Homme, chitaristul trupei Queens of the Stone Age. (M. C.

AR TREBUI, CRED, 
CA INTRAREA ÎN REALITATE 
SĂ NU SE LIMITEZE 
LA UN PERICOL INTERZIS 

● La intrarea în situl arheologic de la Ephesus, în Turcia, printre multele magazine de suveniruri, o firmă: „Original genuine fake watches“. O originalitate de-a dreptul ingenuă. (S. G.)

● Ştiaţi că „bani“ este cuvîntul cel mai folosit de rapperi în textele lor în 2010? Asta după ce, în 1991, cuvîntul cu cea mai mare ocurenţă a fost „negru“. Un motiv în plus să zici că genul ăsta muzical e întotdeauna conectat la realitate, fie ea politică sau economică. (A. M. S.)

● De parcă nu aveam destule probleme cu cîinii maidanezi, în Capitală a mai apărut un pericol, de astă dată nu pe străzi, ci în lacuri. Un peşte care, după cum declară (pe www.evz.ro) Vicento Răgălie, zis Costel, administratorul luciului de apă Herăstrău, „mănîncă tot ce-i iese în cale, puiet de alt peşte şi icre. Rade tunde şi frezează!“. Peştele se numeşte „somn pitic american“. (M. V.)

● Avem un new entry în clubul băieţeilor care călătoresc singuri cu avionul, fără bilet, fentînd agenţii de securitate, stewardesele şi părinţii. După băieţelul de 9 ani care a zburat în 2007 de la Seattle la Phoenix şi apoi la San Antonio, după băieţelul de 11 ani care a zburat anul trecut de la Manchester la Roma, un alt băieţel de 9 ani s-a urcat în avion la Minneapolis şi a coborît la Las Vegas. E ceva care mă îngrijorează considerabil: ăsta e un club interzis fetiţelor? (L. V.)

Foto: E. Farkas

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cât de importantă devine România pentru SUA prin noua strategie a Mării Negre. Expert: „Vor fi investiții americane majore”
România a devenit mai importantă pentru SUA odată cu adoptarea, de către Congresul SUA, a strategiei pentru Marea Neagră. Expertul în relații internaționale George Vișan explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care e vulnerabilitatea României și ce soluții ar exista
image
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
„Cu generaţii în urmă românii stăteau la coadă după mâncare. Astăzi la București s-au întors cozile, dar cei care stau în ele nu sunt români”, scrie presa internațională.
image
Un restaurant din Capitală le cere clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masă”: „Mă mir că nu au instalat la intrare și niște lese”
Un restaurant din Capitală a stârnit controverse pe Facebook, după ce a atras atenția clienților care vin însoțiți de copii că în timpul vizitei micuții sunt obligați „să rămână tot timpul așezați” la masă.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.