Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 549 din 21-27 august 2014
Cu ochii n 3,14 png

SÎNT MULTE CASIERIŢE 
ALE SPIRITULUI PE TWITTER, 
DAR NUMAI ÎN APA MĂRII
DESCOPERI CARCASELE CIVILIZAŢIEI  

● Sînt multe uşi la Casa Presei, dar numai pe una se poate citi un text atît de ingenuu: „VĂRUGĂM NU M-AI TRÂNTI-ŢI UŞA“. (D. S.)

● Miercuri, 13 august, 36 de grade la umbră, 12,20, Casa Presei. Cîţiva cetăţeni aşteaptă în autobuzul 330. Autobuzul trebuie să plece din clipă în clipă, dar a trecut deja o jumătate de oră şi şoferul e tot la umbră, flancat de două casieriţe. Călătorii se topesc. Un domn în vîrstă îi strigă şoferului: „Haide, dom’le, ce faci? Îţi baţi joc de noi? Murim aicea de cald.“ Şoferul îi aruncă de pe trotuar: „Vezi-ţi de treabă, băi boşorogule, nu te uiţi puţin la tine? În loc să stai acasă, ocupi aiurea locul oamenilor. Poate-ţi dau şi una“ etc., etc. Domnul se potoleşte, îşi face vînt cu o hîrtie şi aşteaptă. La 12,45, autobuzul porneşte. În mod normal, RATB-ul ar trebui să-şi sancţioneze şoferul. În mod normal. (L. V.)

● Scenarita cu recidivă, conspirativita cronică, sminteala benignă şi alte „maladii ale spiritului“ românesc în veşnică tranziţie se manifestă din nou – că doar de-aia e campanie electorală. Victor Ponta şi PSD au lansat „ipoteza“ unei înţelegeri ascunse: dacă iese preşedinte, Klaus Iohannis îl va numi premier pe Traian Băsescu şi aşa va continua „regimul“. Tot ce se poate. Lansez şi eu o ipoteză, dacă-i pe-aşa. Dacă va ieşi preşedinte, Victor Ponta îl va numi premier pe Adrian Năstase, care apoi va ieşi preşedinte şi îl va numi premier pe Ion Iliescu, care apoi va ieşi preşedinte şi îl va numi premier pe Nicolae Ceauşescu. Şi uite-aşa, în sfîrşit, se va termina „regimul Băsescu“. (M. V.)

● După sinuciderea tatălui ei, Zelda Williams a postat pe Twitter un citat din Antoine de Saint-Exupéry despre stele şi rîsete. Fiica lui Kurt Cobain, Frances Beam, i-a scris, tot pe Twitter: „Ai un suflet incredibil de frumos. Te iubesc, dar tu deja ştii asta. Oricînd, oriunde ai avea nevoie de mine, voi fi cu tine.“ (M. C.)

● Seara aproape că nu mai vezi stelele de atîtea lampioane care traversează cerul. Şi mereu apar altele noi, de unde nu te aştepţi. Oamenii le lansează de pe plajă, de pe dig, de pe stradă sau direct de pe terasa restaurantelor. Dis-de-dimineaţă, pe alei, prin balcoane, în curţi şi grădini, prin copaci, pe plajă, în apa mării descoperi carcasele pe jumătate arse ale fostelor lampioane. Acum sînt doar nişte resturi carbonizate, nişte gunoaie. Ce romantic! (M. M.)

● Într-o dimineaţă, la Radio România Actualităţi a fost invitat să vorbească un membru al unei asociaţii de prin Buzău, care se ocupă de căutarea şi colecţionarea de obiecte dacice. Toate bune şi frumoase, poate fi şi asta o ocupaţie interesantă. Numai că omul cu pricina (cum era de bănuit) a început să intre în teoria protocronistă cu dacii care s-ar afla la baza întregii civilizaţii umane. Invitatul a început să spună că astăzi, în Spania, se vorbeşte că elemente fundamentale ale civilizaţiei spaniole ar veni de la Deceneu şi Burebista, iar realizatorul emisiunii l-a lăsat să vorbească fără să-l întrebe nimic. Poate că şi o parte a Radioului nostru public e de pe vremea aceea. (A. M.)  

MAI EXACT, 
DOUĂ VARIANTE CONVENŢIONALE
ŞI O FĂRÎMĂ DE VIS LUCID 
NU VOR MAI REZISTA 
SUB GREUTATEA LACĂTELOR  

● Căţeluşa Elena Udrea îşi face veacul în apropiere de magazinul Lidl de pe bulevardul Timişoara. Mai exact, pe terenul viran de alături. În fiecare seară, o mamaie vine să-i dea de mîncare – „resturi, maică, ce-am şi eu pe-acasă, le mai fierb un os“ – şi, fireşte, toată haita de căţelandri o salută bucuros. (C. Ş.)

● Pentru că i-am spus că tramvaiul nu e cabină telefonică de împuiat capul pasagerilor, m-a făcut mortăciune. I-am replicat: „Stimate domn, nu sînt decît două variante: ori ajungi mortăciune, ori n-ajungi. Vă doresc succes!“ La care el, cu obidă, printre dinţi: „Baba dracului!“ Ei, asta-i altceva, mai vine de-acasă. Măcar nu miroase-a hoit. Nu de alta, dar ar concura la mustaţă poluarea fonică. Şi parcă tot mai bine e să cobori cu capul zornăind, decît îmbălsămat. (Live în tramvaiul 1.) (R. M.)

● Un grup de cercetători (britanici) a ajuns la concluzia că oamenii care nu se culcă foarte devreme au IQ-ul mai ridicat decît cei care se culcă la orele convenţionale. Cu alte cuvinte, cu cît te culci mai tîrziu, cu atît eşti mai deştept. Trebuia oare un studiu pentru asta? (S. G.)

● Am nimerit, zapînd, pe Antena 3 şi am văzut că pe burtieră scria aşa: „6000 de cetăţeni îşi oferă casele ca sediu pentru Antena 3“. Încă o afacere imobiliară? Dragi cetăţeni, eu zic să nu vă băgaţi… (M. V.)

● „Ţi se dă o singură fărîmă de nebunie. Să n-o pierzi.“ – Robin Williams, 1951-2014 (L. V.)

● Cercetătorii au descoperit că oamenii care realizează în timpul unui vis că visează (şi uneori pun capăt visului pentru că e lipsit de sens) au abilităţi superioare celorlalţi. Se pare că 82% din oameni au experimentat cel puţin un vis lucid pe parcursul vieţii, în vreme 37% au parte de cîte unul o dată pe lună. Hm, oare acum scriu sau visez că scriu? (A. P.)

● Primăria din Paris a lansat o campanie prin care îi îndeamnă pe îndrăgostiţi să înlocuiască lacătele cu care îşi pecetluiesc iubirea (şi ale căror chei le aruncă apoi în Sena) cu nişte selfie-uri. „Podurile noastre nu vor mai rezista sub greutatea lacătelor voastre agăţate de ele“, sînt avertizaţi romanticii din toată lumea. Rămîne de văzut dacă selfie-urile vor reuşi să salveze, dacă nu lumea, măcar Pont des Arts din Paris. (A. M. S.)  

SE PARE CĂ 
SUBIECTUL ÎMPLETIT 
CHIAR FUNCŢIONEAZĂ


● Cele mai noi cercetări arheologice au arătat că cel mai vechi război al omenirii a avut loc în urmă cu aproximativ 13.000 de ani, între două rase diferite, în zona Sudanului de astăzi. Se pare că miza a fost apa. (A. P.)

● Contul de Facebook numit chiar aşa, God, a avut trei postări la subiectul sinuciderii lui Robin Williams: „O nouă poruncă: Să înţelegeţi că bolile mintale sînt reale!“, „Încă o poruncă nouă: Să nu-i numiţi laşi pe sinucigaşi!“ şi „OK, vi-l dau înapoi pe Robin Williams, în schimbul uneia dintre surorile Kardashian.“ (M. C.)

● Meniul unui restaurant italian din Bucureşti oferă „lup de mare împletit“. Am refuzat să-l comand, din teamă, respect şi neîncredere. (M. P.)

● Numărul imens de biciclişti văzuţi la Amsterdam, toţi într-o formă fizică să zicem perfectă şi cît se poate de fireşti, cu sacoşe, copii şi cu rucsacuri după ei, mi-a redat senzaţia, liniştitoare, că se poate şi aşa, şi chiar funcţionează… Şi, cine ştie, se va putea şi la noi, într-o zi, cînd benzile pentru biciclete vor fi făcute peste tot şi cum trebuie. (I. P.)

Foto: Ş. Georgescu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

donald trump/ FOTO:X
Trump șantajează Europa: Dacă nu cumpărați de la noi, vă punem taxe mai mari
Președintele Donald Trump a lansat un avertisment cu privire la produsele importate de Europa în SUA, atât pentru vânzători, cât și pentru consumatorii din Statele Unite. Președintele american a mai afirmat că va cere Arabiei Saudite să scadă prețul petrolului.
Banner Cătălin Botezatu
mae news.ro
MAE vine cu explicații, după ce un român a fost expulzat din Serbia din motive de „securitate naţională”
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi, 23 ianuarie, explicații despre incidentul din Serbia, în care mai mulți tineri, prin care și un român, au fost legitimați şi conduși la sediul unei secţii de poliţie. Ulterior, au fost expulzați.
gogosi cu dulceata jpg
Gogoși cu dulceață
Gogoșile cu dulceață sunt un desert clasic, iubit de toată lumea, cu un interior moale și pufos.
rulouri cu spanac si feta jpg
Rulouri cu spanac și feta
Încearcă acestă rețetă și nu vei da greș atunci când dorești să surprinzi de la prima înghițitură!
Victor Ponta/ Facebook
Ce avere are Victor Ponta și ce a făcut înainte de cariera politică
Victor Ponta, fost premier al României, stârnește atenție nu doar prin cariera politică, ci și prin averea sa impunătoare și viața dinainte de politică, marcată de investiții imobiliare internaționale și activitate juridică.
oua cu spanac jpg
Ouă cu spanac
Ouăle cu spanac sunt o alegere delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru prânz sau o cină ușoară.
tigaie mic deun jpg
Tigaie mic-dejun
Tigaia mic-dejun, perfectă pentru a-ți începe ziua cu energie!
politist poza 1 jpg
Povestea fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat, pensionat din arest
Cazul comisarului şef Marian Iordache, şeful Poliţiei Câmpulung Muscel, a făcut vâlvă săptămâna trecută.