Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

CÎND NE GÎNDIM LA UNANIMITATE,
NE APARE ÎN FAŢĂ 
O GAURĂ CIRCULARĂ 
CARE SUFERĂ ÎN TĂCERE 

● Cînd ne gîndim la bătrîneţe, ne apare în faţă această combinaţie: singurătate, depresie, degenerescenţă. Dar e posibil să fie vorba doar despre nişte stereotipuri, potrivit unui articol apărut în Wall Street Journal, care demontează şase mituri legate de înaintarea în vîrstă. Iată, aşadar, cele şase motive pentru care ne putem gîndi altfel la bătrîneţe. În primul rînd, se pare că bătrînii sînt fericiţi (aşa susţin studiile şi psihologii). Declinul intelectual nu e inevitabil (să înveţi lucruri noi, cum ar fi să foloseşti un iPad sau un computer, poate ameliora memoria), angajaţii mai în vîrstă sînt mai buni decît cei tineri şi, de asemenea, se dovedesc şi mai buni prieteni. Se pare că, odată cu vîrsta, poţi deveni şi mai creativ decît ai fost în tinereţe. Sfatul specialiştilor e să nu exagerezi la o anumită vîrstă nici cu exerciţiile fizice. Nu ştiu cum vă sună toate aceste concluzii, dar e posibil să ne facă puţin mai optimişti, indiferent de vîrstă. (A. M. S.)

● Parlamentarii PSD au votat, aproape în unanimitate (singura abţinere îi aparţine lui Miron Mitrea) rămînerea la guvernare. Deşi au pierdut alegerile prezidenţiale la scor. Deşi n-au votat încă bugetul. Deşi rezultatele ultimilor doi ani de guvernare nu sînt convingătoare. Deşi n-au reuşit încă să facă o reformă autentică în partid. Deşi au pierdut susţinerea UDMR. Deşi… multe altele. Atîta determinare mai rar. Dar poate că tocmai eşecul definitiv e cheia succesului pentru PSD. (M. M.)

● Gărgăriţa dovleacului – Epilachna undecimnotata – îşi duce viaţa decupînd o gaură circulară în frunze, astfel încît acestea mai rămîn prinse de tulpină doar în cîteva puncte. Insecta aşteaptă apoi zece minute, după care îşi începe masa, hrănindu-se timp de două ore. În dimineaţa următoare îşi reia activitatea de decupaj, dar de la o distanţă de şase metri. De ce? Pentru că „victima“ a reacţionat deja prin două tipuri de represalii: şi-a mărit toxicitatea tuturor frunzelor şi a trimis un mesaj de alertă semenilor din apropiere, care i-au urmat şi ei exemplul. Un mesaj chimic transmis pe o distanţă de şase metri. Astfel, telepatia vegetală este învinsă în mod sistematic de o insectă vegetariană capabilă să analizeze, să calculeze, să anticipeze şi să neutralizeze contraatacul victimei. O interconexiune la fel de subtilă ca una pusă în scenă într-o partidă de şah. Găsiţi şi alte asemenea poveşti incredibile în Dicţionarul imposibilului de Didier van Cauwelaert, Editura Baroque Books & Arts. (M. C.)

● Raju, elefantul indian care a fost ţinut în lanţuri de către proprietarul lui dependent de droguri timp de o jumătate de secol, a fost declarat liber, în sfîrşit, de tribunalul din Uttar Pradesh. „E o victorie uriaşă“, a spus preşedintele Wildlife SOS. „Nu doar pentru Raju, ci şi pentru toţi elefanţii care suferă în tăcere.“ Sper că şi elefanţii ştiu asta. (L. V.)

O VESTE BUNĂ: AL TREILEA PRÎNZ
VA INTRA ÎN FOLCLOR


● „Gigi Becali a pierdut marca Steaua“, titrau ziarele săptămîna trecută. Asta e o veste bună. Mai ales dacă schimbi titlul fără să denaturezi ştirea şi sensul ei: Steaua a scăpat de „Gigi Becali“. În rest, totul e să vină golurile. (M. M.)

● Şi antireclama funcţionează – un tînăr vînzător dintr-un magazin gol m-a convins să cumpăr ceva de acolo în felul următor: mi-a spus cum şi-a dat el primul salariu pe două produse foarte scumpe din respectivul magazin şi cum i l-a cumpărat pe cel de-al treilea mamei lui. Drept urmare, am cumpărat şi eu, înduioşată, două produse la fel de scumpe. (I. P.)

● În legătură cu telefoanele pe care le primesc şi în care mi se adresează diferite cereri şi rugăminţi, am de făcut următoarea observaţie: oamenii în vîrstă au probleme matinale (domestice, administrative, atunci se declanşează bolile etc.), în vreme ce oamenii tineri au probleme nocturne (financiare, neînţelegeri de cuplu, despărţiri şi altele). Pe la prînz nu sună nimeni, e linişte. (A. P.)

● Nimeni nu-i profet în ţara lui şi pe reclamele lui. Dar îndrăznesc să prezic că această replică dintr-o reclamă (ştiţi care, dacă nu ştiţi, o să aflaţi) va intra în folclor: „Fac plăcinta asta din 1964“. (M. V.)

PENTRU SCHIMBAREA INIMII, 
FOLOSIŢI RUJUL. 
PENTRU SCHIMBAREA
FUNCŢIONARILOR, FOLOSIŢI
NORMALITATEA MAI MULTOR FEMEI


● Pe uşa unui lift din staţia de metrou de la Gara de Nord, o pagină A4, xeroxată: „Pentru schimbarea peronului folosiţi scările fixe din stînga!“. Deodată am auzit în minte: „În lumea plină de urmări, eu sînt un om pe nişte scări. În sus ce e? În jos nimic. În jos ce e? În sus nimic“. Aici era un peron. (S. G.)

● O destinaţie neaşteptată au bătăile inimii într-o reclamă Deichmann: „Inima noastră bate pentru pantofi“. La fel cum (probabil) inima celor de la Tefal bate pentru tigăi. (D. S.)

● Specialişti din diverse ţări studiau amprenta sanguină de pe Linţoliul din Oviedo şi, spre surprinderea tuturor, au descoperit, în mijlocul petelor de sînge, urmele unei substanţe cu totul neobişnuite pe un asemenea obiect funerar: ruj pe buze. După toate aparenţele, rujul i-a aparţinut Carminei Polo y Martinez-Valdes, soţia generalului Franco. (M. C.)

● Putin a propus o lege a amnistiei pentru persoanele care-şi repatriază averile în Rusia. Măsura vine după ce autorităţile de la Moscova au început să evalueze pierderile economice cauzate de sancţiunile impuse de Occident. Îmi şi închipui cum oligarhii ruşi vor da buzna să-şi retragă banii din băncile elveţiene sau de prin diverse offshore-uri ca să-i dea pe mîna băncilor şi funcţionarilor din Maica Rusie. (A. M.)

● Într-un magazin de haine am descoperit „blugi din material descleiat“. Arătau, de fapt, ca nişte blugi absolut normali, dar se pare că nici normalitatea nu mai este ce-a fost odată. (S. G.)

● Bill Cosby, actorul american implicat într-un scandal de abuz sexual asupra mai multor femei, a rupt, în sfîrşit, tăcerea. Ca să le mulţumească starurilor care-l susţin. (L. V.)

Foto: Ş. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.