Cu ochii-n 3,14

23 octombrie 2013
Cu ochii n 3,14 png

SE PARE CĂ, DEŞI ROMÅNII 
PLECAŢI LA MUNCĂ 
NU POT SUPRAVIEŢUI ROMÅNEŞTE,
ROMÅNIA SE DESCURCĂ 

● Se pare că, deşi televizoarele cu plasmă sînt superioare celor cu LCD, plasma nu are un viitor strălucit şi scăderile în vînzări sînt substanţiale, aşa cum, de fiecare dată, oamenii au sacrificat calitatea şi au ales casetele VHS în locul celor Betamax, mp3-urile în locul CD-urilor şi streaming-ul Netflix în locul sistemului Blu-Ray. (M. C.)

● OTV emite din nou. Dan Diaconescu a obţinut licenţă de emisie în Italia. Televiziunea Poporului a plecat după poporul telespectator. O mişcare în contratimp: din cauza crizei economice, se pare că românii plecaţi la muncă în Italia încep să se întoarcă înapoi, în România. (M. M.)

● O matematiciană de la Universitatea Irvine din California a făcut nişte calcule, bazate pe statistici şi probabilităţi, şi a ajuns la concluzia că oamenii nu pot supravieţui unei invazii a zombilor, din două motive esenţiale: zombii nu mor din cauze naturale, iar rata de reproducere a oamenilor nu se va ridica niciodată la nivelul ratei de infectare. Se apropie noaptea de Halloween. (M. C.)

● De la o vreme, reclamele noastre au îmbrăţişat romånismul: „DERO spală romåneşte“ (spre deosebire, probabil, de un detergent obişnuit, care nu poate spăla decît universal) şi putem consuma „biscuiţi romånizaţi“ (fiindcă ne-am săturat, se vede treaba, de biscuiţii apatrizi). (D. S.)

● „Şeful Bilderberg, declaraţie şocantă despre România“ – zice un titlu de homepage pe evz.ro. Dau click să citesc declaraţia. Şi citesc: «Toate guvernele din lume se străduiesc să facă totul din ce în ce mai bine. România se descurcă mai bine decît Statele Unite ale Americii în momentul de faţă», a declarat, la sosirea pe aeroport, Vicontele Etienne Davignon, preşedintele grupului Bilderberg“. Ei, staţi un pic, să nu „ne şocăm“ aşa repede. O fi vrut omul să spună ceva politicos, ca orice musafir… (M. V.

SE PARE CĂ 
ÎN SALA DE AŞTEPTARE 
CADE ZĂPADĂ 
CU FORME ASEMĂNĂTOARE
GAZELOR DIN ACEEAŞI CATEGORIE

● În sala de aşteptare a unui cabinet medical, un domn în vîrstă îi spune unei tinere gravide într-o lună avansată că sigur „va avea fată“. Aceasta, surprinsă, recunoaşte, întrebîndu-l cum de şi-a dat seama. Răspunsul şi tonul ar fi fost demne de James Bond: „Sînt medic, medic veterinar.“ (S. G.)

● Am trecut de-a lungul timpului pe sub tot felul de anunţuri: cad ţurţuri, cade zăpadă, cade tencuială. Avertismentul „Atenţie, cad ţigle“, văzut de curînd în centrul Bucureştiului, în plină isterie a cutremurelor, mi s-a părut de-a dreptul comic. (A. M. S.)

● Reclamei la Prostafix – pe care, vrînd-nevrînd, o urmăresc în fiecare dimineaţă printre ştirile Realităţii TV –, cu cît o vezi mai des, cu atît îi descoperi nebănuite şi licenţioase savori: de pildă, aflăm că în compoziţia medicamentului pentru prostată se găseşte, printre altele, palmier pitic; unul dintre personajele cu probleme este un bucătar, care scoate din cuptor nişte cornuri, uşor chircite şi arse; un altul – un mascul feroce, pe nume Iosif, arde  pe grătar nişte cîrnaţi, cu forme asemănătoare cornurilor. Iar senzaţia generală pe care ţi-o oferă medicamentul e una metafizică: de libertate. (I. P.)

● La Pungeşti oamenii protestau împotriva gazelor de şist, la Bucureşti au ieşit oamenii în stradă din solidaritate cu cei din Pungeşti, iar la Sibiu, în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Astra Film Festival, se proiecta filmul documentar Blestemul gazelor de şist, filmat de regizorul Lech Kowalski în Polonia şi SUA. Mai are cineva vreun dubiu că toţi sîntem conectaţi? (P. M.)

● Mă duc la Poştă şi văd pe raft, la vînzare, aşa: o cutie cu o candelă pe care scrie „Miracle Light“, un album despre Cunoaşterea mediului şi un atlas intitulat Monştrii. Aşadar, religie, ecologie, fantasy – cumva toate trei mi se par din aceeaşi categorie! (M. C.)

SE PARE CĂ NATURA RELAŢIILOR
DINTRE CENZURĂ ŞI ABJECŢIE
ÎMBRĂŢIŞEAZĂ DEZACORDUL

● Pînă să avem prima femeie preşedinte şi o veritabilă candidatură gay la preşedinţia SUA, istoricii americani au descoperit, în cîteva scrisori de epocă, natura relaţiilor dintre preşedintele (între anii 1857 şi 1861) James Buchanan şi apropiatul său prieten din Partidul Democrat, William R. King, cei supranumiţi în epocă „Nancy şi Fancy“. În curînd vom afla că afacerea Watergate a pornit de la faptul că Nixon era femeie? (S. S.)

● Jurnaliştii de la Courrier international au intrat în grevă din cauza planurilor de restructurare a publicaţiei, în urma cărora o treime dintre angajaţi vor fi concediaţi. E vorba de cenzură economică, spun jurnaliştii. Întîmplător, numărul care nu mai apare din cauza grevei era tot despre cenzură. (L. V.)

● Mi-am „recuperat“ bagajul în Napoli, dintr-o cursă Blue Air, hăcuit, chilăvit, ciomăgit. La revenirea în Bucureşti, „opera“ a fost desăvîrşită… cadrul smuls, roţile zburînd dezmembrate. Mi „s-a explicat“ că a fost un accident deoarece s-a oprit banda (!), precizîndu-mi-se că numai badijonînd valiza în folie de plastic se pot elimina asemenea incidente. Deci alţi bani… distracţia oricum continuă. „Nu, nu e obligatoriu, numai dacă vreţi.“ Mi-am încheiat lăcrimaţia petiţionară (pentru care n-am primit număr de înregistrare, iac-aşa!), cu formula necanonică „Cu stimă şi abjecţie.“ Mi-o menţin. Întru canonică eternizare. (R. M.)

● Doi bărbaţi în faţa unui spital. Se îmbrăţişează, iar cel mai în vîrstă dintre ei îi spune celuilalt, bătîndu-l pe umăr: „Păi, nu eşti tu prostul meu?“ Sînt tată şi fiu. Ştiţi o descriere mai înduioşătoare a legăturilor de sînge? (A. M. S.)

● Comunicaţiile trebuie, cică, să fie digitalizate total pînă în 2015. Unii au înţeles din asta că vom comunica prin degete. Adică vom arăta degetul mare în sus sau în jos, pentru a ne exprima acordul sau dezacordul, de viaţă şi de moarte, ca romanii. Nu va mai fi urît să arătăm lucrurile şi oamenii cu degetul arătător şi, cel mai important, vom putea folosi nestingheriţi degetul mijlociu. Pentru o comunicare mai eficientă. (A. M.)

Foto: D. Goace

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Descoperirile arheologice recente dovedesc rolul și puterea femeilor din triburile celte Colaj Bournemouth University via AP
Misterul femeilor celte: ADN-ul antic și mormintele dezvăluie o putere ascunsă de milenii. Secretul interzis
În urmă cu mai bine de două milenii, romanii considerau femeile celte drept cele mai uimitoare figuri din istorie. Istoricii moderni nu le-au înțeles fascinația până când ultimele săpături arheologice, din sudul Angliei, au adus la lumină adevărul îngropat în adâncuri.
ceai cana shutterstock1 jpg
Cele mai bune ceaiuri pe care trebuie să le bei în sezonul rece pentru a dormi mai bine. Vei avea un somn garantat de 8 ore
Pe măsură ce zilele se scurtează și temperaturile scad, mulți dintre noi căutăm modalități de a ne relaxa și de a ne pregăti pentru o noapte de somn odihnitor. Un ceai fierbinte poate fi răspunsul perfect!
Destinații de vacanță pentru familii cu copii mai mult sau mai puțin prietenoase în Europa Foto Colaj
Cele mai prietenoase și cele mai puțin prietenoase țări din Europa pentru familii, în extrasezon
Călătoriți cu familia și doriți un loc plin de activități pentru toate vârstele? Descoperiți destinațiile care oferă nu doar o primire călduroasă, ci și experiențe de neuitat, potrivite pentru fiecare membru al familiei, potrivit jurnaliștilor străini.
image png
Cum se face desertul preferat a lui Mihai Eminescu. Se prepară și în zilele noastre. Mai mult, se regăsește și în meniul restaurantelor de top
Lapte de pasăre este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite deserturi din tradiția culinară românească. Asociat adesea cu momentele din copilărie, acest desert savuros este încă preparat în multe gospodării din România și se regăsește chiar și în meniurile restaurantelor de top, fiind apreciat
donald trump/ FOTO:X
Efectele măsurilor economice promise de Trump. Economist: „o operațiune similară a dus la căderea Uniunii Sovietice”
Creșterea taxelor vamale promisă de Trump și amenințarea UE cu taxe dacă nu cumpără mai multe produse americane reprezintă vești proaste pentru economia mondială, spune economistul Radu Nechita. Singura veste bună este decizia de a majora producția de petrol și gaze.
petre mihai bacanu
24 ianuarie: 36 de ani de la arestarea ziariștilor români care pregăteau apariția unei publicații anticomuniste
Pe 24 ianuarie a avut loc și Unirea Principatelor Române, dar în această dată s-a născut celebrul țăran autodidact Badea Cârțan și a murit Winston Churchill, fost prim-ministru al Marii Britanii.
aurel tamas 2 jpeg
Cum arată vila pe care Aurel Tămaș a construit-o ilegal. Primăria Cluj-Napoca a cerut în instanță demolarea construcției
În ciuda faptului că este nelipsit de la spectacolele organizate de Primăria Cluj-Napoca, cântărețul Aurel Tămaș a fost dat în judecată de instituția condusă de Emil Boc. Rapsodul popular este acuzat că a construit ilegal o vilă în pădurea Făget și trebuie s-o demoleze.
examen jpg
Școlile pot organiza probele de competențe, care încep pe 27 ianuarie, după bunul plac. S-a schimbat programul: „Haos. Mereu sunt schimbări anunțate peste noapte!"
În 2025, probele de competență se vor putea susține și în prima parte a zilei, adică înainte de ora 13. În plus, este pentru prima dată când elevii dau probele orale în acestă perioadă (27 ianuarie - 7 februarie). Reprezentanții Consiliului Elevilor nu văd cu ochi buni aceste schimbări.
trump jpg
Trump a semnat un ordin prin care vor fi declasificate dosarele privind asasinarea preşedintelui JFK
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat joi un ordin executiv prin care vor fi declasificate dosarele guvernului american privind asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, a fratelui acestuia Robert F. Kennedy, precum şi lui Martin Luther King Jr.