Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

CÎNDVA, UNELE MODELE 
DE ECHILIBRU SE ÎNVECINAU 
CU UN SOI DE TRAGEDIE ÎNALTĂ  

● Cîndva, unele meserii se învecinau cu arta, iar meşteşugarii de vîrf puteau atinge, pe alocuri, desăvîrşirea. Numai că vremurile acelea s-au cam dus de mult şi nu le văd întorcîndu-se prea iute, călare pe vreun Bricostore. De aia mi se păru improprie (ca să nu zic de-a dreptul deşucheată) lauda de sine pe care am zărit-o deunăzi pe firma unor contemporani ai lui Dorel: „Artiştii perfecţi ai pereţilor drepţi“. (D. S.)

● Din oferta săptămînii a aceluiaşi magazin online: 5 modele de genţi pentru orice ţinută, Parfum Veld’s Prends Moi, Pantofi din lac, Aparat de ras Zowael, Balsam Puterea calului – cremă pentru sportivi, Puterea Calului 10 cu Eucalipt, Parga – 99 RON, Ceas Curren Casual, Lenjerie bumbac satinat Raffaelo, Broscuţă proiector de stele, Costum de slăbit Sauna, Kit aplicare unghii pentru începători, Set 12 geluri UV colorate, Lansete de crap şi mulinete, Mini Quadcopter Drona CX-10, 3 modele de ceas spion la alegere: Business, Casual sau Leather Design, pentru orice ţinută. Va urma. (M. P.)

● Ştire de pe www.gandul.info: „Într-un bar din Bacău, un bărbat de 33 de ani a ţinut neapărat să asculte de zece ori la rînd melodia „Cap şi pajură“ a lui Florin Salam, provocînd iritarea unui alt client, care l-a lovit cu o sticlă în cap. Bărbatul a refuzat iniţial internarea, chiar dacă avea probleme de echilibru, iar după trei zile a fost găsit prăbuşit în casă. Cînd a fost dus la spital, bărbatul era deja în comă de gradul IV şi a fost prea tîrziu pentru a mai fi salvat.“ Epitaful bietului om nu poate fi decît din Salam: „Am fost şi vom fi o legendă vie / Am trecut prin multe, dar lumea nu ştie / Am ştiut în viaţă cum să ne impunem / Şi în vîrful piramidei să rămînem.“ (A. M. S.)

● În toiul nopţii, zapînd la TV, aflu că „Nilă nu i-a cumpărat niciodată hăinuţe Danielei Crudu“. Bănuiesc că era vorba despre un soi de tragedie. (S. G.)

● Oamenii de ştiinţă au reuşit să capteze pentru prima dată sunetul unui atom, care se aude ca nota Re, însă cu douăzeci de octave peste cea mai înaltă notă a unui pian. În altă parte a globului, nişte ingineri creau lumina solidă. Lumea este încă un loc magic unde mai există lucruri noi sub soare. (M. C.)

STRATUL DE REGRET JUDEŢEAN 
ÎŢI DISTRAGE ATENŢIA 
ÎN ZONA FĂRĂ GROPI


● Două dintre descoperirile bune ale lunii trecute: doctorii au dat peste un adult perfect sănătos care nu avea cerebel (deci se poate!), iar în Antarctica stratul de gheaţă de pe mare s-a extins din nou şi stratul de ozon dă semne de revenire (deci şi asta se poate!). Am un vis în care oameni fără cerebel trăiesc fericiţi şi în armonie pe o planetă sănătoasă. (M. C.)

● Pisicile simt frustrare, cîinii – gelozie, iar şoarecii – regret. Aveţi grijă cum vă purtaţi cu fiecare. (M. C.)

● Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a rostit, la o întrunire, următoarea strofă dedicată premierului: „Victor, o galaxie română-n devenire / Răsare în universul zidit pe răstigniri / Pe temelie veche, de piatră şi jertfire, / El reînalţă o ţară a vechilor români!“. Cică „este o poezie veche din Moldova pe care eu o ştiam, am adaptat-o şi mi-am adus contribuţia. Nu ştiu autorul, dar o să caut. Să ştiţi că eu pot să recit zece poezii dacă vreţi“. După ce l-a făcut pe Victor galactic, aşteptăm ca preşedintele CJ Prahova „să-şi aducă contribuţia“ şi cu o poezie despre găurile negre. (M. V.)

● Un nou proiect face valuri pe Kickstarter: NoPhone, un dreptunghi negru de lemn de mărimea unui telefon, surogatul pentru smartphone-ul dvs. cu touchscreen. „Dependenţa de telefon e reală. Şi e peste tot. Îţi strică întîlnirile. Îţi distrage atenţia la concerte. Te întrerupe la cinema. Blochează trotuarele. Acum avem soluţia.“ Costă 12 dolari, n-are nevoie de baterie, nici de upgrade, dar face minuni: „Datorită NoPhone-ului, nu i-am mai trmis SMS-uri la beţie fostului meu iubit de o săptămînă“ (Craig G). Există şi varianta îmbunătăţită cu selfie – un autocolant cu oglindă lipit pe spatele telefonului. Simplu şi eficient. Aştept NoPhone 6. (L. V.)

● Un anunţ în zona Moşilor: „SC Fair Play SRL. De închiriat.“ No comment. (I. P.)

● Din mersul maşinii, am văzut, pe un panou aşezat pe marginea drumului dintre Braşov şi Făgăraş, următoarele versuri: „Peştele mîncat mai des / Te conduce la succes“. Mi se pare o foarte bună adaptare la economia de piaţă a vechii poezioare (de un romantism depăşit azi) care zicea că „…Salcia încet şopteşte / Nici o masă fără peşte“. (M. V.)

● Pe vremea mea, parcurgeam distanţa Şercaia-Grid, şapte kilometri, ocolind cu grijă baligile. Pe vremea lor, parcurg aceeaşi distanţă fiind atentă însă la gropi. Mult mai numeroase decît baligile de odinioară. Un coeficient cu care avem a ne mîndri. Pînă călcăm în gol. Atunci perspectiva se schimbă. Urma sapă turma. (R. M.)

PENTRU A LUA UN SCAUN,
ENORIAŞUL TREBUIE 
SĂ COMPLETEZE ISTORIA PASIUNII

● Preoţii, dar şi credincioşii se pot împrumuta de la Biserică. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a înfiinţat o Casă de Ajutor Reciproc, de unde cei care doresc pot lua bani cu o dobîndă de 6%. Pentru a lua un credit, enoriaşul trebuie să completeze o cerere şi să îndeplinească două condiţii: să aibă un venit constant şi să fie creştin-ortodox. Aşadar, pentru că biserică-bancă avem deja (de acum încolo, vom spune probabil, de exemplu, Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, filiala Pantelimon), mă întreb cînd se va deschide şi prima biserică-mall. (A. P.)

● Într-un boutique, pe Magheru, vînzătoarea, cocoţată pe un scaun şi aranjînd marfa, îi răspunde unui coleg de la magazinul de alături: „Muncesc, ce să fac? M-am plictisit atît de tare că m-am apucat să muncesc!“. (S. G.)

● „Gouverner, c’est résister“, a spus premierul Manuel Valls, după votul de încredere. Iată un program cu adevărat îndrăzneţ. Şi o maximă care va rămîne, cu siguranţă, în istoria celei de-a cincea Republici. O maximă minimă. (M. M.)

● Şocant! După studii amănunţite, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile adultere de vîrstă mijlocie îşi înşală soţii în căutarea pasiunii pierdute şi pentru că sînt nefericite în relaţie. Asta schimbă cu totul datele problemei! (M. C.)

Foto: B. Tănase

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.