Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 558 din 23-29 octombrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

ERA CÎNDVA, ÎN ANUL VERDE, 
CÎND UN OM SĂNĂTOS,
COMPETENT ŞI ÎNTRERUPT DE PLOAIE
NU MAI VORBEA DELOC 
FĂCÎND CU MÎNA 

● Era cîndva, în anul 1893, cînd pugiliştii americani Andy Bowen şi Jack Burke au urcat în ring pentru o partidă care avea să dureze nu mai puţin de 111 runde de cîte trei minute. Cînd devenise evident faptul că nici unul din cei doi nu mai putea continua lupta din cauza epuizării, arbitrul a pus capăt meciului fără a declara vreun cîştigător. Burke avea oasele ambelor mîini rupte. Un an şi jumătate mai tîrziu, Bowen a murit în timpul unui alt meci. (M. C.)

● Primarul din Tîrgu Mureş vrea să interzică farmaciilor din oraş să mai folosească semnalele verzi intermitente „ca reclamă“, deoarece acestea îi „agresează“ vizual pe şoferi, pot fi confundate cu semafoarele şi pot provoca accidente. Încă n-am văzut vreun şofer care să intre cu maşina într-o farmacie şi dup-aia să ridice din umeri: „Ce să fac? Era verde!“ (A. P.)

● Se întîmplă că, în ultima vreme, aud la radio muuuulte reclame pentru tot felul de „suplimente alimentare“ care au menirea să ne facă mai bine dispuşi, mai în formă, să ne scape de toxine, de stres, de cîrcei etc., etc. Care va să zică, pentru a fi într-o formă optimă, un om sănătos ar trebui să ia între cinci şi zece pastile (mă rog, „suplimente alimentare“) pe zi. Păi, dacă ia atîtea pastile, nu se cheamă că e bolnav? (M. V.)

● Dintre opţiunile pentru alegerea noului preşedinte: „Să le spargem gaşca“; „Dă formă României“; „Votaţi poziţia 3“; „De partea ta“; „Competent şi bun român“; „Bună pentru România, Bună pentru educaţie“; „Macovei, mai bună decît ei“; „România lucrului bine făcut“; „Preşedintele care uneşte“. Grea alegere… (S. G.)

● Era cîndva, în anul 1938, în Durban, cînd echipele de cricket ale Angliei şi Africii de Sud au intrat pe gazon pentru o confruntare ce avea să dureze zece zile, iar asta doar pentru că echipa Angliei avea bilete pentru vaporul de Cape Town. Meciul fusese oricum întrerupt de ploaie la scorul de 654-5 pentru Anglia, cu numai 42 de alergări înainte să fie declarată cîştigătoare. Meciul a continuat anul următor. S-a terminat indecis. (M. C.)

● Primesc un mesaj cu un link şi următoarea rugăminte: „Rog transmiteţi domnului Radu Cosaşu“. Link-ul era de la o ştire: „Un papagal vorbitor s-a întors la stăpînul său după patru ani în care a fost dat dispărut. Surpriza proprietarului a fost una pe măsură: papagalul, pe numele său Nigel, nu mai vorbea deloc în engleză. În schimb, pasărea a învăţat limba spaniolă.“ (L. V.)

● Printre avantajele călătoriilor frecvente cu taxiul: la orele de vîrf, şoferi cu care ai mers cîndva şi cărora le-ai fost client fidel, într-o perioadă, opresc şi te iau, mai de oriunde, cînd te văd făcînd cu mîna, disperat, pe stradă. Motivul? După cum spune unul dintre şoferi, te afli pe lista lor scurtă. Top 20 al celor mai tari clienţi… (I. P.

ERA TÎRZIU CÎND 
ECHIPELE DE OAMENI BUNI 
AU INTRAT PE GAZON 
ÎN FAŢA UNUI BEC UMBROS

● Era 18 aprilie 1981, ora 20,30, cînd echipele de baseball Pawtucket Red Sox şi Rochester Red Wings au intrat pe gazon în faţa unui public puţin numeros, de doar 1740 de oameni. La ora 04,00, adică şapte ore şi jumătate mai tîrziu, jucătorii încă alergau pentru victorie. În tribună mai rămăseseră 19 suporteri treji şi unul adormit. Managerul stadionului Pawtucket’s McCoy le-a oferit acelor suporteri abonamente pentru întregul sezon. (M. C.)

● Seară, tîrziu, şaormeria „La Băiatu“ din Piaţa Amzei. Vînzătorul moţăie cu capul pe casa de marcat. Are un fes de turcalete. Se ridică vioi şi începe să pregătească pachetele. E tot un zîmbet şi o poveste. Ne face totalul, îi dăm banii. Mai mulţi. Zice: „Ce faceţi, vreţi să-mi lăsaţi bacşiş?“ Mă uit la el ca la un extraterestru. Ne aduce imediat nişte pahare cu ayran. Băiatul ăsta chiar nu glumeşte. Cred că e deja în pierdere. Pe drum mă gîndesc că aici, la Porţile Orientului, e prima dată cînd cineva refuză un bănuţ în plus. (A. M. S.)

● Reclamă online: „Fi desept si invata limbi straine“. Mă, oameni buni, eu zic aşa: înainte să vă apucaţi de predat limbi străine, mai bine aţi revedea un manual de limba română. (M. M.)

● Din nou, oferta săptămînală a magazinului online Ondisplay national: Rochie damă neagră bufantă, Geacă pufoasă, Dronă Profesională, Peşte heliu + telecomandă, Aparat de tuns animale, Trening vătuit – 3 piese, Bec fără fir pentru beci, Cizme blăniţă imitaţie iepure, Prosoape picioare, Căluţ gonflabil pentru sărit, Fîntînă ciocolată cu baterii, Colanţi Inserţii piele lateral, Bandă magnetică Dr. Levine, Dispozitiv spate, Pernă presopunctură, MP4 Tevion Medion Life, Mătură electrică Swivel Sweeper G6, Lampă flacără falsă, Pachet Rodica Ojog-Braşoveanu. Va urma. (M. P.)

● (urmare din numărul trecut) Monumente Miky SRL, Reparaţii Pinguin SRL (Simeria); Abil SRL, Mon Ami SRL, Abundent SRL, Bricolor SRL (Podu Iloaei); Contaţi Pe Noi SRL, Instinct SRL (Măcin); Bim Azur Activ SRL, 12 Fix Venera SRL, Emanuel & Verişorii SRL, Distractiv Brozban SRL (Corabia); Faru Luminos SRL, Nocturn Com SRL, Prometeu Ion SNC, Merceria Carmen Pentru Toţi SRL, Rufe Albe SRL, La Vie SRL (Urlaţi); Alunecări De Teren SRL, Mişcări De Teren SRL (Odobeşti); Iribiri Laurbalaur SRL (Băile Govora); Solizii SRL (Sovata); Alchimistul Consult SRL, Încredere SRL, Triplu Avantaj SRL, Vin Ca La Tăticu SRL, Traducembine SRL, Hainele Domniţei SRL, Bărbierit De Lux SRL, La Stejaru Umbros SRL, Potcoavei Development SRL, Afaceri Pe Roţi SRL, Mirajul Aromelor SRL, La Jidanu Food SRL, Prăjituresele SRL, Fruct Curat Export SRL, Închirieri Cai Şi Ponei Evenimente SRL, La Noi În Grădină SRL, Bien  tre SRL, Superb La Papu SRL (Voluntari). (D. S.)

Foto: M. Bănică

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.