Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

AM VRUT PUR ŞI SIMPLU 
SĂ DESCHID FEREASTRA 
ŞI SĂ-MI SCHIMB 
PRIMELE PATRU NUANŢE 

● Dialog între un cititor şi un scriitor, la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara: „După ce v-am citit cartea, am vrut pur şi simplu să deschid fereastra şi să mă arunc de la etaj“; „Vai, dar de ce? Există atîtea alte modalităţi de a atinge acelaşi scop.“ (L. V.)

● Povestea unui taximetrist m-a pus pe gînduri: deşi este multimilionar (în euro) şi are afaceri diverse, de la imobiliare la castraveţi, îşi păstrează meseria de şofer de taxi ca pe un hobby. Cred că ar trebui să-mi schimb hobby-urile. (S. G.)

● Era Wimbledon-ul din 2010. Americanul John Isner şi francezul Nicolas Mahut au intrat pe terenul de tenis în prima rundă a turneului. După 11 ore şi 5 minute de joc efectiv, întins pe durata a trei zile, în care au fost folosite patru grupuri de cîte 28 de copii de mingi, nici unul nu reuşise să-şi adjudece setul final de după primele patru terminate la egalitate. Setul final a fost cîştigat, în cele din urmă, de Isner cu 70-60 (tabela electronică a trebuit să fie resetată la scorul 50-50), după ce a servit 113 lovituri de as. Învins, Mahut a scris o autobiografie intitulată Le match de ma vie. (M. C.)

● Se pare că Internetul ar fi mai trist în alb-negru. E concluzia de bun-simţ la care au ajuns specialiştii, după ce s-au jucat şi au comparat tot felul de imagini la care se uită oamenii pe telefoanele mobile. Dar fără culori şi nuanţe, lumea devine şi în general, şi în particular mai tristă. Aşadar, n-am aflat mare lucru. (A. M. S.)

DIN NOU MEMORABIL, 
UN BĂRBAT PROPRIU-ZIS 
A OPRIT ACEST AMESTEC 
DE COMIC ŞI DIDACTIC  

● Marian Vanghelie, din nou memorabil, apropo de suspendarea din funcţii în PSD: „Funcţia mea se numeşte Marian Vanghelie“. (M. V.)

● După ce a cunoscut un bărbat pe Internet şi au ieşit de cîteva ori, Genoveva Nunez-Figueroa, în vîrstă de 28 de ani, a decis să-i facă o vizită acasă. Doar că s-a urcat pe acoperiş, a coborît pe coş şi a rămas blocată acolo, pînă cînd au venit pompierii din Ventura şi i-au turnat în cap nişte soluţie de săpun lichid. Dup-aia a fost arestată pentru intrare prin efracţie. Tot timpul am zis că online dating-ul e o chestie dubioasă. (L. V.)

● Un banal meci de fotbal din Cupa Namibiei din anul 2005. Echipele KK Palace şi Civics au terminat cele 120 de minute regulamentare la egalitate, 2-2, şi au ajuns la executarea loviturilor de departajare. Cîştigătoarea s-a decis după ce au fost executate cîte 48 de penalty-uri de fiecare echipă, lucru care a durat aproape la fel de mult cît meciul propriu-zis. În cele din urmă, KK Palace a învins cu 17-16. (M. C.)

● Era Campionatul Mondial de Şah din 1984 cînd s-au întîlnit Garri Kasparov cu Anatoli Karpov. La sfîrşitul celor 48 de meciuri, dintre care 40 se terminaseră la egalitate, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah a oprit confruntarea spre binele fizic şi psihic al jucătorilor şi, astfel, a fost declarat cîştigător Karpov cu 5-3 (deşi regulamentul prevedea că trebuiau cîştigate şase partide). Partida a fost reprogramată în 1985. A cîştigat-o Kasparov. În 1987 s-au întîlnit din nou. A fost egalitate. (M. C.)

● Ambiţia lui Kim Il Sung era să trăiască peste o sută de ani. Pentru a-şi atinge scopul, liderul Coreei de Nord a însărcinat o comisie de medici să facă cercetări despre longevitate şi să propună soluţii. Mediafax.ro a publicat un amplu articol despre acest subiect. Una dintre soluţii era terapia prin rîs. Medicii i-au recomandat lui Kim Il Sung să rîdă cît mai mult. Aşa că dictatorul se uita foarte des la emisiuni pentru copii şi la desene animate. Încerc să mi-l imaginez în faţa televizorului. E de-a dreptul grotesc acest amestec de comic şi tragic. Şi mai tragic e că dictatorul a trăit mult, mult prea mult. (M. M.)

● Guvernul le dă profesorilor 150 de euro pe an pentru „dezvoltare profesională“. Bineînţeles, e o simplă coincidenţă faptul că s-a anunţat chestia asta tocmai în campania electorală. Dar mai e o problemă: cum/cît se poate dezvolta profesional un cadru didactic cu 150 de euro, cînd în restul anului are un salariu de 1000 de lei sau mai puţin? Pe vremea lui Ceauşescu era un banc despre asemănările dintre români şi canguri: sîntem cu burta goală şi ne dezvoltăm în salturi… (M. V.)

TOTUL (ŞI NU NUMAI) 
SE REPETĂ AURIU 

● Din lucrarea domnului Gavril Hăşmăşan Cronologie creştină de la Adam la noi (Studiu pentru Şcolile Duminicale), publicată la Lechinţa în 2012, reţinem că în 1858 apare Sfînta Scriptură cu litere mari de la Sibiu. De acelaşi autor: Mic dicţionar Biblic, Totul se plăteşte, Care este diferenţa?, Diavolul anestezist, Opriţi-vă creştini! (M. P.)

● În Tîrgovişte am trecut, în goană, pe lîngă magazinul alimentar „Cockteil şi vise“. Recunosc că numele lui mi-a trezit visări nebănuite, alimentare şi nu numai. Nu-l depăşeşte în poezie decît o altă firmă, văzută pe o casă, în drum spre Sinaia: „Raza de soare. Porc de gospodărie“. (I. P.)

● În Grid nu există decît un singur panou publicitar pentru alegeri. Ghici, ciupercă, cu cine? Şi tot Ponta e spînzurat în toate comunele şi satele din jur, pînă spre Braşov, cînd îşi mai fac umil prezenţa Iohannis ş.a. Istoria se repetă. La ce interval? 1946, 1990, 201(?)… (R. M.)

● (urmare din numărul trecut) Întreprinderea De Bere Şi Prestări Servicii SRL, Solemn Serv SRL, Piramidele Luminii SRL (Adjud); Peşte Auriu SRL (Hîrlău); Imens Prod SRL, Primus Principatus SRL (Bucov); Natura Ardeal SRL, Peisagistică Verticală SRL (Apahida); Orice On Line SRL, Artă Tradiţie Pasiune SRL (Periş); Murături Asortate SRL (Domneşti); Clubul Steluţelor Vesele SRL, Piţii Ciujdelii 2011 SRL (Moreni); Abisal SRL (Valu lui Traian); Ciocanul SRL, Pro Ortodoxia SRL, Azur Chimicale SRL, Înfrăţirea Trading SRL, Doi Lupi Prest SRL, La Mica Înţelegere SRL, Stivuitor Center SRL, Detalii Perfecte SRL (Beiuş); Piatra Şi Lutul SRL (Fundeni); Calul Troian SRL (Bistriţa); Ospeţia Vrånceană SRL, Schiţe Măsurători SRL, Apă Pentru Viaţă SRL (Panciu); Perseverent SRL, Regele Marocanilor SRL (Vişeu de Sus); Vechi Şi Nou SRL, Succes Maxim SRL, La Şeful SRL (Mogoşoaia); Ce Pot Face Pentru Tine SRL (Pucioasa); Roata Vieţii SRL, Distinct SRL, Zugrav Bisericesc SRL (Urziceni); Calea Laptelui SRL (Făget); Compromis Impex SRL (Făurei). (În numărul trecut, o eroare şi-a vîrît coada: a se citi aşadar, în loc de Bien tre SRL, Bien Être SRL.) (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.