Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 549 din 21-27 august 2014
Cu ochii n 3,14 png

SÎNT MULTE CASIERIŢE 
ALE SPIRITULUI PE TWITTER, 
DAR NUMAI ÎN APA MĂRII
DESCOPERI CARCASELE CIVILIZAŢIEI  

● Sînt multe uşi la Casa Presei, dar numai pe una se poate citi un text atît de ingenuu: „VĂRUGĂM NU M-AI TRÂNTI-ŢI UŞA“. (D. S.)

● Miercuri, 13 august, 36 de grade la umbră, 12,20, Casa Presei. Cîţiva cetăţeni aşteaptă în autobuzul 330. Autobuzul trebuie să plece din clipă în clipă, dar a trecut deja o jumătate de oră şi şoferul e tot la umbră, flancat de două casieriţe. Călătorii se topesc. Un domn în vîrstă îi strigă şoferului: „Haide, dom’le, ce faci? Îţi baţi joc de noi? Murim aicea de cald.“ Şoferul îi aruncă de pe trotuar: „Vezi-ţi de treabă, băi boşorogule, nu te uiţi puţin la tine? În loc să stai acasă, ocupi aiurea locul oamenilor. Poate-ţi dau şi una“ etc., etc. Domnul se potoleşte, îşi face vînt cu o hîrtie şi aşteaptă. La 12,45, autobuzul porneşte. În mod normal, RATB-ul ar trebui să-şi sancţioneze şoferul. În mod normal. (L. V.)

● Scenarita cu recidivă, conspirativita cronică, sminteala benignă şi alte „maladii ale spiritului“ românesc în veşnică tranziţie se manifestă din nou – că doar de-aia e campanie electorală. Victor Ponta şi PSD au lansat „ipoteza“ unei înţelegeri ascunse: dacă iese preşedinte, Klaus Iohannis îl va numi premier pe Traian Băsescu şi aşa va continua „regimul“. Tot ce se poate. Lansez şi eu o ipoteză, dacă-i pe-aşa. Dacă va ieşi preşedinte, Victor Ponta îl va numi premier pe Adrian Năstase, care apoi va ieşi preşedinte şi îl va numi premier pe Ion Iliescu, care apoi va ieşi preşedinte şi îl va numi premier pe Nicolae Ceauşescu. Şi uite-aşa, în sfîrşit, se va termina „regimul Băsescu“. (M. V.)

● După sinuciderea tatălui ei, Zelda Williams a postat pe Twitter un citat din Antoine de Saint-Exupéry despre stele şi rîsete. Fiica lui Kurt Cobain, Frances Beam, i-a scris, tot pe Twitter: „Ai un suflet incredibil de frumos. Te iubesc, dar tu deja ştii asta. Oricînd, oriunde ai avea nevoie de mine, voi fi cu tine.“ (M. C.)

● Seara aproape că nu mai vezi stelele de atîtea lampioane care traversează cerul. Şi mereu apar altele noi, de unde nu te aştepţi. Oamenii le lansează de pe plajă, de pe dig, de pe stradă sau direct de pe terasa restaurantelor. Dis-de-dimineaţă, pe alei, prin balcoane, în curţi şi grădini, prin copaci, pe plajă, în apa mării descoperi carcasele pe jumătate arse ale fostelor lampioane. Acum sînt doar nişte resturi carbonizate, nişte gunoaie. Ce romantic! (M. M.)

● Într-o dimineaţă, la Radio România Actualităţi a fost invitat să vorbească un membru al unei asociaţii de prin Buzău, care se ocupă de căutarea şi colecţionarea de obiecte dacice. Toate bune şi frumoase, poate fi şi asta o ocupaţie interesantă. Numai că omul cu pricina (cum era de bănuit) a început să intre în teoria protocronistă cu dacii care s-ar afla la baza întregii civilizaţii umane. Invitatul a început să spună că astăzi, în Spania, se vorbeşte că elemente fundamentale ale civilizaţiei spaniole ar veni de la Deceneu şi Burebista, iar realizatorul emisiunii l-a lăsat să vorbească fără să-l întrebe nimic. Poate că şi o parte a Radioului nostru public e de pe vremea aceea. (A. M.)  

MAI EXACT, 
DOUĂ VARIANTE CONVENŢIONALE
ŞI O FĂRÎMĂ DE VIS LUCID 
NU VOR MAI REZISTA 
SUB GREUTATEA LACĂTELOR  

● Căţeluşa Elena Udrea îşi face veacul în apropiere de magazinul Lidl de pe bulevardul Timişoara. Mai exact, pe terenul viran de alături. În fiecare seară, o mamaie vine să-i dea de mîncare – „resturi, maică, ce-am şi eu pe-acasă, le mai fierb un os“ – şi, fireşte, toată haita de căţelandri o salută bucuros. (C. Ş.)

● Pentru că i-am spus că tramvaiul nu e cabină telefonică de împuiat capul pasagerilor, m-a făcut mortăciune. I-am replicat: „Stimate domn, nu sînt decît două variante: ori ajungi mortăciune, ori n-ajungi. Vă doresc succes!“ La care el, cu obidă, printre dinţi: „Baba dracului!“ Ei, asta-i altceva, mai vine de-acasă. Măcar nu miroase-a hoit. Nu de alta, dar ar concura la mustaţă poluarea fonică. Şi parcă tot mai bine e să cobori cu capul zornăind, decît îmbălsămat. (Live în tramvaiul 1.) (R. M.)

● Un grup de cercetători (britanici) a ajuns la concluzia că oamenii care nu se culcă foarte devreme au IQ-ul mai ridicat decît cei care se culcă la orele convenţionale. Cu alte cuvinte, cu cît te culci mai tîrziu, cu atît eşti mai deştept. Trebuia oare un studiu pentru asta? (S. G.)

● Am nimerit, zapînd, pe Antena 3 şi am văzut că pe burtieră scria aşa: „6000 de cetăţeni îşi oferă casele ca sediu pentru Antena 3“. Încă o afacere imobiliară? Dragi cetăţeni, eu zic să nu vă băgaţi… (M. V.)

● „Ţi se dă o singură fărîmă de nebunie. Să n-o pierzi.“ – Robin Williams, 1951-2014 (L. V.)

● Cercetătorii au descoperit că oamenii care realizează în timpul unui vis că visează (şi uneori pun capăt visului pentru că e lipsit de sens) au abilităţi superioare celorlalţi. Se pare că 82% din oameni au experimentat cel puţin un vis lucid pe parcursul vieţii, în vreme 37% au parte de cîte unul o dată pe lună. Hm, oare acum scriu sau visez că scriu? (A. P.)

● Primăria din Paris a lansat o campanie prin care îi îndeamnă pe îndrăgostiţi să înlocuiască lacătele cu care îşi pecetluiesc iubirea (şi ale căror chei le aruncă apoi în Sena) cu nişte selfie-uri. „Podurile noastre nu vor mai rezista sub greutatea lacătelor voastre agăţate de ele“, sînt avertizaţi romanticii din toată lumea. Rămîne de văzut dacă selfie-urile vor reuşi să salveze, dacă nu lumea, măcar Pont des Arts din Paris. (A. M. S.)  

SE PARE CĂ 
SUBIECTUL ÎMPLETIT 
CHIAR FUNCŢIONEAZĂ


● Cele mai noi cercetări arheologice au arătat că cel mai vechi război al omenirii a avut loc în urmă cu aproximativ 13.000 de ani, între două rase diferite, în zona Sudanului de astăzi. Se pare că miza a fost apa. (A. P.)

● Contul de Facebook numit chiar aşa, God, a avut trei postări la subiectul sinuciderii lui Robin Williams: „O nouă poruncă: Să înţelegeţi că bolile mintale sînt reale!“, „Încă o poruncă nouă: Să nu-i numiţi laşi pe sinucigaşi!“ şi „OK, vi-l dau înapoi pe Robin Williams, în schimbul uneia dintre surorile Kardashian.“ (M. C.)

● Meniul unui restaurant italian din Bucureşti oferă „lup de mare împletit“. Am refuzat să-l comand, din teamă, respect şi neîncredere. (M. P.)

● Numărul imens de biciclişti văzuţi la Amsterdam, toţi într-o formă fizică să zicem perfectă şi cît se poate de fireşti, cu sacoşe, copii şi cu rucsacuri după ei, mi-a redat senzaţia, liniştitoare, că se poate şi aşa, şi chiar funcţionează… Şi, cine ştie, se va putea şi la noi, într-o zi, cînd benzile pentru biciclete vor fi făcute peste tot şi cum trebuie. (I. P.)

Foto: Ş. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
Trufia îngroapă România. De ce nu putem fi cel mai de preț aliat pentru Occident: „Suntem ca ruda aia săracă...”
România nu reușește să profite de oportunităţi și să-și exploateze potențialul. Marius Ghincea, profesor la Universitatea Johns Hopkins, explică ce-i lipsește României.
image
Netflix, accesat doar din propria locuinţă. Compania ia măsuri drastice: care va fi singura excepţie
Netflix urmează să ia măsuri drastice, astfel încât utilizatorii să nu îşi mai poată împărţi contul cu alte persoane. Decizia a venit, după ce datele statistice au arătat că peste 100 de milioane de utilizatori din întreaga lume folosesc, de fapt, contul altcuiva.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.