Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 505 din 17-23 octombrie 2013
Cu ochii n 3,14 png

AR TREBUI, CRED, 
CA ATAŞAMENTUL FAŢĂ DE UN
CONTRABAS DE-A DREPTUL DELICIOS 
SĂ NU SE LIMITEZE LA COMPASIUNE  

● Un anunţ din ziarul Ring de vineri, 4 octombrie 2013: „SC ASCO GRUP SRL (…) informează publicul interesat că s-a depus solicitarea pentru emiterea autorizaţiei de mediu pentru activitatea «Vidanjare – colectarea şi epurarea aleilor uzate», desfăşurată în comuna Crevedia, jud. Dîmboviţa“. Ar trebui, cred, ca această activitate de vidanjare să nu se limiteze la perimetrul unei singure comune, ci să fie extinsă la nivelul întregii ţări: de ce să fie avute în vedere numai aleile din Crevedia, cînd s-ar impune colectarea şi epurarea atîtor străzi, bulevarde, şosele şi chiar autostrăzi uzate? (D. S.)

● „Sînt gaullist de patruzeci de ani. Dar trebuie să trăieşti în pas cu timpul. Nu poţi fi gaullist într-o lume hollandistă.“ Autorul acestei aserţiuni este Alain Delon. Celebrul actor a dat această explicaţie pentru a-şi susţine ataşamentul faţă de Frontul Naţional, un partid de extremă dreapta. Uneori, şi oamenii mari spun lucruri trăsnite. (M. M.)

● S-a făcut recent, la mai multe companii aeriene mari, un inventar cu obiectele uitate în avioane. N-o să vă vină să credeţi ce pot lăsa unii în avioane, în afara obişnuitelor paşapoarte, telefoane mobile şi chiar laptop-uri. Cele mai bizare obiecte trecute pe listă sînt: o rochie de mireasă, un contrabas, o pungă plină cu ceapă şi, nu demult, un ou, probabil fiert. 21% din „obiectele pierdute“ sînt însă cărţi, suficient de multe ca să se deschidă (în micile şi cochetele fumoare din aeroportul de la Amsterdam, de pildă, sau lîngă miraculoasele baruri tea free din aeroportul de la München) o bibliotecă. (S. S.)

● Lîngă intrarea într-o frumoasă mînăstire de pe malul mării, din insula Thassos, era aşezat un bol de sticlă plin cu rahat. Nouă, românilor, ne-a venit să rîdem şi imediat cineva a întrebat dacă o fi sfinţit. „Păi, depinde cine l-a făcut“, a răspuns altcineva. Făcut la mînăstire sau altundeva, sfinţit sau nu, trebuie să recunosc că era de-a dreptul delicios. (A. M.)

● Pe 9 octombrie, Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, premierul Ponta
a dat un comunicat în care transmitea „întreaga mea compasiune faţă de toţi cei care au avut de suferit din cauza regimului de teroare instaurat în perioada celui de-al doilea război mondial!“. Pardon, nu era un comunicat, era un status pe Facebook. (L. V.

AR TREBUI, CRED, 
CA BUCUREŞTENII SĂ NU SE LIMITEZE 
(ÎN SPAŢIUL INTERSTELAR) 
LA STRIVIREA UNEI ŞOPÎRLE 
CU PAPUCUL

● Din ciclul „Se poate şi cu porcu-n ogradă, şi cu slănina-n pod?“. Nici n-a început bine luna octombrie, că viceprimarul Capitalei a anunţat că bucureştenii vor primi apă caldă numai ziua, astfel încît noaptea să aibă căldură în calorifere. Apoi cei de la RADET au zis că apa caldă nu va fi întreruptă, dar că va scădea temperatura. Dup-aia viceprimarul a revenit victorios, spunînd că s-a rezolvat problema, datorită „presiunilor“ făcute de Primărie, şi că vom avea şi căldură, şi apă caldă, în acelaşi timp, toată ziua şi toată noaptea. Doar că acum e trecut de 12 noaptea, iar apa caldă e rece. Morala? Nu vă bazaţi pe vorbe, spălaţi-vă cît e apa caldă. (P. M.)

● Satelitul Voyager 1, lansat în 1977 şi aflat acum la 18,2 miliarde de kilometri distanţă de Terra, a părăsit la sfîrşitul lunii august sistemul solar şi se află, în sfîrşit, în spaţiul interstelar, unde plasma înconjurătoare este de 40 de ori mai densă decît în heliosferă. În călătoria lui a vizitat toate planetele sistemului solar, descoperind 23 de luni noi. Poartă cu el înregistrări muzicale şi sunete naturale, fotografii şi diagrame cu viaţa de pe Terra, precum şi un salut în 56 de limbi. Satelitul mai are energie, produsă de o baterie de plutoniu, pînă în anul 2025, iar memoria lui este mai mică de cîteva mii de ori decît a unui smartphone obişnuit, dar este obiectul construit de om care a ajuns cel mai departe în Univers. (M. C.)

● Încă una din tradiţionalele lupte ale locatarului din blocurile ceauşiste e pe cale de a fi abolită: cea cu gîndacii, micro sau mari, roşii sau negri, de baie ori de bucătărie. A apărut aparatul Pest Reject, care „transmite impulsuri electromagnetice în toată casa! (…) Doar îl băgaţi în priză şi vă luaţi adio de la orice tip de dăunători! (telestarshop.ro)“. S-a terminat cu strivirea cu papucul (în ciuda jocului-reclamă care circulă pe net), cu dicţionarul sau  cu otrăvirea prin spray-uri. Vremurile chiar se schimbă! (I. P.)

● Fosilele unei şopîrle de mărimea unui ciobănesc german descoperite în Myanmar au fost numite Barbaturex morrisoni în onoarea vocalistului trupei The Doors, Jim Morrison, cel care a compus versurile astea: „I am the lizard king / I can do anything“. Personal, aştept şi nişte fosile numite după Josh Homme, chitaristul trupei Queens of the Stone Age. (M. C.

AR TREBUI, CRED, 
CA INTRAREA ÎN REALITATE 
SĂ NU SE LIMITEZE 
LA UN PERICOL INTERZIS 

● La intrarea în situl arheologic de la Ephesus, în Turcia, printre multele magazine de suveniruri, o firmă: „Original genuine fake watches“. O originalitate de-a dreptul ingenuă. (S. G.)

● Ştiaţi că „bani“ este cuvîntul cel mai folosit de rapperi în textele lor în 2010? Asta după ce, în 1991, cuvîntul cu cea mai mare ocurenţă a fost „negru“. Un motiv în plus să zici că genul ăsta muzical e întotdeauna conectat la realitate, fie ea politică sau economică. (A. M. S.)

● De parcă nu aveam destule probleme cu cîinii maidanezi, în Capitală a mai apărut un pericol, de astă dată nu pe străzi, ci în lacuri. Un peşte care, după cum declară (pe www.evz.ro) Vicento Răgălie, zis Costel, administratorul luciului de apă Herăstrău, „mănîncă tot ce-i iese în cale, puiet de alt peşte şi icre. Rade tunde şi frezează!“. Peştele se numeşte „somn pitic american“. (M. V.)

● Avem un new entry în clubul băieţeilor care călătoresc singuri cu avionul, fără bilet, fentînd agenţii de securitate, stewardesele şi părinţii. După băieţelul de 9 ani care a zburat în 2007 de la Seattle la Phoenix şi apoi la San Antonio, după băieţelul de 11 ani care a zburat anul trecut de la Manchester la Roma, un alt băieţel de 9 ani s-a urcat în avion la Minneapolis şi a coborît la Las Vegas. E ceva care mă îngrijorează considerabil: ăsta e un club interzis fetiţelor? (L. V.)

Foto: E. Farkas

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Descoperirile arheologice recente dovedesc rolul și puterea femeilor din triburile celte Colaj Bournemouth University via AP
Misterul femeilor celte: ADN-ul antic și mormintele dezvăluie o putere ascunsă de milenii. Secretul interzis
În urmă cu mai bine de două milenii, romanii considerau femeile celte drept cele mai uimitoare figuri din istorie. Istoricii moderni nu le-au înțeles fascinația până când ultimele săpături arheologice, din sudul Angliei, au adus la lumină adevărul îngropat în adâncuri.
ceai cana shutterstock1 jpg
Cele mai bune ceaiuri pe care trebuie să le bei în sezonul rece pentru a dormi mai bine. Vei avea un somn garantat de 8 ore
Pe măsură ce zilele se scurtează și temperaturile scad, mulți dintre noi căutăm modalități de a ne relaxa și de a ne pregăti pentru o noapte de somn odihnitor. Un ceai fierbinte poate fi răspunsul perfect!
Destinații de vacanță pentru familii cu copii mai mult sau mai puțin prietenoase în Europa Foto Colaj
Cele mai prietenoase și cele mai puțin prietenoase țări din Europa pentru familii, în extrasezon
Călătoriți cu familia și doriți un loc plin de activități pentru toate vârstele? Descoperiți destinațiile care oferă nu doar o primire călduroasă, ci și experiențe de neuitat, potrivite pentru fiecare membru al familiei, potrivit jurnaliștilor străini.
image png
Cum se face desertul preferat a lui Mihai Eminescu. Se prepară și în zilele noastre. Mai mult, se regăsește și în meniul restaurantelor de top
Lapte de pasăre este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite deserturi din tradiția culinară românească. Asociat adesea cu momentele din copilărie, acest desert savuros este încă preparat în multe gospodării din România și se regăsește chiar și în meniurile restaurantelor de top, fiind apreciat
donald trump/ FOTO:X
Efectele măsurilor economice promise de Trump. Economist: „o operațiune similară a dus la căderea Uniunii Sovietice”
Creșterea taxelor vamale promisă de Trump și amenințarea UE cu taxe dacă nu cumpără mai multe produse americane reprezintă vești proaste pentru economia mondială, spune economistul Radu Nechita. Singura veste bună este decizia de a majora producția de petrol și gaze.
petre mihai bacanu
24 ianuarie: 36 de ani de la arestarea ziariștilor români care pregăteau apariția unei publicații anticomuniste
Pe 24 ianuarie a avut loc și Unirea Principatelor Române, dar în această dată s-a născut celebrul țăran autodidact Badea Cârțan și a murit Winston Churchill, fost prim-ministru al Marii Britanii.
aurel tamas 2 jpeg
Cum arată vila pe care Aurel Tămaș a construit-o ilegal. Primăria Cluj-Napoca a cerut în instanță demolarea construcției
În ciuda faptului că este nelipsit de la spectacolele organizate de Primăria Cluj-Napoca, cântărețul Aurel Tămaș a fost dat în judecată de instituția condusă de Emil Boc. Rapsodul popular este acuzat că a construit ilegal o vilă în pădurea Făget și trebuie s-o demoleze.
examen jpg
Școlile pot organiza probele de competențe, care încep pe 27 ianuarie, după bunul plac. S-a schimbat programul: „Haos. Mereu sunt schimbări anunțate peste noapte!"
În 2025, probele de competență se vor putea susține și în prima parte a zilei, adică înainte de ora 13. În plus, este pentru prima dată când elevii dau probele orale în acestă perioadă (27 ianuarie - 7 februarie). Reprezentanții Consiliului Elevilor nu văd cu ochi buni aceste schimbări.
trump jpg
Trump a semnat un ordin prin care vor fi declasificate dosarele privind asasinarea preşedintelui JFK
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat joi un ordin executiv prin care vor fi declasificate dosarele guvernului american privind asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, a fratelui acestuia Robert F. Kennedy, precum şi lui Martin Luther King Jr.