Cu ochii-n 3,14
CÎND NE GÎNDIM LA UNANIMITATE,
NE APARE ÎN FAŢĂ
O GAURĂ CIRCULARĂ
CARE SUFERĂ ÎN TĂCERE
● Cînd ne gîndim la bătrîneţe, ne apare în faţă această combinaţie: singurătate, depresie, degenerescenţă. Dar e posibil să fie vorba doar despre nişte stereotipuri, potrivit unui articol apărut în Wall Street Journal, care demontează şase mituri legate de înaintarea în vîrstă. Iată, aşadar, cele şase motive pentru care ne putem gîndi altfel la bătrîneţe. În primul rînd, se pare că bătrînii sînt fericiţi (aşa susţin studiile şi psihologii). Declinul intelectual nu e inevitabil (să înveţi lucruri noi, cum ar fi să foloseşti un iPad sau un computer, poate ameliora memoria), angajaţii mai în vîrstă sînt mai buni decît cei tineri şi, de asemenea, se dovedesc şi mai buni prieteni. Se pare că, odată cu vîrsta, poţi deveni şi mai creativ decît ai fost în tinereţe. Sfatul specialiştilor e să nu exagerezi la o anumită vîrstă nici cu exerciţiile fizice. Nu ştiu cum vă sună toate aceste concluzii, dar e posibil să ne facă puţin mai optimişti, indiferent de vîrstă. (A. M. S.)
● Parlamentarii PSD au votat, aproape în unanimitate (singura abţinere îi aparţine lui Miron Mitrea) rămînerea la guvernare. Deşi au pierdut alegerile prezidenţiale la scor. Deşi n-au votat încă bugetul. Deşi rezultatele ultimilor doi ani de guvernare nu sînt convingătoare. Deşi n-au reuşit încă să facă o reformă autentică în partid. Deşi au pierdut susţinerea UDMR. Deşi… multe altele. Atîta determinare mai rar. Dar poate că tocmai eşecul definitiv e cheia succesului pentru PSD. (M. M.)
● Gărgăriţa dovleacului – Epilachna undecimnotata – îşi duce viaţa decupînd o gaură circulară în frunze, astfel încît acestea mai rămîn prinse de tulpină doar în cîteva puncte. Insecta aşteaptă apoi zece minute, după care îşi începe masa, hrănindu-se timp de două ore. În dimineaţa următoare îşi reia activitatea de decupaj, dar de la o distanţă de şase metri. De ce? Pentru că „victima“ a reacţionat deja prin două tipuri de represalii: şi-a mărit toxicitatea tuturor frunzelor şi a trimis un mesaj de alertă semenilor din apropiere, care i-au urmat şi ei exemplul. Un mesaj chimic transmis pe o distanţă de şase metri. Astfel, telepatia vegetală este învinsă în mod sistematic de o insectă vegetariană capabilă să analizeze, să calculeze, să anticipeze şi să neutralizeze contraatacul victimei. O interconexiune la fel de subtilă ca una pusă în scenă într-o partidă de şah. Găsiţi şi alte asemenea poveşti incredibile în Dicţionarul imposibilului de Didier van Cauwelaert, Editura Baroque Books & Arts. (M. C.)
● Raju, elefantul indian care a fost ţinut în lanţuri de către proprietarul lui dependent de droguri timp de o jumătate de secol, a fost declarat liber, în sfîrşit, de tribunalul din Uttar Pradesh. „E o victorie uriaşă“, a spus preşedintele Wildlife SOS. „Nu doar pentru Raju, ci şi pentru toţi elefanţii care suferă în tăcere.“ Sper că şi elefanţii ştiu asta. (L. V.)
O VESTE BUNĂ: AL TREILEA PRÎNZ
VA INTRA ÎN FOLCLOR
● „Gigi Becali a pierdut marca Steaua“, titrau ziarele săptămîna trecută. Asta e o veste bună. Mai ales dacă schimbi titlul fără să denaturezi ştirea şi sensul ei: Steaua a scăpat de „Gigi Becali“. În rest, totul e să vină golurile. (M. M.)
● Şi antireclama funcţionează – un tînăr vînzător dintr-un magazin gol m-a convins să cumpăr ceva de acolo în felul următor: mi-a spus cum şi-a dat el primul salariu pe două produse foarte scumpe din respectivul magazin şi cum i l-a cumpărat pe cel de-al treilea mamei lui. Drept urmare, am cumpărat şi eu, înduioşată, două produse la fel de scumpe. (I. P.)
● În legătură cu telefoanele pe care le primesc şi în care mi se adresează diferite cereri şi rugăminţi, am de făcut următoarea observaţie: oamenii în vîrstă au probleme matinale (domestice, administrative, atunci se declanşează bolile etc.), în vreme ce oamenii tineri au probleme nocturne (financiare, neînţelegeri de cuplu, despărţiri şi altele). Pe la prînz nu sună nimeni, e linişte. (A. P.)
● Nimeni nu-i profet în ţara lui şi pe reclamele lui. Dar îndrăznesc să prezic că această replică dintr-o reclamă (ştiţi care, dacă nu ştiţi, o să aflaţi) va intra în folclor: „Fac plăcinta asta din 1964“. (M. V.)
PENTRU SCHIMBAREA INIMII,
FOLOSIŢI RUJUL.
PENTRU SCHIMBAREA
FUNCŢIONARILOR, FOLOSIŢI
NORMALITATEA MAI MULTOR FEMEI
● Pe uşa unui lift din staţia de metrou de la Gara de Nord, o pagină A4, xeroxată: „Pentru schimbarea peronului folosiţi scările fixe din stînga!“. Deodată am auzit în minte: „În lumea plină de urmări, eu sînt un om pe nişte scări. În sus ce e? În jos nimic. În jos ce e? În sus nimic“. Aici era un peron. (S. G.)
● O destinaţie neaşteptată au bătăile inimii într-o reclamă Deichmann: „Inima noastră bate pentru pantofi“. La fel cum (probabil) inima celor de la Tefal bate pentru tigăi. (D. S.)
● Specialişti din diverse ţări studiau amprenta sanguină de pe Linţoliul din Oviedo şi, spre surprinderea tuturor, au descoperit, în mijlocul petelor de sînge, urmele unei substanţe cu totul neobişnuite pe un asemenea obiect funerar: ruj pe buze. După toate aparenţele, rujul i-a aparţinut Carminei Polo y Martinez-Valdes, soţia generalului Franco. (M. C.)
● Putin a propus o lege a amnistiei pentru persoanele care-şi repatriază averile în Rusia. Măsura vine după ce autorităţile de la Moscova au început să evalueze pierderile economice cauzate de sancţiunile impuse de Occident. Îmi şi închipui cum oligarhii ruşi vor da buzna să-şi retragă banii din băncile elveţiene sau de prin diverse offshore-uri ca să-i dea pe mîna băncilor şi funcţionarilor din Maica Rusie. (A. M.)
● Într-un magazin de haine am descoperit „blugi din material descleiat“. Arătau, de fapt, ca nişte blugi absolut normali, dar se pare că nici normalitatea nu mai este ce-a fost odată. (S. G.)
● Bill Cosby, actorul american implicat într-un scandal de abuz sexual asupra mai multor femei, a rupt, în sfîrşit, tăcerea. Ca să le mulţumească starurilor care-l susţin. (L. V.)
Foto: Ş. Georgescu