Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 644 din 23-29 iunie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ CE AM REFUZAT TOATE CLIȘEELE COSMETICE DESPRE ROMÂNIA,
VOM VEDEA UN PROSOP NU DEPARTE

● Un băiat către o fată: „Nu vrei?“ Nici un răspuns. „Sigur nu?“ Pauză. „Ești supărată?“ Iar tăcere. „Nu, ești doar timidă“, conchide el. Nu, nu e un dialog dintr-un film 18+. Nici o încercare a bărbaților de a le înțelege pe femei. Doar monologul unui puști, pe stradă, după ce am refuzat să primesc un pliant de la el. (C. Ș.)

● Găsesc în săptămînalul Die Zeit un articol scris cu duioşie, un soi de profil al Naţionalei de fotbal a României. Autorul evocă ironic şi autoironic toate clişeele despre România, vorbeşte mult despre anonimatul jucătorilor, despre jocul prost, despre şansele slabe, despre ăştia care „sînt mai outsider-i decît outsider-ii“, dar nu uită să spună – tot ironic – că, pînă una-alta, pînă după meciul cu Elveţia, Bogdan Stancu a reuşit să marcheze de două ori mai mult decît Ronaldo, Ibrahimovici, Gómez şi Griezmann la un loc. Satira asta e şi un fel de elogiu al baftei. Dar bafta e şi ea un merit în fotbal! (M. M.)

● De cîteva zile primesc e-mail-uri cu sfaturi cosmetice de la „Cronica femeii“: „Vrei să te simți frumoasă?“, „Cum să fii o femeie apreciată de bărbați“, „Femeie, fii specială în viața unui bărbat!“. Spre ce s-ar îndrepta sfaturile, în oglindă, de la un site numit „Cronica bărbaților“? (S. G.)

● Cîteva dintre frazele comentatorilor canalului PRO TV rostite în timpul meciului România-Elveţia: „Jucătorii își caută exprimarea“, „au o imagine pozitivă pe buze“, „avem nevoie de aer la mijlocul terenului“, „a văzut golul, dar acesta a dispărut“, „în prima repriză am văzut zidul făcîndu-și treaba“, „avem nevoie de o reușită personală a cuiva“, „e nevoie de mai multă prospețime în teren“, „acest departe nu-i suficient de departe“, „ambele penalty-uri au fost rezultatul unor faze de atac“, „e nevoie de multe picioare pentru a-i opri pe elveţieni“, „vom vedea răutate în sens pozitiv“, „am avut ghinion, de ce n-am avea acum și noroc?!“, „măcar un moment de dezechilibru să fi avut și noi!“, „am suspendat sentimental spațiului“, „hai să sperăm pînă la final – acesta e finalul!“. Nu mai am nimic de comentat, predau legătura! (M. C.)

● Am contabilizat ce i-a lipsit echipei naţionale a României – conform spuselor aceloraşi comentatori de la PRO TV – în partida cu Elveţia terminată la egalitate: aer, un prosop, pauză, energie, reuşite personale, sclipiri, plămîni, un lider, noroc, inspiraţie şi îndrăzneală. În rest, am avut tot ce ne trebuia! (M. C.)

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

NIVELUL DE INTELIGENȚĂ POATE FI
MĂSURAT LA FEL CA APA CALDĂ
ȘI ARE, DECI, ACELAȘI NUMĂR DE PIESE

● Citesc pe site-ul descoperă.ro: „Nivelul de inteligenţă poate fi măsurat, iar oamenii care au observat aceste 8 semne sînt mult mai inteligenţi decît media. Infograficul realizat de cei de la Business Insider prezintă unele comportamente şi trăsături pe care cercetătorii le-au sugerat ca fiind asociate cu un nivel mai ridicat de inteligenţă. Cei de la Business Insider subliniază că legătura nu este egală cu relaţia de cauzalitate, iar dintre semnele care indică o inteligenţă mai mare decît media se numără: eşti copilul mai mare din familie; iei lecţii de muzică; nu fumezi; eşti mai slab; scrii cu mîna stîngă; ai pisică; eşti înalt; ai folosit droguri relaxante.“ Nu ştiu cum vă simţiţi citind rezultatul acestor cercetări, dar eu mă consolez că doar înălţimea mă mai salvează, cît de cît. În rest, nu mă încadrez deloc. Poate de aceea textul general al ştirii îmi pare lipsit de inteligenţă. (S. V.)

● În primele zile după ce a fost aleasă doamna Firea la Primărie, apa de la robinetul meu care, prin firea lucrurilor, era caldă, a devenit călîie. Nimeni din bloc nu știa nimic, Radet nu pusese vreun anunț. Dar apa călîie învîrte apometrul la fel ca apa caldă și are, deci, același preț. Nu ar fi deloc firesc că, abia aleasă, doamna Firea să fi și început să ne demonstreze că tot ce spuneau contracandidații despre ea ar fi adevărat. Un vecin mi-a mărturisit însă că, de cîte ori vrea să se bărbierească sau să facă baie și se confruntă cu apa călîie, își zice în barbă cu năduf: Fire-ar să fie! (A. M.)

„The Making of Me and You“ e o platformă digitală oferită de BBC, care calculează, în funcție de datele fizice ale fiecărui individ (vîrstă, sex, greutate, înălțime), alcătuirea exactă a corpului: compoziție chimică, număr de celule, litri de lacrimi, urină și sudoare produși pînă la momentul calculării și mulți alți parametri insoliți. Aflăm astfel că, pornind de la materialele componente ale corpului (oxigen, carbon, hidrogen, azot, calciu, fosfor, potasiu etc.), prețul per kg de om ar fi de numai 29 $. Un individ mediu, de 80 kg, ar valora așadar 2320 $. Nu poți nici măcar să-ți cumperi o mașină. (M. P.)

● Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a reuşit performanţa de a nu finanţa nici unul dintre festivalurile de jazz (de la Bacău, Miercurea Ciuc, Bucureşti şi Sibiu) care au depus proiecte în acest an. Mai bine! Am auzit că jazz-ul e un gen muzical ciudat, cu piese lungi, complicate şi imprevizibile, care oricum se întorc în acelaşi punct. (M. C.)

UN COPIL PURTÎND UN COSTUM
CU MODEL DE PIZZA
DEVINE UN LEU DE AUR

● Moartea gorilei Harambe, de la grădina zoologică din Cincinnati, a stîrnit o mare indignare în mediul online. Lucrurile s-au întîmplat așa: un copil de patru ani a intrat la ea și viața i-a fost pusă în pericol. Îngrijitorii au omorît gorila pentru a-l salva pe băiețel. Doar că, după opiniile internauților, nu a părut decizia cea mai înțeleaptă și nu era drept ca animalul să plătească cu viața pentru neglijența unor părinți. Omenirea e tînără dacă încă ne întrebăm cine trebuie salvat: omul sau animalul? (A. M. S.)

● Recent, regina Marii Britanii a apărut la o paradă purtînd un costum cu model de pizza (cu tot cu pălărie asortată). Sau într-un sacou şi o fustă cu pisicuţe. Sau, în altă imagine, cu vinete coapte. Cum de s-a întîmplat aşa ceva? Oamenii responsabili de ţinutele reginei au ales un costum verde aprins sau, mai bine zis, exact nuanţa de green screen folosită în filme. A fost o zi bună pentru internauţii puşi pe şotii. (C. Ş.)

● La 12 trecute fix, cînd cei mici termină orele, trotuarul din fața școlii devine un adevărat teatru de operațiuni: de o parte, nărăvași și zglobii, elevii din primară, proaspăt ieșiți de la ore; în fața lor, în șir indian, bunicii. Iar arma din dotare – covrigul – uriaș, cel mai uriaș sau la oferta doi deodată –, întins cu convingere ultimativă din pungile de plastic în care mai stau stivuiți încă vreo doi-trei. Luînd în calcul că acești copii, odată ajunși acasă, vor lua masa de prînz, această inedită variantă „Ia covrigul, neamule!“ s-ar putea să ne coste cu mult mai mult, dar va fi cu mult prea tîrziu. (R. M.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

● Zilele trecute, pe cînd răsfoiam Anunțul telefonic (nr. 64, din 8-9 iunie 2016), două anunțuri m-au pus pe gînduri și acolo m-au lăsat: 1) „DORESC taxiu la rămînere în schimbul unui ceas de aur și 6 luni de taxi la rămînere“; 2) „VÎND elastic de păr în stare aproape perfectă, 250 euro“. (D. S.)

Foto: I. Popovici

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

caras (1) jpg
FOTO Peisajele din România care te lasă fără cuvinte. Cum arată printre cele mai frumoase păduri la sfârșitul toamnei
Sfârșitul toamnei transformă multe zone forestiere din România într-un adevărat paradis. Una dintre acestea se află în apropierea Dărmăneștiului, la poalele munților Nemira, una dintre porțile de intrare în Transilvania. Peisajele ireale au fost surprinse de angajații direcției silvice.
constructii imobiliare blocuri pixabay jpg
Tendințe pe piața terenurilor din București-Ilfov. Ce zone sunt în plină dezvoltare (analiză)
Piața terenurilor din București traversează o perioadă de transformări semnificative, influențată de dezvoltarea infrastructurii, reglementările urbanistice stricte și necesitatea regenerării urbane.
nicolae ceausescu jpg
Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a construit în afara României. A investit sume uriașe în locuințe, școli și magazine, iar statul român plătește paza chiar și în prezent
Știați că Nicolae Ceaușescu a construit un oraș fascinant în afara României? Ei bine, în prezent, locul a rămas în paragină, însă statul român continuă să plătească pază.
bratari dacice foto daniel guta
Sarmizegetusa Regia, cămara de comori a Daciei. Istoric despre aurul furat: „Un calcul simplu ne oferă cifre impresionante”
În Sarmizegetusa Regia au fost păstrare cantități impresionante de aur. Unele tezaure au fost capturate de romani, altele au fost scoase la iveală, întâmplător, de localnici, însă în ultimele decenii braconierii au furat din capitala dacilor o cantitate impresionantă de aur.
Comportamentul unei persoane arogante Colaj
Cele patru păcate ale mândriei exagerate. Cum recunoști o persoană arogantă care îți poate distruge viața fără să știi
Un cunoscut psihiatru spaniol, Enrique Rojas, a dezvăluit pe Instagram cele patru trăsături definitorii ale persoanelor arogante.
svartul, bautura bucurestenilor interbelici jpg
Ce este, de fapt, șvarțul? Băutura specială era la mare căutare printre bucureșteni în perioada interbelică. Unde puteai să o servești și cum o poți prepara astăzi
Șvarțul (sau schwarz, din germană, care înseamnă "negru") era o băutură populară în Bucureștiul interbelic, asemănătoare cu cafeaua neagră, dar preparată adesea din înlocuitori de cafea, cum ar fi cicoarea sau orzul prăjit.
Keith Kellogg FOTO EPA EFE jpg
Trump propune o cale de ieșire din războiul din Ucraina – dar poate fi un cadou pentru Putin ANALIZĂ CNN
Într-o postare pe rețeaua sa Truth Social, Donald Trump a dat publicității viziunea sa despre cum ar putea arăta sfârșitul războiului din Ucraina. Și nu este deloc un plan simplu, dimpotrivă, este o solicitare diplomatică uriașă, care va pune mari presiuni asupra tuturor părților implicate.
Sântandrei și noaptea magică dintre lumi strigoii ies din morminte, fetele își află ursitul Colaj DMS
Sântandrei - noaptea magică între lumi: mistere și ritualuri fascinante, de la farmece de dragoste la taina strigoilor
Când noaptea de 29 noiembrie se așterne peste satele românești, granițele dintre lumi devin mai subțiri ca niciodată. Spiritele bântuie, lupii prind grai, iar tinerii speră să-și afle ursitul. Sântandrei (Sfântul Andrei) rămâne o sărbătoare plină de magie, superstiții și ritualuri fascinante.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
30 noiembrie: Au loc primele alegeri parlamentare uninominale din istoria posdecembristă a României
La 30 noiembrie 2008 au loc primele alegeri parlamentare uninominale, după ce trecerea de la votul pe liste la noul sistem a stârnit discuţii aprinse pe parcursul mandatului 2004-2008. Tot într-o zi de 30 noiembrie, în 1965, s-a născut actorul Ben Stiller, aflat pe „lista neagră” a Rusiei.