Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 542 din 3-9 iulie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE FIECARE DATĂ 
CÎND AUZIŢI VORBINDU-SE 
DESPRE O ROMÅNIE 
CU ACCENT PE ULTIMA SĂPTĂMÎNĂ,
GÎNDIŢI-VĂ LA STATUL DE ALTĂDATĂ 

● De fiecare dată cînd auziţi vorbindu-se despre inteligenţa artificială, gîndiţi-vă la acest fapt: dacă creierul uman ar fi un computer, ar efectua 38.000 de trilioane de operaţii pe secundă – asta în condiţiile în care cel mai puternic computer din lume în acest moment poate efectua doar 0,02% din acestea. (M. C.)

● Dacă promoţiile de bac sînt echivalate cu generaţiile, avem toate şansele ca la sfîrşit de mileniu să raportăm o Românie deplin alfabetizată. Incluzînd şi ştiristele televizuale, absolvente de bac „pe bune“. (R. M.)

● Pe o sticlă de bere, ingredientele erau scrise în mai multe limbi. În neogreacă, cuvîntul pentru „drojdie“ era magía. Am tresărit. Ce nume potrivit pentru materia miraculoasă, care face să crească, să „leviteze“ aluatul şi să fermenteze berea. Mi-am amintit apoi că grecescul pentru „magie“ are accentul pe prima silabă: mágia, şi că, în greaca nouă, gamma nu se citeşte ca atare, înainte de vocala „i“. Pe scurt, cuvîntul de pe sticlă se citea maia, cu accent pe ultima silabă, exact ca românescul „maia“ (de la maya, în turcă, „drojdie“). S-a rupt vraja. (M. P.)

● Cel mai bun titlu de ştire din ultima săptămînă: „Student american salvat dintr-o sculptură reprezentînd un vagin uriaş, în Germania“ (The Guardian). La concurenţă cu: „Şi-a confundat fiul cu o pasăre şi a tras în el“ (L’Express). (L. V.)

● Nişte medici americani au ajuns la concluzia că statul prelungit pe scaun e mai periculos decît fumatul. Am reţinut. Ca să reduc riscul, o să fumez numai stînd în picioare. (M. V.)

● Prin zona rurală din jurul Tîrgoviştei, globalizarea e în toi: apar la tot pasul anunţuri cu „Avem porci vietnamezi“. După afişele cu europaleţi de altădată, acum Asia e cea cu care cochetează ţăranul român. (I. P.

VESTEA BUNĂ E CĂ 
ÎN INTERIORUL NOII COMEDII
ACTIVEAZĂ CÎTEVA MII 
DE OAMENI LUMINOŞI 
(INCLUSIV CEI CARE TRANSMIT
MESAJUL) 

● Un nou mall se va deschide la Piaţa Victoriei, spre gura de metrou dinspre Şoseaua Aviatorilor, în capătul străzii Paris. Vestea bună e că proiectul presupune şi restaurarea casei Oromolu, salvînd-o astfel definitiv de tentativele de demolare. Complexul se va chema Oromolu, după numele celui care a construit vila, în 1927. Mall-ul Oromolu. (M. P.)

● Nu mai subestimaţi buricele! În interiorul buricului activează cîteva mii de bacterii ce formează un ecosistem de mărimea unei păduri tropicale. (M. C.)

● Cineva din anturajul lui Kim Jong-Un a văzut trailer-ul noii comedii a lui Seth Rogen şi James Franco, în care cei doi actori joacă rolurile unor jurnalişti trimişi de CIA în Coreea de Nord ca să-l asasineze pe Kim Jong-Un. Răspunsul Ministerului de Externe nord-coreean, citat de Associated Press, sună aşa: dacă filmul intră în cinematografe, America trebuie să se pregătească pentru o „contramăsură puternică şi nemiloasă“. Nici Orson Welles nu şi-ar fi putut închipui o grozăvie mai mare. (L. V.)

● De cîte ori plouă cu obidă, ca acum, visez la un Bucureşti, după ploaie, deplin spălat, cu clădiri vesele şi cu oameni luminoşi. Un Bucureşti fără miasme şi duhori, cu locuitori care şi-au abandonat maiourile de silon îmbibat cu mahorcă şi sudoare, şi miros a curat în tramvaiul 1 sau în maşina 368 (vehicule „de centru“ carevasăzică), şi care nu-şi mai scuipă rărunchii, purtaţi de pala de vînt chiar asupră-ţi, sau nu-şi mai curăţă fosele, împrăştiind cu năduf reziduurile în cele patru vînturi. Bucureşteni nemîndri, care şi-au abandonat sicriaşele 4x4, cu care răscoleau, odinioară, rigolele pline de noroaie antediluviene şi dejecţii umane pe care ţi le aruncau direct în cap, şi conduc smerit, cu milă de pietonii în ploaie, maşini „omeneşti“, într-un oraş nedevorat, lăsat să-şi trăiască propriu-i ritm, firesc. Dar asta era aseară… cînd ploua. Azi m-am urcat din nou în 1. Şi m-am trezit… (R. M.)

● Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este anchetat de DNA. A plecat din ţară cu aprobarea judecătorilor şi nu s-a întors la data stabilită. Acum a fost dat în urmărire naţională. Toată lumea (inclusiv cei care l-au dat în urmărire naţională) ştie că e în SUA. Dar dacă s-a întors şi n-a spus nimănui? (M. M.)

● O femeie într-un magazin de haine încerca să-i îmblînzească copilului nerăbdarea: „Ascultă-mă, hai să mai stăm puţin, jos e un poliţist şi nu putem coborî acum.“ În copilărie mai auzeam părinţi care le spuneau copiilor că, dacă nu sînt cuminţi, vine miliţianul. Se pare că sperietorile se transmit din generaţie în generaţie. Oricît de stupide ar fi, le faci un update şi funcţionează. (A. M. S.)

● Primul mesaj olfactiv transatlantic a fost trimis marţi, 17 iunie, de la Paris la New York şi a mirosit a şampanie şi macaroane. Mesajul olfactiv, numit oNotes, este trimis cu ajutorul unei aplicaţii de iPhone numite oSnap care poate mixa 32 de arome de bază pentru a forma nu mai puţin de 300.000 de mirosuri distincte. Fiecare miros trimis prin mesajul olfactiv durează aproximativ zece secunde, iar aplicaţia costă 149 de dolari. (M. C.

BINEÎNŢELES, 
S-A IVIT LEGĂTURA 
DINTRE SMARALDE ŞI FOTBAL 

● În SUA, în Minnesota, în timp ce jefuia o casă, un hoţ s-a gîndit să-şi verifice şi contul de Facebook. Plecînd, a uitat să se deconecteze, lăsîndu-şi contul activ pe computerul proprietarului jefuit. Bineînţeles, a fost prins imediat. Să mai spună careva că Facebook-ul este total inutil. (S. G.)

● S-a ivit şi la noi antireclama: pe un banner, un local care se cheamă Gaudi Bistro oferă (celor dornici de aşa ceva) „mîncare nasoală şi scumpă“. Ce poţi spune la una ca asta? Poftă rea! (D. S.)

● Pe un zid din Rîşnov scria „Stop avortului!“ şi „Iubiţi-vă ţara!“. N-am înţeles legătura dintre cele două: probabil, cu cît sîntem mai mulţi, cu atît dragostea e mai mare. (A. P.)

● „Lichidez stoc de pietre preţioase, rubine, safire, smaralde, topaz, citrin, ametist.“ E şi ăsta un anunţ, l-am găsit pe Internet. Probabil că omul îşi închide cariera. (A. M.)

● Frază rostită de comentatorul TV în meciul Honduras-Ecuador de la Campionatul Mondial de Fotbal: „Bolaño îi pasează lui Borges“. Parcă ar fi comentat rafturile bibliotecii mele din Giuleşti. (M. C.)

Foto: D. Goace

Cea mai bună parte din noi jpeg
„Te pot suna un minut?“
Am încercat să înțeleg de unde provine această anxietate și am descoperit cîteva posibile cauze.
Zizi și neantul jpeg
Primăvară și sărbători
În timp ce lumea de atunci își răcea gura în dezbateri intense, industria de Sf. Valentin înflorea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Pisica
A fost atît de specială încît eu, timp de trei ani, n-am știut dacă sînt om sau pisică.
E cool să postești jpeg
Normalitatea anormalității noastre
Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”.
p 20 WC jpg
Religia între pandemie şi război
De cîţiva ani încoace, avem de trăit două crize acute, globale.
Theodor Pallady jpeg
Rezonanța culturală a lemnului
Tot ce e cu adevărat tradițional măsoară acest eon silvestru, inaugurat după descoperirea focului, care îi este deopotrivă origine și capăt.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.