Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

AM VRUT PUR ŞI SIMPLU 
SĂ DESCHID FEREASTRA 
ŞI SĂ-MI SCHIMB 
PRIMELE PATRU NUANŢE 

● Dialog între un cititor şi un scriitor, la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara: „După ce v-am citit cartea, am vrut pur şi simplu să deschid fereastra şi să mă arunc de la etaj“; „Vai, dar de ce? Există atîtea alte modalităţi de a atinge acelaşi scop.“ (L. V.)

● Povestea unui taximetrist m-a pus pe gînduri: deşi este multimilionar (în euro) şi are afaceri diverse, de la imobiliare la castraveţi, îşi păstrează meseria de şofer de taxi ca pe un hobby. Cred că ar trebui să-mi schimb hobby-urile. (S. G.)

● Era Wimbledon-ul din 2010. Americanul John Isner şi francezul Nicolas Mahut au intrat pe terenul de tenis în prima rundă a turneului. După 11 ore şi 5 minute de joc efectiv, întins pe durata a trei zile, în care au fost folosite patru grupuri de cîte 28 de copii de mingi, nici unul nu reuşise să-şi adjudece setul final de după primele patru terminate la egalitate. Setul final a fost cîştigat, în cele din urmă, de Isner cu 70-60 (tabela electronică a trebuit să fie resetată la scorul 50-50), după ce a servit 113 lovituri de as. Învins, Mahut a scris o autobiografie intitulată Le match de ma vie. (M. C.)

● Se pare că Internetul ar fi mai trist în alb-negru. E concluzia de bun-simţ la care au ajuns specialiştii, după ce s-au jucat şi au comparat tot felul de imagini la care se uită oamenii pe telefoanele mobile. Dar fără culori şi nuanţe, lumea devine şi în general, şi în particular mai tristă. Aşadar, n-am aflat mare lucru. (A. M. S.)

DIN NOU MEMORABIL, 
UN BĂRBAT PROPRIU-ZIS 
A OPRIT ACEST AMESTEC 
DE COMIC ŞI DIDACTIC  

● Marian Vanghelie, din nou memorabil, apropo de suspendarea din funcţii în PSD: „Funcţia mea se numeşte Marian Vanghelie“. (M. V.)

● După ce a cunoscut un bărbat pe Internet şi au ieşit de cîteva ori, Genoveva Nunez-Figueroa, în vîrstă de 28 de ani, a decis să-i facă o vizită acasă. Doar că s-a urcat pe acoperiş, a coborît pe coş şi a rămas blocată acolo, pînă cînd au venit pompierii din Ventura şi i-au turnat în cap nişte soluţie de săpun lichid. Dup-aia a fost arestată pentru intrare prin efracţie. Tot timpul am zis că online dating-ul e o chestie dubioasă. (L. V.)

● Un banal meci de fotbal din Cupa Namibiei din anul 2005. Echipele KK Palace şi Civics au terminat cele 120 de minute regulamentare la egalitate, 2-2, şi au ajuns la executarea loviturilor de departajare. Cîştigătoarea s-a decis după ce au fost executate cîte 48 de penalty-uri de fiecare echipă, lucru care a durat aproape la fel de mult cît meciul propriu-zis. În cele din urmă, KK Palace a învins cu 17-16. (M. C.)

● Era Campionatul Mondial de Şah din 1984 cînd s-au întîlnit Garri Kasparov cu Anatoli Karpov. La sfîrşitul celor 48 de meciuri, dintre care 40 se terminaseră la egalitate, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah a oprit confruntarea spre binele fizic şi psihic al jucătorilor şi, astfel, a fost declarat cîştigător Karpov cu 5-3 (deşi regulamentul prevedea că trebuiau cîştigate şase partide). Partida a fost reprogramată în 1985. A cîştigat-o Kasparov. În 1987 s-au întîlnit din nou. A fost egalitate. (M. C.)

● Ambiţia lui Kim Il Sung era să trăiască peste o sută de ani. Pentru a-şi atinge scopul, liderul Coreei de Nord a însărcinat o comisie de medici să facă cercetări despre longevitate şi să propună soluţii. Mediafax.ro a publicat un amplu articol despre acest subiect. Una dintre soluţii era terapia prin rîs. Medicii i-au recomandat lui Kim Il Sung să rîdă cît mai mult. Aşa că dictatorul se uita foarte des la emisiuni pentru copii şi la desene animate. Încerc să mi-l imaginez în faţa televizorului. E de-a dreptul grotesc acest amestec de comic şi tragic. Şi mai tragic e că dictatorul a trăit mult, mult prea mult. (M. M.)

● Guvernul le dă profesorilor 150 de euro pe an pentru „dezvoltare profesională“. Bineînţeles, e o simplă coincidenţă faptul că s-a anunţat chestia asta tocmai în campania electorală. Dar mai e o problemă: cum/cît se poate dezvolta profesional un cadru didactic cu 150 de euro, cînd în restul anului are un salariu de 1000 de lei sau mai puţin? Pe vremea lui Ceauşescu era un banc despre asemănările dintre români şi canguri: sîntem cu burta goală şi ne dezvoltăm în salturi… (M. V.)

TOTUL (ŞI NU NUMAI) 
SE REPETĂ AURIU 

● Din lucrarea domnului Gavril Hăşmăşan Cronologie creştină de la Adam la noi (Studiu pentru Şcolile Duminicale), publicată la Lechinţa în 2012, reţinem că în 1858 apare Sfînta Scriptură cu litere mari de la Sibiu. De acelaşi autor: Mic dicţionar Biblic, Totul se plăteşte, Care este diferenţa?, Diavolul anestezist, Opriţi-vă creştini! (M. P.)

● În Tîrgovişte am trecut, în goană, pe lîngă magazinul alimentar „Cockteil şi vise“. Recunosc că numele lui mi-a trezit visări nebănuite, alimentare şi nu numai. Nu-l depăşeşte în poezie decît o altă firmă, văzută pe o casă, în drum spre Sinaia: „Raza de soare. Porc de gospodărie“. (I. P.)

● În Grid nu există decît un singur panou publicitar pentru alegeri. Ghici, ciupercă, cu cine? Şi tot Ponta e spînzurat în toate comunele şi satele din jur, pînă spre Braşov, cînd îşi mai fac umil prezenţa Iohannis ş.a. Istoria se repetă. La ce interval? 1946, 1990, 201(?)… (R. M.)

● (urmare din numărul trecut) Întreprinderea De Bere Şi Prestări Servicii SRL, Solemn Serv SRL, Piramidele Luminii SRL (Adjud); Peşte Auriu SRL (Hîrlău); Imens Prod SRL, Primus Principatus SRL (Bucov); Natura Ardeal SRL, Peisagistică Verticală SRL (Apahida); Orice On Line SRL, Artă Tradiţie Pasiune SRL (Periş); Murături Asortate SRL (Domneşti); Clubul Steluţelor Vesele SRL, Piţii Ciujdelii 2011 SRL (Moreni); Abisal SRL (Valu lui Traian); Ciocanul SRL, Pro Ortodoxia SRL, Azur Chimicale SRL, Înfrăţirea Trading SRL, Doi Lupi Prest SRL, La Mica Înţelegere SRL, Stivuitor Center SRL, Detalii Perfecte SRL (Beiuş); Piatra Şi Lutul SRL (Fundeni); Calul Troian SRL (Bistriţa); Ospeţia Vrånceană SRL, Schiţe Măsurători SRL, Apă Pentru Viaţă SRL (Panciu); Perseverent SRL, Regele Marocanilor SRL (Vişeu de Sus); Vechi Şi Nou SRL, Succes Maxim SRL, La Şeful SRL (Mogoşoaia); Ce Pot Face Pentru Tine SRL (Pucioasa); Roata Vieţii SRL, Distinct SRL, Zugrav Bisericesc SRL (Urziceni); Calea Laptelui SRL (Făget); Compromis Impex SRL (Făurei). (În numărul trecut, o eroare şi-a vîrît coada: a se citi aşadar, în loc de Bien tre SRL, Bien Être SRL.) (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.