Cu ochii-n 3,14
ÎNTR-UN CUPTOR INDUSTRIAL
PENTRU BISCUIŢI,
O ECHIPĂ DE BIOLOGI
ÎŞI DOREŞTE SĂ CÎNTE
FĂRĂ VERIFICĂRILE NECESARE
● O femeie din Noua Zeelandă, al cărei braţ a rămas blocat într-un cuptor industrial pentru biscuiţi timp de 40 de minute, a suferit arsuri grave şi a primit daune în valoare de 35.000 USD. Ştirea BBC este ilustrată cu o grămăjoară de biscuiţi de casă aurii, proaspăt scoşi din cuptor. (M. P.)
● O familie de cerb moscat cu colţi a fost întîlnită recent de o echipă de biologi în nord-estul Afganistanului. Foarte căutat pentru substanţa produsă de glandele lui (folosită în prepararea unor parfumuri sau tratamente medicale) cerbul moscat cu colţi fusese văzut ultima oară în anul 1948. (M. C.)
● La concertul Al Bano şi Romina Power, cam după vreo 45 de minute, o spectatoare s-a apropiat de scenă, l-a chemat pe Al Bano şi i-a spus că publicul îşi doreşte să cînte melodiile lor vechi („Sharazan“, „Felicita“...). Că doar pentru asta a venit... Al Bano a glumit, dar s-a executat. Şi publicul îşi cunoaşte drepturile... (I. P.)
● În ultimele săptămîni, 220 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci în Italia. Vreo patru au murit. Carla Alessi, de la agenţia regională de sănătate din Modena, declară pentru La Stampa: „Din experienţa noastră, aceste persoane sînt adesea oameni în vîrstă care se duc la cules de ciuperci şi le mănîncă apoi fără verificările necesare pentru că se consideră experţi în materie. Culeg ciuperci de cînd erau mici, dar, pe măsură ce îmbătrînesc, vederea şi memoria lor devin din ce în ce mai slabe, la fel şi capacitatea lor de a recunoaşte diversele soiuri“. Asta e culmea culmilor. După ce că uiţi tot şi nu mai vezi bine, te mai şi otrăveşti cu ciuperci. (L. V.)
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
MĂ ANUNŢĂ PE MAIL:
FACŢIUNEA FEMEILOR
NE REGLEAZĂ EMOŢIILE NEGATIVE
LA O LICITAŢIE ÎN GENEVA
● Pînă acum, părinţii care nu doreau participarea copiilor lor la orele de religie trebuiau să facă o cerere în acest sens. De-acum înainte, conform unei decizii recente a Curţii Constituţionale, va fi „viţăvercea“: vor face cerere cei care vor ore de religie pentru copiii lor, pe motiv că tre’ să facă cerere cine vrea ceva, nu cine refuză ceva. Corect. Da’ pentru asta trebuia ajuns la Curtea Constituţională? Nu era suficientă logica elementară? (M. V.)
● Facebook mă anunţă pe mail: „Astăzi e ziua de naştere a lui Liga Oamenilor De Cultură Bonţideni“. La mulţi ani! Datorită FB am ajuns să sărbătorim, pe lîngă oameni, ligi, comisii şi comitete. (A. P.)
● „Ştiri“ nebăgate în seamă, descoperite de BBC News: Iranul publică de trei ori mai multe cărţi decît toate naţiunile arabe la un loc. Facţiunea femeilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic şi-a deschis un site în care sînt publicate reţete de mîncare recomandate pentru jihadiştii care sînt implicaţi în confruntări armate. Şi cea mai tare: lanternele chinezeşti sînt cele care îi fac de cele mai multe ori pe francezi să creadă că pe cer trec OZN-uri. (A. P.)
● Se pare că ascultarea anumitor melodii (care fac trimitere clară la melancolie, nostalgie, tandreţe şi solitudine) ar avea asupra noastră – paradoxal – numeroase efecte benefice. Cercetătorii spun că muzica tristă ar funcţiona asupra ascultătorului ca o recompensă abstractă, care ne asigură o stare de bine şi ne reglează emoţiile negative. Pare o punere (muzicală) în practică a proverbului „Cui pe cui se scoate“. (A. M. S.)
● Cel mai complicat ceas realizat vreodată – denumit „Supercomplicaţia lui Henry Graves“, a fost creat din aur de ceasornicarii elveţieni în anul 1933 şi are 24 de funcţii, printre care un calendar infinit, fazele lunii şi indicaţii orare pentru răsăritul şi apusul Soarelui pentru New York –, a fost vîndut recent cu 24 milioane de dolari la o licitaţie în Geneva. Creatorii susţin că acest ceas este imposibil de reprodus. Iată şi comentariul unui cititor al ştirii: „Fac pariu că, dacă lasă un ceasornicar chinez să se uite la mecanism pentru 60 de minute, în următoarele 48 de ore pleacă primele containere la export, iar noi o să-l avem de Sărbători la Dragonul Roşu cu o superofertă de 3 la 20 de lei.“ (M. C.)
CU DOUĂ ZILE ÎNAINTE DE ALEGERI,
O FELIE DE PÎINE REZUMĂ PERFECT
MICA PUBLICITATE DIN ’46.
ATÎT ŞI NIMIC MAI MULT
● Greu să scrii „la zi“ cu două zile înainte de alegeri – mai ales că revista apare după ce rezultatele votării se cunosc deja. În orice caz, în toată agitaţia campaniei electorale n-a observat nimeni că în Bucureşti, pe unele bulevarde, au apărut deja luminiţe, steluţe şi alte podoabe. E noiembrie, dar sărbătorim, deja, Crăciunul. Să fie modul în care autorităţile locale anticipează victoria lui Santa Klaus? (M. M.)
● Într-o dimineaţă devreme, într-un tren de metrou, o reclamă, bănuiam că la un producător de dulceaţă. Pe un fundal rustic erau desenate mai multe borcănele colorate, vesele şi îmbietoare. Uitîndu-mă mai atent, fantazînd la o felie de pîine cu unt şi magiun, am văzut că reclama era de fapt la un laborator de analize, iar borcănelele erau pline nu cu gemuri, ci cu analizele tatălui, mamei, bunicii, bunicului... (S. G.)
● Un schimb de replici care rezumă perfect ultima săptămînă de campanie: Ponta – „Eu mă uit la dl Iohannis, el se uită pe pereţi“, Iohannis – „Uneori e mai interesant...“. (L. V.)
● Cabină DAF dezafectată, cizme de călărie, vin de coacăze, utilaj de curăţat cartofi, masă de schimbat scutece cu vană, Ciocoii vechi şi noi, trei porci Landras, balerini din piele, tractor Belarus, semănătoare Gaspardo, amulete clopoţel, butoni trăgători pentru sertare, ulcior cu sîrmă, briceag elveţian, opaiţ cu feştilă, aparat de ras, ceas de călătorie, foaie de uşă, tablou electric, scoică auto copii, rulmenţi conici oscilanţi, rochie tricotată animal print. E vorba doar de înşiruirea unor obiecte oferite spre vînzare la mica publicitate. (A. M.)
● „Ăştia toţi îs tot heia din ’46. Atît şi nimic mai mult. Şi cu asta, gata-i.“ – Dorina Boeriu, ţărancă din Grid. (R.M.)
Foto: Mirel Bănică