Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

CÎNDVA, UNELE MODELE 
DE ECHILIBRU SE ÎNVECINAU 
CU UN SOI DE TRAGEDIE ÎNALTĂ  

● Cîndva, unele meserii se învecinau cu arta, iar meşteşugarii de vîrf puteau atinge, pe alocuri, desăvîrşirea. Numai că vremurile acelea s-au cam dus de mult şi nu le văd întorcîndu-se prea iute, călare pe vreun Bricostore. De aia mi se păru improprie (ca să nu zic de-a dreptul deşucheată) lauda de sine pe care am zărit-o deunăzi pe firma unor contemporani ai lui Dorel: „Artiştii perfecţi ai pereţilor drepţi“. (D. S.)

● Din oferta săptămînii a aceluiaşi magazin online: 5 modele de genţi pentru orice ţinută, Parfum Veld’s Prends Moi, Pantofi din lac, Aparat de ras Zowael, Balsam Puterea calului – cremă pentru sportivi, Puterea Calului 10 cu Eucalipt, Parga – 99 RON, Ceas Curren Casual, Lenjerie bumbac satinat Raffaelo, Broscuţă proiector de stele, Costum de slăbit Sauna, Kit aplicare unghii pentru începători, Set 12 geluri UV colorate, Lansete de crap şi mulinete, Mini Quadcopter Drona CX-10, 3 modele de ceas spion la alegere: Business, Casual sau Leather Design, pentru orice ţinută. Va urma. (M. P.)

● Ştire de pe www.gandul.info: „Într-un bar din Bacău, un bărbat de 33 de ani a ţinut neapărat să asculte de zece ori la rînd melodia „Cap şi pajură“ a lui Florin Salam, provocînd iritarea unui alt client, care l-a lovit cu o sticlă în cap. Bărbatul a refuzat iniţial internarea, chiar dacă avea probleme de echilibru, iar după trei zile a fost găsit prăbuşit în casă. Cînd a fost dus la spital, bărbatul era deja în comă de gradul IV şi a fost prea tîrziu pentru a mai fi salvat.“ Epitaful bietului om nu poate fi decît din Salam: „Am fost şi vom fi o legendă vie / Am trecut prin multe, dar lumea nu ştie / Am ştiut în viaţă cum să ne impunem / Şi în vîrful piramidei să rămînem.“ (A. M. S.)

● În toiul nopţii, zapînd la TV, aflu că „Nilă nu i-a cumpărat niciodată hăinuţe Danielei Crudu“. Bănuiesc că era vorba despre un soi de tragedie. (S. G.)

● Oamenii de ştiinţă au reuşit să capteze pentru prima dată sunetul unui atom, care se aude ca nota Re, însă cu douăzeci de octave peste cea mai înaltă notă a unui pian. În altă parte a globului, nişte ingineri creau lumina solidă. Lumea este încă un loc magic unde mai există lucruri noi sub soare. (M. C.)

STRATUL DE REGRET JUDEŢEAN 
ÎŢI DISTRAGE ATENŢIA 
ÎN ZONA FĂRĂ GROPI


● Două dintre descoperirile bune ale lunii trecute: doctorii au dat peste un adult perfect sănătos care nu avea cerebel (deci se poate!), iar în Antarctica stratul de gheaţă de pe mare s-a extins din nou şi stratul de ozon dă semne de revenire (deci şi asta se poate!). Am un vis în care oameni fără cerebel trăiesc fericiţi şi în armonie pe o planetă sănătoasă. (M. C.)

● Pisicile simt frustrare, cîinii – gelozie, iar şoarecii – regret. Aveţi grijă cum vă purtaţi cu fiecare. (M. C.)

● Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a rostit, la o întrunire, următoarea strofă dedicată premierului: „Victor, o galaxie română-n devenire / Răsare în universul zidit pe răstigniri / Pe temelie veche, de piatră şi jertfire, / El reînalţă o ţară a vechilor români!“. Cică „este o poezie veche din Moldova pe care eu o ştiam, am adaptat-o şi mi-am adus contribuţia. Nu ştiu autorul, dar o să caut. Să ştiţi că eu pot să recit zece poezii dacă vreţi“. După ce l-a făcut pe Victor galactic, aşteptăm ca preşedintele CJ Prahova „să-şi aducă contribuţia“ şi cu o poezie despre găurile negre. (M. V.)

● Un nou proiect face valuri pe Kickstarter: NoPhone, un dreptunghi negru de lemn de mărimea unui telefon, surogatul pentru smartphone-ul dvs. cu touchscreen. „Dependenţa de telefon e reală. Şi e peste tot. Îţi strică întîlnirile. Îţi distrage atenţia la concerte. Te întrerupe la cinema. Blochează trotuarele. Acum avem soluţia.“ Costă 12 dolari, n-are nevoie de baterie, nici de upgrade, dar face minuni: „Datorită NoPhone-ului, nu i-am mai trmis SMS-uri la beţie fostului meu iubit de o săptămînă“ (Craig G). Există şi varianta îmbunătăţită cu selfie – un autocolant cu oglindă lipit pe spatele telefonului. Simplu şi eficient. Aştept NoPhone 6. (L. V.)

● Un anunţ în zona Moşilor: „SC Fair Play SRL. De închiriat.“ No comment. (I. P.)

● Din mersul maşinii, am văzut, pe un panou aşezat pe marginea drumului dintre Braşov şi Făgăraş, următoarele versuri: „Peştele mîncat mai des / Te conduce la succes“. Mi se pare o foarte bună adaptare la economia de piaţă a vechii poezioare (de un romantism depăşit azi) care zicea că „…Salcia încet şopteşte / Nici o masă fără peşte“. (M. V.)

● Pe vremea mea, parcurgeam distanţa Şercaia-Grid, şapte kilometri, ocolind cu grijă baligile. Pe vremea lor, parcurg aceeaşi distanţă fiind atentă însă la gropi. Mult mai numeroase decît baligile de odinioară. Un coeficient cu care avem a ne mîndri. Pînă călcăm în gol. Atunci perspectiva se schimbă. Urma sapă turma. (R. M.)

PENTRU A LUA UN SCAUN,
ENORIAŞUL TREBUIE 
SĂ COMPLETEZE ISTORIA PASIUNII

● Preoţii, dar şi credincioşii se pot împrumuta de la Biserică. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a înfiinţat o Casă de Ajutor Reciproc, de unde cei care doresc pot lua bani cu o dobîndă de 6%. Pentru a lua un credit, enoriaşul trebuie să completeze o cerere şi să îndeplinească două condiţii: să aibă un venit constant şi să fie creştin-ortodox. Aşadar, pentru că biserică-bancă avem deja (de acum încolo, vom spune probabil, de exemplu, Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, filiala Pantelimon), mă întreb cînd se va deschide şi prima biserică-mall. (A. P.)

● Într-un boutique, pe Magheru, vînzătoarea, cocoţată pe un scaun şi aranjînd marfa, îi răspunde unui coleg de la magazinul de alături: „Muncesc, ce să fac? M-am plictisit atît de tare că m-am apucat să muncesc!“. (S. G.)

● „Gouverner, c’est résister“, a spus premierul Manuel Valls, după votul de încredere. Iată un program cu adevărat îndrăzneţ. Şi o maximă care va rămîne, cu siguranţă, în istoria celei de-a cincea Republici. O maximă minimă. (M. M.)

● Şocant! După studii amănunţite, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile adultere de vîrstă mijlocie îşi înşală soţii în căutarea pasiunii pierdute şi pentru că sînt nefericite în relaţie. Asta schimbă cu totul datele problemei! (M. C.)

Foto: B. Tănase

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.