Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 562 din 20-26 noiembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-UN CUPTOR INDUSTRIAL 
PENTRU BISCUIŢI, 
O ECHIPĂ DE BIOLOGI 
ÎŞI DOREŞTE SĂ CÎNTE 
FĂRĂ VERIFICĂRILE NECESARE 

● O femeie din Noua Zeelandă, al cărei braţ a rămas blocat într-un cuptor industrial pentru biscuiţi timp de 40 de minute, a suferit arsuri grave şi a primit daune în valoare de 35.000 USD. Ştirea BBC este ilustrată cu o grămăjoară de biscuiţi de casă aurii, proaspăt scoşi din cuptor. (M. P.)

● O familie de cerb moscat cu colţi a fost întîlnită recent de o echipă de biologi în nord-estul Afganistanului. Foarte căutat pentru substanţa produsă de glandele lui (folosită în prepararea unor parfumuri sau tratamente medicale) cerbul moscat cu colţi fusese văzut ultima oară în anul 1948. (M. C.)

● La concertul Al Bano şi Romina Power, cam după vreo 45 de minute, o spectatoare s-a apropiat de scenă, l-a chemat pe Al Bano şi i-a spus că publicul îşi doreşte să cînte melodiile lor vechi („Sharazan“, „Felicita“...). Că doar pentru asta a venit... Al Bano a glumit, dar s-a executat. Şi publicul îşi cunoaşte drepturile... (I. P.)

● În ultimele săptămîni, 220 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci în Italia. Vreo patru au murit. Carla Alessi, de la agenţia regională de sănătate din Modena, declară pentru La Stampa: „Din experienţa noastră, aceste persoane sînt adesea oameni în vîrstă care se duc la cules de ciuperci şi le mănîncă apoi fără verificările necesare pentru că se consideră experţi în materie. Culeg ciuperci de cînd erau mici, dar, pe măsură ce îmbătrînesc, vederea şi memoria lor devin din ce în ce mai slabe, la fel şi capacitatea lor de a recunoaşte diversele soiuri“. Asta e culmea culmilor. După ce că uiţi tot şi nu mai vezi bine, te mai şi otrăveşti cu ciuperci. (L. V.

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ 
MĂ ANUNŢĂ PE MAIL: 
FACŢIUNEA FEMEILOR 
NE REGLEAZĂ EMOŢIILE NEGATIVE
LA O LICITAŢIE ÎN GENEVA 

● Pînă acum, părinţii care nu doreau participarea copiilor lor la orele de religie trebuiau să facă o cerere în acest sens. De-acum înainte, conform unei decizii recente a Curţii Constituţionale, va fi „viţăvercea“: vor face cerere cei care vor ore de religie pentru copiii lor, pe motiv că tre’ să facă cerere cine vrea ceva, nu cine refuză ceva. Corect. Da’ pentru asta trebuia ajuns la Curtea Constituţională? Nu era suficientă logica elementară? (M. V.)

● Facebook mă anunţă pe mail: „Astăzi e ziua de naştere a lui Liga Oamenilor De Cultură Bonţideni“. La mulţi ani! Datorită FB am ajuns să sărbătorim, pe lîngă oameni, ligi, comisii şi comitete. (A. P.)

● „Ştiri“ nebăgate în seamă, descoperite de BBC News: Iranul publică de trei ori mai multe cărţi decît toate naţiunile arabe la un loc. Facţiunea femeilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic şi-a deschis un site în care sînt publicate reţete de mîncare recomandate pentru jihadiştii care sînt implicaţi în confruntări armate. Şi cea mai tare: lanternele chinezeşti sînt cele care îi fac de cele mai multe ori pe francezi să creadă că pe cer trec OZN-uri. (A. P.)

● Se pare că ascultarea anumitor melodii (care fac trimitere clară la melancolie, nostalgie, tandreţe şi solitudine) ar avea asupra noastră – paradoxal – numeroase efecte benefice. Cercetătorii spun că muzica tristă ar funcţiona asupra ascultătorului ca o recompensă abstractă, care ne asigură o stare de bine şi ne reglează emoţiile negative. Pare o punere (muzicală) în practică a proverbului „Cui pe cui se scoate“. (A. M. S.)

● Cel mai complicat ceas realizat vreodată – denumit „Supercomplicaţia lui Henry Graves“, a fost creat din aur de ceasornicarii elveţieni în anul 1933 şi are 24 de funcţii, printre care un calendar infinit, fazele lunii şi indicaţii orare pentru răsăritul şi apusul Soarelui pentru New York –, a fost vîndut recent cu 24 milioane de dolari la o licitaţie în Geneva. Creatorii susţin că acest ceas este imposibil de reprodus. Iată şi comentariul unui cititor al ştirii: „Fac pariu că, dacă lasă un ceasornicar chinez să se uite la mecanism pentru 60 de minute, în următoarele 48 de ore pleacă primele containere la export, iar noi o să-l avem de Sărbători la Dragonul Roşu cu o superofertă de 3 la 20 de lei.“ (M. C.

CU DOUĂ ZILE ÎNAINTE DE ALEGERI,
O FELIE DE PÎINE REZUMĂ PERFECT
MICA PUBLICITATE DIN ’46. 
ATÎT ŞI NIMIC MAI MULT 

● Greu să scrii „la zi“ cu două zile înainte de alegeri – mai ales că revista apare după ce rezultatele votării se cunosc deja. În orice caz, în toată agitaţia campaniei electorale n-a observat nimeni că în Bucureşti, pe unele bulevarde, au apărut deja luminiţe, steluţe şi alte podoabe. E noiembrie, dar sărbătorim, deja, Crăciunul. Să fie modul în care autorităţile locale anticipează victoria lui Santa Klaus? (M. M.)

● Într-o dimineaţă devreme, într-un tren de metrou, o reclamă, bănuiam că la un producător de dulceaţă. Pe un fundal rustic erau desenate mai multe borcănele colorate, vesele şi îmbietoare. Uitîndu-mă mai atent, fantazînd la o felie de pîine cu unt şi magiun, am văzut că reclama era de fapt la un laborator de analize, iar borcănelele erau pline nu cu gemuri, ci cu analizele tatălui, mamei, bunicii, bunicului... (S. G.)

● Un schimb de replici care rezumă perfect ultima săptămînă de campanie: Ponta – „Eu mă uit la dl Iohannis, el se uită pe pereţi“, Iohannis – „Uneori e mai interesant...“. (L. V.)

● Cabină DAF dezafectată, cizme de călărie, vin de coacăze, utilaj de curăţat cartofi, masă de schimbat scutece cu vană, Ciocoii vechi şi noi, trei porci Landras, balerini din piele, tractor Belarus, semănătoare Gaspardo, amulete clopoţel, butoni trăgători pentru sertare, ulcior cu sîrmă, briceag elveţian, opaiţ cu feştilă, aparat de ras, ceas de călătorie, foaie de uşă, tablou electric, scoică auto copii, rulmenţi conici oscilanţi, rochie tricotată animal print. E vorba doar de înşiruirea unor obiecte oferite spre vînzare la mica publicitate. (A. M.)

● „Ăştia toţi îs tot heia din ’46. Atît şi nimic mai mult. Şi cu asta, gata-i.“ – Dorina Boeriu, ţărancă din Grid. (R.M.)

Foto: Mirel Bănică

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.