Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

SINGURELE ORGANISME

DESPRE CARE SE SPUNE

CĂ AR PUTEA SUPRAVIEŢUI

UNEI GLUME PROASTE SÎNT ROMÅNII CARE IMITĂ NECHEZATUL ECRANIZAT

● Diavolii tasmanieni, o specie pe cale de dispariţie, sînt foarte violenţi cînd vine vorba de sex. În schimb, în procesul de reproducere a gîndacilor, singurele organisme despre care se spune că ar putea supravieţui unei apocalipse nucleare, masculii tandri sînt preferaţi celor războinici. Asta la animale. (M. C.)

● Mihai Trăistariu vrea să dea în judecată site-ul Times New Roman care a publicat mai multe articole satirice cu/despre el. Cică „pentru glume proaste“. Dacă spun că asta chiar e o glumă proastă, o să mă dea şi pe mine în judecată? (M. M.)

● Pe un pliant electoral al europarlamentarului PSD Cătălin Ivan găsit în cutia poştală, citesc, printre altele, că în mandatul său a acordat „sprijin pentru românii care au votat la referendumul din 2012“. Obiceiul prost de a aburi lumea cu lăudăroşenii (şi proasta folosire a limbii române) îi joacă o festă parlamentarului. Căci nu e clar căror români le-a acordat sprijin: celor care au votat pentru suspendarea preşedintelui, sau tuturor celor care au votat? (M. V.)

● La ce mai pot rîde oamenii în toată firea într-un autobuz plin, peste capetele celorlalţi călători? La sunetul unui telefon care imită nechezatul unui cal. Nu şi-au pierdut cu toţii inocenţa… (I. P.)

● Actriţa Scarlett Johansson l-a dat în judecată pe scriitorul francez Grégoire Delacourt pentru că, în romanul La première chose qu’on regarde, îndrăzneşte să aibă un personaj feminin pe care alte personaje din carte îl confundă cu Scarlett Johansson. Actriţa nu vrea ca romanul să fie tradus sau ecranizat. Autorul spune că i se pare un gest „mai degrabă trist. Mă sperie teribil gîndul că judecătorii pot avea un cuvînt de spus atunci cînd vine vorba de un personaj literar.“ Pînă cînd se va lămuri chestiunea, puteţi citi, de acelaşi Delacourt, romanul Lista dorinţelor mele, a cărui traducere în română n-a reuşit nimeni s-o împiedice. (L. V.)

PE DE O PARTE, E BINE CĂ

O REALITATE INVIZIBILĂ ÎŞI ETALEAZĂ HARTA. PE DE ALTĂ PARTE,

E O PERFORMANŢĂ ULUITOARE

SĂ STAI AICI

(MAI EXACT, ÎN ZONA ACASĂ)

● Ca să facă economie, agenţii din Ilfov vor fi trimişi în misiune cu autobuzul sau cu trenul. Şeful Inspectoratului de Poliţie a emis ordinul, iar subordonaţii trebuie să-l pună în aplicare. Mi se pare un experiment cel puţin interesant. Pe de o parte, e bine ca infractorii să vadă dacă rezistă psihic la condiţiile de transport în comun. Pe de altă parte, mă gîndesc că, dacă s-ar extinde această practică, CFR-ul ar putea deveni, în sfîrşit, rentabil. (A. M. S.)

● Studiile arată că 1) sîntem cu adevărat conştienţi de ceea ce spunem abia după ce rostim cuvintele; şi 2) comunicarea cu cei aflaţi în comă este deja o realitate pusă în practică de către cercetătorii de la Cambridge. Nu ştiu exact ce spune asta despre viitorul comunicării interumane. (M. C.)

● Pentru a nu ştiu cîta oară, un grup de cercetători a descoperit că primele galaxii s-au format în jurul unor aglomeraţii de materie misterioasă, invizibilă, numită „materie neagră“. O reprezentare devenită obsesivă, o imagine indiscretă, obscenă, de budoar: nebuloasa, „negreala“ din spatele strălucitoarelor, explozivelor, expansivelor galaxii. Încep să mă întreb în ce măsură mai contează culisele. (M. P.)

● În prag de alegeri europarlamentare, pe ziduri, pe stîlpi sau deasupra străzilor atîrnă chipuri ieşite parcă la chetă de voturi: unii promit să „ridice România“, adăugînd o undă de fitness: „mişcarea face schimbarea“; alţii sugerează că vor aduce „Europa în casa ta“; mai sînt şi dintre cei care îşi etalează atuurile, fără perdea: „demnitate şi competenţă“ sau „experienţă şi continuitate“. Cea mai la obiect este imaginea unui grup de politicieni care încearcă din răsputeri să fie fermecători sub sloganul „Eurocampionii“ (le mai lipsea o costumaţie de tip Superman). Un singur anunţ nu se vede pe nicăieri: „Circul a venit în oraş“. (S. G.)

● Liga Anti-Defăimare din SUA (ADL) a dat publicităţii un studiu referitor la atitudinea faţă de evrei în 100 de ţări. Printre ele, şi România, unde 35% din populaţie are opinii antisemite (sîntem cu un singur punct peste media est-europeană). Din ce văd eu pe harta celor de la ADL, zilele astea cel mai bine e să fii evreu în Oceania, unde doar 14% din populaţie e antisemită. (L. V.)

● Săptămîna trecută, cea mai scurtă şedinţă din istoria Parlamentului Romåniei a durat 23 de secunde. Pe ceas. E o performanţă uluitoare, demnă de Cartea Recordurilor. Merita să fie consemnată. (A. P.)

● În tramvaiul 1 dau locul unui băieţaş de vreo 4 ani, cu bunica. Puştiul s-a prelins leneşoi pe spătar. „Ţi-am spus de acasă să stai în picioare, ai înţeles?“ Încerc o vorbă bună. Nu era cîtuşi de puţin un Goe. Şi dacă ar fi fost? Ar fi ajuns celebru… N-a fost chip. Am vrut să-l ţin în poală. Interzis. „Dacă nu te scoli de pe scaun, te las la spital.“ Într-adevăr, au coborît la „Grigore Alexandrescu“, după ce, preţ de vreo şase staţii, copilul a stat în picioare, bălăngănindu-se în toate părţile, cu fruntea lipită de drugii de metal. Dar odată ajunşi la spital, lupul a fost dovedit, iar Scufiţa Roşie şi Dl Goe şi-au dat mîna într-un proiect de spus poveşti, pe monitoarele din tramvaiul 1, pentru bunici rătutite. În parteneriat cu Primăria Capitalei. Aşa-i că sună bine?! „Noapte bună, băieţaş! Să asculţi de bunica.“ (R. M.)

● Cine moare ajunge la cimitir. Iar cine o mierleşte ajunge, s-ar putea crede, la Cimitirul Mierlari. Cimitirul Mierlari din Jilava are şi pagină de Facebook. Este înscris la rubrica „Reşedinţă & altele“, cu parametrii: „2 persoane au fost aici“ (cimitir nou, se pare) şi „0 persoane apreciază asta“ (de înţeles). (M. P.)

● Urmele de polen şi sporii fosilizaţi descoperiţi în sedimentele de pe fundul oceanului arată că în Antarctica au existat cîndva (mai exact, în eocen) păduri tropicale. Pe atunci, în Antarctica temperaturile erau asemănătoare cu cele de azi de la ecuator, creşteau palmieri, iernile erau blînde, în mare parte fără îngheţ. Prin urmare, ce atîta agitaţie cu încălzirea globală!? Ni s-a mai întîmplat o dată, doar că eram prea mici ca să ne amintim. (M. C.)

● Un anunţ afişat într-un hypermarket Cora ne pune la curent cu ultimele evoluţii din zona implementării: „Stimaţi clienţi, vă informăm că raionul Grădină a fost implementat lîngă raionul Legume-Fructe“. (D. S.)

● Cică Gigi (mai nou, George) Becali ar fi încălcat toate regulile pe care ar fi trebuit să le respecte un deţinut într-o permisie de 24 de ore, se plîng oficialii de la penitenciarul Poarta Albă, care vor să demareze o anchetă. El trebuia să meargă cuminte acasă, să-şi vadă familia în linişte şi să se întoarcă înapoi la ora stabilită, nu să dea declaraţii cu iz politic presei şi nici să intre la telefon, în direct, în emisiuni televizate. Păi, nu tot ei l-au eliberat pentru bună purtare? (A. P.)

Foto: D. Purgaru

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

mae news.ro
MAE vine cu explicații, după ce un român a fost expulzat din Serbia din motive de „securitate naţională”
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi, 23 ianuarie, explicații despre incidentul din Serbia, în care mai mulți tineri, prin care și un român, au fost legitimați şi conduși la sediul unei secţii de poliţie. Ulterior, au fost expulzați.
gogosi cu dulceata jpg
Gogoși cu dulceață
Gogoșile cu dulceață sunt un desert clasic, iubit de toată lumea, cu un interior moale și pufos.
rulouri cu spanac si feta jpg
Rulouri cu spanac și feta
Încearcă acestă rețetă și nu vei da greș atunci când dorești să surprinzi de la prima înghițitură!
Victor Ponta/ Facebook
Ce avere are Victor Ponta și ce a făcut înainte de cariera politică
Victor Ponta, fost premier al României, stârnește atenție nu doar prin cariera politică, ci și prin averea sa impunătoare și viața dinainte de politică, marcată de investiții imobiliare internaționale și activitate juridică.
oua cu spanac jpg
Ouă cu spanac
Ouăle cu spanac sunt o alegere delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru prânz sau o cină ușoară.
tigaie mic deun jpg
Tigaie mic-dejun
Tigaia mic-dejun, perfectă pentru a-ți începe ziua cu energie!
politist poza 1 jpg
Povestea fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat, pensionat din arest
Cazul comisarului şef Marian Iordache, şeful Poliţiei Câmpulung Muscel, a făcut vâlvă săptămâna trecută.
mancare de naut jpg
Mâncare de năut
Mâncarea de năut este bogată în proteine și fibre, perfectă pentru o masă hrănitoare.
pateuri cu gem de visine jpg
Pateuri cu gem de vișine
Pateurile cu gem de vișine sunt un desert rapid, simplu și delicios, perfect pentru momentele când vrei ceva dulce și aromat.