Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 553 din 18-24 septembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CAUZA CEŢII FOARTE DESE, 
TREI MUNCITORI CARE LUCRAU 
SĂ SCHIMBE DENUMIRILE
MOMENTULUI AU DAT PESTE
MOŞTENIREA ÎNAINTAŞILOR 

● Şase elicoptere ale armatei americane care participau la un exerciţiu militar în Polonia au aterizat în apropierea unui sat. Din cauza ceţii foarte dese, piloţii au fost nevoiţi să aterizeze de urgenţă fix în lanul de rapiţă. Sătenii – care nu mai văzuseră pînă atunci elicoptere de luptă pe tarlaua lor – s-au strîns şi ei, de urgenţă, să admire minunea. S-au împrietenit cu americanii, au făcut glume, şi-au făcut poze la manşa aparatelor de zbor, ba chiar i-au invitat pe militari la masă. Ceaţa s-a risipit după vreo două ore şi americanii şi-au luat zborul. A fost o întîlnire ca-n filme. După ce huruitul turbinelor a amuţit şi elicopterele au dispărut în zare, oamenii şi-au dat în sfîrşit seama că nu mai aveau rapiţă. Au tuns-o americanii, cu elicopterele lor. Bine, măcar, că şi-au făcut poze cu „aliaţii“. (M. M.)

● Vara aceasta, ALS Association a strîns din provocarea cu găleata de gheaţă turnată în cap peste patru milioane de dolari, iar Serviciul Poştal American a înregistrat pierderi de două miliarde de dolari. În acelaşi timp, trei muncitori francezi care lucrau pe o proprietate din Normandia au dat peste o comoară cu lingouri şi monede de aur în valoare de 1.200.000 de dolari şi, fireşte, au furat-o. Destinul comunicant al banilor. (M. C.)

● Metrorex a anunţat că vrea să schimbe denumirile staţiilor de metrou. Conform noilor denumiri, ca să ajung din Crîngaşi în Piaţa Romană, traseul arată cam aşa: iau trenul de la Ecaterina Szabo pînă la Marius Urzică, unde schimb la Angela Alupei ca să ajung la Viorica Susanu. Mai bine stau acasă. (S. G.)

● Se pare că nu doar François Hollande a fost deranjat de apariţia cărţii fostei sale partenere de viaţă, Valérie Trierweiler. Mai mulţi librari francezi au refuzat să vîndă cartea ei, Merci pour ce moment, mesajele afişate în librării fiind: „Noi sîntem librari. Avem 11.000 de cărţi. Nu avem vocaţie de pubele ale lui Hollande şi Trierweiler. Merci pour ce moment de atenţie“ sau „Ne pare rău, nu mai avem cartea semnată de Valérie Trierweiler. Dar încă avem volume semnate de Balzac, Dumas, Maupassant… ETC.“ Să nu ai în librărie un best-seller al momentului pare un gest sublim, sinucigaş şi poetic. (A. M. S.)

● O ştire de ultimă oră: din cauza stării avansate de degradare, penisul celebrului bandit Terente a fost aruncat la gunoi, iar în locul lui a fost pus un altul, de dimensiuni mai mici. Noul exponat de la IML, al cărui fost proprietar e deocamdată anonim, are drept tatuaj cuvîntul „Lux“, dar şi alte însemne indescifrabile. Ca să vezi cum ne batem joc de moştenirea înaintaşilor noştri! (A. P.)

LA NOI, CÎND ŢI SE GATĂ ZILELE, 
N-AR FI RĂU SĂ FIE 
PENTRU O ACTUALIZARE DE RUFE


● Postul naţional de radio indian şi-a concediat toţi angajaţii de peste 35 de ani, mai puţin pe aceia care au trecut un test prin care dovedeau că vocea lor nu sună „prea matur sau plicticos“. Nu ştiu ce să zic. La noi, toţi speakerii de radio sună atît de vesel, exagerat de vesel, încît ai impresia că s-au ţicnit. (M. C.)

● „Nu te gaţi cînd nu caţi g’ne, nici cînd zaci legat în hire, nici atunci cînd eşti galbin ca ceara. Te gaţi cînd ţi se gată zilele.“ – Dorina Boeriu, ţărancă din Grid. (R. M.)

● Cîteva titluri de manele adunate pe compilaţiile momentului: „Bate-mă, omoară-mă!“, „Din hoţie fac o artă“, „Hai mai dă-o-ncolo de iubire“, „În toată casa am poze cu tine“, „Roua de pe lalea“, „Rupe-te pe bass“, „Şapte zile n-aş mînca“, „Ţucu-ţi dorinţa“, „Un milion de bulgăroaice“, „Unde pui tu buzele“, „Vă dau de băut la toţi“, „Pentru tine vin şi stau în ţigănie“, „Zece poze am cu tine“, „Adu damigeana“, „Am vecină văduvioară“, „Căci de omul necăjit“, „Cînd stai cu soacra la masă“, „De trece o zi să nu beau“, „Hai, vecine, bate cuiu“, „N-ar fi rău să fie bine“, „Mi-am pus vie trei hectare“, „Orice-aş face iau bătaie“, „Socru-i mare machitor“, „Sînt şofer şi-mi place viaţa“. (M. C.)

● La BRD din Piaţa Unirii, Iaşi: „Haideţi să vă facem o actualizare de date. Mai lucraţi la Insti…? A, nu? La Dilema veche? E o publicaţie, nu? Scrieţi despre cultură? Aha, deci aţi terminat Litere. Şi vă place? Păi, e job-ul ideal. Aţi fost norocoasă, să ştiţi. Nu toată lumea e fericită cu ce face.“ I-am mulţumit frumos domnişoarei de la ghişeu şi n-am îndrăznit s-o întreb dacă şi ea tot Litere terminase. (L. V.)

● Din oferta săptămînii a aceluiaşi magazin online: Trench casual, Bran – 3 nopţi – 2 persoane, Ceas Jaragar Automatic, Pantofi cu platformă animal print, Bluză imprimeu floral + curea, Ceas Little Hello Kitty, Lenjerie Fantasy Bumbac – 4 Piese, Ondulator cu tambur ceramic Pritech, Lampă de veghe-proiector broscuţă, Capac universal Spill Stopper, Lenjerie Impression 3D – stoc limitat, Uscător vertical pentru rufe, Ghete înalte unisex la modă – model nou. Va urma. (M. P.)

NU DEMULT, AM DESCOPERIT 
CĂ DUMNEZEU NU FOLOSEŞTE CĂRŢI  

● Pe la Piaţa Sudului s-a ivit, nu demult, o dugheană unde se vînd ţigări electronice. Cum se numeşte? Logic: „MAMI“. (D. S.)

● Prin zona Moşilor, am dat de un salon de cosmetică şi coafor cu un nume apetisant: „Doamna capricioasă“. Uitîndu-mă să văd pe ce stradă se află, am descoperit că era tocmai pe Aleea Cenuşăresei. (I. P.)

● „La cîte operaţii estetice mi-am făcut, mă-ntreb dacă Dumnezeu o să mă mai recunoască după ce-o să mor“, a zis la un moment dat Joan Rivers. Actriţa a murit pe 4 septembrie 2014. Nu ştim dacă Dumnezeu a recunoscut-o sau nu. (L. V.)

● Am constatat că, pe contul său de Facebook, premierul Victor Ponta (sau, mă rog, cine-i pune vorbele acolo) nu foloseşte semnele diacritice. Mandri ca suntem romani, nu? (M. V.)

● În urma unui inventar, librăria Humanitas a realizat un top al celor mai furate cărţi din 2013. Pe primul loc se află De ce este România altfel, de Lucian Boia, pe locul doi Dragul meu turnător, de Gabriel Liiceanu, urmate de Faţă către faţă, întîlniri şi portrete, de Andrei Pleşu. Pare a fi o succesiune logică, dintr-un test IQ. (S. G.)

Foto: F. Budea

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.