Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

303 VOTURI ABSORB 
CANTITĂŢI IMPRESIONANTE 
DE ARMONIE ÎNGUSTĂ ŞI SIMPLĂ
DIN SFERA EXPRESIEI FIGURATE 

● Geografie şi cifre: Ponta a avut majoritate de voturi în Coreea de Nord (9 voturi); Iohannis, în Coreea de Sud (53 de voturi) şi Noua Zeelandă (136 de voturi); Macovei, în Australia (598 de voturi) şi China (303 voturi). În Zimbabwe au votat 6 oameni, la Londra au fost 3 ştampile (sau 5, nu se ştia sigur), în Toronto n-a fost nici măcar o singură secţie de votare. Păi, să le numărăm, coane Fănică! (M. C.)

● A mînca în faţa televizorului deschis putea fi considerată de mulţi o adevărată plăcere. Nu doar în România. În această idee, s-a inventat şi frigiderul cu televizor încastrat. Cei care mănîncă sau gătesc în bucătărie pot, adică, să aibă la îndemînă şi ecranul cu poveşti. În ultima vreme însă, obiceiul ăsta presupune riscuri serioase pentru că, probabil aţi observat, cînd ţi-e lumea mai dragă (filmul mai bun şi bucatele din farfurie mai gustoase), te poţi trezi că în faţă, pe ecran, îţi apar reclame cu scuipaţi cu sînge, tampoane care absorb cantităţi impresionante de lichide, unghii atacate de ciuperci şi alte asemenea lucruri. Nu e prea bine să mănînci nici cu radioul deschis. De acolo poţi auzi cîte ceva din toate cele înşirate mai sus, ba chiar şi despre mirosurile neplăcute ale infecţiilor intime. Bleeah! (A. M.)

● Redăm un anunţ care aduce laolaltă o serie de instituţii şi de nume cu sonorităţi aparte: Asociaţia Trompetiştilor din România în parteneriat cu Asociaţia Humanitas Zalău şi Asociaţia Cultural-Educativă Iuliu Maniu Zalău, organizează, în cadrul proiectului „Periplu Spiritual prin Ardeal – Armonie şi diversitate culturală“, un turneu aniversar: zece ani de activitate a Corului Lumină Lină, a Catedralei Episcopale Înălţarea Domnului, din Complexul Cultural-Spiritual Sfînta Vinere, Zalău, Judeţul Sălaj. (M. P.)

● Pe insuladeperdele.ro, unde am naufragiat navigînd fără ţintă, aflu (dintr-o întrebare a unei cliente) ce mai poţi vedea prin Germania: „Nu găsesc pe nicăieri acea rejansă de se montează pe înălţimea perdelei pt. a crea «munţişori» (am văzut în Germania la o perdeluţă, nu este acea rejansă îngustă şi simplă, trebuie să fie din material transparent şi să aibe din loc în loc nişte briduţe subţiri şi mai lărguţe). La dvs. găsesc aşa ceva?“. (D. S.)

● Victor Ponta: „Şansa României este de a nu mări falia dintre Ardeal şi restul ţării, ci dimpotrivă, de a încerca să o astupăm“. Bună idee, frumoasă metaforă, nimic de zis. Doar că, dacă ieşim din sfera expresiei figurate, între Ardeal şi restul ţării se află nişte munţi, nu o falie. Or, munţii sînt mai greu de astupat. Aşa încît, dacă actualul premier s-ar fi apucat din timp de construcţia autostrăzii Piteşti – Sibiu, acum nu mai avea nevoie de metafore, ci putea să prezinte nişte fapte concrete. (M. V.

ÎNCĂ NU SE ŞTIE UNDE VOIA 
SĂ SE MANIFESTE UN ALT DOMN, 
PROVOCÎND EVACUAREA 
EMOŢIILOR NEGATIVE 

● Bateristul AC/DC Phil Rudd a fost arestat pentru posesiune de metamfetamină şi cannabis. A, da, şi pentru angajarea unui criminal plătit. Încă nu se ştie pe cine voia să ucidă Phil Rudd, dar am senzaţia că tocmai se scrie o nouă pagină de senzaţie din istoria rock’n’roll-ului. (L. V.)

● Un paradox, la B1 TV, unde ştirile se încheie cam aşa: „Vă aşteptăm în continuare la Butonul de panică şi vă dorim să aveţi o seară liniştită!“ (A. P.)

● Am primit cadou, de curînd, o placă Ouija, pentru spiritism, prin care se spune că poţi comunica cu lumea de dincolo. Am respectat întru totul indicaţiile: am invocat doar spiritele bune, le-am invitat să nu se manifeste decît prin placă, pentru ca nu cumva să se rătăcească prin ungherele camerei, ba am aşteptat pînă şi noaptea de Halloween, pentru obţinerea efectului total. Cu toate astea nu s-a întîmplat nimic. Oare plăcile Ouija se pot returna pe motiv de nefuncţionare? (S. G.)

● Premierul candidat la preşedinţie Victor Viorel Ponta a anunţat deja viitorul premier: e vorba de fostul premier şi fostul candidat la preşedinţie Călin Popescu Tăriceanu. Dar, din cîte a lăsat să se înţeleagă, aceasta e doar prima, nu şi singura opţiune: mai sînt încă doi premieri „de rezervă“. Modul ăsta combinativ de-a face jocurile şi de-a construi echipa, temperamentul flegmatic şi ratarea ca stil de lucru mă duc cu gîndul la un alt domn, pe care, întîmplător, îl cheamă tot Victor: E vorba de – aţi ghicit – fostul şi, poate, viitorul antrenor al naţionalei de fotbal, Victor Piţurcă. Cu amendamentul că acesta din urmă rămîne, totuşi, inimitabil. (M. M.)  

● S-a dovedit ştiinţific: muzica tristă te face fericit. Doi cercetători de la Universitatea din Berlin au studiat efectul melodiilor melancolice asupra creierelor a 722 de persoane din întreaga lume. În toate cazurile, efectul a fost cathartic, producînd evacuarea emoţiilor negative. Aşadar, căutaţi pe YouTube Lambchop – „The Puppy and the Leaf“ şi veţi fi fericiţi. (L. V.

OAMENII-CIFRE DIN SNOP 
VOR DISPUNE 
DE MAI MULT SPOR

● Emotigramele folosite în mail-uri şi sms-uri urmează să se diversifice de anul viitor cu mai multe opţiuni pentru a reprezenta mai bine diversitatea umană, potrivit unui proiect al Unicode. Oamenii din toată lumea vor dispune de emotigrame care vor reflecta mai bine anumite elemente de diversitate din aspectul uman, cum ar fi culoarea pielii, purtarea ochelarilor, grade diferite de pilozitate, siluete diferite etc. Aşadar, vom primi lol-uri de la graşi şi grăsuţi şi rolf-uri de la chinezi mustăcioşi şi pleşuvi. (A. P.)

● Vîrstă, studii şi cifre: 665.000 de tineri sub 35 de ani au votat cu Ponta, candidatul care promite stabilitate pentru pensionari; 565.500 de oameni cu studii superioare au votat cu Ponta, candidatul plagiator care sfidează de doi ani orice morală şi normă academică. Dadaism sau absurd? (M. C.)

● „Please, don’t touch me let me grow and become a BANANA. Thank You. [ss.] Your little banana for now“ – anunţ-etichetă sub un snop de banane-pui, într-un bananier de pe o plajă din Parga (Grecia), octombrie 2014. No comment. (R. M.)

● La sală, ca să nu mă mai uit la cronometrul de la bicicletă, mi-am luat să recitesc Desenul din covor al lui Henry James. A mers bine, însă fără să dobor vreun record. În schimb, bărbatul de lîngă mine avea mult mai mult spor, el citea Pas cu pas de Klaus Iohannis. (A. M. S.)

Foto: M. Bănică

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.