Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 562 din 20-26 noiembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-UN CUPTOR INDUSTRIAL 
PENTRU BISCUIŢI, 
O ECHIPĂ DE BIOLOGI 
ÎŞI DOREŞTE SĂ CÎNTE 
FĂRĂ VERIFICĂRILE NECESARE 

● O femeie din Noua Zeelandă, al cărei braţ a rămas blocat într-un cuptor industrial pentru biscuiţi timp de 40 de minute, a suferit arsuri grave şi a primit daune în valoare de 35.000 USD. Ştirea BBC este ilustrată cu o grămăjoară de biscuiţi de casă aurii, proaspăt scoşi din cuptor. (M. P.)

● O familie de cerb moscat cu colţi a fost întîlnită recent de o echipă de biologi în nord-estul Afganistanului. Foarte căutat pentru substanţa produsă de glandele lui (folosită în prepararea unor parfumuri sau tratamente medicale) cerbul moscat cu colţi fusese văzut ultima oară în anul 1948. (M. C.)

● La concertul Al Bano şi Romina Power, cam după vreo 45 de minute, o spectatoare s-a apropiat de scenă, l-a chemat pe Al Bano şi i-a spus că publicul îşi doreşte să cînte melodiile lor vechi („Sharazan“, „Felicita“...). Că doar pentru asta a venit... Al Bano a glumit, dar s-a executat. Şi publicul îşi cunoaşte drepturile... (I. P.)

● În ultimele săptămîni, 220 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci în Italia. Vreo patru au murit. Carla Alessi, de la agenţia regională de sănătate din Modena, declară pentru La Stampa: „Din experienţa noastră, aceste persoane sînt adesea oameni în vîrstă care se duc la cules de ciuperci şi le mănîncă apoi fără verificările necesare pentru că se consideră experţi în materie. Culeg ciuperci de cînd erau mici, dar, pe măsură ce îmbătrînesc, vederea şi memoria lor devin din ce în ce mai slabe, la fel şi capacitatea lor de a recunoaşte diversele soiuri“. Asta e culmea culmilor. După ce că uiţi tot şi nu mai vezi bine, te mai şi otrăveşti cu ciuperci. (L. V.

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ 
MĂ ANUNŢĂ PE MAIL: 
FACŢIUNEA FEMEILOR 
NE REGLEAZĂ EMOŢIILE NEGATIVE
LA O LICITAŢIE ÎN GENEVA 

● Pînă acum, părinţii care nu doreau participarea copiilor lor la orele de religie trebuiau să facă o cerere în acest sens. De-acum înainte, conform unei decizii recente a Curţii Constituţionale, va fi „viţăvercea“: vor face cerere cei care vor ore de religie pentru copiii lor, pe motiv că tre’ să facă cerere cine vrea ceva, nu cine refuză ceva. Corect. Da’ pentru asta trebuia ajuns la Curtea Constituţională? Nu era suficientă logica elementară? (M. V.)

● Facebook mă anunţă pe mail: „Astăzi e ziua de naştere a lui Liga Oamenilor De Cultură Bonţideni“. La mulţi ani! Datorită FB am ajuns să sărbătorim, pe lîngă oameni, ligi, comisii şi comitete. (A. P.)

● „Ştiri“ nebăgate în seamă, descoperite de BBC News: Iranul publică de trei ori mai multe cărţi decît toate naţiunile arabe la un loc. Facţiunea femeilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic şi-a deschis un site în care sînt publicate reţete de mîncare recomandate pentru jihadiştii care sînt implicaţi în confruntări armate. Şi cea mai tare: lanternele chinezeşti sînt cele care îi fac de cele mai multe ori pe francezi să creadă că pe cer trec OZN-uri. (A. P.)

● Se pare că ascultarea anumitor melodii (care fac trimitere clară la melancolie, nostalgie, tandreţe şi solitudine) ar avea asupra noastră – paradoxal – numeroase efecte benefice. Cercetătorii spun că muzica tristă ar funcţiona asupra ascultătorului ca o recompensă abstractă, care ne asigură o stare de bine şi ne reglează emoţiile negative. Pare o punere (muzicală) în practică a proverbului „Cui pe cui se scoate“. (A. M. S.)

● Cel mai complicat ceas realizat vreodată – denumit „Supercomplicaţia lui Henry Graves“, a fost creat din aur de ceasornicarii elveţieni în anul 1933 şi are 24 de funcţii, printre care un calendar infinit, fazele lunii şi indicaţii orare pentru răsăritul şi apusul Soarelui pentru New York –, a fost vîndut recent cu 24 milioane de dolari la o licitaţie în Geneva. Creatorii susţin că acest ceas este imposibil de reprodus. Iată şi comentariul unui cititor al ştirii: „Fac pariu că, dacă lasă un ceasornicar chinez să se uite la mecanism pentru 60 de minute, în următoarele 48 de ore pleacă primele containere la export, iar noi o să-l avem de Sărbători la Dragonul Roşu cu o superofertă de 3 la 20 de lei.“ (M. C.

CU DOUĂ ZILE ÎNAINTE DE ALEGERI,
O FELIE DE PÎINE REZUMĂ PERFECT
MICA PUBLICITATE DIN ’46. 
ATÎT ŞI NIMIC MAI MULT 

● Greu să scrii „la zi“ cu două zile înainte de alegeri – mai ales că revista apare după ce rezultatele votării se cunosc deja. În orice caz, în toată agitaţia campaniei electorale n-a observat nimeni că în Bucureşti, pe unele bulevarde, au apărut deja luminiţe, steluţe şi alte podoabe. E noiembrie, dar sărbătorim, deja, Crăciunul. Să fie modul în care autorităţile locale anticipează victoria lui Santa Klaus? (M. M.)

● Într-o dimineaţă devreme, într-un tren de metrou, o reclamă, bănuiam că la un producător de dulceaţă. Pe un fundal rustic erau desenate mai multe borcănele colorate, vesele şi îmbietoare. Uitîndu-mă mai atent, fantazînd la o felie de pîine cu unt şi magiun, am văzut că reclama era de fapt la un laborator de analize, iar borcănelele erau pline nu cu gemuri, ci cu analizele tatălui, mamei, bunicii, bunicului... (S. G.)

● Un schimb de replici care rezumă perfect ultima săptămînă de campanie: Ponta – „Eu mă uit la dl Iohannis, el se uită pe pereţi“, Iohannis – „Uneori e mai interesant...“. (L. V.)

● Cabină DAF dezafectată, cizme de călărie, vin de coacăze, utilaj de curăţat cartofi, masă de schimbat scutece cu vană, Ciocoii vechi şi noi, trei porci Landras, balerini din piele, tractor Belarus, semănătoare Gaspardo, amulete clopoţel, butoni trăgători pentru sertare, ulcior cu sîrmă, briceag elveţian, opaiţ cu feştilă, aparat de ras, ceas de călătorie, foaie de uşă, tablou electric, scoică auto copii, rulmenţi conici oscilanţi, rochie tricotată animal print. E vorba doar de înşiruirea unor obiecte oferite spre vînzare la mica publicitate. (A. M.)

● „Ăştia toţi îs tot heia din ’46. Atît şi nimic mai mult. Şi cu asta, gata-i.“ – Dorina Boeriu, ţărancă din Grid. (R.M.)

Foto: Mirel Bănică

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, săltat de pe stradă de polițiști. A fost dus la audieri
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, a fost ridicat joi de pe stradă de polițiști. El a fost dus la audieri la Parchetul General.
extrageri loto
Noi trageri loto, joi, 12 decembrie. La Noroc sunt în joc peste 2,3 milioane de euro, iar la Joker peste un milion de euro
Joi, 12 decembrie 2924, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. S-a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I la Loto 6/49 cu 100.000 de lei.
tiramisu dubai jpg
Te-ai săturat de rețeta clasică de tiramisu? Iată cum poți obține un desert de vis pentru musafirii de Crăciun
Dacă vrei să-ți impresionezi musafirii de Crăciun cu un desert rafinat, însă ai obosit de tradiționalul tiramisu, avem soluția perfectă pentru tine.
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
Iată top 6 lucruri de care ai nevoie într-un birou!
Un birou bine organizat nu este doar un loc de lucru, ci un spațiu care îți inspiră productivitatea, confortul și creativitatea.
raceala jpg
Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului de rece: „Pot susține sănătatea inimii și scăderea inflamației în organism”
Odată cu începerea sezonului de răceală și gripă, este recomandat să vă mențineți sistemul imunitar puternic. Nu există o pastilă magică, dar există anumite alimente bogate în nutrienți care vă pot ajuta, susțin specialiștii.
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produsele de îngrijire potrivite
Ai visat mereu la acel păr strălucitor și sănătos pe care îl vezi în reclame? Cheia pentru a obține un păr de invidiat nu constă doar în vizitele regulate la salon, ci și în alegerea produselor de îngrijire potrivite.
Mark Rutte vizita Kiev Foto NATO jpg
Șeful NATO avertizează că este timpul „să trecem la o mentalitate de război”: „Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă în 4-5 ani”
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a avertizat, joi, că alianţa nu este pregătită pentru ameninţările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani și că este timpul să treacă la o mentalitate de război.
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
Organizezi o cină cu prietenii la tine acasă? Iată ce să nu-ți lipsească!
Organizarea unei cine cu prietenii acasă este o experiență minunată, care îți permite să creezi o atmosferă relaxantă și prietenoasă, perfectă pentru socializare și momente de neuitat.
Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.