Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 533 din 1-6 mai 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ 3% DIN UMBRA
PRODUSĂ LA MARGINEA ŞOSELEI 
SE PIERDE PENTRU OCROTIREA 
UNUI PARTID PREA BRONZAT 

● Se pare că 3% din brînza produsă şi vîndută se pierde sau „dispare“ în urma erorilor de distribuţie de pe piaţa alimentară, ceea ce o plasează în topul celor mai furate alimente din lume. (M. C.)

● Newyorkezii protestează împotriva noilor zgîrie-nori construiţi pe lîngă Central Park, care aruncă ditamai umbra peste aleile lor de plimbare şi jogging. Gary Barnett, preşedintele Extell Development, dezvoltatorul responsabil de una dintre clădiri, spune: „Umbra durează puţin, maximum zece minute, şi nu are nici un efect negativ asupra florei şi faunei din parc.“ În plus, noile clădiri aduc noi locuri de muncă. Nici nu ştii de partea cui să fii. (L. V.)

● La marginea şoselei, cineva şi-a împrejmuit terenul şi a agăţat de gard o plăcuţă pe care scrie, cu litere îngroşate, cam aşa: „Proprietate privată. Nu treceţi! Interzis la curve!! Prostituţia interzisă!!!“ Cine ştie ce-o fi păţit bietul proprietar de-a simţit nevoia să exclame atît de răspicat… (M. M.)

● Cîteva curioase organizaţii gastronomice: Les Francs-Mâchons (www.francmachon.org) („francmaşonii“, cum ar veni) – o societate filantropică fondată în 1964 pentru ocrotirea şi încurajarea tradiţiei lyoneze a mâchon-ului (gustare consistentă, din măruntaie, jumări, andouillette etc., însoţită de vinuri Beaujolais sau Maconnais); Società della Polenta (Societatea Mămăligii), fondată în secolul al XIX-lea de veneţianul Jacopo Caponi, care avea pe emblemă acronimul PPPP, de la Prima Patria Poi Polenta („Întîi patria, apoi mămăliga“); şi Accademia dei Polentofagi (Academia Mămăligofagilor), întemeiată în jurul anului 1700, de către Domenico Batocchi. (M. P.)

● Conform unui comunicat al DNA, deputatul Aurelian Florin Popescu ar fi făcut uz de influenţa sa ca preşedinte de organizaţie judeţeană a unui partid, pentru a obţine 50-60 de mii de pui grill, pe care să-i distribuie cetăţenilor din judeţ, în scop electoral, înaintea alegerilor din iunie 2012. Cu alte cuvinte, omul e acuzat de o imensă găinărie, pe lîngă care caltaboşul lui Decebal Traian Remeş apare ca o mică porcărie. (A. M.)

● Compania H&M a fost ţinta unui scandal pentru că a folosit fotografiile unui manechin „prea bronzat“. Problema, spun acuzatorii, este că, promovînd „pielea prea bronzată“, promovezi, de fapt, cancerul de piele (efectul expunerii îndelungate la soare fiind unul dintre factorii de risc pentru acest tip de cancer). Compania s-a scuzat, explicînd că manechinul în cauză o este braziliancă, deci are tenul „bronzat de la natură“. Deocamdată activiştii antidiscriminare din Brazilia nu au intrat pe fir. (S. G.)

DACĂ PE INTERNET 
SCĂRILE TE OMOARĂ, 
ÎN PREAJMA VIEŢII ELE NU EXISTĂ

● Dacă la spitalele de stat scările te omoară, la cele private ele nu există. Nu poţi urca nici dacă vrei, din motive de securitate. Doar cu liftul, cu cartelă. Să fie posibilă o cale de mijloc? (I. P.)

● Mai multe site-uri, pe Internet, au propus anul acesta o masă de Paşti vegană. Astfel, cu trei căni de granule de soia, doi morcovi, verdeţuri şi condimente, poţi avea un minunat drob de soia lîngă care să adaugi o delicioasă friptură de şeitan (adică un amestec pe bază de făină bogată în gluten) şi nelipsitul stufat de şeitan. La desert, o pască (cu umplutură pe bază de tofu) şi un cozonac, toate vegane (cozonacul se va face cu margarină, lapte de soia, fără ouă). Cu asemenea festin, cine mai are nevoie de viaţă veşnică? (S. G.)

● În preajma acestui Paşti au dispărut dintre noi mai mulţi scriitori şi muzicieni, majoritatea nonagenari: istoricul Jacques Le Goff (90 de ani), poeta Nina Cassian (90 de ani), prozatorul Gabriel García Márquez (87 de ani) sau folkistul Pete Seeger (95 de ani), dar şi mai „tinerii“ chitarişti José Feliciano şi Romeo Vanica de la formaţia Mondial. (M. C.)

● Înainte de Paşti, cercetătorii de la NASA au anunţat că a fost descoperită prima planetă similară Terrei ca dimensiune şi alcătuire de materiale: fier, piatră, gheaţă şi apă. Planeta, potenţial benefică apariţiei şi întreţinerii vieţii aşa cum o ştim, a fost numită Kepler186f, se află la o distanţă de 490 de ani-lumină de noi şi este, conform cercetătorilor, „mai mult verişoara Terrei decît sora ei geamănă“. (M. C.)

POTRIVIT UNEI 
ANALIZE BUIMĂCITOARE, 
AGENŢII EDUCAŢIEI AR FI PROPAGAT
STEREOTIPURILE LEGATE DE GRĂDINI 

● Potrivit unei analize făcute de Ziarul financiar, dacă vrem să avem o „bătrîneţe liniştită“ (adică o pensie de 1000 de euro pe lună), trebuie să punem deoparte de pe-acum între 90 şi 700 de euro pe lună (în funcţie de cît de repede ne-apucăm de economisit). Şi pentru o tinereţe liniştită ce trebuie să facem? (L. V.)

● La o sală de sport. Antrenorul, medic, vorbind, cît se poate de serios, despre un pacient cu discopatie: „Domnul discopat…“. Sau, corectînd posturile corporale şi folosind, în funcţie de vîrsta, sexul şi respectabilitatea pacientului, termenii „posterior“, „şezut“, „şezută“ sau „fund“ (pentru unul şi acelaşi lucru). Şi, în glumă, mai ales pentru pacienţii mai tineri, instrucţiunea buimăcitoare: „Pe burtă, cu faţa în sus!“ Ca în Exorcistul. (M. P.)

● A apărut lista cu piesele folosite de agenţii CIA ca să-i tortureze pe deţinuţii de la Guantanamo, puşi să asculte săptămîni în şir acelaşi cîntec: Eminem – „The Real Slim Shady“, Christina Aguilera – „Dirrty“, Bee Gees – „Saturday Night Fever“, Marilyn Manson – „The Beautiful People“ sau Queen – „We Are the Champions“. În mod normal, ar ieşi o petrecere pe cinste cu piesele astea. (M. C.)

● Pe vremuri, la Casa Scînteii (azi, a Presei), în faţa intrării din partea dreaptă a corpului central, era o placă pe care scria: Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. Acum, placa s-a schimbat şi poartă un nume ceva mai scurt: Consiliul Concurenţei. (D. S.)

● „Cu un Happy Meal, vreţi o jucărie pentru băieţi sau pentru fete?“ Aceasta este întrebarea care a făcut-o pe o fetiţă de 11 ani din SUA să înceapă bătălia împotriva sexismului celor de la Mac Donald’s, care ar fi propagat, în acest fel, stereotipurile legate de gen. Se pare că fetiţa a şi cîştigat acest război. Avînd în vedere că se vînd cam un miliard de meniuri pe an, pare o victorie absurdă, dar interesantă. (A. M. S.)

● „Un oraş întreg din SUA a slăbit datorită acestui om“ – zice o reclamă. Cum aşa? Tot oraşul? Cu graşi şi slabi? Cu case, străzi şi grădini? Păi, în acest caz, ar trebui declarată starea de necesitate. (M. V.)

Foto: Ş. Georgescu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.