Cu ochii-n 3,14

23 octombrie 2013
Cu ochii n 3,14 png

SE PARE CĂ, DEŞI ROMÅNII 
PLECAŢI LA MUNCĂ 
NU POT SUPRAVIEŢUI ROMÅNEŞTE,
ROMÅNIA SE DESCURCĂ 

● Se pare că, deşi televizoarele cu plasmă sînt superioare celor cu LCD, plasma nu are un viitor strălucit şi scăderile în vînzări sînt substanţiale, aşa cum, de fiecare dată, oamenii au sacrificat calitatea şi au ales casetele VHS în locul celor Betamax, mp3-urile în locul CD-urilor şi streaming-ul Netflix în locul sistemului Blu-Ray. (M. C.)

● OTV emite din nou. Dan Diaconescu a obţinut licenţă de emisie în Italia. Televiziunea Poporului a plecat după poporul telespectator. O mişcare în contratimp: din cauza crizei economice, se pare că românii plecaţi la muncă în Italia încep să se întoarcă înapoi, în România. (M. M.)

● O matematiciană de la Universitatea Irvine din California a făcut nişte calcule, bazate pe statistici şi probabilităţi, şi a ajuns la concluzia că oamenii nu pot supravieţui unei invazii a zombilor, din două motive esenţiale: zombii nu mor din cauze naturale, iar rata de reproducere a oamenilor nu se va ridica niciodată la nivelul ratei de infectare. Se apropie noaptea de Halloween. (M. C.)

● De la o vreme, reclamele noastre au îmbrăţişat romånismul: „DERO spală romåneşte“ (spre deosebire, probabil, de un detergent obişnuit, care nu poate spăla decît universal) şi putem consuma „biscuiţi romånizaţi“ (fiindcă ne-am săturat, se vede treaba, de biscuiţii apatrizi). (D. S.)

● „Şeful Bilderberg, declaraţie şocantă despre România“ – zice un titlu de homepage pe evz.ro. Dau click să citesc declaraţia. Şi citesc: «Toate guvernele din lume se străduiesc să facă totul din ce în ce mai bine. România se descurcă mai bine decît Statele Unite ale Americii în momentul de faţă», a declarat, la sosirea pe aeroport, Vicontele Etienne Davignon, preşedintele grupului Bilderberg“. Ei, staţi un pic, să nu „ne şocăm“ aşa repede. O fi vrut omul să spună ceva politicos, ca orice musafir… (M. V.

SE PARE CĂ 
ÎN SALA DE AŞTEPTARE 
CADE ZĂPADĂ 
CU FORME ASEMĂNĂTOARE
GAZELOR DIN ACEEAŞI CATEGORIE

● În sala de aşteptare a unui cabinet medical, un domn în vîrstă îi spune unei tinere gravide într-o lună avansată că sigur „va avea fată“. Aceasta, surprinsă, recunoaşte, întrebîndu-l cum de şi-a dat seama. Răspunsul şi tonul ar fi fost demne de James Bond: „Sînt medic, medic veterinar.“ (S. G.)

● Am trecut de-a lungul timpului pe sub tot felul de anunţuri: cad ţurţuri, cade zăpadă, cade tencuială. Avertismentul „Atenţie, cad ţigle“, văzut de curînd în centrul Bucureştiului, în plină isterie a cutremurelor, mi s-a părut de-a dreptul comic. (A. M. S.)

● Reclamei la Prostafix – pe care, vrînd-nevrînd, o urmăresc în fiecare dimineaţă printre ştirile Realităţii TV –, cu cît o vezi mai des, cu atît îi descoperi nebănuite şi licenţioase savori: de pildă, aflăm că în compoziţia medicamentului pentru prostată se găseşte, printre altele, palmier pitic; unul dintre personajele cu probleme este un bucătar, care scoate din cuptor nişte cornuri, uşor chircite şi arse; un altul – un mascul feroce, pe nume Iosif, arde  pe grătar nişte cîrnaţi, cu forme asemănătoare cornurilor. Iar senzaţia generală pe care ţi-o oferă medicamentul e una metafizică: de libertate. (I. P.)

● La Pungeşti oamenii protestau împotriva gazelor de şist, la Bucureşti au ieşit oamenii în stradă din solidaritate cu cei din Pungeşti, iar la Sibiu, în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Astra Film Festival, se proiecta filmul documentar Blestemul gazelor de şist, filmat de regizorul Lech Kowalski în Polonia şi SUA. Mai are cineva vreun dubiu că toţi sîntem conectaţi? (P. M.)

● Mă duc la Poştă şi văd pe raft, la vînzare, aşa: o cutie cu o candelă pe care scrie „Miracle Light“, un album despre Cunoaşterea mediului şi un atlas intitulat Monştrii. Aşadar, religie, ecologie, fantasy – cumva toate trei mi se par din aceeaşi categorie! (M. C.)

SE PARE CĂ NATURA RELAŢIILOR
DINTRE CENZURĂ ŞI ABJECŢIE
ÎMBRĂŢIŞEAZĂ DEZACORDUL

● Pînă să avem prima femeie preşedinte şi o veritabilă candidatură gay la preşedinţia SUA, istoricii americani au descoperit, în cîteva scrisori de epocă, natura relaţiilor dintre preşedintele (între anii 1857 şi 1861) James Buchanan şi apropiatul său prieten din Partidul Democrat, William R. King, cei supranumiţi în epocă „Nancy şi Fancy“. În curînd vom afla că afacerea Watergate a pornit de la faptul că Nixon era femeie? (S. S.)

● Jurnaliştii de la Courrier international au intrat în grevă din cauza planurilor de restructurare a publicaţiei, în urma cărora o treime dintre angajaţi vor fi concediaţi. E vorba de cenzură economică, spun jurnaliştii. Întîmplător, numărul care nu mai apare din cauza grevei era tot despre cenzură. (L. V.)

● Mi-am „recuperat“ bagajul în Napoli, dintr-o cursă Blue Air, hăcuit, chilăvit, ciomăgit. La revenirea în Bucureşti, „opera“ a fost desăvîrşită… cadrul smuls, roţile zburînd dezmembrate. Mi „s-a explicat“ că a fost un accident deoarece s-a oprit banda (!), precizîndu-mi-se că numai badijonînd valiza în folie de plastic se pot elimina asemenea incidente. Deci alţi bani… distracţia oricum continuă. „Nu, nu e obligatoriu, numai dacă vreţi.“ Mi-am încheiat lăcrimaţia petiţionară (pentru care n-am primit număr de înregistrare, iac-aşa!), cu formula necanonică „Cu stimă şi abjecţie.“ Mi-o menţin. Întru canonică eternizare. (R. M.)

● Doi bărbaţi în faţa unui spital. Se îmbrăţişează, iar cel mai în vîrstă dintre ei îi spune celuilalt, bătîndu-l pe umăr: „Păi, nu eşti tu prostul meu?“ Sînt tată şi fiu. Ştiţi o descriere mai înduioşătoare a legăturilor de sînge? (A. M. S.)

● Comunicaţiile trebuie, cică, să fie digitalizate total pînă în 2015. Unii au înţeles din asta că vom comunica prin degete. Adică vom arăta degetul mare în sus sau în jos, pentru a ne exprima acordul sau dezacordul, de viaţă şi de moarte, ca romanii. Nu va mai fi urît să arătăm lucrurile şi oamenii cu degetul arătător şi, cel mai important, vom putea folosi nestingheriţi degetul mijlociu. Pentru o comunicare mai eficientă. (A. M.)

Foto: D. Goace

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Primul reactor modular mic din România va fi instalat pe locul fostei termocentrale de la Doiceşti
RoPower Nuclear va dezvolta reactoare modulare mici la Doicești
Nuclearelectrica și Nova Power & Gas lansează RoPower Nuclear, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești.
Octavian Opriș a murit FOTO Mediafax
Primul șef al AEP a murit. Octavian Opriş avea 76 de ani
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că primul președinte al instituției, Octavian Opriş, a încetat din viaţă la vârsta de 76 de ani.
trupe ucrainene ridicând steagul național în orașul Novoselivka Foto: Captură video
Noi câștiguri teritoriale pentru forțele ucrainene, în estul regiunii Donețk VIDEO
Forțele ucrainene au înregistrat noi câștiguri în estul regiunii Donețk, potrivit unor înregistrări video geolocalizate pe rețelele de socializare și rapoartelor unui blogger militar rus din zonă.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.