Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-O CUTIE DE CARTON, 
TÎNĂRUL LIDER VIOLET 
S-A ÎMBRĂCAT ÎN UNIFORMĂ 
DE CETĂŢEAN PREA SCURT 

● A apărut comerţul de autobuz: o doamnă mică şi îndesată îţi oferă, la 1 leu sau 2 lei, o lume de fleacuri într-o cutie de carton – ace, elastice, brichete, pixuri, aţe… Poţi fi mîndru cumpărător ambulant, cu aproape nimic. (I. P.)

● Pliant electoral PMP, organizaţia sector 1 Bucureşti: „Tînărul lider PMP (…) mai are un atuu important: a acumulat o experienţă internă mixtă“, bla-bla. Oricîtă experienţă internă mixtă ar avea tînărul lider, atu o să se scrie cu doi de u doar cînd Udrea o să se scrie Uudrea. (L. V.)

● Undeva în vestul Australiei a fost descoperit un nou mineral. A fost numit putnisită, este violet şi conţine stronţiu, calciu, crom, sulf, carbon, oxigen şi hidrogen, o combinaţie neobişnuită. Încă nu se ştie la ce poate fi utilă putnisita asta. (M. C.)

● Victor Ponta e un admirator înfocat al lui Che Guevara. În guvernul său există un ministru pe nume Dan Şova care neagă Holocaustul. Un primar din partidul lui Ponta, pe nume Radu Mazăre, s-a îmbrăcat în uniformă de ofiţer nazist. Victor Ponta spune despre H.-R. Patapievici şi despre Mircea Mihăieş că sînt fascişti. Vi se pare amuzant? (M. M.)

● Tot despre „drumurile noastre toate…“ (vezi şi numărul anterior). „Drumul ruşinii“ a intrat de-acum în legenda locală şi nu numai… Cum segmentul care face legătura cu localitatea Perşani (DJ 130 B) e eludat „deocamdată“ din schemă (viitorul „apropiat“ bate la poarta lui 2020), propunem înlocuirea terminologiei cu sintagma „Magistrala ruşinii“. Tronsonul Şercaia-Părău-Grid-Perşani (cu „denivelările“ devenite de-acum uriaşe malaxoare hămesite şi hulpave) este impracticabil nu doar pentru maşini şi biciclete (îl contrazic pe Andrei Manolescu, v. art. din p. 8, nr. anterior), ci chiar pentru bietele vite de povară (şchiopătînde şi sîngerînde) şi pentru drumaşi – fie ei în gumari sau pantofi de firmă, pe care-i distrug iremediabil în pietroaiele unghiulare şi agresive, aruncate în duşmănie de edilii locali, semn că drumul spre Rai e pavat cu cele mai rele intenţii. Cum „drumul“ nu mai există, a rămas numai ruşinea. Cinste ei şi cinste lor, cinste lor edililor… Subscriu la sugestia unui cetăţean care semnează „drumeţ/drumar“ un comentariu postat pe 25.11.2013: „Mutaţi indicatorul de sat în dealul Şercăii şi în celălalt an ştii că o să asfalteze mai mult.“ (R. M.)

● S-a mai dat un deadline pentru trecerea ţărişoarei noastre la moneda euro: 1 ianuarie 2019. Unii economişti zic că timpul e prea scurt. Dacă îmi aduc bine aminte, acum cîţiva ani se anunţase ca termen de aderare la zona euro 2013 sau 2014. S-a zis şi atunci că timpul e prea scurt – şi uite că a şi trecut. Ce înseamnă, domnule, un popor vechi de 2000 de ani, obişnuit să lucreze cu secolele şi mileniile… (M. V.

MAI PE ROMÅNEŞTE, SĂ ÎNŢELEGEM
CĂ EXISTĂ ÎNTREBĂRI 
ŞI ÎN ROMÅNIA DEZORIENTATĂ?

● Aflat în vizită la fabrica de avioane de la Craiova, premierul Victor Ponta a declarat hîtru, într-un stil pseudo-băsescian, că „deşi ne paşte un război“, vestea „bună“ este că cei de la fabrică vor avea comenzi. Am citit că în plan psihoterapeutic există şi o denumire pentru acest tip de mimetism. I se spune „oglindire“. Mai pe româneşte, „cine se aseamănă se adună“. (S. G.)

● Trei judecători din judeţul Bihor l-au scăpat de închisoare pe un violator, ginerele unei avocate, primind ca mită bani, whisky şi un ceas cu cuc. Acum sînt puşi sub urmărire penală de către procurorii DNA. Să înţelegem că le-a sunat ceasul? (A. P.)

● Dacă nu ştiţi cu cine să votaţi la alegerile europarlamentare, Uniunea Europeană pune la dispoziţia electoratului un test cu 30 de întrebări, al cărui rezultat ar trebui să „dezvăluie“ înclinaţiile politice pe care le-am avea, dar, probabil, nu le ştim. Testul (http://www.euprofiler.eu/) este disponibil şi pentru România. L-am făcut şi m-am îngrozit. (S. G.)

● Curtea cu miracole: capitolul Ponta se întoarce. Şi nu oricum, ci cu o declaraţie halucinantă: „Erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii antiromâneşti, chiar fasciste. Nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul Mihăieş, care e de extremă dreaptă, este un fascist bătrîn, aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România“. Nu e vorba aici despre relaţia în care se află premierul cu preşedintele, ci despre o relaţie contondentă în care acesta intră cu proprietatea termenilor. (A. M. S.)

● Pe înserat, în Piaţa Victoriei, o ţărancă bătrînă, dezorientată, mă apucă de braţ: „Stai să te întreb ceva!“ Mă întreabă de un spital, privind spre bulevardul Iancu de Hunedoara. Îi spun de „Grigore Alexandrescu“, spitalul de copii. „Nu de copii caut, pentru mai ca noi, aşa!“, îmi răspunde. Şi eu care credeam că mă ţin bine… (M. P.

NICI VORBĂ, MI SE PARE MIE: 
AM AJUNS (DE CEVA VREME) 
O ŢARĂ ALERGICĂ 
LA EXISTENŢA SIMPLĂ 

● Crin Antonescu: „Victor Ponta a început să semene cu Adrian Năstase. E perfect arogant.“ Nici vorbă. Năstase era un arogant cu oarecare clasă, Ponta e un arogănţel mic care se hlizeşte tot timpul. Iar Adrian Năstase şi-a scris singur teza de doctorat, ceea ce nu-i de colea… (M. V.)

● Mi se pare mie sau ultima modă nu mai e selfie-ul, ci selfie-ul în lanul de rapiţă? (A. P.)

● Un taximetrist înfuriat: „Nu se mai poate aşa, am ajuns o ţară de morcovi!“ (L. V.)

● Antropologii au căzut de acord în ceea ce era numită de ceva vreme dilema obstetrică: femeile cu şolduri mari NU sînt mai promiscue. Shakira s-a înşelat: „Hips do lie.“ (M. C.)

● Sînt alergică la schimbat borduri. Mi se pare că au devenit un fel de ciorapi urbani. (A. M. S.)

● Afli lucruri noi de unde nu te-ai aştepta. Dintr-un pliant OBI (intitulat euforic „Liber la imaginaţie pentru o grădină de vis!“) am aflat de existenţa factorului plimbare, precum şi despre găurile din stratul de gazon: „De ce trebuie efectuată aerisirea gazonului? În timp solul pe care a fost plantat gazonul devine compactat din cauza mai multor factori: sport, plimbare, intrarea/parcarea maşinii. Această compactare are efecte negative asupra gazonului: rădăcinile de gazon nu primesc cantitatea necesară de aer şi apă rezultînd o creştere redusă a firelor de iarbă la început, după care apar găuri în gazon, unde se vede numai pămînt compactat. Nivelul scăzut de apă şi limitarea circulaţiei aerului în sol duce la lipsa de oxigen la rădăcini şi totodată lipsa de nutrienţi care ajung la rădăcină (şi la dezacorduri între subiect şi predicat – n.m.). Pămîntul compactat opune o rezistenţă rădăcinii de gazon astfel încît aceasta nu poate să se dezvolte corespunzător şi nu ajunge destul de adînc“. Soluţia? O găseşti la OBI: un aerator electric CMI 2 în 1 de 1.400 W, care aeriseşte gazonul şi are 2 tipuri de cilindri, unul cu 18 lame şi unul cu 18 ace. (D. S.)

● Deşi modul lor de formare este încă subiect de dezbateri, savanţii au recunoscut un nou tip de nori, prezenţi în zone cu climă tropicală şi cu multe tornade: mammatocumulus sau nori-mamari. O simplă căutare cu Google vă va lămuri de ce se numesc astfel. (M. C.)

Foto: M. Chivu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

rulouri cu spanac si feta jpg
Rulouri cu spanac și feta
Încearcă acestă rețetă și nu vei da greș atunci când dorești să surprinzi de la prima înghițitură!
Victor Ponta/ Facebook
Ce avere are Victor Ponta și ce a făcut înainte de cariera politică
Victor Ponta, fost premier al României, stârnește atenție nu doar prin cariera politică, ci și prin averea sa impunătoare și viața dinainte de politică, marcată de investiții imobiliare internaționale și activitate juridică.
oua cu spanac jpg
Ouă cu spanac
Ouăle cu spanac sunt o alegere delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru prânz sau o cină ușoară.
tigaie mic deun jpg
Tigaie mic-dejun
Tigaia mic-dejun, perfectă pentru a-ți începe ziua cu energie!
politist poza 1 jpg
Povestea fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat, pensionat din arest
Cazul comisarului şef Marian Iordache, şeful Poliţiei Câmpulung Muscel, a făcut vâlvă săptămâna trecută.
mancare de naut jpg
Mâncare de năut
Mâncarea de năut este bogată în proteine și fibre, perfectă pentru o masă hrănitoare.
pateuri cu gem de visine jpg
Pateuri cu gem de vișine
Pateurile cu gem de vișine sunt un desert rapid, simplu și delicios, perfect pentru momentele când vrei ceva dulce și aromat.
tocana de calamari cu mazare jpg
Tocană de calamari cu mazăre
Tocană de calamari cu mazăre este o rețetă delicioasă, perfectă pentru iubitorii de fructe de mare.
varza calita cu castraveti murarti jpg
Varză călită cu ciuperci și castraveți murați
Varză călită cu ciuperci și castraveți murați este o rețetă simplă și gustoasă, perfectă pentru o masă de post sau ca garnitură.