Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN STATISTICILE BLONDE

REZULTĂ CĂ TINERII GRĂBIŢI

SÎNT MAI PUŢIN ATINŞI

DE SINGURĂTATE

● Institutul Naţional de Statistică a anunţat că, în 2013, lungimea totală a autostrăzilor din România a crescut cu 94 de kilometri. Din statisticile CNADNR, rezultă că s-au deschis circulaţiei 108 km. Pe 8 aprilie, ministrul Dan Şova spunea în Parlament că anul trecut s-au construit 116 km de autostradă (date preluate de pe cursdeguvernare.ro). Morala 1: nu numai că nu sîntem în stare să construim mai mulţi kilometri de autostradă, dar nici să-i numărăm nu ştim prea bine. Morala 2: la fel a fost şi cu populaţia la referendum. Morala 3 (de la Caragiale citire): „44 în cap, Coane Fănică, poate unul-două să le fi dat jos vîntul…“ (M. V.)

● De vreo săptămînă, suntoblonda îmi tot trimite prietenoase mesaje pe mail (Yahoo!): „Vreau să pun pozele astea cu tine pe Facebook, crezi că e ok?“, „Ai apucat să vezi pozele?“ etc. – şi nişte fişiere ataşate. Deşi nu prea cunosc blonde, nu mă pot abţine să descarc zip-urile, să le dezarhivez, să văd că, de fapt, conţin executabile şi, din fericire, să mă opresc aici. Aşadar, dacă întîlniţi blonde pe net, atenţie, sînt virusate. (A. P.)

● Un studiu recent vine să demonstreze că tinerii americani născuţi în anii 1990 şi 2000 sînt mult mai puţin atinşi de diferenţele de rasă decît cei mai mari decît ei. Canalul MTV a descoperit acest fenomen în urma unui studiu realizat pe subiecţi cu vîrste între 14 şi 24 de ani, care a fost făcut în cadrul unei campanii de luptă împotriva discriminării. Rezultatele au fost clare şi îmbucurătoare: e vorba despre o generaţie care nu vede culoarea pielii. S-o numi tot „daltonism“? (A. M. S.)

● Mai deunăzi, pe un trotuar de pe Mendeleev, aud paşi grăbiţi, dar uşori în urma mea. Mă întorc şi mă uit: doi dulăi uriaşi mă depăşesc indiferenţi. (I. P.)

● Dacă francezii au iniţiat, cu ani în urmă, „mişcarea de eliberare a piticilor de grădină“, iar spaniolii au înfiinţat prima agenţie de turism pentru animalele de pluş, japonezii au creat „cafeneaua anti-singurătate“: pentru ca să eviţi momentele stînjenitoare de a-ţi bea cafeaua singur, ţi se aduce la masă un companion de pluş, un hipopotam pe numele Moomin (cafeneaua chiar se numeşte Moomin House Cafe). Cred că stînjeneala abia de atunci va începe: cum deschizi conversaţia cu un hipopotam pe care abia îl cunoşti? (S. G.)

NU AI VOIE SĂ VOPSEŞTI ZILELE

ÎN ALBASTRU DECÎT

DACĂ STRUCTURA OMENEASCĂ

NU MAI E CE-A FOST

● Pe site-ul dumblaws.com sînt publicate legi ciudate de prin lume. Cea mai stranie pe care am găsit-o e din statul american Kentucky: „Nu ai voie să vopseşti o raţă în albastru şi să o oferi spre vînzare decît dacă vrei să vinzi şase raţe albastre în acelaşi timp“. (M. M.)

● E foarte frumos şi foarte bine că se organizează tot felul de „nopţi“: a muzeelor, a galeriilor, a institutelor culturale ş.a.m.d. Şi că publicul e foarte numeros la asemenea evenimente. Da’ să nu uităm că Dumnezeu, drăguţul, a lăsat şi zilele. Mai daţi, fraţilor, o tură pe la muzee, galerii etc. şi ziua, în număr la fel de mare. Că pe urmă iar ne plîngem că „moare cultura“… (M. V.)

● Pe huffingtonpost.com a apărut săptămîna trecută un articol mediocru intitulat „5 motive pentru care Bucureştiul este Parisul Estului Europei“: arta neoclasică (fotografie cu interiorul Casei Poporului), perfecţiunea parcurilor (fotografie cu Cişmigiul), cafenele şi viaţa de noapte de pe Lipscani, urmele istorice (fotografie cu Parohia Sfîntului Anton de la Curtea Veche) şi structura pariziană a oraşului (fotografie aeriană cu Piaţa Montréal). Şi noi sîntem atît de pretenţioşi! (M. C.)

● În Ardeal, superbia s-a distribuit uninominal („Mîndru că sînt român“), în timp ce Regatul a fost discriminat exponenţial („Mîndri că sîntem români“), pentru ca marea finală să proclame apoteotic şss. autografă Victor Pontaţ: „Trimitem la Bruxelles oameni mîndri că sînt români care apără România“. Nu ştiu ce o fi trimis PSD-ul la Bruxelles, oameni sau alte vieţuitoare, dar un lucru e sigur: România trebuie într-adevăr apărată, din interior, de prostia omenească şi de mîndria de sine însăşi (a prostiei, n.b.). (R. M.)

● Un anunţ, imprimat pe o coală A4, în Timişoara: „Angajăm femeie de serviciu (poate fi şi bărbat). Relaţii la telefon: …“. Concluzie: că tot „se poartă“ transsexualii şi travestiţii, nici femeia de serviciu nu mai e ce-a fost! (A. P.)

PRIN DESCHIDEREA LA ÎNTÎMPLARE

A UNOR ALTERNATIVE

DE ACELAŞI SEX,

MÎNA PRINŢULUI CLARIFICĂ UN VIS

● Pentru vrăjitorii şi ghicitoarele în pană de inspiraţie, cîteva forme de manţie, mai mult sau mai puţin obişnuite: bucomanţia (ghicitul după forma gurii), versiune a fiziognomanţiei; capnomanţia (ghicitul după fum) şi libanomaţia (după fumul de tămîie); catoptromanţia sau enoptromanţia (divinaţia cu ajutorul oglinzilor); coracomanţia (prin observarea ciorilor), formă a ornitomanţiei; koskinomanţia (ghicitul în sită); craniomanţia (după suturile oaselor craniene), înrudită cu cefalomanţia (după conformaţia capului), spatulo- sau omoplatomanţia (după osul omoplat), spondilomanţia (după oasele coloanei), sternomanţia (după conformaţia pieptului), osteomanţii cu toate; critomanţia (în boabe de orz); crommiomanţia (în bulbi de ceapă); kyathomanţia, fialomanţia, calicomanţia, pibactomanţia şi lekanomanţia (ghicitul în suprafaţa apei din felurite recipiente), ramuri ale hidromanţiei; lampadomanţia şi lychnomanţia (în flacăra făcliilor şi a lumînărilor), forme de piromanţie; logaritmomanţia (în numere); stoiheiomanţia şi literamanţia (în litere), onomatomanţia (după nume) şi stihomanţia (prin deschiderea la întîmplare a unor cărţi fundamentale în versuri: Homer, Virgiliu, Sibilinice, Biblia); molibdomanţia (ghicitul în plumb topit); filomanţia (în frunze) cu varianta filodoromanţie (în frunze sau petale de trandafir); selenomanţia (în lună); sideromanţia (prin observarea paielor care, aruncate pe o suprafaţă de fier incandescent, se aprind); skiomanţia (în umbre); somni- şi oniromanţia (vise); sortimanţia (prin tragere la sorţi); spodomanţia şi teframanţia (în cenuşă); coniomanţia (în praf); stereomanţia (în elemente), cu subclasele aero-, piro-, hidro- şi geomanţie; stolisomanţia (după îmbrăcăminte); sicomanţia (în frunze de smochin); simbolomanţia (după semne de tot felul); teriomanţia (prin observarea animalelor); trapezomanţia (după mişcările unei mese); timpanomanţia (prin lovirea unei tobe); tiromanţia (cu ajutorul unor dumicaţi de brînză); ombilicomanţia sau omfalomanţia (după cordonul ombilical sau prin citirea ridurilor din jurul buricului); şi venomanţia (folosită mai ales la nou-născuţi, prin observarea venei albăstrui de pe mijlocul frunţii). (M. P.)

● În autobuz, vocea unei mame relatîndu-i alteia, telefonic, isprăvile odraslei (pe cît înţeleg, un potenţial Ionel din „Vizita“ lui Caragiale), care ar fi descoperit alternative de succes la dulceaţa turnată în galoşi. Una ar fi asta: „I-a aruncat lu’ mamaie trei perechi de ochelari pe geam“. (D. S.)

● Două cifre statistice de săptămîna trecută: doar 23% din elveţieni au votat la referendum mărirea salariului minim pe economie la 3300 euro (ar fi fost cel mai mare salariu minim din lume) şi 55% din americani sprijină, conform unui sondaj Gallup, căsătoria între oameni de acelaşi sex. (M. C.)

n Douăsprezece tinere americane au fost păcălite de producătorii unui reality show să participe la emisiunea I Wanna Marry Harry ca să cîştige mîna prinţului Harry. Au angajat o sosie a prinţului, iar fetele au fost convinse pînă la capăt că se luptă pentru tronul Marii Britanii. Ce naiba să mai spui? (L. V.)

● Nelson Mondialu a fost arestat pentru că avea la el o sabie artizanală şi pentru că s-a întîmplat să stea în acelaşi hotel cu Joe Biden. Precizarea jurnaliştilor de la stiridecluj.ro clarifică neînţelegerea: „Este vorba despre un toiag special, în care este ascunsă o sabie.“ (L. V.)

● Un „Vis a vis“ recent al lui Dan Perjovschi, publicat în revista 22 şi intitulat „Politica şi presa“: „The New York Times şi The Guardian, care au publicat datele lui Edward Snowden despre sistemul global de spionaj american, au primit Premiul Pulitzer. Snowden este în azil politic în Rusia lui Putin. Rusia lui Putin, care tocmai a ocupat Crimeea, este ţara unde ziariştii independenţi sînt împuşcaţi pe stradă.“ (M. C.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.