Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN BĂRBAT 
MOALE PRECUM UN IEPURAŞ 
A PRIMIT DE CURÎND 
UN NEURON-ŞEZLONG 

● Cîteva cazuri din registrul medical mai puţin cunoscut al amputărilor, plăgilor şi deceselor meteorice: pe 16 ianuarie 1825, un meteorit a ucis un bărbat şi a rănit o femeie în oraşul Malwate din India; pe 16 februarie 1827, în Mhow, India, un bărbat a fost grav rănit la braţ de un meteorit; la 25 aprilie 1915, un meteorit de cca. 3 kg i-a retezat unei femei din satul Ta-yang, China, braţul; pe 30 noiembrie 1954, în Sylacauga, Alabama, SUA, un meteorit a lovit o femeie, după ce a străpuns acoperişul casei. (M. P.)

● Dintr-ale marketingului: după hîrtia igienică aromată cu floarea pasiunii sau iasomie, după hîrtia moale precum un iepuraş sau o pană de porumbel, a apărut hîrtia igienică onestă, directă şi la obiect: se numeşte Mototol. (S. G.)

● Există oraşe unde poţi avea surprize poştale dintre cele mai plăcute, un asemenea oraş fiind Strasbourg. Cineva care locuieşte acolo a primit de curînd o felicitare cu următorul conţinut: „Gunoierii din cartier vă urează Sărbători Fericite“. (D. S.)

● Totul a început într-un spital din Los Angeles: 12 pacienţi epileptici, care aveau permanent electrozi implantaţi în lobul temporal, aşteptau să aibă o criză pentru ca medicii chirurgi să poată localiza locul din creier în care se produce criza, pentru a şti unde anume să opereze. Bolnavii, a căror activitate cerebrală putea fi urmărită din interior prin tehnici de imagistică medicală, urmau să fie cobaii unuia dintre cele mai interesante experimente ştiinţifice ale ultimilor ani. Pe scurt: li s-au arătat fotografiile a o sută de celebrităţi, în timp ce pe monitoare se observa cum un singur neuron se activa pentru fiecare figură în parte; pentru ca în a doua etapă a experimentului să se suprapună figurile celebrităţilor cu scopul de a observa care neuron era mai puternic. Ei bine, Neuronul Marilyn se activa întotdeauna primul cînd suprapunerea folosea imaginea actriţei, ceea ce demonstrează că cel puţin epilepticii au un neuron îndrăgostit lulea de Marilyn. (M. C.)

● Încă un loc unde se poate bea, printre altele, şampanie: la cinema, la sala VIP (din AFI), în timp ce-ţi întinzi picioarele pe fotoliul-şezlong şi după ce mănînci pui Shanghai, bulete de cartofi prăjiţi şi chec. (I. P.

ANUMIŢI BUCĂTARI, 
ÎMBLĂNIŢI PÎNĂ LA ULTIMUL DEGEŢEL,
SE ÎNCUMETĂ 
SĂ PLOUĂ ASUPRA CIVILILOR

● Peştele-balon, numit fugu de gurmanzii japonezi bogaţi, conţine în ficat o neurotoxină hepatică de cinci ori mai puternică decît cianura. Doar anumiţi bucătari se încumetă să gătească acest peşte care reuşeşte totuşi să ucidă 15 gurmanzi pe an, un fel de gurmanzi kamikaze. În lipsa lui Aleksei Balabanov, Quentin Dupieux ar putea filma o parodie după La Grande Bouffe. (M. C.)

● Din oferta săptămînală a magazinului online Ondisplay national: Bocanci + Fes Cadou, Set 6 avioane PLANES cu sunete, Set 6 clipsuri pentru sutien, Slăbeşti uşor cu Cafea Verde, Rochie damă în colţ – cream, Bocanci de bărbaţi super îmblăniţi, Cel mai nou model de ghete, Veioză şi proiector ciupercuţă, Uleiuri cu feromoni de damă, Costum Moş Crăciun, Pin artificial înălţime 150 cm, Lampă UV 36W pentru unghii, Covoraş muzical, Covor inteligent pentru baie, Aparat pentru încălzit ceara, Păpuşică rucsac Lili cu 10 funcţii, Set bijuterii Delicate. (va urma) (M. P.)

● „Pantofiori veseli. Cizmuliţe cu blăniţă naturală. Căldurică pînă la ultimul degeţel“. Am găsit reclămuţa asta întîmplător, pe un săituleţ. Mi-a plăcut că-i cu multe diminutivele. (M. M.)

● „Di ieri seara, dila nouă, / Plouă, c’coani, plouă, plouă… / Şi eu, sîngur, sîngurel. / Tot mă lupt c-un păărel. / Duşmană şi-i soarta me, / Că nu am cu şini be; / Că mai vreme di băut, / Di băut şi pitrecut, / De cîndu-s n-am mai văzut! / Al matale, Caragiale. Wilmersdorf bei Berlin, 10 iunie 1906“ Subscriem. (R. M.)

● Reacţia unui poliţist de la Secţia 10 din Bucureşti, care s-a trezit în curtea secţiei cu un flashmob liniştit: „O să chem jandarmii!“. Flashmob-ul a fost organizat de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului pentru a sancţiona abuzurile Poliţiei asupra civililor. (L. V.

APRECIAT
ÎN MOD SPECIAL DE CĂTRE FEMEI,
UNUL ÎŞI ARATĂ 
ADMIRAŢIA PENTRU UN GRUP 

● Un restaurant din Cisnădioara are în meniu, de aproape zece ani, „pieptul de pui Iohannis“, un preparat botezat după fostul primar al Sibiului. Costă 28 de lei şi e apreciat în mod special de către femei. Acum, în cinstea noului preşedinte, bucătarul restaurantului pregăteşte două preparate noi – un turnedo Herr President şi un desert Santa Klaus. Nu ştiu dacă e pe cale să se lanseze o nouă modă culinară. Dacă da, atunci am ratat blinelele Iliescu, specifice anilor ’90, profiterolul Emil şi saramura Traian. (A. P.)

● Ştiţi cîţi psihiatri există în Liberia? Unul. Dar în Sierra Leone? Tot unul. Ştiţi cine va trata miile de depresivi care urmează să apară după ravagiile Ebolei? Oamenii ăştia doi. (L. V.)

● Undeva, în oraşul bulgar Varna, vagabonţeşte o pisică verde. Pisica de smarald, aşa au numit-o oamenii, a devenit rapid vedetă pe Facebook: am văzut numeroase clipuri şi fotografii, oameni din lumea întreagă îşi arată admiraţia sau, dimpotrivă, dispreţul pentru felină. Cineva a făcut-o, de pildă, „pisipoancă“. Un ziar local a mers pe urmele mîţei ca să afle ce coafor frecventează. Reporterii au aflat că pisica de smarald n-are stilist. De fapt, nici casă n-are şi nici stăpîn. Cică doarme noaptea într-un depozit unde sînt ţinute multe vopseluri şi a căzut într-o găleată. (M. M.)

● Revista Time a găsit personalitatea anului. După Papa Francisc în 2013, acum a venit rîndul celor care au făcut eforturi uriaşe şi au luptat cu epidemia de Ebola în acest an. E vorba despre cadrele medicale care au încercat stoparea bolii în Africa. Medicii organizaţiei Médecins sans Frontières au colaborat cu cadrele medicale locale de-a lungul lui 2014 şi continuă să o facă. Time a ales, aşadar, să le aducă un omagiu tuturor acestor persoane implicate în lupta contra Ebola, care şi-au pus de multe ori propria viaţă în pericol. Virusul a făcut ravagii: Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbeşte despre 5000 de decese pînă la sfîrşitul lui octombrie şi de 13.700 de cazuri de îmbolnăviri. „Restul lumii poate să doarmă liniştită noaptea pentru că un grup de bărbaţi şi de femei sînt dispuşi să se bată cu această boală“ – este concluzia celor de la Time. Din păcate, cel mai probabil, personalităţile anului 2014 vor rămîne în actualitate şi în 2015. (A. M. S.)

Foto: C. Tudor

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.