Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

E MODA ASOCIERII 
STRĂINULUI FIX 
CU UNGHIURI DIFERITE 
DE PELERINAJ  

● E moda asocierii competiţiilor sportive cu numele sponsorilor. Primei divizii din ţară i se spune Liga 1 Bergenbier, Cupei României i se adaugă numele unei alte beri – Timişoreana. Moda nu e numai la noi. În Anglia, primei divizii fotbalistice Premier League i s-a adăugat numele unei bănci – Barclays. Dar se pare că sportul se îmbină mai ales cu băuturile, fie ele şi greu de băut pentru sportivi. Compania Red Bull deţine două echipe de Formula 1. Şi, mai nou, aud că ierarhia echipelor naţionale de fotbal se numeşte clasamentul FIFA Coca-Cola. Parcă ar fi vorba de numele unei maimuţe. (A. M.)

● Cum mai tot timpul sîntem timoraţi cînd se vorbeşte despre comportamentul românului în străinătate, iată cîteva mostre de comportament al străinului în străinătate: într-un resort de bungalow-uri, trezirea o dădeau aproape zilnic turiştii nemţi şi a lor voce răsunătoare – hăhăiau, urlau, se simţeau bine – la 6 dimineaţa; în altă ipostază, la aterizarea avionului pe pista de la Otopeni, un francez spilcuit şi delicat şi-a pus dintr-odată piciorul pe scaun începînd să-şi lustruiască pantoful; într-un sit arheologic milenar din Cappadocia, o domnişoară anglo-saxonă şi-a imaginat probabil că un loc întunecat poate fi folosit şi pe post de toaletă. Cu alte cuvinte, cîte bordeie, atîtea obiceie. (S. G.)

● Obiecte care, altădată, ni se păreau teribil de preţioase şi greu de achiziţionat, acum ni se oferă, aşa, pe nepusă masă: de pildă, un telefon fix. De la Romtelecom. Cineva ne-a sunat, ni l-a oferit şi, pentru că persoana care i-a răspuns nu s-a bucurat destul, a întrebat: „Şi de ce nu sînteţi încîntaţi?“ (I. P.)

● Scafandrii ruşi au recuperat din lacul Cebarkul o piatră de 570 de kilograme, de fapt un fragment al meteoritului vedetă, filmat din o sută de unghiuri diferite, care s-a dezintegrat în luna februarie deasupra munţilor Urali. În competiţia globală pentru cucerirea spaţiului şi recuperarea obiectelor din Cosmos, şi de data asta ruşii au avut noroc. Probabil că americanii sînt supăraţi că deasupra Munţilor (lor) Stîncoşi nu s-a dezintegrat încă nimic. (A. P.)

● N-aş fi crezut că Biserica poate organiza şi centre de profit. De pildă, la Iaşi, undeva lîngă Patriarhie, în aceeaşi clădire, se află o librărie şi o agenţie de pelerinaj. (M. M.)

E CLAR CĂ SE PREGĂTEŞTE CEVA
CUM NU SE POATE MAI ADEVĂRAT,
DAR PARCĂ TOT NU MAI ARE HAZ
SĂ TE ÎNTREBI CE-A FOST PREA MULT  

● Apar, într-o anumită parte a presei spaniole, tot mai multe articole care vorbesc despre „serenitatea“ prinţului moştenitor, laude în genunchi, declamaţii patetice, ştiţi tonul: în ciuda greutăţilor…, în pofida nevestei…, pe el tot „îl doare Spania“. E clar că se pregăteşte ceva, dar parcă Franco fusese, la vremea sa, ceva mai subtil. (S. S.)

● Ad ganga med bok I maganum înseamnă, în islandeză, „toată lumea dă naştere unei cărţi“, ceea ce e cum nu se poate mai adevărat, pentru că, în Islanda, unul din zece locuitori publică o carte. Înseamnă că, dintre cei 300.000 de locuitori, 30.000 sînt scriitori. Dvs. cîţi autori islandezi cunoaşteţi? (L. V.)

● Să fie Parisul prea aseptic? Aşa susţine într-un articol din New York Times şeful biroului ziarului american la Paris, care îşi anunţa în acest fel şi plecarea din capitala Franţei. Steven Erlanger scrie că Parisul „nu e deloc cool, e prea ordonat, prea aseptic, un oraş al plăcerilor prudente: muzee, restaurante, operă, balet“ etc. Dacă îl compară cu New York-ul, s-ar putea să aibă puţină dreptate. Dar parcă tot aş trage o fugă să mă conving. (A. M. S.)

● Nu mai are haz să te întrebi ce-a fost înainte, oul sau găina, acum, cînd cercetătorii au descoperit că florile au existat înaintea dinozaurilor. (M. C.)

● În faţă la Autogara Militari din Bucureşti, obosită şi trăgînd bagajul după mine, încerc să iau un taxi. Taximetristul, uitîndu-se la troller: „Unde mergeţi?“ Eu: „Acasă.“ Schimbul ăsta de replici s-a mai repetat apoi de vreo trei ori, cît să regret că am părăsit Sibiul, unde un domn taximetrist, căruia i-am dat 7 lei pentru o cursă care făcea 5, s-a întors către mine zîmbind: „Mi-aţi dat prea mult…“ (P. M.

DEOCAMDATĂ 
(DIN CAUZA ÎNCĂLZIRII GLOBALE) 
N-AM GĂSIT PE LUNĂ 
DECÎT UMEZEALĂ ABSORBITĂ 


● Am primit, împreună cu un ziar, oferta promoţională a publicaţiei Destinaţii pitoreşti şi m-am uitat peste ea înainte s-o arunc. De pe hîrtie, cineva nervos dădea ordine unei armate de sclavi. „Deschideţi repede!“ „Răzuiţi cåmpurile aurii!“ „Verificaţi dacă aţi găsit 1, 2, 3, sau 4 globuri!“ (Deocamdată, n-am găsit decît o virgulă în plus.) „Dacă în urma răzuirii aţi găsit trei globuri, veţi primi şi un pachet cu 18 cartele de separare a capitolelor, care facilitează organizarea fişierelor.“ (Cred că mă pot lipsi de aşa ceva.) „Comandaţi prin SMS. Vă rugăm NU folosiţi diacritice!“ „Deschideţi plicul şi verificaţi conţinutul! Cadou suplimentar: V-am tipărit etichete cu drapelul unor ţări. Verso-ul etichetelor au o parte adezivă.“ (Concluzie: dacă nu trebuie folosite diacritice, dar se pot folosi dezacorduri, e limpede că, în anumite capete, răzuirea face ravagii.) (D. S.)

● Veneţia se scufundă, din cauza încălzirii globale, cu  1 mm pe an, în timp ce New Orleans-ul se scufundă cu 2,5 cm pe an, inclusiv din cauza exploatării petroliere şi a gazelor naturale din zonă. Ne vor creşte din nou branhii. (M. C.)

● Cică, în mai puţin de o lună, va fi gata tunelul pînă la prima staţie – Orizont – a metroului din Drumul Taberei. Să-i credem? Ştirea asta a avut acelaşi impact asupra mea ca şi cum aş fi aflat că, în mai puţin de o lună, edilii bucureşteni vor ajunge pe Lună. Ca să stîrpească maidanezii de acolo, desigur. (A. P.)

● Sînt un mare cititor de etichete şi deseori chiar am ce citi. Iată ultimele trei lecturi: 1) pe recipientul unei creme de mîini, la instrucţiunile traduse în mai multe limbi apare, nediferenţiat, RO/MD, semn că în industria cosmeticelor limba moldovenească nu a fost acceptată – imbatabil argument politic; 2) pe buzunarul interior al blugilor am găsit reproduse trei intrări de dicţionar cu definiţiile bumbacului, a denimului (20% din greutatea sa este umezeală absorbită), a culorii indigo şi a blugilor (care trebuie să aibă cinci buzunare, şase nituri, între cinci şi şapte găici, un fermoar şi o capsă); 3) pe dosul curelei pentru ceasul de mînă scrie „Piele naturală. Mărmea poirivită“, de unde se vede că ortografia nu e chiar la îndemînă. (M. C.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

MIG-21 Lancer
Aeronave de luptă MiG-21 Lancer, puse pe butuci de o rețea de escroci. Cum a fost păcălită Armata Română cu kerosen de proastă calitate
Siguranța națională a României a fost pusă în pericol, în condițiile în care mai multe aeronave de luptă MiG-21 Lancer s-au stricat după ce au fost alimentate cu combustibil neconform.
lupa bani euro calculator
Salariul minim european: Sindicatele cer măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai
Directiva privind salariul minim a primit marți aprobarea finală după un proces legislativ de doi ani. Sindicatele europene cer guvernelor măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai.
nastya youtube jpg
Averile fabuloase ale celor mai bogați copii de pe Internet
Unii dintre cei mai bogați și mai cunoscuți copii de pe Internet câștigă atât de mult, încât pot spune că au viitorul asigurat.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.