Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 533 din 1-6 mai 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ 3% DIN UMBRA
PRODUSĂ LA MARGINEA ŞOSELEI 
SE PIERDE PENTRU OCROTIREA 
UNUI PARTID PREA BRONZAT 

● Se pare că 3% din brînza produsă şi vîndută se pierde sau „dispare“ în urma erorilor de distribuţie de pe piaţa alimentară, ceea ce o plasează în topul celor mai furate alimente din lume. (M. C.)

● Newyorkezii protestează împotriva noilor zgîrie-nori construiţi pe lîngă Central Park, care aruncă ditamai umbra peste aleile lor de plimbare şi jogging. Gary Barnett, preşedintele Extell Development, dezvoltatorul responsabil de una dintre clădiri, spune: „Umbra durează puţin, maximum zece minute, şi nu are nici un efect negativ asupra florei şi faunei din parc.“ În plus, noile clădiri aduc noi locuri de muncă. Nici nu ştii de partea cui să fii. (L. V.)

● La marginea şoselei, cineva şi-a împrejmuit terenul şi a agăţat de gard o plăcuţă pe care scrie, cu litere îngroşate, cam aşa: „Proprietate privată. Nu treceţi! Interzis la curve!! Prostituţia interzisă!!!“ Cine ştie ce-o fi păţit bietul proprietar de-a simţit nevoia să exclame atît de răspicat… (M. M.)

● Cîteva curioase organizaţii gastronomice: Les Francs-Mâchons (www.francmachon.org) („francmaşonii“, cum ar veni) – o societate filantropică fondată în 1964 pentru ocrotirea şi încurajarea tradiţiei lyoneze a mâchon-ului (gustare consistentă, din măruntaie, jumări, andouillette etc., însoţită de vinuri Beaujolais sau Maconnais); Società della Polenta (Societatea Mămăligii), fondată în secolul al XIX-lea de veneţianul Jacopo Caponi, care avea pe emblemă acronimul PPPP, de la Prima Patria Poi Polenta („Întîi patria, apoi mămăliga“); şi Accademia dei Polentofagi (Academia Mămăligofagilor), întemeiată în jurul anului 1700, de către Domenico Batocchi. (M. P.)

● Conform unui comunicat al DNA, deputatul Aurelian Florin Popescu ar fi făcut uz de influenţa sa ca preşedinte de organizaţie judeţeană a unui partid, pentru a obţine 50-60 de mii de pui grill, pe care să-i distribuie cetăţenilor din judeţ, în scop electoral, înaintea alegerilor din iunie 2012. Cu alte cuvinte, omul e acuzat de o imensă găinărie, pe lîngă care caltaboşul lui Decebal Traian Remeş apare ca o mică porcărie. (A. M.)

● Compania H&M a fost ţinta unui scandal pentru că a folosit fotografiile unui manechin „prea bronzat“. Problema, spun acuzatorii, este că, promovînd „pielea prea bronzată“, promovezi, de fapt, cancerul de piele (efectul expunerii îndelungate la soare fiind unul dintre factorii de risc pentru acest tip de cancer). Compania s-a scuzat, explicînd că manechinul în cauză o este braziliancă, deci are tenul „bronzat de la natură“. Deocamdată activiştii antidiscriminare din Brazilia nu au intrat pe fir. (S. G.)

DACĂ PE INTERNET 
SCĂRILE TE OMOARĂ, 
ÎN PREAJMA VIEŢII ELE NU EXISTĂ

● Dacă la spitalele de stat scările te omoară, la cele private ele nu există. Nu poţi urca nici dacă vrei, din motive de securitate. Doar cu liftul, cu cartelă. Să fie posibilă o cale de mijloc? (I. P.)

● Mai multe site-uri, pe Internet, au propus anul acesta o masă de Paşti vegană. Astfel, cu trei căni de granule de soia, doi morcovi, verdeţuri şi condimente, poţi avea un minunat drob de soia lîngă care să adaugi o delicioasă friptură de şeitan (adică un amestec pe bază de făină bogată în gluten) şi nelipsitul stufat de şeitan. La desert, o pască (cu umplutură pe bază de tofu) şi un cozonac, toate vegane (cozonacul se va face cu margarină, lapte de soia, fără ouă). Cu asemenea festin, cine mai are nevoie de viaţă veşnică? (S. G.)

● În preajma acestui Paşti au dispărut dintre noi mai mulţi scriitori şi muzicieni, majoritatea nonagenari: istoricul Jacques Le Goff (90 de ani), poeta Nina Cassian (90 de ani), prozatorul Gabriel García Márquez (87 de ani) sau folkistul Pete Seeger (95 de ani), dar şi mai „tinerii“ chitarişti José Feliciano şi Romeo Vanica de la formaţia Mondial. (M. C.)

● Înainte de Paşti, cercetătorii de la NASA au anunţat că a fost descoperită prima planetă similară Terrei ca dimensiune şi alcătuire de materiale: fier, piatră, gheaţă şi apă. Planeta, potenţial benefică apariţiei şi întreţinerii vieţii aşa cum o ştim, a fost numită Kepler186f, se află la o distanţă de 490 de ani-lumină de noi şi este, conform cercetătorilor, „mai mult verişoara Terrei decît sora ei geamănă“. (M. C.)

POTRIVIT UNEI 
ANALIZE BUIMĂCITOARE, 
AGENŢII EDUCAŢIEI AR FI PROPAGAT
STEREOTIPURILE LEGATE DE GRĂDINI 

● Potrivit unei analize făcute de Ziarul financiar, dacă vrem să avem o „bătrîneţe liniştită“ (adică o pensie de 1000 de euro pe lună), trebuie să punem deoparte de pe-acum între 90 şi 700 de euro pe lună (în funcţie de cît de repede ne-apucăm de economisit). Şi pentru o tinereţe liniştită ce trebuie să facem? (L. V.)

● La o sală de sport. Antrenorul, medic, vorbind, cît se poate de serios, despre un pacient cu discopatie: „Domnul discopat…“. Sau, corectînd posturile corporale şi folosind, în funcţie de vîrsta, sexul şi respectabilitatea pacientului, termenii „posterior“, „şezut“, „şezută“ sau „fund“ (pentru unul şi acelaşi lucru). Şi, în glumă, mai ales pentru pacienţii mai tineri, instrucţiunea buimăcitoare: „Pe burtă, cu faţa în sus!“ Ca în Exorcistul. (M. P.)

● A apărut lista cu piesele folosite de agenţii CIA ca să-i tortureze pe deţinuţii de la Guantanamo, puşi să asculte săptămîni în şir acelaşi cîntec: Eminem – „The Real Slim Shady“, Christina Aguilera – „Dirrty“, Bee Gees – „Saturday Night Fever“, Marilyn Manson – „The Beautiful People“ sau Queen – „We Are the Champions“. În mod normal, ar ieşi o petrecere pe cinste cu piesele astea. (M. C.)

● Pe vremuri, la Casa Scînteii (azi, a Presei), în faţa intrării din partea dreaptă a corpului central, era o placă pe care scria: Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. Acum, placa s-a schimbat şi poartă un nume ceva mai scurt: Consiliul Concurenţei. (D. S.)

● „Cu un Happy Meal, vreţi o jucărie pentru băieţi sau pentru fete?“ Aceasta este întrebarea care a făcut-o pe o fetiţă de 11 ani din SUA să înceapă bătălia împotriva sexismului celor de la Mac Donald’s, care ar fi propagat, în acest fel, stereotipurile legate de gen. Se pare că fetiţa a şi cîştigat acest război. Avînd în vedere că se vînd cam un miliard de meniuri pe an, pare o victorie absurdă, dar interesantă. (A. M. S.)

● „Un oraş întreg din SUA a slăbit datorită acestui om“ – zice o reclamă. Cum aşa? Tot oraşul? Cu graşi şi slabi? Cu case, străzi şi grădini? Păi, în acest caz, ar trebui declarată starea de necesitate. (M. V.)

Foto: Ş. Georgescu

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.