Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 553 din 18-24 septembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CAUZA CEŢII FOARTE DESE, 
TREI MUNCITORI CARE LUCRAU 
SĂ SCHIMBE DENUMIRILE
MOMENTULUI AU DAT PESTE
MOŞTENIREA ÎNAINTAŞILOR 

● Şase elicoptere ale armatei americane care participau la un exerciţiu militar în Polonia au aterizat în apropierea unui sat. Din cauza ceţii foarte dese, piloţii au fost nevoiţi să aterizeze de urgenţă fix în lanul de rapiţă. Sătenii – care nu mai văzuseră pînă atunci elicoptere de luptă pe tarlaua lor – s-au strîns şi ei, de urgenţă, să admire minunea. S-au împrietenit cu americanii, au făcut glume, şi-au făcut poze la manşa aparatelor de zbor, ba chiar i-au invitat pe militari la masă. Ceaţa s-a risipit după vreo două ore şi americanii şi-au luat zborul. A fost o întîlnire ca-n filme. După ce huruitul turbinelor a amuţit şi elicopterele au dispărut în zare, oamenii şi-au dat în sfîrşit seama că nu mai aveau rapiţă. Au tuns-o americanii, cu elicopterele lor. Bine, măcar, că şi-au făcut poze cu „aliaţii“. (M. M.)

● Vara aceasta, ALS Association a strîns din provocarea cu găleata de gheaţă turnată în cap peste patru milioane de dolari, iar Serviciul Poştal American a înregistrat pierderi de două miliarde de dolari. În acelaşi timp, trei muncitori francezi care lucrau pe o proprietate din Normandia au dat peste o comoară cu lingouri şi monede de aur în valoare de 1.200.000 de dolari şi, fireşte, au furat-o. Destinul comunicant al banilor. (M. C.)

● Metrorex a anunţat că vrea să schimbe denumirile staţiilor de metrou. Conform noilor denumiri, ca să ajung din Crîngaşi în Piaţa Romană, traseul arată cam aşa: iau trenul de la Ecaterina Szabo pînă la Marius Urzică, unde schimb la Angela Alupei ca să ajung la Viorica Susanu. Mai bine stau acasă. (S. G.)

● Se pare că nu doar François Hollande a fost deranjat de apariţia cărţii fostei sale partenere de viaţă, Valérie Trierweiler. Mai mulţi librari francezi au refuzat să vîndă cartea ei, Merci pour ce moment, mesajele afişate în librării fiind: „Noi sîntem librari. Avem 11.000 de cărţi. Nu avem vocaţie de pubele ale lui Hollande şi Trierweiler. Merci pour ce moment de atenţie“ sau „Ne pare rău, nu mai avem cartea semnată de Valérie Trierweiler. Dar încă avem volume semnate de Balzac, Dumas, Maupassant… ETC.“ Să nu ai în librărie un best-seller al momentului pare un gest sublim, sinucigaş şi poetic. (A. M. S.)

● O ştire de ultimă oră: din cauza stării avansate de degradare, penisul celebrului bandit Terente a fost aruncat la gunoi, iar în locul lui a fost pus un altul, de dimensiuni mai mici. Noul exponat de la IML, al cărui fost proprietar e deocamdată anonim, are drept tatuaj cuvîntul „Lux“, dar şi alte însemne indescifrabile. Ca să vezi cum ne batem joc de moştenirea înaintaşilor noştri! (A. P.)

LA NOI, CÎND ŢI SE GATĂ ZILELE, 
N-AR FI RĂU SĂ FIE 
PENTRU O ACTUALIZARE DE RUFE


● Postul naţional de radio indian şi-a concediat toţi angajaţii de peste 35 de ani, mai puţin pe aceia care au trecut un test prin care dovedeau că vocea lor nu sună „prea matur sau plicticos“. Nu ştiu ce să zic. La noi, toţi speakerii de radio sună atît de vesel, exagerat de vesel, încît ai impresia că s-au ţicnit. (M. C.)

● „Nu te gaţi cînd nu caţi g’ne, nici cînd zaci legat în hire, nici atunci cînd eşti galbin ca ceara. Te gaţi cînd ţi se gată zilele.“ – Dorina Boeriu, ţărancă din Grid. (R. M.)

● Cîteva titluri de manele adunate pe compilaţiile momentului: „Bate-mă, omoară-mă!“, „Din hoţie fac o artă“, „Hai mai dă-o-ncolo de iubire“, „În toată casa am poze cu tine“, „Roua de pe lalea“, „Rupe-te pe bass“, „Şapte zile n-aş mînca“, „Ţucu-ţi dorinţa“, „Un milion de bulgăroaice“, „Unde pui tu buzele“, „Vă dau de băut la toţi“, „Pentru tine vin şi stau în ţigănie“, „Zece poze am cu tine“, „Adu damigeana“, „Am vecină văduvioară“, „Căci de omul necăjit“, „Cînd stai cu soacra la masă“, „De trece o zi să nu beau“, „Hai, vecine, bate cuiu“, „N-ar fi rău să fie bine“, „Mi-am pus vie trei hectare“, „Orice-aş face iau bătaie“, „Socru-i mare machitor“, „Sînt şofer şi-mi place viaţa“. (M. C.)

● La BRD din Piaţa Unirii, Iaşi: „Haideţi să vă facem o actualizare de date. Mai lucraţi la Insti…? A, nu? La Dilema veche? E o publicaţie, nu? Scrieţi despre cultură? Aha, deci aţi terminat Litere. Şi vă place? Păi, e job-ul ideal. Aţi fost norocoasă, să ştiţi. Nu toată lumea e fericită cu ce face.“ I-am mulţumit frumos domnişoarei de la ghişeu şi n-am îndrăznit s-o întreb dacă şi ea tot Litere terminase. (L. V.)

● Din oferta săptămînii a aceluiaşi magazin online: Trench casual, Bran – 3 nopţi – 2 persoane, Ceas Jaragar Automatic, Pantofi cu platformă animal print, Bluză imprimeu floral + curea, Ceas Little Hello Kitty, Lenjerie Fantasy Bumbac – 4 Piese, Ondulator cu tambur ceramic Pritech, Lampă de veghe-proiector broscuţă, Capac universal Spill Stopper, Lenjerie Impression 3D – stoc limitat, Uscător vertical pentru rufe, Ghete înalte unisex la modă – model nou. Va urma. (M. P.)

NU DEMULT, AM DESCOPERIT 
CĂ DUMNEZEU NU FOLOSEŞTE CĂRŢI  

● Pe la Piaţa Sudului s-a ivit, nu demult, o dugheană unde se vînd ţigări electronice. Cum se numeşte? Logic: „MAMI“. (D. S.)

● Prin zona Moşilor, am dat de un salon de cosmetică şi coafor cu un nume apetisant: „Doamna capricioasă“. Uitîndu-mă să văd pe ce stradă se află, am descoperit că era tocmai pe Aleea Cenuşăresei. (I. P.)

● „La cîte operaţii estetice mi-am făcut, mă-ntreb dacă Dumnezeu o să mă mai recunoască după ce-o să mor“, a zis la un moment dat Joan Rivers. Actriţa a murit pe 4 septembrie 2014. Nu ştim dacă Dumnezeu a recunoscut-o sau nu. (L. V.)

● Am constatat că, pe contul său de Facebook, premierul Victor Ponta (sau, mă rog, cine-i pune vorbele acolo) nu foloseşte semnele diacritice. Mandri ca suntem romani, nu? (M. V.)

● În urma unui inventar, librăria Humanitas a realizat un top al celor mai furate cărţi din 2013. Pe primul loc se află De ce este România altfel, de Lucian Boia, pe locul doi Dragul meu turnător, de Gabriel Liiceanu, urmate de Faţă către faţă, întîlniri şi portrete, de Andrei Pleşu. Pare a fi o succesiune logică, dintr-un test IQ. (S. G.)

Foto: F. Budea

Cea mai bună parte din noi jpeg
„Te pot suna un minut?“
Am încercat să înțeleg de unde provine această anxietate și am descoperit cîteva posibile cauze.
Zizi și neantul jpeg
Primăvară și sărbători
În timp ce lumea de atunci își răcea gura în dezbateri intense, industria de Sf. Valentin înflorea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Pisica
A fost atît de specială încît eu, timp de trei ani, n-am știut dacă sînt om sau pisică.
E cool să postești jpeg
Normalitatea anormalității noastre
Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”.
p 20 WC jpg
Religia între pandemie şi război
De cîţiva ani încoace, avem de trăit două crize acute, globale.
Theodor Pallady jpeg
Rezonanța culturală a lemnului
Tot ce e cu adevărat tradițional măsoară acest eon silvestru, inaugurat după descoperirea focului, care îi este deopotrivă origine și capăt.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.