Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-O CUTIE DE CARTON, 
TÎNĂRUL LIDER VIOLET 
S-A ÎMBRĂCAT ÎN UNIFORMĂ 
DE CETĂŢEAN PREA SCURT 

● A apărut comerţul de autobuz: o doamnă mică şi îndesată îţi oferă, la 1 leu sau 2 lei, o lume de fleacuri într-o cutie de carton – ace, elastice, brichete, pixuri, aţe… Poţi fi mîndru cumpărător ambulant, cu aproape nimic. (I. P.)

● Pliant electoral PMP, organizaţia sector 1 Bucureşti: „Tînărul lider PMP (…) mai are un atuu important: a acumulat o experienţă internă mixtă“, bla-bla. Oricîtă experienţă internă mixtă ar avea tînărul lider, atu o să se scrie cu doi de u doar cînd Udrea o să se scrie Uudrea. (L. V.)

● Undeva în vestul Australiei a fost descoperit un nou mineral. A fost numit putnisită, este violet şi conţine stronţiu, calciu, crom, sulf, carbon, oxigen şi hidrogen, o combinaţie neobişnuită. Încă nu se ştie la ce poate fi utilă putnisita asta. (M. C.)

● Victor Ponta e un admirator înfocat al lui Che Guevara. În guvernul său există un ministru pe nume Dan Şova care neagă Holocaustul. Un primar din partidul lui Ponta, pe nume Radu Mazăre, s-a îmbrăcat în uniformă de ofiţer nazist. Victor Ponta spune despre H.-R. Patapievici şi despre Mircea Mihăieş că sînt fascişti. Vi se pare amuzant? (M. M.)

● Tot despre „drumurile noastre toate…“ (vezi şi numărul anterior). „Drumul ruşinii“ a intrat de-acum în legenda locală şi nu numai… Cum segmentul care face legătura cu localitatea Perşani (DJ 130 B) e eludat „deocamdată“ din schemă (viitorul „apropiat“ bate la poarta lui 2020), propunem înlocuirea terminologiei cu sintagma „Magistrala ruşinii“. Tronsonul Şercaia-Părău-Grid-Perşani (cu „denivelările“ devenite de-acum uriaşe malaxoare hămesite şi hulpave) este impracticabil nu doar pentru maşini şi biciclete (îl contrazic pe Andrei Manolescu, v. art. din p. 8, nr. anterior), ci chiar pentru bietele vite de povară (şchiopătînde şi sîngerînde) şi pentru drumaşi – fie ei în gumari sau pantofi de firmă, pe care-i distrug iremediabil în pietroaiele unghiulare şi agresive, aruncate în duşmănie de edilii locali, semn că drumul spre Rai e pavat cu cele mai rele intenţii. Cum „drumul“ nu mai există, a rămas numai ruşinea. Cinste ei şi cinste lor, cinste lor edililor… Subscriu la sugestia unui cetăţean care semnează „drumeţ/drumar“ un comentariu postat pe 25.11.2013: „Mutaţi indicatorul de sat în dealul Şercăii şi în celălalt an ştii că o să asfalteze mai mult.“ (R. M.)

● S-a mai dat un deadline pentru trecerea ţărişoarei noastre la moneda euro: 1 ianuarie 2019. Unii economişti zic că timpul e prea scurt. Dacă îmi aduc bine aminte, acum cîţiva ani se anunţase ca termen de aderare la zona euro 2013 sau 2014. S-a zis şi atunci că timpul e prea scurt – şi uite că a şi trecut. Ce înseamnă, domnule, un popor vechi de 2000 de ani, obişnuit să lucreze cu secolele şi mileniile… (M. V.

MAI PE ROMÅNEŞTE, SĂ ÎNŢELEGEM
CĂ EXISTĂ ÎNTREBĂRI 
ŞI ÎN ROMÅNIA DEZORIENTATĂ?

● Aflat în vizită la fabrica de avioane de la Craiova, premierul Victor Ponta a declarat hîtru, într-un stil pseudo-băsescian, că „deşi ne paşte un război“, vestea „bună“ este că cei de la fabrică vor avea comenzi. Am citit că în plan psihoterapeutic există şi o denumire pentru acest tip de mimetism. I se spune „oglindire“. Mai pe româneşte, „cine se aseamănă se adună“. (S. G.)

● Trei judecători din judeţul Bihor l-au scăpat de închisoare pe un violator, ginerele unei avocate, primind ca mită bani, whisky şi un ceas cu cuc. Acum sînt puşi sub urmărire penală de către procurorii DNA. Să înţelegem că le-a sunat ceasul? (A. P.)

● Dacă nu ştiţi cu cine să votaţi la alegerile europarlamentare, Uniunea Europeană pune la dispoziţia electoratului un test cu 30 de întrebări, al cărui rezultat ar trebui să „dezvăluie“ înclinaţiile politice pe care le-am avea, dar, probabil, nu le ştim. Testul (http://www.euprofiler.eu/) este disponibil şi pentru România. L-am făcut şi m-am îngrozit. (S. G.)

● Curtea cu miracole: capitolul Ponta se întoarce. Şi nu oricum, ci cu o declaraţie halucinantă: „Erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii antiromâneşti, chiar fasciste. Nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul Mihăieş, care e de extremă dreaptă, este un fascist bătrîn, aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România“. Nu e vorba aici despre relaţia în care se află premierul cu preşedintele, ci despre o relaţie contondentă în care acesta intră cu proprietatea termenilor. (A. M. S.)

● Pe înserat, în Piaţa Victoriei, o ţărancă bătrînă, dezorientată, mă apucă de braţ: „Stai să te întreb ceva!“ Mă întreabă de un spital, privind spre bulevardul Iancu de Hunedoara. Îi spun de „Grigore Alexandrescu“, spitalul de copii. „Nu de copii caut, pentru mai ca noi, aşa!“, îmi răspunde. Şi eu care credeam că mă ţin bine… (M. P.

NICI VORBĂ, MI SE PARE MIE: 
AM AJUNS (DE CEVA VREME) 
O ŢARĂ ALERGICĂ 
LA EXISTENŢA SIMPLĂ 

● Crin Antonescu: „Victor Ponta a început să semene cu Adrian Năstase. E perfect arogant.“ Nici vorbă. Năstase era un arogant cu oarecare clasă, Ponta e un arogănţel mic care se hlizeşte tot timpul. Iar Adrian Năstase şi-a scris singur teza de doctorat, ceea ce nu-i de colea… (M. V.)

● Mi se pare mie sau ultima modă nu mai e selfie-ul, ci selfie-ul în lanul de rapiţă? (A. P.)

● Un taximetrist înfuriat: „Nu se mai poate aşa, am ajuns o ţară de morcovi!“ (L. V.)

● Antropologii au căzut de acord în ceea ce era numită de ceva vreme dilema obstetrică: femeile cu şolduri mari NU sînt mai promiscue. Shakira s-a înşelat: „Hips do lie.“ (M. C.)

● Sînt alergică la schimbat borduri. Mi se pare că au devenit un fel de ciorapi urbani. (A. M. S.)

● Afli lucruri noi de unde nu te-ai aştepta. Dintr-un pliant OBI (intitulat euforic „Liber la imaginaţie pentru o grădină de vis!“) am aflat de existenţa factorului plimbare, precum şi despre găurile din stratul de gazon: „De ce trebuie efectuată aerisirea gazonului? În timp solul pe care a fost plantat gazonul devine compactat din cauza mai multor factori: sport, plimbare, intrarea/parcarea maşinii. Această compactare are efecte negative asupra gazonului: rădăcinile de gazon nu primesc cantitatea necesară de aer şi apă rezultînd o creştere redusă a firelor de iarbă la început, după care apar găuri în gazon, unde se vede numai pămînt compactat. Nivelul scăzut de apă şi limitarea circulaţiei aerului în sol duce la lipsa de oxigen la rădăcini şi totodată lipsa de nutrienţi care ajung la rădăcină (şi la dezacorduri între subiect şi predicat – n.m.). Pămîntul compactat opune o rezistenţă rădăcinii de gazon astfel încît aceasta nu poate să se dezvolte corespunzător şi nu ajunge destul de adînc“. Soluţia? O găseşti la OBI: un aerator electric CMI 2 în 1 de 1.400 W, care aeriseşte gazonul şi are 2 tipuri de cilindri, unul cu 18 lame şi unul cu 18 ace. (D. S.)

● Deşi modul lor de formare este încă subiect de dezbateri, savanţii au recunoscut un nou tip de nori, prezenţi în zone cu climă tropicală şi cu multe tornade: mammatocumulus sau nori-mamari. O simplă căutare cu Google vă va lămuri de ce se numesc astfel. (M. C.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.